Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
eRKow. my odczekaliśmy 3 cykle od poronienia, zajść się udało w 5 (czyli 2. faktycznych starań). Czekaliśmy głównie dlatego, że chciałam porobić na spokojnie badania (krew, wymazy u gina, biopsja guza na tarczycy) i usunąć wszystkie ósemki, a kilka zębów naprawić + higienizacja, no i trochę to wszystko trwało. Poza tym te pierwsze cykle miałam bardzo nieregularne (34-43 dni), więc z tych starań wcześniej pewnie byłoby tylko więcej frustracji.
Też robiłam badanie w kierunku celiakii. Z tego, co kojarzę to nadwrażliwość na gluten niekoniecznie = celiakia, ale sprawdzić warto. -
Akataa mocne kciuki i dawaj nam od razu fotki jak wrócisz 😍 A jak się czujesz?
Ps. Zawsze tak Ci zazdroszczę, że jesteś te 2 tyg do przodu 😅
Erkow ja czekałam 3 miesiące po łyżeczkowaniu i zaszłam ale poroniłam, a po samoistnym po drugiej miesiączce zaszłam i na razie jestem w ciąży.
Jeśli chcesz robić celiakie, to zrób sobie przeciwciała a nie ten pakiet genetyczny na celiakie z test dna bo to jest naciąganie na kasę i nic nie wniesie. Diagnoza celiakii to bad. przeciwciał i gastroskopia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2022, 11:54
Akataa lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka wrote:Akataa mocne kciuki i dawaj nam od razu fotki jak wrócisz 😍 A jak się czujesz?
Erkow ja czekałam 3 miesiące po łyżeczkowaniu i zaszłam ale poroniłam, a po samoistnym po drugiej miesiączce zaszłam i na razie jestem w ciąży.
Jeśli chcesz robić celiakie, to zrób sobie przeciwciała a nie ten pakiet genetyczny na celiakie z test dna bo to jest naciąganie na kasę i nic nie wniesie. Diagnoza celiakii to bad. przeciwciał i gastroskopia.
Hehe to tak jak czytam posty dziewczyn w 20+ tyg. i też zazdroszczę. 😅 A potem zleci i może jeszcze będę za tym czasem tęsknić. Czuję się super, dziękuję że pytasz. Z objawów prawie nic mi nie dokucza, jedynie zmęczenie mnie szybciej dopada, a rano budzę się wcześniej i od razu "żywa" (bardzo doceniam, bo odkąd mam niedoczynność, to poranki były dla mnie strasznie ciężkie, ciekawe, że tak to się zmienia w ciąży - w poprzedniej miałam identycznie, a zaraz po poroneniu wrócił tryb porannego zombie). Z nieciążowych dolegliwości, to od tygodnia coś mnie boli pod łopatką jak siedzę przy kompie i żadne rolowanie i rozciąganie nie pomaga. Teraz mam trochę intensywny czas, ale chyba nie uniknę wizyty u fizjo.
W sobotę mówię w końcu o ciąży mamie i siostrom, w kolejnych tyg. dowie się reszta rodziny. Trochę się tym przejmuję. 😵💫😅
A u Ciebie jak tam te ciążowe sprawy? Kiedy kolejna wizyta?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2022, 12:24
-
20+ to dla mnie tak odległa galaktyka, że nawet im nie zazdroszczę, bo to jest poza moją wyobraźnią 🤣 Fajnie, że w miarę dobrze się czujesz. U mnie też ostatnio tragedii nie ma, też jestem zwykle bardziej zmęczona i nic mi się nie chce, do niczego nie mogę się zmusić, dziś mam lepszy dzień i właśnie odgruzowuję chatę, bo tu się nie da żyć 🙈 Chociaż oczywiście psychicznie lepiej się czuję jak fizycznie jest źle 😅
Może pod tą łopatką to od siedzenia przy kompie? Mam nadzieję, że fizjo pomoże tylko zanim Cię ruszy powiedz, że jesteś w ciąży bo wtedy nie wszystko można robić.
