Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Trzymam kciuki za 2 kreski za 2tygodnie!
Niemi ja miałam z moim mężem taką dziwną sytuację, że po ok 2latach od urodzenia synka chciałam myśleć o kolejnym dziecku. Mój mąż absolutnie był na nie, dawałam mu czas. Po 1,5roku kiedy dalej był przeciwny w końcu nie wytrzymałam i mu wywaliłam wszystko co we mnie siedziało. Że czuję się oszukana, bo od początku mówiłam, że chce mieć dużą rodzinę. On chciał max 2 dzieci, a tu po 1 stwierdził, że więcej nie będzie. A gdzie podjęcie tej decyzji ze mną, gdzie rozmowa? Nie było, po prostu myślał, że ja zrozumiem. A ja nie zrozumiałam i nawet czytałam o banku spermy w Europie, ja chciałam mieć kolejne dziecko tak bardzo, że gdy widziałam noworodki w wózkach to aż mi się słabo robiło, a serce goniło z prędkością światła.
U mnie poszło na grubo, bo nie jestem typem cichej myszki. Uważam, że akurat posiadanie dzieci to nie jest temat do pominięcia, nie są się też iść na kompromisy lub czekać latami. Mój mąż nawet został przeze mnie uświadomiony, że brak chęci do posiadania dzieci i świadome zaniechanie jest podstawą do rozwodu kościelnego.
I nie zrozumcie mnie źle, kocham mojego męża do szaleństwa i nie wyobrażam sobie życia bez niego (i duzo spraw w tym opisie pomijam). Ale te 1,5roku nadziei na wpadkę/na jego gotowość/czekania i tłumienia emocji po prostu pokazały mi, że gdy jedno chce a drugie absolutnie nie, to tak się żyć nie da po prostu. Te 1,5 roku strasznie mnie zgnoiło, płakałam po kątach, wąchałam ubranka niemowlęce w sklepach i cierpliwie czekałam. Chyba po prostu miałam depresję, którą maskowałam sama przed sobą.
Proponowałam terapię małżeńską, rozmowę z psychologiem itd. Nasz synek dal nam pieruńsko popalić, to prawda. Baliśmy się o nasze małżeństwo, bo ciągle się kłóciliśmy, ale przetrwaliśmy to i mamy teraz super chłopaka, którego uwielbiają dzieci i ciocie w przedszkolu. Ludzie i rodzina pytali kiedy kolejne, bo mamy takiego super dzieciaczka, a ja mówiłam, że w swoim czasie, w koncu zaczęłam odpowiadać, że obcych ludzi na ulicy by o takie rzeczy nie pytali. A w środku rozdzierało mi serce, bo prawda była taka, że mając męża nie miałam po prostu z kim mieć tego dziecka....
Stwierdziłam, że skoro on dalej nie chce dziecka, to ja zmieniam pracę, a nie idzie się do nowej pracy żeby od razu zajść w ciążę. Chciałam lepiej zarabiać, bo stwierdziłam, że miłość miłością, ale nie wiem jak to się skończy. A ten nagle zaskoczył, że zmieniłam pracę, lepiej zarabiam, on chce teraz dziecko! A we mnie wtedy pojawił się mega opór, bo ja swoją żałobę przeżyłam i czułam, że mój moment minął. Wtedy mój mąż nie mógł pojąć jak to się mogło stać, bo przeciez tak chciałam...
I szczerze, mam poczucie, że mój mąż zapragnął dziecka dopiero po poronieniu. Bardzo się cieszył wcześniejszą ciążą, ale nie staraliśmy się jakoś, nie przygotowaliśmy, po prostu sie udalo od razu, a tu nagle nastał koniec. Obecna ciąża jest dla niego świętością, nie opuszcza nawet pobrania krwi, bo wszystko jest ważne. Mnie traktuje jak świętą krowę, aż mnie to czasem wkurza, ale wiem, że to dlatego, że jest wdzięczny za to co ma. I jest świadomy, że mógł to stracić przez własne wygodnictwo (bo nie chciał kolejnego dziecka z wielu powodów, np brak snu, kolki, ząbkowanie...).
U Was jest jeszcze kwestia wieku, nie możesz teraz czekać kolejne 3 lata, a on może. I może się nie zgodzicie, ale jeśli kwestia potomstwa była już kiedyś omawiana, to jednak kobieta powinna decydować kiedy to dziecko chce mieć. To my musimy przechodzić trudy ciąży, porodu, karmienia piersią. 9mcy ciąży to nie jest relaks, a facet zdąży się przyzwyczaić do myśli o dziecku. On tatą będzie po porodzie, Ty jesteś mamą od 2 kresek na teście.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2022, 12:09
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6 -
Bakalia wrote:Dziewczyny znajdę gdzieś tabelkę CRL do NT?
To z moich prenatalnych. Tylko nie wklejaj dalej po forach bo mojego dzieciaka dana biometryczna tam jest zaznaczona 😅cslza, Bakalia lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
clsza dziękuję że mnie rozumiesz 😘 ja właśnie powiedziałam że się czuje oszukana... Że od początku jak się poznaliśmy 11 lat temu to chciał mieć dzieci a teraz co? Boi się... Ja się też boję, jak cholera... Powiedziałam mu tylko że jeśli on nie pokona swojego największego lęku czyli że znowu będzie poronienie, to wtedy mój największy lęk stanie się rzeczywistością bo ja najbardziej na świecie boję się życia bez dziecka. Muszę dać mu chwilę, rozumiem go ale czasu za dużo nie mam, powiedziałam mu nawet że potem małżeństwa tak kończą że się rozstają, facet zakłada rodzinę z nową młodszą żona i ma gromadę dzieci, a kobieta zostaje sama.... On wie że jego wybrałam na ojca moich dzieci, może coś dotrze do niego... Spróbuję zaproponować te rozmowy na czacie z fundacją. Póki co moje szufladki które tak dzielnie układałam kilka miesięcy znowu się wywaliły.
Bakalia lubi tę wiadomość
niemi -
Babulka wrote:
Kurcze chciałam taka tabelkę jak dla glupka rozpisana typu - CRL 60mm NT - taka
Będę mamą drugiego chłopca 💙 byłam dzisiaj na USG + pappa CRL 66,1 NT 2.5 lekarz kilka razy mierzył i tak wychodziło i to już wiesz głowę ryje. Choć obraz USG prawidłowy. Na wyniki czekam 7 dni lub szybciej gdyby były źle zadzwonią. W piątek idę na NFZ do lekarza i chciałam sobie porównać CRL do NT na podstawie USG z piątku bo lekarz na NFZ to taki mruk trochę04.2019 👶💙
04.2022 7/8 tc 💔 łyżeczkowanie
22.08.2022 9dpo II kreski 😍
24.10.2022 💙 66.1mm
1.12.2022 💙 223g
20.12.2022 💙 391g 20+3 -
Niemi jak ta sytuacja będzie się przedłużać pomysl może o zamrożeniu jajeczek? Wtedy zyskasz co najmniej 2-3 lata więcej niż naturalnie czekając...
RudzielecMonia lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Bakalia wrote:Kurcze chciałam taka tabelkę jak dla glupka rozpisana typu - CRL 60mm NT - taka
Będę mamą drugiego chłopca 💙 byłam dzisiaj na USG + pappa CRL 66,1 NT 2.5 lekarz kilka razy mierzył i tak wychodziło i to już wiesz głowę ryje. Choć obraz USG prawidłowy. Na wyniki czekam 7 dni lub szybciej gdyby były źle zadzwonią. W piątek idę na NFZ do lekarza i chciałam sobie porównać CRL do NT na podstawie USG z piątku bo lekarz na NFZ to taki mruk trochę
Moja ma za krótką kość nosową w badaniu połówkowym i też mam milion scenariuszy w głowie niestety.
Gratuluję chłopca 💙2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Bakalia wrote:Kurcze chciałam taka tabelkę jak dla glupka rozpisana typu - CRL 60mm NT - taka
Będę mamą drugiego chłopca 💙 byłam dzisiaj na USG + pappa CRL 66,1 NT 2.5 lekarz kilka razy mierzył i tak wychodziło i to już wiesz głowę ryje. Choć obraz USG prawidłowy. Na wyniki czekam 7 dni lub szybciej gdyby były źle zadzwonią. W piątek idę na NFZ do lekarza i chciałam sobie porównać CRL do NT na podstawie USG z piątku bo lekarz na NFZ to taki mruk trochę
U mnie było CRL 69,0 i NT 1,5, u drugiego CRL 70,0 i NT 1,7.
Ale u synka w pierwszej ciąży CRL 67,8 i NT 2,1.Bakalia, RudzielecMonia lubią tę wiadomość
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Babulka wrote:No to wg tej tabelki jeszcze mieści się spokojnie w normie. Nawet jakby było poza normą to jeszcze nie świadczy o niczym, natomiast sama bym się denerwowała, więc wiem, że łatwo się mówi. Ale 2,5 to dobry wynik
Moja ma za krótką kość nosową w badaniu połówkowym i też mam milion scenariuszy w głowie niestety.
