Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny jakie badania wchodzą w skład badań w kierunku zespołu antyfosfolipidowego-antykoagulat toczniowy, przeciwciała antykardiolipniowe to mi się zgadza ale gin zapisał mi b2 mikroglobulina a z tego co czytam to w skład tego badania wchodzi b2 glikoproteina ,a to co on zapisał to bardziej w kierunku nowotworów, zastanawiam się czy się pomylił czy faktycznie ma być ta mikroglobulinaONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Listopad 2021 - ciąża biochem 🤔
Kwiecień 2022 -poronienie 9tydz/12tydz😭😇
Walczymy o spełnienie jedynego marzenia- CHCEMY BYĆ RODZICAMI 👶👪 -
Hej dziewczyny. Za waszą rada z moim pęcherzem idę zrobić badanie ogólne moczu i posiew zobaczymy co wyjdzie
I mam pytanie, bo jesteście bazą wiedzy.
Jak byłam na USG piersi u onkologa to zrobił mi ot tak USG tarczycy (mówiłam że płód obumarł) tarczyca wg obrazu w porządku.
Zasugerował mi badania aTPO oraz aTG.
Internet podpowiada że to badania na Hasimoto. I urodziło mi się pytanie - w pierwszej ciąży miałam wykonywane te badania wyżej. Badania były prawidłowe - czy to badanie wystarczy robić raz i jak jest ok to jest ok i bez sensu je powtarzać? Czy jednak można w dowolnym momencie życia nabyć i warto iść w kierunku sugestii lekarza i ponownie sprawdzić?
I drugie pytanie - chciałam zrobić sobie mutacje mthfr dla świętego spokoju. W pierwszej ciąży brałam jedna tabletkę kwasu foliowego (zwykłego). Po wizycie u lekarza sagugerowal mi wtedy że w związku z moja wadą zalecana jest większa dawka (2tabletki) starając się o drugie dziecko cały czas suplementowalam się dwoma tabletkami jeszcze przed ciążą,która obumarła. I chciałam sobie sprawdzić czy przypadkiem ta mutacja u mnie nie występuje. I pytanie brzmi - ta mutacje robi się z krwii czy ze śliny? Internet podpowiada że ślina i wolę się upewnić.04.2019 👶💙
04.2022 7/8 tc 💔 łyżeczkowanie
22.08.2022 9dpo II kreski 😍
24.10.2022 💙 66.1mm
1.12.2022 💙 223g
20.12.2022 💙 391g 20+3 -
Anka94 wrote:Babulka kojarzysz jakie ty miałaś na zespół antyfosfolipidowy
U mnie były przeciwciała przeciwko beta-2-glikoproteinie (igg, igm), przeciwciała antykardiolipinowe (igg. igm), antykoagulant toczniowy (LA1, PTT-LA). -
Anka zawsze się robi antykoagulant toczniowy, przeciwciala antykardiolipinowe igg igm i przeciwko beta glikoproteinie igg igm od razu po poronieniu a dodatni wynik weryfikuje po 12 tyg.
Bakalia, przeciwciała mogą się pojawić zawsze.
Z kwasem foliowym to chyba komuś się coś pochrzaniło. Nie stosuje się dwóch tabletek zwykłego kwasu. Jaką wadą? Ty miałaś wadę jakąś?
Badanie mthfr nie ma kompletnie sensu i nic Ci nie da oprócz zaspokojenia ciekawości. Istotne jest tylko i wyłącznie stężenie homocysteiny i ewentualnie poziomy witamin. Mogę Ci za darmo napisać, że zapewne jakąś wersję mutacji MTHFR maszJak prawie każdy.
To badanie jest masowo wykonywane, bo jest w pakiecie z test dna na trombofilię. A on jest najtańszy na rynku, więc prawie wszyscy go robią.
Ja mam mthfr w heterozygocie a przy córce o tym nie wiedziałam i brałam zwykly Folik i oczywiście córce nic nie jest. Bo mój organizm dobrze metylował kwas mimo mutacji.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Bakalia wrote:Hej dziewczyny. Za waszą rada z moim pęcherzem idę zrobić badanie ogólne moczu i posiew zobaczymy co wyjdzie
Jak byłam na USG piersi u onkologa to zrobił mi ot tak USG tarczycy (mówiłam że płód obumarł) tarczyca wg obrazu w porządku.
Internet podpowiada że to badania na Hasimoto. I urodziło mi się pytanie - w pierwszej ciąży miałam wykonywane te badania wyżej. Badania były prawidłowe - czy to badanie wystarczy robić raz i jak jest ok to jest ok i bez sensu je powtarzać? Czy jednak można w dowolnym momencie życia nabyć i warto iść w kierunku sugestii lekarza i ponownie sprawdzić?
