Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
IssGreen wrote:Czyli pomimo dobrego obrazu... przed rokiem...mogłam mieć niezdoagnozowane PCOS?
Czy po tym rozpoznaniu zmienił się u Ciebie na plus sposób leczenia?
U mnie tez pco pojawiło się znikąd.
Jeżeli obraz był prawidłowy, to albo pco nie było, albo było w regresji.
O pcos (zespół policystycznych jajników) mówimy jeżeli poza obrazem policystycznych jajników występują któreś z innych objawów jak: nadmierne owłosienie, trądzik, wysoki stosunek LH do FSH, zaburzenie gospodarki cukrowo-insulinowej, otyłość, długie, nieregularne cykle.
Jeżeli brak objawów a występują tylko liczne małe pecherzyki na jajnikach to mowa jest o PCO. Jest to lżejsza wersja i jeżeli się zacznie dbać o odpowiednia dietę, ruch, to są szanse, ze znów wróci do regresji. Przy pcos tez jest to możliwe, ale trudniejsze. To tak w uproszczonym skrócie, bo jest to schorzenie którego do końca nie rozumieją nawet specjaliści. Może mieć związek z IO, ale nie musi.
Jeżeli póki co lekarz zauważył u Ciebie policystyczne jajniki, to warto by było poszerzyć diagnostykę choćby o hormony i cukier + insulina na czczo (a najlepiej Krzywe).Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2022, 15:32
IssGreen lubi tę wiadomość
-
A wiecie ile czasu po poronieniu można robić krzywe? Mi lekarka i gin powiedzieli ze nie trzeba czekać a na grupach ciągle czytam ze 3 miesiące 😳 Mój gin twierdzi że jak wróciła miesiączka to organizm wrócił już do normy.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka wrote:Wiecie co ale to nie jest tak, że można jednocześnie oceniać, że koleżanka jest beznadziejną matką, bo nie spędza urlopów z dzieckiem a samemu oczekiwać nie wiadomo jakiego wsparcia od niej 😏 Ja wiem doskonale, że poronienie jest strasznym doświadczeniem, ale niestety empatia działa w dwie strony...
Babulka, Susanne lubią tę wiadomość
Córka w 2013 r
Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard, -
IssGreen wrote:Czyli pomimo dobrego obrazu... przed rokiem...mogłam mieć niezdoagnozowane PCOS?
Czy po tym rozpoznaniu zmienił się u Ciebie na plus sposób leczenia?
U mnie PCOS - obraz na USG, stosunek lh/fsh, trądzik.
Cykle miałam regularne ale zdądażały się niestety niepękające pęcherzyki - robiły się torbiele.
Ja łykam choline i inozytol. Tylko tyle w sumiebez stymulacji. Dwa razy zaszłam w ciążę na swoim cyklu. Jak się dowiedziałam że to mam to była załamka. Mąż Teratozoospermia i jeszcze ja pcos.
👱♀️ 94
❌ AMH 51,19 pmol/l ❌PCOS ❌LH/FSH 1.9
🧔 92
❌ Teratozoospermia (2%) -> 1%
💛 Początek starań -> maj 2021
😔 Wrzesień 2021 - cykl bezowulacyjny, torbiel na jajniku
🥳 Październik 2021 - ⏸️
💔 Listopad - 18.11 - puste jajo - 27.11 - poronienie
😔 Styczeń 2022 - 14.01.22 - torbiel na prawym jajniku
💛Luty 2022 - wracamy do starań 💛
⏸️ 21.03.22 ⏸️
🍀02.04.22 - beta HCG 13096,46 🍀
-
Babulka wrote:A wiecie ile czasu po poronieniu można robić krzywe? Mi lekarka i gin powiedzieli ze nie trzeba czekać a na grupach ciągle czytam ze 3 miesiące 😳 Mój gin twierdzi że jak wróciła miesiączka to organizm wrócił już do normy.Córka w 2013 r
Kir-AA
Dziewczyny mogę wam z całego serca polecić psychoterapię, zwłaszcza ta w fundacji Ernesta.
