X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2022, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie tak samo pomyślałam, że tyle razy tu pisałyśmy i czytałyśmy o nieempatycznych reakcjach otoczenia na poronienie, że to tylko okres albo, żeby już nie rozmyślać tylko żyć dalej bo to żadne dziecko nie było, wyskrobiny, spóźniony okres itd itp. I to było jednoznacznie określane jako bezduszne (zresztą słusznie). Ale skoro tak, to okażmy empatię dla innych ludzi, której same oczekiwałyśmy.

dafney lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Ochnik Przyjaciółka

Wysłany: 31 lipca 2022, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam prośbę o Waszą poradę. Znalazłam się w przedziwnej sytuacji. Jestem w połowie urlopu i jak na złość tutaj, z dala od domu, zaczął mnie boleć ząb. To prawdopodobnie ten, który jest zakwalifikowany do leczenia kanałowego, które miałam zrobić po urlopie. Jeden apap nie pomógł, więc mój mąż, który miał nimesil chciał mi dać ten silniejszy przeciwbólowy. Ale jako, że się staramy od wielu miesięcy, to najpierw zrobiłam test ciążowy. Wyszedł negatywny. Robiłam wieczorem. Wzięłam nimesil. W aptece sprzedali mi pakiet 2 testów, to rano powtorzylam test... I 2 kreski. Oczywiście nie nakręcam się. To było wczoraj, za 2 dni powinna być spodziewana miesiączka. Nie dowierzam generalnie. Ale chodzi też o to, że jestem pełna obaw, bo podobno niewyleczony ząb może źle wpłynąć na zarodek. Nie wiem czy na gwałt mam szukać dentysty tutaj i cokolwiek zrobić z tym zebem... Czy czekać ten tydzień aż przyjadę do mojego dentysty. Ból trochę ustąpił, nie biorę leków od tego testu, ale czuję, że coś tam jest nie tak. Mam na mailu pantomogram, ale nie wiem czy to wystarczy dla jakiegoś nowego dentysty, żeby podjąć leczenie. A kurcze zdjęć rtg w ciąży nie wolno.. Masakra. Stresuje się. Bo jeśli po tylu miesiacach się udało, a miałoby coś pójśc nie tak przez ząb... Ech. Co byście radziły w tej sytuacji?

Jeszcze na marginesie. Nie wiem czy to przypadek, ale może suplementacja mi pomogła, ktora tutaj jedna z Was polecala. Brałam od tego cyklu zioła ojca sroki (te akurat nie pierwszy raz), ovarin, dong guai i bromelain. Równolegle wszystkie. Teraz odstawilam dong quai i bromelain. Wcześniej od owulacji zioła odstawilam. Czy to jest ok? Czy ovarin mogę brać, czy lepirj przejść od razu na witaminy prenatalne?

🧍‍♀️36l. 🧍‍♂️34l.

👶2017 pierwsze dziecko córeczka 👨‍👩‍👧

⏸️01.10 2021
    💔26.10.2021 poronienie w 8tc

od tego czasu ponowne starania...
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ochnik przede wszystkim gratulacje :)
    Niestety nie wiem co z zębem, nie znam się na tym :(
    Rtg nie powinno się robić w 1 trymestrze ale potem można.
    Co nie znaczy, że jak zrobisz, to coś się stanie. Ja miałam tomograf ale już w zaawansowanej ciąży (nieporównywalnie większa dawka) i pediatra mi mówiła, że miała dużo mam pacjentów które robiły z różnych przyczyn rtg w 1 trymestrze i nie miała przypadku, że dziecku coś się stało.
    Natomiast co z zębem to myślę, że nikt z nas nie będzie wiedział, po prostu pewnie trzeba tam zajrzeć i zobaczyć co się dzieje :(

Ochnik lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • dafney Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ochnik gratulacje! 🥰

W kwestii zęba z pewnością trzeba go wyleczyć, ale nie sądzę, żeby kwestia kilku dni robiła tu różnicę. Chyba, że nie jesteś w stanie wytrzymać bólu, to wtedy jasne, że trzeba szukać stomatologa na już. Co do rtg to nie wiem jakie jest ryzyko, ale są na pewno znieczulenia dozwolone w ciąży, więc z samy leczeniem nie będzie problemu.
    I spokojnie, nie panikuj. Pamiętaj, że na tym etapie część kobiet nie wie o ciąży i żyje normalnie, więc szansa na to, że jednorazowa dawka leku zaszkodzi dziecku jest prawie żadna.