I drugie pytanie - chciałam zrobić sobie mutacje mthfr dla świętego spokoju. W pierwszej ciąży brałam jedna tabletkę kwasu foliowego (zwykłego). Po wizycie u lekarza sagugerowal mi wtedy że w związku z moja wadą zalecana jest większa dawka (2tabletki) starając się o drugie dziecko cały czas suplementowalam się dwoma tabletkami jeszcze przed ciążą,która obumarła. I chciałam sobie sprawdzić czy przypadkiem ta mutacja u mnie nie występuje. I pytanie brzmi - ta mutacje robi się z krwii czy ze śliny? Internet podpowiada że ślina i wolę się upewnić.
Po za tym nawet jak wynik jest pozytywny ale w normie informuje was, że już jest coś nie tak. Ja stety niestety dałam się wrobić.
Kilka lat temu ok 8 pewnie już.. Przytyłam 10 kg ( dla mnie to waga niemożliwa, nigdy nie było kg różnicy). Czułam, że jestem na coś chora. Jednak tsh było idealne, obraz tarczycy też. Olałam. Po pół roku nadal mnie to martwiło, nie dawało spokoju. Tsh idealne.. Zrobiłam anty tpo, anty tg. Nie pamiętam norm ale załóżmy było do 10.. Ja miałam 8 jedno, a drugie 11. Z powodu duzego ryzyka raka chodzę co roku na usg cycków. Poprosiłam o usg tarczycy - wszystko idealnie.. Ale pani sugeruje iść do endokrynologa włączy leczenie.
Ja uznałam, że nie pójdę.. Przeciez leczenie jest na tsh, a ja mam idealne do 2. Nie w normie do 2!!
W końcu do endokrynologa dotarłam po 3 latach, moja tarczyca była doszczętnie zeżarta.. Mam wielkie dziury. Anty tg 400 anty tpo 600 🙉. Endokrynolog mi wytłumaczyła, że jestem już przewlekłe chora i w zdrowym organizmie nie powinno być przeciwciał.
Jednak czy coś to by zmieniło w postępie choroby, pewnie nic.
Córka w 2013 r
Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard, -
Babulka wrote:Anka zawsze się robi antykoagulant toczniowy, przeciwciala antykardiolipinowe igg igm i przeciwko beta glikoproteinie igg igm od razu po poronieniu a dodatni wynik weryfikuje po 12 tyg.
Bakalia, przeciwciała mogą się pojawić zawsze.
Z kwasem foliowym to chyba komuś się coś pochrzaniło. Nie stosuje się dwóch tabletek zwykłego kwasu. Jaką wadą? Ty miałaś wadę jakąś?
Badanie mthfr nie ma kompletnie sensu i nic Ci nie da oprócz zaspokojenia ciekawości. Istotne jest tylko i wyłącznie stężenie homocysteiny i ewentualnie poziomy witamin. Mogę Ci za darmo napisać, że zapewne jakąś wersję mutacji MTHFR maszJak prawie każdy.
To badanie jest masowo wykonywane, bo jest w pakiecie z test dna na trombofilię. A on jest najtańszy na rynku, więc prawie wszyscy go robią.
Ja mam mthfr w heterozygocie a przy córce o tym nie wiedziałam i brałam zwykly Folik i oczywiście córce nic nie jest. Bo mój organizm dobrze metylował kwas mimo mutacji.
Czyli jakbym chciała drążyć temat kwasu foliowego to badać homocysteine i b9?
Przepraszam że tak dopytuje i wiem że nikt tu lekarzem nie jest, ale po pierwszym poronieniu to tak mało kto jest skory do pomocy.
Rozszczep wargi i podniebienia. Geneza choroby nie jest znana - jeszcze jak żyły prababcie/pradziadkowie to nikt nie spotkał się z taką wada. Jedyny punkt o którym można myśleć to mama była chora długo na samym początku ciazy. Aż w końcu w szpitalu podali jej antybiotyki z grupy peliceliny.04.2019 👶💙
24.10.2022 💙 66.1mm
1.12.2022 💙 223g
20.12.2022 💙 391g 20+3 -
Bakalia wrote:Hej dziewczyny. Za waszą rada z moim pęcherzem idę zrobić badanie ogólne moczu i posiew zobaczymy co wyjdzie
I drugie pytanie - chciałam zrobić sobie mutacje mthfr dla świętego spokoju. W pierwszej ciąży brałam jedna tabletkę kwasu foliowego (zwykłego). Po wizycie u lekarza sagugerowal mi wtedy że w związku z moja wadą zalecana jest większa dawka (2tabletki) starając się o drugie dziecko cały czas suplementowalam się dwoma tabletkami jeszcze przed ciążą,która obumarła. I chciałam sobie sprawdzić czy przypadkiem ta mutacja u mnie nie występuje. I pytanie brzmi - ta mutacje robi się z krwii czy ze śliny? Internet podpowiada że ślina i wolę się upewnić.