Wiem, że ciężko jest się pozbierać i zrozumieć. To wszystko jest trudne dla każdej z nas, są często górki i dołki. Ale ważne by nie były same dołki.
Niestety w tej tragedii jesteśmy często same, nie z powodu braku przyjaciół, zrozumienia.. Po prostu nikt nie jest w naszej skórze, wiele osób nie wie jak zareagować. Każdy potrzebuje czegoś innego. Jedne chcą rozmawiać, inne chcą milczeć, jedne wola rozdrapywać rany, inne udawać, że nic się nie stało.
Czasem tym przyjaciółkom w ciąży, mającej dziecko jest tak samo trudno. Może chce się dzielić swoim szczęściem, a nie wypada.. Nie wie czy mówić, w jaki sposób.
Ale każdy ma prawo do szczęścia i do smutku. Nikt nie przeżyje życia za nas. Ważne by o swoich uczuciach mówić i stawiać granice, bo skąd ktoś może wiedzieć, że dana rzecz nam nie odpowiada.Anka94, Susanne, cslza lubią tę wiadomość
Córka w 2013 r
Kir-AA
Karoola wrote:Dziewczyny mogę wam z całego serca polecić psychoterapię, zwłaszcza ta w fundacji Ernesta.
Wiem, że ciężko jest się pozbierać i zrozumieć. To wszystko jest trudne dla każdej z nas, są często górki i dołki. Ale ważne by nie były same dołki.
Niestety w tej tragedii jesteśmy często same, nie z powodu braku przyjaciół, zrozumienia.. Po prostu nikt nie jest w naszej skórze, wiele osób nie wie jak zareagować. Każdy potrzebuje czegoś innego. Jedne chcą rozmawiać, inne chcą milczeć, jedne wola rozdrapywać rany, inne udawać, że nic się nie stało.
Czasem tym przyjaciółkom w ciąży, mającej dziecko jest tak samo trudno. Może chce się dzielić swoim szczęściem, a nie wypada.. Nie wie czy mówić, w jaki sposób.
Ale każdy ma prawo do szczęścia i do smutku. Nikt nie przeżyje życia za nas. Ważne by o swoich uczuciach mówić i stawiać granice, bo skąd ktoś może wiedzieć, że dana rzecz nam nie odpowiada.
U mnie minął dopiero miesiąc,jak narazie bardzo ciężko mi o tym mówić ,tak bez płaczu. Z mężem rozmawiamy bo przy nim nie wstydzę się łez, mogę się wypłakać. Są dni kiedy planuje ,myślę że napewno będę kiedyś mamą,a są dni takie jak dziś ,że ciągle ryczę, ale tak bardzo się boję ,że nigdy się nie uda. Mam tylko nadzieję ,że jak upłynie więcej czasu to będzie ciut lepiej. Masz rację ktoś kto tego nie przeżył ,nie może wiedzieć jak my się czujemy,jak to bardzo boli.ONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Listopad 2021 - ciąża biochem 🤔
Kwiecień 2022 -poronienie 9tydz/12tydz😭😇
Walczymy o spełnienie jedynego marzenia- CHCEMY BYĆ RODZICAMI 👶👪 -
Anka94 wrote:U mnie minął dopiero miesiąc,jak narazie bardzo ciężko mi o tym mówić ,tak bez płaczu. Z mężem rozmawiamy bo przy nim nie wstydzę się łez, mogę się wypłakać. Są dni kiedy planuje ,myślę że napewno będę kiedyś mamą,a są dni takie jak dziś ,że ciągle ryczę, ale tak bardzo się boję ,że nigdy się nie uda. Mam tylko nadzieję ,że jak upłynie więcej czasu to będzie ciut lepiej. Masz rację ktoś kto tego nie przeżył ,nie może wiedzieć jak my się czujemy,jak to bardzo boli.
Ja niestety praktycznie nie płaczę, muszę się uczyć wylewania emocji. Bo jak się kumulują to jest jeszcze gorzej.