Ochnik lubi tę wiadomość

26.08.2022 I prenatalne, Nifty - zdrowy synek 💙
    23.06.2022 pozytywny test!

2008 córka 💜

age.png
  • Susannah Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my mamy wózek i fotelik dla dziecka! Dzisiaj będziemy składać, żeby sprawdzić czy wszystko ok w paczce. To wszystko kosztuje tyle, że chyba będziemy żryć gruz przez najbliższe miesiące 🤣

Babulka, Karoola lubią tę wiadomość

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.

II procedura:
    I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
    II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨‍👩‍👦
    III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282

Czeka na nas ❄
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    A my mamy wózek i fotelik dla dziecka! Dzisiaj będziemy składać, żeby sprawdzić czy wszystko ok w paczce. To wszystko kosztuje tyle, że chyba będziemy żryć gruz przez najbliższe miesiące 🤣
    Super 😍 Jakie kupiliście? 🙂

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Susannah Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Super 😍 Jakie kupiliście? 🙂

Muuvo Quick 3.0 i Pixel Avionaut z bazą. Kupiliśmy nowe, bo nie chciałam kupować z olx, szczególnie fotelika, a i płacenie 1500 czy 2000 zł za coś, czego nie jestem pewna (czy nie są klejone mechanizmy wózka itp.) też mi się nie uśmiechało. Teoretycznie mogliśmy dostać wózek I fotelik z pewnego źródła, ale były ciężkie i bez bazy, a ja musze ogarnąć wózek jedną ręką, bo w drugiej będzie psio chodziło ze mną.

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

II procedura:

Czeka na nas ❄
  • dafney Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    Muuvo Quick 3.0 i Pixel Avionaut z bazą. Kupiliśmy nowe, bo nie chciałam kupować z olx, szczególnie fotelika, a i płacenie 1500 czy 2000 zł za coś, czego nie jestem pewna (czy nie są klejone mechanizmy wózka itp.) też mi się nie uśmiechało. Teoretycznie mogliśmy dostać wózek I fotelik z pewnego źródła, ale były ciężkie i bez bazy, a ja musze ogarnąć wózek jedną ręką, bo w drugiej będzie psio chodziło ze mną.

Super, że macie już to z głowy. Przy ilości sprzętu dostępnego na rynku trzeba poświęcić masę czasu i energii, żeby wybrać właściwie. A czy ten fotelik można wpiąć na stelaż wózka?

26.08.2022 I prenatalne, Nifty - zdrowy synek 💙
    23.06.2022 pozytywny test!

2008 córka 💜

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajny ten wózeczek i fotelik też jest super, oglądałam go jak kupowałam, chociaż w końcu wybrałam inny. Ale leciutki jest :)
    Ja też się zdecydowałam na nowy wózek przy córce, bo miał starczyć na dwójkę dzieci, no zobaczymy jak z tym będzie. Ale ja też nie chciałam używanej gondoli, bo nie mam zaufania czy ktoś ją trzymał w domu czy gdzieś w mokrej piwnicy, gdzie myszy latają 😉
    Dopiero spacerówkę lekką kupiłam używaną jak młoda miała 1,5 roku, ale tam się dało wszystko zdjąć do pralki, plus odbierałam od tych ludzi z domu i widziałam w jakich warunkach to było trzymane, mieli paragon itd.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Susannah Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dafney wrote:
    Super, że macie już to z głowy. Przy ilości sprzętu dostępnego na rynku trzeba poświęcić masę czasu i energii, żeby wybrać właściwie. A czy ten fotelik można wpiąć na stelaż wózka?

Nas bardziej przekonały nadchodzące podwyżki cen, żeby się tym zająć 🤣 Mam adaptery do fotelika, pod tym kątem też sprawdzaliśmy.

II procedura:

Czeka na nas ❄
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    To chyba w ostatniej chwili, bo podobno mają być podwyżki cen od sierpnia - nie wiem ile w tym prawdy.
    To prawda, że wszystko kosztuje ogromne pieniądze... My mamy wózek nowy i meble od 1 ciąży ale wszystkie pierdółki które trzeba kupić też kosztują razem duże pieniądze.

Mi się chyba włączył syndrom wicia gniazdka i ostatnie kilka dni robiłam koszyki na Allegro i kwoty powalają 🙈 ale przynajmniej może uda się to rozłożyć na 2-3 miesiące skoro już znamy ceny

Babulka lubi tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Susannah Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    To chyba w ostatniej chwili, bo podobno mają być podwyżki cen od sierpnia - nie wiem ile w tym prawdy.
    To prawda, że wszystko kosztuje ogromne pieniądze... My mamy wózek nowy i meble od 1 ciąży ale wszystkie pierdółki które trzeba kupić też kosztują razem duże pieniądze.