Ps. Już doczytalam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2022, 10:07
Córka w 2013 r
Kir-AA
Rozszczepy często mogą by spowodowane jednak brakiem w organizmie kwasu foliowego. Może tak być że mimo brania, występują braki bo źle się wchłania.
Ogólnie mój gin mówi, że szkoda kasy na mthfr, lepiej od razu brać kwas taki i taki.
Ja mam zrobione. Jednak uważam, że warto zbadac tak jak Babulka pisze Homocysteina b9, b12. Jednak gdybym nie miała zrobionego i tak bym zrobiła dla swojego spokoju.
Co do samej mutacji, owszem na większość osób na forum ma.. Jakieś tam są dyrdymały, że może mieć wpływ na autyzm itp. 3 znajomych dzieci z autyzmem, nie ma żadnej z tej mutacji.
Córka w 2013 r
Kir-AA
Bakalia wrote:Czyli jakbym chciała drążyć temat kwasu foliowego to badać homocysteine i b9?
Przepraszam że tak dopytuje i wiem że nikt tu lekarzem nie jest, ale po pierwszym poronieniu to tak mało kto jest skory do pomocy.
Rozszczep wargi i podniebienia. Geneza choroby nie jest znana - jeszcze jak żyły prababcie/pradziadkowie to nikt nie spotkał się z taką wada. Jedyny punkt o którym można myśleć to mama była chora długo na samym początku ciazy. Aż w końcu w szpitalu podali jej antybiotyki z grupy peliceliny.
Jeśli lekarz uznał za stosowne zwiększenie dawki kwasu ze względu na rozszczep to powinien Ci dać 5mg i ja bym na pewno tyle brała w tej sytuacji.
Szczerze to mnie coś strzela jak czytam o tych lekarzach. 🤬
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Karoola wrote:Rozszczepy często mogą by spowodowane jednak brakiem w organizmie kwasu foliowego. Może tak być że mimo brania, występują braki bo źle się wchłania.
Ogólnie mój gin mówi, że szkoda kasy na mthfr, lepiej od razu brać kwas taki i taki.
Ja mam zrobione. Jednak uważam, że warto zbadac tak jak Babulka pisze Homocysteina b9, b12. Jednak gdybym nie miała zrobionego i tak bym zrobiła dla swojego spokoju.
Co do samej mutacji, owszem na większość osób na forum ma.. Jakieś tam są dyrdymały, że może mieć wpływ na autyzm itp. 3 znajomych dzieci z autyzmem, nie ma żadnej z tej mutacji.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Ok, dzięki za podpowiedź
I jeszcze zapytam za wczasu gdyby wyszła wysoka homocysteina to jaki lekarz powinien się temu przyjrzeć? Nie licząc rodzinnego bo ona uważa że nawet morfologia mi się nie należy jak nie krawawilam mocno. 🤦04.2019 👶💙
24.10.2022 💙 66.1mm
1.12.2022 💙 223g
20.12.2022 💙 391g 20+3 -
Bakalia wrote:Ok, dzięki za podpowiedź
I jeszcze zapytam za wczasu gdyby wyszła wysoka homocysteina to jaki lekarz powinien się temu przyjrzeć? Nie licząc rodzinnego bo ona uważa że nawet morfologia mi się nie należy jak nie krawawilam mocno. 🤦
Dlatego ważne żeby zbadać cały pakiet, bo jak masz dość nisko witaminy z grupy B, to i homocysteina będzie wyższa. Zwykle wystarczy zacząć brać np B-kompleks albo po prostu B12 czy więcej kwasu albo przerzucić się na metylowanyBakalia lubi tę wiadomość
-
U mnie immunolog, hematolog i ginekolog nowy, porządny patrzą na homocysteine. Mi spadła jak zmieniłam kwas na 5mg i dodałam metylowaną b12.
Chodziłam do ginekologa, który też nic z tego nie ogarniał i darowałam sobie. Samoleczenie ma sens do czasu potem przychodzi ciąża, coś się rypnie w wynikach i kto to ogarnie... Dziewczyny na forach przecież nie.