Z czasem na pewno będzie łatwiej, a jak nie to rękami i nogami polecam terapię. Tak ogólnie nie tylko z powodu poronieniaAnka94 lubi tę wiadomość
Córka w 2013 r
Kir-AA
Podpisuje sie pod tym. To nie jest tak ze zdrowa ciaza nas wyleczy z poronienia. Mozna sie zdziwic i dostac po glowie ze zdwojoną siłą już po porodzie zdrowego dziecka. Poza tym nie kazdej kobiecie po poronieniu bedzie dane zdrowe dziecko, niestety ale tak jest. Psychoterapia to nie techniki relaksacyjne i pozytywne myslenie. To ogladanie siebie od srodka i rozumienie i akceptowanie swoich emocji.
Poza tym tak czytam, to jak tu sie dziwic, ze bliscy czy znajomi nie potrafia reagowac albo w ogole nie poruszaja tematu? Wlasciwie co by nie powiedzieli to jest zle, bo jednej potrzeba pocieszenia, drugiej ojojania, trzeciej wysluchania w ciszy, czwartej powiedzenia, ze następnym razem sie uda a piata dostanie szalu na taki tekst, jeszcze w dodatku powinni udawac ze nie maja wlasnych dzieci czy ciaz a jak udaja to tez zle. No dziewczyny tak sie nie da. Ludzie dlatego właśnie unikaja tematu bo widza ze co nie powiedza to i tak rani i tak jest zle. Bo tak naprawdę wkurza sam fakt, ze oni tego nie doświadczyli i nie rozumieja a nie to jak zareaguja (pomijam naprawdę nieadekwatne czy chamskie reakcje).
Ciezko wywrozyc co komu potrzeba jesli sie nie komunikuje swoich potrzeb. A jak ktoś mimo rozmow i otwartosci jest niewspierajacy to po prostu trzeba ograniczyc kontakt, bo po co komuś taka znajomosc. 🙂2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Karoola wrote:Właśnie nie wiem.. A też bym chciała zrobić przed ciąża... W ciąży mi dziwnie wyszła.
Trudno powiedzieć, ja nie czekałam, bo nie słyszałam o przeciwskazaniach.
Wyniki, chyba nie są dobre... Mogę prosić o pomoc w interpretacji?
Krzywa cukrowa: 85 / 75 / 66. Wychodzi na to, że ostatni parametr 2 godz. po podaniu glukozy jest zbyt niski - hipoglikemia?
Mam też wyniki insuliny: 6.31 / 50.09 / 9.06. Niepokoi mnie ten duży wyrzut godzinę po spożyciu glukozy. Co on oznacza? -
Babulka ,mi się wydaję,że wystarczy powiedzieć bardzo mi przykro, współczuję Ci i jestem ,jeśli tylko będziesz potrzebowac to daj znać i by to w zupełności wystarczylo bo wiedziałbym że mogę z taką osobą rozmawiać na ten temat ,jeśli będę tego potrzebowała. Odczasu do czasu zapytać :czesc,jak się czujesz ?,niczego Ci nie potrzeba?
Tyle wystarczy , przynajmniej ja tak uważam ,poprostu pokazać komuś ,że jestem jeśli będzie potrzebne wsparcie , towarzystwo. Wiadomo ,że nikt nie będzie że mną płakać nad dzieckiem ,które dla większości nie było nawet człowiekiem jeszcze , ale dla mnie czyli dla siostry ,przyjaciółki tych osób bylo przez ten krótki czas całym światemONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Anka94 wrote:Babulka ,mi się wydaję,że wystarczy powiedzieć bardzo mi przykro, współczuję Ci i jestem ,jeśli tylko będziesz potrzebowac to daj znać i by to w zupełności wystarczylo bo wiedziałbym że mogę z taką osobą rozmawiać na ten temat ,jeśli będę tego potrzebowała. Odczasu do czasu zapytać :czesc,jak się czujesz ?,niczego Ci nie potrzeba?
