X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Janette Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleZoska wrote:
    U mnie to jest w ogole porabana historia. Moj maz mial wszystkie parametry nasienia ponizej normy, do tego bardzo wysoki poziom uszkodzenia DNA plemnikow. Ja z kolei endometrioza, poczatki adenomiozy, do tego AMH jakies poltora roku tem-0,69. Lekarze proponowali in vitro i ja tez nie widzialam innego wyjscia przy naszych wynikach. Maz sie nie zgodzil z powodow ideologicznych, zatem pozegnalam sie i z nim rozwiodlam. A teraz, zaszlam w ciaze w drugim miesiacu znajomosci. Wychodzi na to, ze wina lezala glownie po stronie bylego meza. Wiem jednak, ze z moimi problemami utrzymanie ciazy bedzie trudne, nie licze na to, ze z tej cos bedzie, ale dla mnie sama wiadomosc, ze jednak sie da, jest dobra nowina. Bardzo sie ciesze- rozumiem, ze Ty jestes teraz w ciazy, z ktora wszystko og. Gratuluje i trzymam kciuki :)
    To calkiem podobnie do mnie.Amh 0.39 od okolo pol roku w dwoch badaniach. Endometrioza 1st. Po laparoskopii,staralismy sie latami. A chyba wlasnie powinnam skupic sie potem na mezu. Ale dal rade tylko nas zaskoczylo juz.Tez mial najpierw dobre wyniki a nic nie bylo,a teraz slabe wyszly i tylko propozycja kd. Slaba morfologia juz byla bo 2% i fragmentacja a na to super podzialal mu metylowany kwas foliowy.Bral suplementy 3 mies specjalne i przestal palic.Wydaje mi sie,ze problem mogl byc z plemnikami a nastraszyli ze amh niskie i juz nie bedzie.Jak masz jeszcze dobrej jakosci ta mala ilosc komorek to ciaza jest mozliwa i to zdrowa. Plemniki widocznie sa silne.Mam nadzieje ze ulozy sie po Twojej mysli ale plodnosci jeszcze nie stracilas.Ja teraz juz wiem ze jak pojdzie ta ciaza ok do konca to zaczynam sie zabezpieczac,pierwszy raz od 13 lat:). Jestem juz w drugim trymestrze i ciagle nie dociera do mnie ale tez jeszcze ciagle sie obawiam.Na razie do tej pory wszystkie badania sa ok,usg,pappa i panorama.A balam sie tego najbardziej bo wiek i wczesniejsze straty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 21:42

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
  • Olga000 Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno się nie odzywałam, ale u mnie po poronieniu chybionym 23.12. wlasnie pojawił się okres. Jestem naprawdę dobrej myśli, że jakoś dobrze się to już potoczy 🥺

Paulina66, sailor89, Agat99, Hope85 lubią tę wiadomość

• Inkez Koleżanka

Wysłany: 28 stycznia, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też już jest okres, a właściwie po. Ale jeszcze się przeciąga. Już w sumie 10 dzień miesiączki 🤦🏼‍♀️ ale od kilku dni to już tylko plamienia. Któraś z Was plamiła tak długo w pierwszej miesiączce po poronieniu?

I powiedzcie mi, czy któraś z Was robiła badanie mikroflory jelitowej?

sailor89, Paulina66 lubią tę wiadomość

• Miś Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkez wrote:
    U mnie też już jest okres, a właściwie po. Ale jeszcze się przeciąga. Już w sumie 10 dzień miesiączki 🤦🏼‍♀️ ale od kilku dni to już tylko plamienia. Któraś z Was plamiła tak długo w pierwszej miesiączce po poronieniu?

I powiedzcie mi, czy któraś z Was robiła badanie mikroflory jelitowej?

Ja już w sumie krwawie z 12 dzień ale teraz najmocniej więc pewnie i plamienia po @ są 'normalne '. A idziesz na wizytę?

A te badania to w jakim celu się robi? Mogą w czymś pomóc?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia, 11:39

Starania o pierwsze 👶🏻od 2018 r.
    nasz Cud 👼💔

Starania o kolejne👶🏻od 2023 r.
    12/2024 8 tc. 👼💔
  • sailor89 Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie robiłam takich badań, ale kto wie czy w przyszłości nie zrobię. W niedzielę miałam plamienia, a do teraz dwa dni krew, ciekawe czy u mnie tak się przeciągnie miesiączka.

♀️'89 | AMH: 4 - kariotyp ok
    ♂️ '89 - kariotyp ok

10.24 punkcja - 5❄️ (4x4.1.1, 1x4.1.2) nie przebadane
    12.11.2024 r - transfer❄️ 4.1.1
    🍀 7dpt- ⏸
    20.11 -8dpt beta - 173,20 mIU/ml
    23.11 -11dpt beta - 781,76 mIU/ml
    03.12 - 5w5d - GS 1,56 YS 0,39
    18.12 brak 💔 21.12 poronienie 6/8 tyg

Ferrytyna 37,17 ng/ml
    TSH 2,064
    MTHFR i PAI-1/SERPINE1 - hetero
    NK w krwi - 15%
    Zespół antyfosfolipidowy i ANA - ujemne
    Genotyp Bx mąż C1
    ✅ 2DL1, 2DL3, 2DL4 del, 2DS1, 2DS4 (del-22bp), 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
    ⛔ 2DL2, 2DL4 norm, 2DL5 (grupa 1), 2DL5 (grupa 2), 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1 var
  • Ragazza Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam już wyniki z testdna, nie mam trombofilii, ale poza mthr, wyszło mi PAI hetero. Z tego co czytam różnie lekarze do tego podchodzą.
    Zaczynam się martwić czy dobrze mnie oczyścili na zabiegu, bo jutro mijają 2 tyg, a ja dalej intensywnie plamię na ciemnobrązowo z małymi skrzepikami...

31 lat
    Hashimoto, niedoczynność tarczycy

Starania od 05/2024

28.11.2024 ⏸️
    10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane
  • Eurcynia Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej , w sobotę wyszłam do domu że szpitala po wywoływanym poronieniu. Teraz jestem na L4 . miałam przez 2 dni tabletki dopochwowo w sumie przyjęłam 16 sztuk. Ból okropny. Ale nienoczywscilam się i miałam zabieg w sobotę. Doktor mnie zaskoczyła bo powiedziala że nie muszę czekać 3 miesięcy że staraniami , że to jakieś stare zalecenia. mówiła że po okresie jaki dostane juz śmiało mogę się starać. radzę czekam na to jak na zbawienie.Boje się tylko ze tak jak do tej pory nie miałam żadnej obsesji na ounkcie ciąży, tak teraz po tej stracie będzie ciężko i presja

euthyrox 37,5 mg
    Metformax 500 3x1
    Ovarin
    wit D3
    Wit B Complex

Wysłany: 28 stycznia, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem że nie zaleca się badań po 1 poronieniu ale chyba chce zrobić. dla własnego świętego spokoju
    Podpowiedzcie mi jakie mogę zrobić badania ?

euthyrox 37,5 mg
    Metformax 500 3x1
    Ovarin
    wit D3
    Wit B Complex

Wysłany: 28 stycznia, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można zrobić pakiet na trombofilię, zespół antyfosfolipidowy, wymazy MUCHa. Po pierwszej miesiączce wit b12, kwas foliowy, ferrytyna, homocysteina, wit D
    Natomiast no to są koszty. Sama się zastanawiam czy iść dalej w antyfosfolipidowy, czy odpuścić

31 lat
    Hashimoto, niedoczynność tarczycy

Starania od 05/2024

28.11.2024 ⏸️
    10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane
  • Natalia13245 Koleżanka

Wysłany: 28 stycznia, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eurcynia wrote:
    wiem że nie zaleca się badań po 1 poronieniu ale chyba chce zrobić. dla własnego świętego spokoju
    Podpowiedzcie mi jakie mogę zrobić badania ?

My robiliśmy ja:
    TSH
    Ft3
    Ft4
    Kariotyp
    Nadkrzepliwość (trombofilia) panel rozszerzony
    Narzeczony robił
    Kariotyp
    Ale nam zlecił to lekarz

👱93
    🧑‍🦱94

09.24 5tc 💔
    01.25 8tc 💔

27.01- badania genetyczne ✊
  • Natalia13245 Koleżanka

Wysłany: 28 stycznia, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia13245 wrote:
    My robiliśmy ja:
    TSH
    Ft3
    Ft4
    Kariotyp
    Nadkrzepliwość (trombofilia) panel rozszerzony
    Narzeczony robił
    Kariotyp
    Ale nam zlecił to lekarz
    .
    Dziewczyny a poza tymi badaniami co warto byłoby jeszcze w razie czego zrobić ?

👱93
    🧑‍🦱94

09.24 5tc 💔
    01.25 8tc 💔

• Janette Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno trombofilia ma wiekszy wplyw na te pozniejsze poronienia tak po 12 tyg,czesto mowia,ze te wczesniejsze straty do 12 tyg to cos z wadami zarodka moze byc. Oczywiscie tez jakies nieleczone choroby mamy. Ja przed staraniami zrobilam juz podstawowe badania swoje. Tsh,,poziom wit 12,kwasu foliowego,homocysteina,wymazy bakteriologiczne. Po pierwszym poronieniu robilam do 6 tyg zespol antyfosfolipidowy,antykoagulant tocznia i ktores z ANA. Badania wyszly ok,po drugim poronieniu zrobilam juz pakiet test dna na trombofilie,mthfr i pai. plus oboje kariotypy. Badania wyszly dobre,po 3 poronieniu prawie sie poddalam ale wyszlo przypadkiem ze u meza byl niedobor kwasu foliowego,bral metylowany 3 mies. W miedzyczasie ja troche cos na poprawe jajeczek bo wiek. I udalo sie znow,mimo wieku,jestem juz w 15 tyg ale stres dalej mam.To chyba naturalne po poronieniu,ze sie boi czy cos sie nie stanie.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
  • Inkez Koleżanka

Wysłany: 28 stycznia, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miś wrote:
    Ja już w sumie krwawie z 12 dzień ale teraz najmocniej więc pewnie i plamienia po @ są 'normalne '. A idziesz na wizytę?

A te badania to w jakim celu się robi? Mogą w czymś pomóc?
    Ja nie idę na razie na wizytę bo byłam już po poronieniu i wszystko się oczyściło. Teraz to w sumie nie wiem kiedy pójdę. Na razie mam wyznaczoną wizytę u immunologa i zobaczę co on mi powie.

A badanie mikrobioty robi się żeby sprawdzić czy nie ma jakichś ubytków, niedoborów. Ja cały czas mam jakieś rewolucje jelitowe, co chwilę czuje jakiś dyskomfort, wzdęcia itd. Chciałam sprawdzić się pod kontem pasożytów ale pani w labolatorium doradziła mi żeby najpierw sprawdzić tą mikrobiote

• Inkez Koleżanka

Wysłany: 28 stycznia, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Podobno trombofilia ma wiekszy wplyw na te pozniejsze poronienia tak po 12 tyg,czesto mowia,ze te wczesniejsze straty do 12 tyg to cos z wadami zarodka moze byc. Oczywiscie tez jakies nieleczone choroby mamy. Ja przed staraniami zrobilam juz podstawowe badania swoje. Tsh,,poziom wit 12,kwasu foliowego,homocysteina,wymazy bakteriologiczne. Po pierwszym poronieniu robilam do 6 tyg zespol antyfosfolipidowy,antykoagulant tocznia i ktores z ANA. Badania wyszly ok,po drugim poronieniu zrobilam juz pakiet test dna na trombofilie,mthfr i pai. plus oboje kariotypy. Badania wyszly dobre,po 3 poronieniu prawie sie poddalam ale wyszlo przypadkiem ze u meza byl niedobor kwasu foliowego,bral metylowany 3 mies. W miedzyczasie ja troche cos na poprawe jajeczek bo wiek. I udalo sie znow,mimo wieku,jestem juz w 15 tyg ale stres dalej mam.To chyba naturalne po poronieniu,ze sie boi czy cos sie nie stanie.
    Dajesz nadzieje, ze nam tez się uda 😊 a jak wykryto u Was niedobór kwasu foliowego u męża? Zwykłe badanie z krwi? Nigdy nikt nam nie zasugerował żeby to sprawdzić