Mi się chyba włączył syndrom wicia gniazdka i ostatnie kilka dni robiłam koszyki na Allegro i kwoty powalają 🙈 ale przynajmniej może uda się to rozłożyć na 2-3 miesiące skoro już znamy ceny

Nawet nie tyle od sierpnia, ile od najbliższych dostaw, więc to zależy od modelu - czesc od sierpnia, część od września. Foteliki już są po pierwszych podwyżkach.

Mamy taki sam plan jak Wy - teraz kupiliśmy te największe rzeczy, za miesiąc zajmiemy się drobiazgami, potem znowu duże zakupy typu łóżeczko itp. i potem znowu drobiazgi, bo koszty są ogromne i ogarniecie tego w jednym miesiącu miesiącu chyba trzeba by mieć ojca szejka arabskiego.

Blondyna.B lubi tę wiadomość

II procedura:

Czeka na nas ❄
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę Wam zazdroszczę tych wyprawek 😁

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Trochę Wam zazdroszczę tych wyprawek 😁
    Nie zdawałam sobie sprawy z tego ile rzeczy trzeba kupić 😅

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Nie zdawałam sobie sprawy z tego ile rzeczy trzeba kupić 😅
    Ja pamiętam, że do samego porodu byłam w szoku, że ciągle trzeba coś kupować a jak młoda się urodziła to jeszcze ze szpitala klikałam ciągle coś na allegro 😂
    Jak kupowałam wyprawkę z apteki to przyszedł taki karton, że był wielkości łóżeczka. A ja jestem raczej oszczędna i nie kupowałam żadnych bajerów czy gadżetów, bardzo mało kosmetyków itd. Teraz jak próbowałam sobie przypomnieć co tam właściwie było to nie mam pojęcia 🤷‍♀️

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie, że macie już ten etap kiedy można pomarudzic o cenach🙂

Pozytywnie zazdroszczę 🙊

Córka w 2013 r
    Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
    Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
  • Anka94 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bardzo cieszę się Waszym szczesciem , oczywiście tych ,które juz mają swoje cuda w brzuszkach ❤️
    A za te ciągłe walczące trzymam kciuki cały czas 💪
    Ostatnio jest mnie tutaj mniej ,bo czuję się jakaś rozbita ,wiem ,że możecie uznać ,że świruje i przesadzam. Są ginekolog mówił mi ,że cykle mogą świrować jeszcze jakiś czas. Ale ja pomału tracę nadzieję ,że uda się w najbliższym czasie ,albo nawet ciut później. No ale jak można mieć nadzieję,jeśli poroniłam na początku kwietnia,mamy prawie sierpień a ja miałam dopiero 2@ i czekam na 3
    Dzis 40dc i @ jak nie było tak nie ma, 3testy negatywne więc w tej kwestii nadzieji sobie nie robię. Powiedzcie mi czy wogole mogę liczyć na @ jeśli akutalnie mój śluz jest przezroczysty, rozciągliwy i jest go sporo 😵‍💫,wiem ,że nie jesteście lekarzami ale może któraś z Was się z tym spotkała. Dodam ,że po poronieniu miałam 2x38dc ,i myslalam ,że gorzej byc nie może ,jak widać się myliła

ONA jeszcze 27l ,ON 30lat
    Listopad 2021 - ciąża biochem 🤔
    Kwiecień 2022 -poronienie 9tydz/12tydz😭😇
    Walczymy o spełnienie jedynego marzenia- CHCEMY BYĆ RODZICAMI 👶👪
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka ja się nie znam na nieregularnych cyklach, ale sprawdzalas hormony w 3dc?

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Anka94 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdzałam ale przed ciążą ,wszystko było ok.ginekolog nie mial zastrzeżeń no i faktycznie musiało być ok ,bo szybko się udało. Teraz miałam w planach spróbować 2cykle na luzie i w 3porobic wszystkie badania właśnie w tych pierwszych dniach cyklu i iść na wizytę. no ale nie mam nawet @

ONA jeszcze 27l ,ON 30lat
    Listopad 2021 - ciąża biochem 🤔
    Kwiecień 2022 -poronienie 9tydz/12tydz😭😇
    Walczymy o spełnienie jedynego marzenia- CHCEMY BYĆ RODZICAMI 👶👪
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to myślę, że jest sens zrobić jak przyjdzie okres, szczególnie prolaktynę i może zrobić monitoring, albo przynajmniej mierzyć temp czy cokolwiek. Bo może opłacałoby Ci się stymulować cykl, bo z takimi długimi jest problem przy staraniach.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 456 457 458 459 460 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