Tyle wystarczy , przynajmniej ja tak uważam ,poprostu pokazać komuś ,że jestem jeśli będzie potrzebne wsparcie , towarzystwo. Wiadomo ,że nikt nie będzie że mną płakać nad dzieckiem ,które dla większości nie było nawet człowiekiem jeszcze , ale dla mnie czyli dla siostry ,przyjaciółki tych osób bylo przez ten krótki czas całym światem2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Nie ,nie akurat ja tak nie uważam. Wiadomo ,że to jest tragedia ale nas ,dla męża, a ludzie inaczej do tego podchodzą, dlatego nie można wymagać żeby ich świat się zatrzymał bo nasz się właśnie zawalił.
Chodzi poprostu o ten mały gest ,żeby zapewnić,że poprostu jestem , pomimo ,że nie mam pojęcia co Ci powiedzieć bo nigdy nie byłam w twojej sytuacji,albo właśnie tez przez to przechodziłam,więc wiem jak bardzo cierpisz. Poprostu jestem jak będziesz tego potrzebować tyle , zamiast unikać tego tematu.ONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Anka94 wrote:Nie ,nie akurat ja tak nie uważam. Wiadomo ,że to jest tragedia ale nas ,dla męża, a ludzie inaczej do tego podchodzą, dlatego nie można wymagać żeby ich świat się zatrzymał bo nasz się właśnie zawalił.
Chodzi poprostu o ten mały gest ,żeby zapewnić,że poprostu jestem , pomimo ,że nie mam pojęcia co Ci powiedzieć bo nigdy nie byłam w twojej sytuacji,albo właśnie tez przez to przechodziłam,więc wiem jak bardzo cierpisz. Poprostu jestem jak będziesz tego potrzebować tyle , zamiast unikać tego tematu.Ale też już nie raz czytałam tu, że ktoś zagadał o temat poronienia a tą osobę to zraniło i było okrutne, bo ona nie chce o tym mówić. No tak się nie da. Nikt nam nie czyta w myślach.
cslza lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Powiem Wam z innej beczki, że inna koleżanka, z którą jestem mniej związana ostatnio się do mnie odezwała ze zwykłym pytaniem czy wszystko u nas dobrze. Powiedziałam, że mamy trudny czas, ale nie chcę jeszcze o tym rozmawiać. I odpisała "rozumiem, jakbyś jednak kiedyś potrzebowała pogadać o tych trudnych rzeczach to pamiętaj, że jestem i możesz na mnie liczyć". Od razu zmiana tematu, nie próbowała mnie cisnąć, pretensji o brak kontaktu nie było. Mi to wystarczy i chyba to jest to poczucie bezpieczeństwa i spokój, którego brakuje teraz.
Anka94, Babulka, Anati lubią tę wiadomość
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6 -
Babulka wrote:Dokładnie
Ale też już nie raz czytałam tu, że ktoś zagadał o temat poronienia a tą osobę to zraniło i było okrutne, bo ona nie chce o tym mówić. No tak się nie da. Nikt nam nie czyta w myślach.
To też racja. Dużo w nas emocji i nie możemy wymagać żeby ludzie wiedzieli czego nam potrzeba na daną chwilę 🤷♀️ muszę sobie czasem gumkę w majtkach poluzować, bo mnie za szybko nerwy biorą 🤦♀️
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Bo tym wszystkim to chyba normalne ,że mamy takie wachania nastroju i jesteśmy czasem wredne, bardzo współczuję mojemu mężowi który musi znosić moje humory i jest w tym bardzo cierpliwyONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Anka94 wrote:Bo tym wszystkim to chyba normalne ,że mamy takie wachania nastroju i jesteśmy czasem wredne, bardzo współczuję mojemu mężowi który musi znosić moje humory i jest w tym bardzo cierpliwy
A to prawda, ostatnio jestem mega drażliwa...
I żeby ukoić nerwy wysłałam męża na mecz, zamówiłam sobie sushi i jak tylko mój Synio uśnie robię sobie wannę - może self care pomoże31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
cslza wrote:To też racja. Dużo w nas emocji i nie możemy wymagać żeby ludzie wiedzieli czego nam potrzeba na daną chwilę 🤷♀️ muszę sobie czasem gumkę w majtkach poluzować, bo mnie za szybko nerwy biorą 🤦♀️
Anka94 lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska