Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2022/2023
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2022/2023

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    SummerNights a coś jeszcze ginekolog Ci mówił? Ja jutro idę i zastanawiam się czy brać coś na wizytę. Na pewno biorę ze sobą wypis ze szpitala i wynik histpat (mam nadzieję że już będzie). Nie wiem czy brać kartę ciąży i wszystkie pozostałe badania

Miałam nie dostać okresu a wszystko na to wskazuje, że dziś dostałam :p
    Od kilku dni byłam nerwowa a dziś doszły bóle w krzyżu takie typowe objawy jak miałam przed miesiączką.

Lekarz prosił o kartę ze szpitala a histopatologia go wogole nie interesowała . Spytał o wynik badań genetycznych i sobie wpisał co wyszło . Zbadał mnie dokładnie. I tyle..z rozmowy tylko aby się nie poddawać, bo takie rzeczy są na porządku dziennym . Dostałam skierowanie na bhcg i wyszło mi 33. Jakby było ponad 100 miałam powtórzyc za 3 dni znowu .

Wczoraj wieczorem miałam konsultacje z genetykiem testdna. Pani Kasia super babeczka - polecam ! Ponad 30 min konsultacji . Trisomia nie jest choroba dziedziczna, i takie przypadki się często zdarzają i nie powtarzają . Dodatkowo usłyszałam, że trisomia chromosomu 15 jest dość popularna , nie ma informacji o % /odsetku ile , bo ciąża na ogół się kończy bardzo wcześnie. Dodatkowo wyjaśniła mi wszystko co dotyczy mnie i męża - ja mam niska rezerwę jajnikowa a maz słaba ruchliwość + defragmentacja ok 23% więc dużo . Słaba jakoś nasienia jest na dużą nasza niekorzysc niesttwy , ale plus że nasienia jest duzo.
    Należy stosować witaminy , kwas foliowy i się nie poddawać . :)
    Zaskoczeniem było dla mniej to , nie wiedziałam , że praktycznie każda kobieta ma poronienje ale często nie zdaje sobie nawet z tego sprawy .to takie pociesznie chyba miało być ;) nie było to dla mnie negatywne .

• Wiewioora Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mówił ile musicie czekać ze staraniami?
    Mi lekarz powiedział że mamy poczekać dwie miesiączki (w sumie się zastanawiam czy chodzi o to że po trzeciej miesiączce czy już po drugiej, gdzie pierwsza powinna być w ciągu dwóch tygodni bo ciałko żółte było). Zrobił mi cały ten panel urea itp plus posiew. I zależnie jak tam wyjdzie za 3 tyg mam się zgłosić na wymrożenie jakiejś zmiany. Nie pamiętam nazwy 😟 i że wtedy ładnie zdążymy przed kolejnymi staraniami. Powiedział też że u mnie przyczyną najprawdopodobniej krwawienie, które spowodowało to przedwczesne pęknięcie błon. Czysty przypadek.

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2022, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Mi lekarz powiedział że mamy poczekać dwie miesiączki (w sumie się zastanawiam czy chodzi o to że po trzeciej miesiączce czy już po drugiej, gdzie pierwsza powinna być w ciągu dwóch tygodni bo ciałko żółte było). Zrobił mi cały ten panel urea itp plus posiew. I zależnie jak tam wyjdzie za 3 tyg mam się zgłosić na wymrożenie jakiejś zmiany. Nie pamiętam nazwy 😟 i że wtedy ładnie zdążymy przed kolejnymi staraniami. Powiedział też że u mnie przyczyną najprawdopodobniej krwawienie, które spowodowało to przedwczesne pęknięcie błon. Czysty przypadek.
    Ginekolog nie mówił ile mamy czekać , ale zakładam dlatego że my invitro i to już od kliniki zależy . Kazał czekać na regularny cykl .genetyk powiedziała , aby poczekać 2-3 cykle i dać organizmowi dojść do siebie I suplementacja. Każda ciąża to duże obciążenie . W moim przypadku jeśli nie będę mieć normalnego cyklu , nie mam co iść do kliniki ;) do tego z moim mężem nie da się gadać narazie więc i tak zakładam że dopiero grudzień , jak nie luty 2023 zrobimy podejście do protokołu

• Wiewioora Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SummerNights wrote:
    Ginekolog nie mówił ile mamy czekać , ale zakładam dlatego że my invitro i to już od kliniki zależy . Kazał czekać na regularny cykl .genetyk powiedziała , aby poczekać 2-3 cykle i dać organizmowi dojść do siebie I suplementacja. Każda ciąża to duże obciążenie . W moim przypadku jeśli nie będę mieć normalnego cyklu , nie mam co iść do kliniki ;) do tego z moim mężem nie da się gadać narazie więc i tak zakładam że dopiero grudzień , jak nie luty 2023 zrobimy podejście do protokołu
    No tak, i ciało musi się zregenerować, żeby się potem nie wrosło w blizne w macicy i psychicznie trzeba być gotowym. My już teraz zaczynamy walke o poprawę nasienia, jak poprzednio, żeby już było lepsze jak będzie zielone światło.
    A Twój okres już się rozkręcił na dobre?

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    age.png
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nie mamy "przykazu" czekania ileś cykli.
    Fizycznie wszystko wyglądało na kontroli ok.
    Ja nie mam czasu czekać.
    Teoretycznie byłam 7 mcy w ciąży w tym roku więc może i organizm powinien odpocząć ale...Jak będzie gotowy na ciąże to ciąża będzie a ewentualnie kolejna strata nie będzie od tego że nie czekałam 2-3 cykle
    Generalnie po prostu kochamy się kiedy jest możliwość i tyle.
    Za dużo przytulania nie ma bo wróciłam do pracy i się mijamy, do tego przy dzieciach bywa różnie z możliwością także się na nic nie nastawiam

Wiem tylko że już jest po owu.
    Kiedy była to tak plus minus 2/3 dni temu ale się okaże jak miesiączka przyjdzie bo raczej przyjdzie

S.Roszpunka lubi tę wiadomość

• Mila88 Ekspertka

Wysłany: 30 września 2022, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Zazwyczaj chodzi o 3 cykle. U mnie ginekolog przypisał antykoncepcję na 2 cykle i jeszcze jeden kazał odczekać po i właśnie od weekendu zaczynamy się starać 😉 owulacja prawdopodobnie za kilka dni... Zobaczymy jak będzie😆 chociaż moje dziecko w domu z zapaleniem gardła a i mnie zaczyna coś brać...

preg.png
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila88 wrote:
    Zazwyczaj chodzi o 3 cykle. U mnie ginekolog przypisał antykoncepcję na 2 cykle i jeszcze jeden kazał odczekać po i właśnie od weekendu zaczynamy się starać 😉 owulacja prawdopodobnie za kilka dni... Zobaczymy jak będzie😆 chociaż moje dziecko w domu z zapaleniem gardła a i mnie zaczyna coś brać...
    No właśnie czytałam że zwykle są 3 cykle. Ale u mnie akurat to mój prowadzący robił mi łyżeczkowanie bo pracuje w szpitalu w którym byłam i miał dyżur akurat. Więc mu ufam. Tak mówił ze za 3 tygodnie to wymrażanie i wtedy ładnie zdążymy przed staraniami. Więc temu myślę że faktycznie po drugiej miesiączce, ale dopytam na wizycie 😜
    To trzymam kciuki za owocne ♥️♥️♥️😀

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2022, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    No tak, i ciało musi się zregenerować, żeby się potem nie wrosło w blizne w macicy i psychicznie trzeba być gotowym. My już teraz zaczynamy walke o poprawę nasienia, jak poprzednio, żeby już było lepsze jak będzie zielone światło.
    A Twój okres już się rozkręcił na dobre?