Te ogłoszenia rodzinie są bardzo fajne Będzie wielka radość 😍
Wizytę mam w środę, to będzie taka przed prenatalnymi, mój gin ma certyfikat fmf i zrobi mi takie jakby trochę usg prenatalne, bo na prawdziwe idę na nfz, bo to jednak jest koszt. Także też się trochę martwię czy będzie wszystko ok, czy będzie już kość nosowa itd 😏
Ja za pierwszym trymestrem nie będę tęskniła, to jest pewne 😂Akataa lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Dziewczyny po ilu dniach od odstawienia duphastonu powinna przyjść 🐵🐵?Starania od 2021
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
🖤Poronienia nawykowe🖤
👱♀️35 L
AMH- 3.33, 3.77, 4.34
Kir Bx,NK 15,7%
witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️
Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️
Allo-mlr 37.3%✅️
p/c p.jądrowe , ANA ✅️
histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie
🔥-20kg
👨36 L
bad nasienia ✅️morfo 3%
Kariotyp-✅️
trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️
8 IUI ❌️
Zmiana lekarza 11.2024
➡️2025 IVF MZ
Kwalifikacja 23.01 ✅️ -
Akataa czekam na wieści od Ciebie i pozytywnie zazdroszczę soboty też kiedyś chciałabym moc się pochwalić, a nie tylko informować, że byłam w ciąży I jestem w szpitalu. Niedługo będziesz w tym 20 tygodniu jeszcze chwilka cierpliwości! Widać już u Ciebie brzuszek?
Babulka trzymam kciuki za wyniki męża, musi być w porządku limit pecha kiedyś zostaje wyczerpany. W środę czekamy na obszerne informacje co i jak z maleństwem.
Erkow niestety wczesne poronienia są częste. Na szczęście 2 i 3 trym już uznaje się za bezpieczniejszy. Chociaż ja z moimi wczesnymi poronieniami czuję się jak yeti w pierwsza ciążę zaszłam praktycznie po 10 miesiącach luźnych starań, mimo, że ciąża szybko się zakończyła ciężko było mi wrócić do starań. Unikałam seksu, po prostu była to dla mnie duża trauma. W drugą zaszłam powiedzmy po 3 czy 4 cyklach starań. Po utracie bardzo szybko chciałam znowu być w ciąży, zaszłam w 2 cyklu starań. Po 1 ciąży czekaliśmy te 3 cykle, po 2 ciąży dwa normalne okresy nie licząc tego z łyżeczkowaniem. Oczywiście wszystko po kontroli u ginekologa. Nie licząc ciąż biochemicznych wstrzymałabym się przynajmniej te 2 czy 3 cykle, żeby odbudowało się endometrium. Żeby sobie nie pluć w brodę, jeśli coś się stanie. Mówię o sytuacji, kiedy gin od razu każe się starać. Ale to moje zdanie.Babulka lubi tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020
👩❤️👨 Ona 32 lata, on 34 lata
😢2021 rok 6 tydzień
😢2022 rok 9 tydzień (krwiak, wywołanie farmakologiczne, łyżeczkowanie)
😞 2022 rok 7 tydzień, ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem
🤞⏸️ nowa nadzieja 5 tydzień ciąży beta 4900 mUI/ml 🌈
🌈 7/1 hbd, jest ❤️!!! CRL 8,8 mm, FHR 142/min.
🌈 13/1 hbd, 7,44 cm ryzyka niskie ❤️
🌈 17/1 hbd, wszystko dobrze, wstydzioch 🩷🩵
🌈 21/1 hbd, połówkowe w porządku, 370 gramów chłopca 🩵
🌈 29/1 hbd, 1630 g 🩵
🌈 37/2 hbd, 2900 g - do kontroli przyrostu po tygodniu
-
Babulka, no to ja również już trzymam kciuki za środową wizytę! Mam ogromną nadzieję, że wszystko będzie dobrze i obie dotrwamy do lutego w dwupakach. 🤞
Co do mojego bólu pleców, to pewnie praca siedząca ma niemały wpływ, przed ciążą regularnie trenowałam wspinaczkę, mieliśmy sporo ćwiczeń ogólnorozwojowych i rozciągających do tego, a od ⏸️ praktycznie nic się nie ruszam, to się ciało zaczęło buntować. Powoli zaczynam z jogą, koniec tego lenistwa, bo zostanę kaleką.