Gratuluję chłopca 💙
No właśnie i już tak zerknelam z synem miałam w tej okolicy 1.9. a tu sru 2.5 i trochę będę się martwiła. Na pewno zaniży to statystyki w pappa więc jestem przygotowana na cuda niewidy - wiek i przezierność wysoka. W sumie najważniejsze że USG jest ok. Kość nosowa wszystko super ech te poronienia otwierają oczy na tą drogę która nie za specjalnie pozwala cieszyć się ciąża.
A znasz się conieco na tych wynikach? Tzn chodzi mi o przepływy maciczne? Wg mnie są słabe i coś myślę o hipotrofi ( jak mój syn pierwszy), ale sam lekarz nie komentował. Chyba jak dobrze kojarzę to pappa też mówi coś o łożysku?04.2019 👶💙
24.10.2022 💙 66.1mm
1.12.2022 💙 223g
20.12.2022 💙 391g 20+3 -
Bakalia wrote:No właśnie i już tak zerknelam z synem miałam w tej okolicy 1.9. a tu sru 2.5 i trochę będę się martwiła. Na pewno zaniży to statystyki w pappa więc jestem przygotowana na cuda niewidy - wiek i przezierność wysoka. W sumie najważniejsze że USG jest ok. Kość nosowa wszystko super ech te poronienia otwierają oczy na tą drogę która nie za specjalnie pozwala cieszyć się ciąża.
A znasz się conieco na tych wynikach? Tzn chodzi mi o przepływy maciczne? Wg mnie są słabe i coś myślę o hipotrofi ( jak mój syn pierwszy), ale sam lekarz nie komentował. Chyba jak dobrze kojarzę to pappa też mówi coś o łożysku?
U mnie i wiek i nt 2 chyba a ryzyka wyszły niskie.
Jeśli miałaś już hipotrofie w wywiadzie to mam nadzieję, że masz wprowadzoną jakąś profilaktykę?
Tak pappa też mówi o łożysku2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Nie znam się na przeplywach, u mnie tylko było napisane, że prawidłowe, będzie jeszcze sprawdzała druga lekarka, nie wnikam ile powinno być bo w psychiatryku bym wylądowała.
U mnie i wiek i nt 2 chyba a ryzyka wyszły niskie.
Jeśli miałaś już hipotrofie w wywiadzie to mam nadzieję, że masz wprowadzoną jakąś profilaktykę?
Tak pappa też mówi o łożysku
A te przepływy to może ja po prostu źle interpretuje - pisze prawidłowe ale na tej siatce w dolnej granicy i to już moja własna interpretacja bo sam lekarz nic nie mówił tylko na tym NT skupił się bardziej - mierzone kilka razy i wynik ten sam.04.2019 👶💙
24.10.2022 💙 66.1mm
1.12.2022 💙 223g
20.12.2022 💙 391g 20+3 -
W każdym razie trzymaj rękę na pulsie z tą hipotrofia, jestem zdania że lekarzom trzeba ufać ale z pewnymi ograniczeniami. U mnie nawet nie ma siatek dla przepływów, są tylko napisane jakieś liczby i nawet nie chcę wiedzieć gdzie są na siatce.
Bakalia lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Niemi jak ta sytuacja będzie się przedłużać pomysl może o zamrożeniu jajeczek? Wtedy zyskasz co najmniej 2-3 lata więcej niż naturalnie czekając...niemi
-
niemi wrote:Jakim mrożeniu? O in vitro nawet nie rozmawialiśmy mimo że ja ciągle o tym myślę... Zanim mnie ktokolwiek skieruje na jakieś badania to potrzebuje wynik badania nasienia... W planie było badanie drożności i histeroskopia ale to po wynikach męża... Ja się boję tych wszystkich badań ale dzielnie to zniosę bo mam cel. A właściwie teraz go nie mam 😟 mogę tylko czekać... Poprosiłam żeby zrobił te badania, od tego przecież w ciążę nie zajde...2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Mój mąż też miał jakieś pół roku temu etap że może damy sobie już spokój w końcu mamy dwójkę i to może wystarczy mieliśmy przez kilka tygodni o to kosę ale raz siedliśmy sobie wieczorem przy winku i po kilku kieliszkach wyszło że to nie chodzi o to że on nie chcę tylko widział jak zniosłam pjp i nie chcę żebym to przechodziła jeszcze raz. Jak mu wytłumaczyłam że jestem gotowa na to ryzyko tak starajmy się już w pełni aktywnieDawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
cslza wrote:U mnie było CRL 69,0 i NT 1,5, u drugiego CRL 70,0 i NT 1,7.