A co robicie na poprawę nasienia ? Nam powiedziano: androlog - można brać proxeeded itp ale to na chwilę 1-2 mc, tak to zdrowy tryb życia ; ginekolog w klinice - tryb życia i tyle.
    Gdzie mój mąż zdrowo się prowadzi , biega , nie pali , pije okazjonalnie , jedzenie też ok, i cały czas wie że musi dbać o siebie . W mimo wszyrkro nasienie kiepskie .
    Ja podobnie jak mąż , z tym że alkohol zupełnie od święta . Uprawiam regularnie sport .
    Ale dziś chata wolna i %%% z koleżankami ;)

Tak - drugi dzień . Czuje się totalnie okresowo , czyli tak sobie .

• Wiewioora Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SummerNights wrote:
    A co robicie na poprawę nasienia ? Nam powiedziano: androlog - można brać proxeeded itp ale to na chwilę 1-2 mc, tak to zdrowy tryb życia ; ginekolog w klinice - tryb życia i tyle.
    Gdzie mój mąż zdrowo się prowadzi , biega , nie pali , pije okazjonalnie , jedzenie też ok, i cały czas wie że musi dbać o siebie . W mimo wszyrkro nasienie kiepskie .
    Ja podobnie jak mąż , z tym że alkohol zupełnie od święta . Uprawiam regularnie sport .

Najpierw mąż brat fertilman, to nie pomogło. Potem brał clostilbegyt i tutaj była duża poprawa. Teraz mamy wizytę w poniedziałek, zobaczymy co powie. Mój mąż ogólnie nie pali, alkohol okazyjnie, dużo ruchu ma w pracy 😂
    Udanej imprezki 😀 warto sobie poszaleć z koleżankami 😀

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    age.png
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SummerNights wrote:

A badał hormony i usg jąder?
    Genetyczne?

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    No właśnie czytałam że zwykle są 3 cykle. Ale u mnie akurat to mój prowadzący robił mi łyżeczkowanie bo pracuje w szpitalu w którym byłam i miał dyżur akurat. Więc mu ufam. Tak mówił ze za 3 tygodnie to wymrażanie i wtedy ładnie zdążymy przed staraniami. Więc temu myślę że faktycznie po drugiej miesiączce, ale dopytam na wizycie 😜
    To trzymam kciuki za owocne ♥️♥️♥️😀
    po łyżeczkowaniu faktycznie zaleca się 2-3 cykle
    po samoistnym w zasadzie jeśli na kontrolnym usg jest wszystko ok można od razu.

SummerNights lubi tę wiadomość

• Wiewioora Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    po łyżeczkowaniu faktycznie zaleca się 2-3 cykle
    po samoistnym w zasadzie jeśli na kontrolnym usg jest wszystko ok można od razu.
    A co ogólnie liczymy za pierwszy cykl? Pierwsza miesiączka po łyżeczkowaniu to pierwszy cykl?

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    age.png
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    A co ogólnie liczymy za pierwszy cykl? Pierwsza miesiączka po łyżeczkowaniu to pierwszy cykl?
    zabieg/poronienie to pierwszy dzień nowego cyklu

Wiewioora, SummerNights lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2022, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    A badał hormony i usg jąder?
    Genetyczne?

Jakie hormony masz na myśli ? Do invitro cały pakiet jakiś robił ale te które zleca kliniki , plus rozszerzone badanie nasienia . Gdzie wyszła ta defragmentacja 23% , a wczesnije z podstawowym badania głównie ten ruch słaby . Nie wczytywałan się w jego wyniki dokładnie , dużo tam wskaźników itp.
    Nie robił USG jąder i nie będzie robił. ma bardzo dużo nasienia i nie ma innych problemów . Androlog nie skierował go na USG . Nie wiem jakie są wskazania do tego . Mąż jest po poważnej operacji serca , trzy razy narkoza w bardzo krotkich odstępach czasu, szpital mógł mieć wpływ ale ciężko powiedziec , gdzy zadziało się to już po poczęciu corki, i nie musieliśmy robić żadnych badań wcześniej .
    Genetycznych nie robilismy , bo invitro się udało a wada, która wyszła to przypadek .
    U nas problemem jest słaba ruchliwość , a u mnie niska rezerwa jajnikowa i mała.ilsoc jajeczek nawet po stymulacji . Na ten moment nie mamy decyzji co dalej , ale jak już to podejdziemy do jesscze jednej próby invitro.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2022, 19:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2022, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti37 wrote:
    zabieg/poronienie to pierwszy dzień nowego cyklu

Ja miałam łyzeczkowanie 04.09 a okres mi się zwczal.29.09
    Mam nadzieję, że wszystko wróci szybko do normy ;)

• Wiewioora Autorytet

Wysłany: 2 października 2022, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SummerNights wrote:
    Ja miałam łyzeczkowanie 04.09 a okres mi się zwczal.29.09
    Mam nadzieję, że wszystko wróci szybko do normy ;)
    Czyli zaczynasz teraz drugi cykl. A wcześniej ile trwały Twoje miesiączki? Jak długie miałaś cykle?

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2022, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Czyli zaczynasz teraz drugi cykl. A wcześniej ile trwały Twoje miesiączki? Jak długie miałaś cykle?

cykle mam 28 dni ..wiadomo +/- bywało 1 dzień , ale głównie jak za ciężkie pracę w ogrodzenie i przemęczona bądź w stajni. Mam nadzieje , że tak będzie spowrotem .
    testy owulacyjne pokazywały mi owulację praktycznie za każdym razem (jak je robiłam ) + monitoring cyklu poprzez USG także. Ale okazało się, tak dokładnie , ze owulację mam późno, bo dopiero ok 18-19 dnia cyklu.
    Mąż teraz poza domem - kilku dniowy wyjazd - wraca i decyzja co dalej .

• Wiewioora Autorytet

Wysłany: 2 października 2022, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SummerNights wrote:
    cykle mam 28 dni ..wiadomo +/- bywało 1 dzień , ale głównie jak za ciężkie pracę w ogrodzenie i przemęczona bądź w stajni. Mam nadzieje , że tak będzie spowrotem .
    testy owulacyjne pokazywały mi owulację praktycznie za każdym razem (jak je robiłam ) + monitoring cyklu poprzez USG także. Ale okazało się, tak dokładnie , ze owulację mam późno, bo dopiero ok 18-19 dnia cyklu.
    Mąż teraz poza domem - kilku dniowy wyjazd - wraca i decyzja co dalej .
    To tak samo jak ja, też 28 dni. I mam nadzieję, że dalej tak będzie.
    Może Twojemu mężowi dobrze zrobi ten wyjazd i wróci z innym nastawieniem.

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    age.png
  • niemi Ekspertka

Wysłany: 2 października 2022, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, my już po powrocie z krótkiego urlopu i chyba znowu nici będą ze starań bo uwaga... skręciłam/zwichnęłam/cholerawiecozrobilam sobie kostkę nad morzem!! Takie rzeczy to tylko ja potrafię. Także jestem od trzech dni ciągle na prochach przeciwbólowych, smaruje dodatkowo dicloziaja, nic nie pomaga 😫 stopa spuchnięta coraz bardziej i coraz bardziej boli, nie mogę wcale stanąć na pięcie. Nie wiem jak jutro wrócę z pracy bo chodzę pieszo 4 km... Od obciążania drugiej nogi dodatkowo załatwiłam sobie kolano, też boli i też smaruje. Najlepsze jest to że ja nie wiem jak to się stało bo nic się nie stało... Jednego dnia mieliśmy spacer 15 km, następnego rano byłam na plaży z psem i nic, a potem już nie umiałam stanąć 😭 więc ogólnie urlop z mega bólem no i okresem do kompletu... Obawiam się że przez te prochy rozreguluje sobie cykl i będzie g... a nie owulacja za tydzień. Poza tym jak się starać jak tak boli 😔 ja to mam pecha, jak już podjęła decyzję że chce zacząć starania to tu takie coś... To chyba podświadomie, bo wiem że psychicznie nie jestem gotowa

niemi
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2022, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora liczę że wróci że "świeżym "umysłem .
    Niemi ja bym szła do ortopedy jak jest źle , może coś poważnego . Może być ścięgno Achillesa nadwyrężone . Smaruj z tyłu stopę tak nad pieta .

‹‹ 3 4 5 6 7 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