Malinkaaa brzuch widać, ale to raczej wzdęcie niż ciążowy, choć mąż twierdzi, że wygląda inaczej niż przed ciążą. 😅 Ciągle biorę Duphaston, czytałam gdzieś, że po nim te wzdęcia mogą być większe. W każdym razie z jeansów już zrezygnowałam, jak siostra była u mnie tydz. temu, to musiałam luźną bluzkę założyć, żeby się nie rzucał w oczy. 🙈Malinkaaa, Babulka lubią tę wiadomość
-
Akataa - a próbowałaś masaży powięzi na piłkach tenisowych? Mi najbardziej to pomaga na wszelkie bóle w okolicach łopatek. Roller nie dosięga do tych mięśni pod łopatkami.
Erkow - najlepiej zapytaj lekarza. Mi lekarz powiedział, że jeśli będzie poronienie samoistne to daje zgodę na transfer w pierwszym cyklu, w którym beta będzie zero, a jeśli będzie wywoływane tabletkami albo łyżeczkowanie to czekamy 3 cykle (z czego pierwszy cykl liczy się od momentu poronienia).Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.
II procedura:
I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨👩👦
III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282
Czeka na nas ❄ -
Susannah wrote:Akataa - a próbowałaś masaży powięzi na piłkach tenisowych? Mi najbardziej to pomaga na wszelkie bóle w okolicach łopatek. Roller nie dosięga do tych mięśni pod łopatkami.
Tak, piłeczka tenisowa to już stałe wyposażenie mojego biurka, w przerwach się nią masuję, daje ulgę, ale tylko chwilową. 😒 -
Erkow ,ja po biochemiczna zaczęłam odrazu się starać ,jak lekarz potwierdził,że jest ok,zaszłam w 2cs ,a tak właściwie to w 1 w którym przyłożyliśmy się do tematu, później poronienie w 12tyg i zabieg,mój gin dał zielone światło po 2miesiaczce i ten 1cykl staran stracony ,nie udało się. Czekam na @ i ruszamy z tematem od nowa
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2022, 14:35
eRKow. lubi tę wiadomość
ONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Listopad 2021 - ciąża biochem 🤔
Kwiecień 2022 -poronienie 9tydz/12tydz😭😇
Walczymy o spełnienie jedynego marzenia- CHCEMY BYĆ RODZICAMI 👶👪 -
Babulka a ja Tobie zazdroszczę, że jesteś tyle przede mną! Mam wrażenie, że ten czas tak się u mnie wlecze. Nie wiem jak do tych prenatalnych dotrwam, tym bardziej, że szanse na to, że wyjdzie słaba Pappa są teraz ogromne. Ale będzie co ma być, już nie mam siły się tym zamartwiać. Taki kolejny pstryczek w nos od losu. Planujesz coś sobie, układasz w szczegółach, żeby mieć jak największą kontrolę, a tu bum! Ktoś ma inny plan dla ciebie i nic nie można na to poradzić.🤷♀️
Akatka bardzo mocno zaciskam kciuki za Twoje prenatalne!!!
Co do starań po poronieniu, to najważniejsze mieć gotową głowę. Ja zachodziłam różnie do tej pory, czasem po kilku cyklach odstępu, czasem tylko po jednym pełnym. Niestety wszystkue ciąże kończyły się poronieniem jak do tej pory. No i u mnie poronienia zawsze na tabletkach. Tylko pierwsze z łyżeczkowaniem.
Patisonek jak brałam luteinę i z tego co pamiętam, to 1-2 dni po odstawieniu pojawiała się miesiączka. -
Akataa wrote:Tak, piłeczka tenisowa to już stałe wyposażenie mojego biurka, w przerwach się nią masuję, daje ulgę, ale tylko chwilową. 😒
Ale masujesz się czy kładziesz się na nią? Przy bólu w łopatce trzeba wymasować na leżąco okolice łopatki, okolice kapturów i cała rękę od ramienia praktycznie do dłoni. Jak Cie fizjo będzie masował to zwróć uwagę gdzie jest potem tam się możesz piłką masowaćKaroola, Akataa lubią tę wiadomość
Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.
II procedura:
I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨👩👦
III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282
Czeka na nas ❄ -
dafney wrote:Babulka a ja Tobie zazdroszczę, że jesteś tyle przede mną! Mam wrażenie, że ten czas tak się u mnie wlecze. Nie wiem jak do tych prenatalnych dotrwam, tym bardziej, że szanse na to, że wyjdzie słaba Pappa są teraz ogromne. Ale będzie co ma być, już nie mam siły się tym zamartwiać. Taki kolejny pstryczek w nos od losu. Planujesz coś sobie, układasz w szczegółach, żeby mieć jak największą kontrolę, a tu bum! Ktoś ma inny plan dla ciebie i nic nie można na to poradzić.🤷♀️
Akatka bardzo mocno zaciskam kciuki za Twoje prenatalne!!!
Co do starań po poronieniu, to najważniejsze mieć gotową głowę. Ja zachodziłam różnie do tej pory, czasem po kilku cyklach odstępu, czasem tylko po jednym pełnym. Niestety wszystkue ciąże kończyły się poronieniem jak do tej pory. No i u mnie poronienia zawsze na tabletkach. Tylko pierwsze z łyżeczkowaniem.
Patisonek jak brałam luteinę i z tego co pamiętam, to 1-2 dni po odstawieniu pojawiała się miesiączka.
Ostatnie tabletki wzięłam w poniedziałek. W wtorek test negatywny po południu juz miałam śluz zabarwiony na różowo, wczoraj jednorazowe krwawienie tylko na papierze dziś czysto. Powtórzyłam test - negatywny. Znów mi się coś poprzestawiało. Nosz kur.. zwariować idzie 🤦🏼♀️Starania od 2021
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
🖤Poronienia nawykowe🖤
👱♀️35 L
AMH- 3.33, 3.77, 4.34
Kir Bx,NK 15,7%
witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️
Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️
Allo-mlr 37.3%✅️
p/c p.jądrowe , ANA ✅️
histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie
🔥-20kg
👨36 L
bad nasienia ✅️morfo 3%
Kariotyp-✅️
trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️
8 IUI ❌️
Zmiana lekarza 11.2024
➡️2025 IVF MZ
Kwalifikacja 23.01 ✅️ -
Susannah wrote:Ale masujesz się czy kładziesz się na nią? Przy bólu w łopatce trzeba wymasować na leżąco okolice łopatki, okolice kapturów i cała rękę od ramienia praktycznie do dłoni. Jak Cie fizjo będzie masował to zwróć uwagę gdzie jest potem tam się możesz piłką masować
-
Babulka wrote:Akataa mocne kciuki i dawaj nam od razu fotki jak wrócisz 😍 A jak się czujesz?
Jeśli chcesz robić celiakie, to zrób sobie przeciwciała a nie ten pakiet genetyczny na celiakie z test dna bo to jest naciąganie na kasę i nic nie wniesie. Diagnoza celiakii to bad. przeciwciał i gastroskopia.
PC-TGAA
P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA)
IGA
Immunoglobulina Ig A w surowicy (L85)
AGLI-G
P/c przeciw deamidowanym peptydom gliadyny Ig G (N81)
W alabie jest taki pakiet badań. -
eRKow. wrote:Czy takie badania byłyby ok?
PC-TGAA
P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA)
IGA
Immunoglobulina Ig A w surowicy (L85)
AGLI-G
P/c przeciw deamidowanym peptydom gliadyny Ig G (N81)
W alabie jest taki pakiet badań.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Jestem 3 tygodnie po poronieniu wybrałam wyniki badania histopatologicznego i w zaleceniach mam kontrolę BHCG. Wczoraj zrobilam badania i wynosi ona 25,4 mlU/mL. Na wynikach jest informacja- ogniskowo rozrost trofoblastu. Kosmki kosmowki ze zmiana autolitycznymi. Co to oznacza ? Ktoś vos więcej wie na ten temat?
-
Cześć Sylwia bardzo mi przykro, że Cię to spotkało i jeszcze nastąpiły komplikacje. Z tym wynikiem powinnaś udać się do swojego lekarza, który da dalsze zalecenia. Prawdopodobnie będzie to okresowa kontrola bety przez jakiś czas.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Hej dziewczyny. Po swoim przejściu oczywiście się obawiam i mam pytanie czy jeśli przeszłam martwe urodzenie w 20tyg to powinnam szybciej poinformować gina o tym, że jestem w ciąży, czy nie ma takiej potrzeby i mogę przyjść później na pęcherzyk dopiero?