• Janette Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak u nas przypadkiem wyszlo w meza badaniach krwi,chyba lekarz dodatkowo zlecil i nas poinformowal. Ja juz balam sie zajsc w ciaze po raz kolejny bo w sumie nie znalezlismy wczesniej przyczyny strat. Ale wiek zrobil swoje i znalazlam ta sile po cichu liczac ze po 3 mies suplementacji tym metylowanym kwasem cos sie poprawi i bedzie w koncu ok. Na razie jest. Badania wszystkie wyszly dobre,usg,nawet pappa i dodatkowo zrobilam nifty panorama. Ale ciagle powtarzam,ze jeszcze nie umiem sie cieszyc,ze bede sie cieszyc jak urodze i bedzie ok.To zostaje taki niepokoj ale juz powtarzam sobie ze codziennie jestem blizej.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
  • Janette Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginekolog tez po trzeciej stracie zasugerowal,ze przyczyny to najpewniej wady zarodka bo na wczesnym etapie,bardzo o to wypytywalam. Zaczelam wtedy czytac co poprawia dna,jakies mitochondria i zastosowalam kilka odpowiednich suplementow. U nas do tego wprowadzenie zdrowej diety na tyle ile sie dalo,plus bez uzywek oboje,to czasem wymaga lekkiego poswiecenia ale postawilam juz na jedna karte bo nic innego mi nie zostalo,ciezko bylo mi podniesc sie po kazdym poronieniu psychicznie.Najgorzej po pierwszym,jesli w kolo widzialam zadowolone kobiety,ktore zobaczyly dwie kreski i te kreski sobie rodzily. Ja widzialam i widzialam jak znikaja.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
  • Natalia13245 Koleżanka

Wysłany: 28 stycznia, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eurcynia wrote:
    Hej , w sobotę wyszłam do domu że szpitala po wywoływanym poronieniu. Teraz jestem na L4 . miałam przez 2 dni tabletki dopochwowo w sumie przyjęłam 16 sztuk. Ból okropny. Ale nienoczywscilam się i miałam zabieg w sobotę. Doktor mnie zaskoczyła bo powiedziala że nie muszę czekać 3 miesięcy że staraniami , że to jakieś stare zalecenia. mówiła że po okresie jaki dostane juz śmiało mogę się starać. radzę czekam na to jak na zbawienie.Boje się tylko ze tak jak do tej pory nie miałam żadnej obsesji na ounkcie ciąży, tak teraz po tej stracie będzie ciężko i presja

Ja też nie miałam w zaleceniach czekania. Jedyne co moja ginekolog mówiła że 2 miesiące odpoczynku przez wzgląd żeby w głowie sobie poukładać

👱93
    🧑‍🦱94

09.24 5tc 💔
    01.25 8tc 💔

• Agat99 Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eurcynia wrote:
    16 tabletek to bardzo dużo, pewnie przez to ból był też większy..
    Mi ginekolog tylko w zaleceniach po zabiegu zapisał brak współżycia przez miesiąc ale nie zabronił potem od razu starań. Za to genetyk powiedziała, że radzi odczekać te 3 miesiące aby organizm się zregenerował więc co lekarz to inne rady. My na pewno poczekamy te 3 miesiące ale też się obawiam później tej obsesji ciążowej, bo nie ukrywam, że bardzo bym chciała jak najszybciej..

20.01.2025 13tc 💙👼 💔
  • Inkez Koleżanka

Wysłany: 28 stycznia, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Tak u nas przypadkiem wyszlo w meza badaniach krwi,chyba lekarz dodatkowo zlecil i nas poinformowal. Ja juz balam sie zajsc w ciaze po raz kolejny bo w sumie nie znalezlismy wczesniej przyczyny strat. Ale wiek zrobil swoje i znalazlam ta sile po cichu liczac ze po 3 mies suplementacji tym metylowanym kwasem cos sie poprawi i bedzie w koncu ok. Na razie jest. Badania wszystkie wyszly dobre,usg,nawet pappa i dodatkowo zrobilam nifty panorama. Ale ciagle powtarzam,ze jeszcze nie umiem sie cieszyc,ze bede sie cieszyc jak urodze i bedzie ok.To zostaje taki niepokoj ale juz powtarzam sobie ze codziennie jestem blizej.
    Super, najważniejsze że badania są w porządku 🙂 rozumiem, że ciągle się boisz. Wydaje mi się , że po walce z niepłodnością, po poronieniach to kobieta odetchnie dopiero jak to dziecko będzie trzymać w rękach. Wtedy będzie takie prawdziwe udało się

Janette lubi tę wiadomość

• Paulina66 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powiedział, żeby po miesiączce, która będzie po poronieniu odczekać jeszcze jeden cykl i w kolejnym można się starać. U mnie w macicy po zabiegu wciąż zostały resztki, więc nawet bałabym się starać wcześniej, dam jeszcze tej dodatkowy miesiąc organizmowi na regenerację

30 👰🏼‍♀️ 32 🤵🏻

11.2024 ⏸️
    01.2025 💔🪽 9tc (poronienie zatrzymane 6+1)
‹‹ 15 16 17 18 19
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