Serio uważam, że jak lekarz nie ogarnia, dopuszcza wysoką homocysteine albo nie daje profilaktyki wad cewy nerwowej odpowiedniej do sytuacji to jak najszybciej zmienić. Potem się czyta historie na wątku obok, że lekarze do 3 trym nie zauważyli za słabych przepływów albo hipotrofii. Albo po martwym porodzie nie dają pacjentkom heparyny, bo po co. Sorry że tak się żale ale nóż mi się w kieszeni otwiera. Bo to pacjentka ma potem zmasakrowane życie a nie oni.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:To byśmy wszystkie tu miały autyzm 😅Córka w 2013 r
Kir-AA
Babulka wrote:U mnie immunolog, hematolog i ginekolog nowy, porządny patrzą na homocysteine. Mi spadła jak zmieniłam kwas na 5mg i dodałam metylowaną b12.
Chodziłam do ginekologa, który też nic z tego nie ogarniał i darowałam sobie. Samoleczenie ma sens do czasu potem przychodzi ciąża, coś się rypnie w wynikach i kto to ogarnie... Dziewczyny na forach przecież nie.
Serio uważam, że jak lekarz nie ogarnia, dopuszcza wysoką homocysteine albo nie daje profilaktyki wad cewy nerwowej odpowiedniej do sytuacji to jak najszybciej zmienić. Potem się czyta historie na wątku obok, że lekarze do 3 trym nie zauważyli za słabych przepływów albo hipotrofii. Albo po martwym porodzie nie dają pacjentkom heparyny, bo po co. Sorry że tak się żale ale nóż mi się w kieszeni otwiera. Bo to pacjentka ma potem zmasakrowane życie a nie oni.
Dokładnie. Już mi się (wybaczcie dosłowność) chce rzygać na szukanie tych lekarzy i szukanie przyczyn. Wczoraj byłam u gina, na usg nic nie widać. Byłam długo, koło 40 min. Mam zrobić progesteron po 3 mcach brania duphastonu, krzywą cukrową. Posiewów na bakterie nie, bo skoro nie mam objawów to nawet jeśli wyjdzie np. Streptococcus to 15% populacji jest nosicielem. Wg lekarki. Zrobię trombofilie i kariotyp tak jak planowałam. Co do tych badań to o każdej pytałam sama. Dostałam skierowanie do szpitala jeśli beta z dzisiaj wzrośnie, jeśli nie zacznę krwawić mocniej do tygodnia lub jeśli będę miała krwotok. Acard odstawiłam dzisiaj. Co do immunoglobulinę jeśli nie będzie dużego krwawienia z bólem brzucha nie jest wg niej konieczna... na IP podobno nie chcą dawać bez kładzenia
Karola wiem jaki to zawód, kiedy nie ma dwóch kresek. Nie umiem Cie pocieszyć. Mam w tym momencie duże poczucie niesprawiedliwości. Czemu musimy się tak męczyć?
Na teraz czekam na wyniki bety, oby spadała. Jeśli tak to mam jej nie badać już. Na forach widziałam, że bywa różnie, czasami spada i potem rośnie. Boję się pozamacicznejStarania od kwietnia 2020
👩❤️👨 Ona 32 lata, on 34 lata
😢2021 rok 6 tydzień
😢2022 rok 9 tydzień (krwiak, wywołanie farmakologiczne, łyżeczkowanie)
😞 2022 rok 7 tydzień, ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem
🤞⏸️ nowa nadzieja 5 tydzień ciąży beta 4900 mUI/ml 🌈
🌈 7/1 hbd, jest ❤️!!! CRL 8,8 mm, FHR 142/min.
🌈 13/1 hbd, 7,44 cm ryzyka niskie ❤️
🌈 17/1 hbd, wszystko dobrze, wstydzioch 🩷🩵
🌈 21/1 hbd, połówkowe w porządku, 370 gramów chłopca 🩵
🌈 29/1 hbd, 1630 g 🩵
🌈 37/2 hbd, 2900 g - do kontroli przyrostu po tygodniu
-
Blondyna miałam się odezwać ale w tym miesiącu odpuszczam jeszcze starania, nie mogę się przekonać. A opakowań mam jeszcze z 5-6 także może ktoś jest w większej potrzebie
A powiedz, Ty bierzesz Acard z Neoparinem? Bo teraz mi gin dał acard a po pozytywnym teście zmienic na heparyne 🤔 Jeszcze takiej kombinacji nie słyszałam.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Blondyna miałam się odezwać ale w tym miesiącu odpuszczam jeszcze starania, nie mogę się przekonać. A opakowań mam jeszcze z 5-6 także może ktoś jest w większej potrzebie
A powiedz, Ty bierzesz Acard z Neoparinem? Bo teraz mi gin dał acard a po pozytywnym teście zmienic na heparyne 🤔 Jeszcze takiej kombinacji nie słyszałam.
Ja nie biorę nic a Luteinę już zaraz odstawiam. Zaufałam lekarzowi, że skoro nie mam podstaw do brania heparyny to tylko ze względu na poronienie nie ma sensu się kłuć