Ale u synka w pierwszej ciąży CRL 67,8 i NT 2,1.cslza lubi tę wiadomość
04.2019 👶💙
24.10.2022 💙 66.1mm
1.12.2022 💙 223g
20.12.2022 💙 391g 20+3 -
Bakalia wrote:NT super. Jak bliźniaki?? Doczytałam że chyba są dwie dziewczynki ♥️
Bliźniaki super, przynajmniej tak mi na USG powiedział lekarz, że bardzo dobrze te dzieci wyglądają 😁 według lekarza dziewczynki, aczkolwiek powiedział żeby się jeszcze nie nastawiać, będziemy jeszcze sprawdzać. To takie małe wiercidupki, ciężko było je zmierzyć, a ja jeszcze zjadłam batona przed USG 🤷♀️ także dostały cukru i brykały.
A propos NT, gdzieś czytałam, że u chłopców bywa większe bez powodu. Także spokojnie, poczekaj na wyniki z krwi trzymam kciuki!! I proszę ustawić suwaczekWiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2022, 13:30
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
cslza wrote:Bliźniaki super, przynajmniej tak mi na USG powiedział lekarz, że bardzo dobrze te dzieci wyglądają 😁 według lekarza dziewczynki, aczkolwiek powiedział żeby się jeszcze nie nastawiać, będziemy jeszcze sprawdzać. To takie małe wiercidupki, ciężko było je zmierzyć, a ja jeszcze zjadłam batona przed USG 🤷♀️ także dostały cukru i brykały.
A propos NT, gdzieś czytałam, że u chłopców bywa większe bez powodu. Także spokojnie, poczekaj na wyniki z krwi trzymam kciuki!! I proszę ustawić suwaczek
Przeanalizowałam sobie NT pierwszego syna w granicach 12+0-12+6 bo również byłam dwa razy na USG w tym czasie i raz wyszło 1.9 a drugi raz 0.9 więc te 2.5 mnie ciut przeraża. Jeszcze istnieje prawdopodobieństwo że to przez moje lekkie przeziębienie (katar ostry od przedszkolaka) zobaczymy w piątek będę miała wizytę na NFZ lekarz zmierzy NT i zobaczymy co wyjdzie. Tak sobie skacze od strony do strony to w sumie najważniejsze żeby rosło odpowiednio z dzieckiem lub zmalało. Jak wystrzeli NT poza granice normy zacznę się bardziej martwić nie wiem czy jestem gotowa na suwaczki, zwłaszcza że wypowiadam się tylko na wątku poronienie, a i tak mi wstyd tu pisać z ciążą kiedy niektóre kobiety mają problem:(
Super że z bliźniakami jest ok trzymam za was kciuki aż do rozwiązania.04.2019 👶💙
24.10.2022 💙 66.1mm
1.12.2022 💙 223g
20.12.2022 💙 391g 20+3 -
Bakalia wrote:Przeanalizowałam sobie NT pierwszego syna w granicach 12+0-12+6 bo również byłam dwa razy na USG w tym czasie i raz wyszło 1.9 a drugi raz 0.9 więc te 2.5 mnie ciut przeraża. Jeszcze istnieje prawdopodobieństwo że to przez moje lekkie przeziębienie (katar ostry od przedszkolaka) zobaczymy w piątek będę miała wizytę na NFZ lekarz zmierzy NT i zobaczymy co wyjdzie. Tak sobie skacze od strony do strony to w sumie najważniejsze żeby rosło odpowiednio z dzieckiem lub zmalało. Jak wystrzeli NT poza granice normy zacznę się bardziej martwić nie wiem czy jestem gotowa na suwaczki, zwłaszcza że wypowiadam się tylko na wątku poronienie, a i tak mi wstyd tu pisać z ciążą kiedy niektóre kobiety mają problem:(
Super że z bliźniakami jest ok trzymam za was kciuki aż do rozwiązania.
Kochana tutaj chyba każda się cieszy z nowej ciąży po poronieniu. Gdzieś jest zawsze poczucie zazdrości, ale też radość i nadzieja
Ja dzis mam wizytę u innego lekarza, który ma praktykę w szpitalu, jest ordynatorem w IMiDzie w Warszawie. Z jednej strony piszą 'cudowny specjalista', z drugiej 'buc i gbur'. Aż się boję do niego iść, obym się miło rozczarowała 🙏 podobno na ciążach mnogich zna się mocno i po to idę...
No i u nas jest jeszcze problem taki, że mój mąż ma hemofilię, a dziewczynki są zawsze nosicielkami może jeszcze dojść von Willebrand... musimy to z kimś obgadać...Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2022, 14:03
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
niemi wrote:Moja...ale do zapłodnienia potrzebne jest jeszcze nasienie... Mojego męża. Muszę zacząć układankę na nowo.
Jednorożec, mojemu też chodzi o mnie, ja mu tłumacze że dam radę a on jakby nie rozumie?Ani0nka, jo_ana lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska