X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Nana11 Debiutantka

Wysłany: 27 stycznia, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mariegold_ wrote:
    Wiem, co czujesz bo ja miałam takie same refleksje po wizycie. Poczułam się taka potraktowana taśmowo, jak jedna z wielu. Wiadomo, mnóstwo kobiet to przeżywa, ale jednak każda indywidualnie potrzebuje opieki i życzliwego spojrzenia. Tym bardziej, że jesteśmy zrozpaczone i przerażone. Ja jestem po drugim poronieniu, ale z racji wieku suche zalecenia, by próbować dalej wydają mi się niedorzeczne. Tak mogłabym próbować, gdyby miała 25 lat, a i tak niezależnie od wieku to nie tylko gigantyczne obciążenie psychiczne w razie niepowodzenia, ale również fizyczne jeśli kończy się zabiegiem.
    Zresztą już teraz mam pretensje do siebie, że może czegoś nie dopilnowałam, więc próbowanie zajść w kolejną ciążę bez żadnych dalszych badań, czy wspomagania organizmu wydaje mi się po prostu niewłaściwe.

No dokładnie, jeśli to jest może jakiś banał, któremu łatwo zapobiec , stosując np. jakiś lek na początku ciąży, to wolałabym o tym wiedzieć już, a nie musieć przeżywać to kolejny raz. Lekarz ogólnie bardzo miły, ufam mu, ale no boli i stresuje to wszystko...

• Nana11 Debiutantka

Wysłany: 27 stycznia, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleZoska wrote:
    czesc dziewczyny, moze Wy pomozecie mi ocenic sytuacje :). w grudniu (26-27) poronilam samoistnie moja pierwsza ciaze, okolo 6-7 tyg. Beta w dzien, w ktorym zaczelo sie poronienie wynosila ok. 1480. W trakcie wizyty kontrolnej u lekarza potwierdzono, ze ladnie sie oczyscilam, endometrium wygladalo dobrze. Mialam czekac na miesiaczke i po okresie znowu stawic sie na wizycie u ginekologa.

Wczoraj zrobilam test ciazowy, trudno powiedziec czemu- teoretycznie okres powinnam juz dostac ale z drugiej strony po poronieniu roznie to chyba wyglada. W kazdym razie test zrobilam jeden, drugi, trzeci, dzis rano kolejny. Wszystkie pozytywne. Czy u ktorejs z Was beta utrzymywala sie tak dlugo pomimo zatrzymania ciazy na wczesnym etapie?

Mi spadała do bardzo niskiej już 1 tydzień po poronieniach.

Ale dziś lekarz mi mówił, żeby następnym razem jak będzie się okres spóźniać, od razu poprosić go o skierowanie na betę, bo wtedy zobaczy jakie wartości i czy przyrasta czy nie, a testy z moczu, że często wychodzą fałszywie pozytywne albo fałszywie negatywne i nie są bardzo miarodajne

• AleZoska Debiutantka

Wysłany: 27 stycznia, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nana11 wrote:
    Mi spadała do bardzo niskiej już 1 tydzień po poronieniach.

Ale dziś lekarz mi mówił, żeby następnym razem jak będzie się okres spóźniać, od razu poprosić go o skierowanie na betę, bo wtedy zobaczy jakie wartości i czy przyrasta czy nie, a testy z moczu, że często wychodzą fałszywie pozytywne albo fałszywie negatywne i nie są bardzo miarodajne

No wiem wiem, beta beta beta. Zrobie w takim razie badanie, w srode i tak mam wizyte u ginekologa to oceni co sie dzieje. Po poronieniu zdarzylo nam sie z partnerem raz uprawiac seks bez zabezpieczenia ale nie chce mi sie wierzyc, ze znowu moge byc w ciazy, tak od razu. Tym bardziej, ze z bylym mezem staralam sie rok i nic z tego nie wychodzilo. Dlatego zmartwilam sie, ze to moze jakies komplikacje po poronieniu.

• Janette Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleZoska wrote:
    czesc dziewczyny, moze Wy pomozecie mi ocenic sytuacje :). w grudniu (26-27) poronilam samoistnie moja pierwsza ciaze, okolo 6-7 tyg. Beta w dzien, w ktorym zaczelo sie poronienie wynosila ok. 1480. W trakcie wizyty kontrolnej u lekarza potwierdzono, ze ladnie sie oczyscilam, endometrium wygladalo dobrze. Mialam czekac na miesiaczke i po okresie znowu stawic sie na wizycie u ginekologa.

Wczoraj zrobilam test ciazowy, trudno powiedziec czemu- teoretycznie okres powinnam juz dostac ale z drugiej strony po poronieniu roznie to chyba wyglada. W kazdym razie test zrobilam jeden, drugi, trzeci, dzis rano kolejny. Wszystkie pozytywne. Czy u ktorejs z Was beta utrzymywala sie tak dlugo pomimo zatrzymania ciazy na wczesnym etapie?
    Ktorego testu uzylas do sprawdzenia? Nie testujcie clear blue bo potrafia byc zaklamane. Mialam taka sytuacje. Jesli wyszedl pozytywny to sprawdzilabym z krwi czy tez beta hcg jest podwyzszone. Jesli jest to trzeba udac sie do ginekologa bo przyczyny moga byc rozne. Czy poronienie bylo silne skurcze ze skrzepami? Czy mialas wczesniej stwierdzony zarodek w macicy w ciazy? Moze byl juz widoczny? Jesli nie to ja mialam podejrzenie ciazy pozamacicznej,czy czujesz bole silne z boku? Moglo sie rowniez jednak wszystko nie oczyscic jesli nie mozna bylo nawet zobaczyc zarodka w usg wcxesniej. A nawet sa takie sytuacje,ze po prostu kobieta zaszla w kolejna ciaze juz w nastepnym cyklu,bo owulacja pojawia sie od razu po poronieniu normalnie. Wiec warto sprawdzic dokladnie. Najpierw ta beta hcg bym zrobila,zeby zobaczyc czy jest cos i na jakim poziomie. Czy wzrasta. Przeszlam trzy poronienia i raczej szybko dosc juz mialam testy negatywne po krwawieniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 10:47

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
  • AleZoska Debiutantka

Wysłany: 27 stycznia, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Ktorego testu uzylas do sprawdzenia? Nie testujcie clear blue bo potrafia byc zaklamane. Mialam taka sytuacje. Jesli wyszedl pozytywny to sprawdzilabym z krwi czy tez beta hcg jest podwyzszone. Jesli jest to trzeba udac sie do ginekologa bo przyczyny moga byc rozne. Czy poronienie bylo silne skurcze ze skrzepami? Czy mialas wczesniej stwierdzony zarodek w macicy w ciazy? Moze byl juz widoczny? Jesli nie to ja mialam podejrzenie ciazy pozamacicznej,czy czujesz bole silne z boku? Moglo sie rowniez jednak wszystko nie oczyscic jesli nie mozna bylo nawet zobaczyc zarodka w usg wcxesniej. A nawet sa takie sytuacje,ze po prostu kobieta zaszla w kolejna ciaze juz w nastepnym cyklu,bo owulacja pojawia sie od razu po poronieniu normalnie. Wiec warto sprawdzic dokladnie. Najpierw ta beta hcg bym zrobila,zeby zobaczyc czy jest cos i na jakim poziomie. Czy wzrasta. Przeszlam trzy poronienia i raczej szybko dosc juz mialam testy negatywne po krwawieniu.

Hej, testy robilam 3 roznych marek, w tym Pink. Tego, o ktorym wspomnialas, nigdy nie uzywalam. Lekarz potwierdzil po poronieniu, ze jest czysto a wczesniej stwierdzono ciaze maciczna. Nic mnie nie boli, dzis czuje sie tak, jakby zblizal sie okres. Szczerze mowiac mam nadzieje, ze mimo wszystko to nie kolejna ciaza bo pewnie skonczy sie tak samo (mam sporo problemow zdrowotnych i do staran musze sie przygotowac, pierwsza ciaza byla duzym zaskoczeniem bo bylam prawie pewna, ze nie bede miala juz dzieci bo zwyczajnie nie moge).

• Janette Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To poczekaj jeszcze te pare dni i jak do 5 opozni sie miesiaczka to zrob to z krwi badanie. Jesli ciaza byla maciczna to juz teiretycznie powinno byc oczyszczone. Jesli przyjdzie miesiaczka jednak to sprawdz testem jeszcze po tym krwawieniu. Dobrze jednak aby juz ta beta spadla,zeby zadne zakazenie sie nie wdalo.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
  • AleZoska Debiutantka

Wysłany: 27 stycznia, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za wszystkie odpowiedzi :)

• Nana11 Debiutantka

Wysłany: 27 stycznia, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tego, czy może ciąża być w pierwszym cyklu po poronieniu- jak najbardziej, ja tak miałam właśnie ostatnio, niestety też ją straciłam

• Janette Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleZoska wrote:
    Hej, testy robilam 3 roznych marek, w tym Pink. Tego, o ktorym wspomnialas, nigdy nie uzywalam. Lekarz potwierdzil po poronieniu, ze jest czysto a wczesniej stwierdzono ciaze maciczna. Nic mnie nie boli, dzis czuje sie tak, jakby zblizal sie okres. Szczerze mowiac mam nadzieje, ze mimo wszystko to nie kolejna ciaza bo pewnie skonczy sie tak samo (mam sporo problemow zdrowotnych i do staran musze sie przygotowac, pierwsza ciaza byla duzym zaskoczeniem bo bylam prawie pewna, ze nie bede miala juz dzieci bo zwyczajnie nie moge).
    Tez bylam pewna ze juz w ciaze nie zajde,bo lekarze powiedzieli ze mam tak malo komorek ze sa juz pewnie zlej jakosci i tylko ciaze mozna u mnie uzyskac przez in vitro i to z nie moich komorek. Wiec po diagnozie sie nie zabezpieczalismy no bo po co,wiek i zle wyniki powinny nas wykluczyc. Zaszlam w drugim cyklu bez zabezpieczenia. A szykowalam sie na koniec i zycie bez dziecka. Do tego dziecko zdrowe bo przebadane usg na przeziernosc,pappa niskie ryzyka mimo wieku i panorama wczesniej tez pokazala ze nie grozi zaden zespol. Jestem po trzech poronieniach. Teraz mam nadzieje spokojnie do konca przejsc.

Nana11, Ragdolka lubią tę wiadomość

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
  • Natalia13245 Koleżanka

Wysłany: 27 stycznia, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina66 wrote:
    Mi lekarz powiedział, że faktycznie jakiekolwiek badania zaleca się wykonać po trzecim poronieniu kiedy stwierdza się poronienia nawykowe, jednak jest to głównie dlatego, że każde badania to są dodatkowe koszty, często niemałe, a statystycznie najczęściej przyczyną jest jakieś losowe nieszczęście na które nie mamy wpływu.
    Jednak wiele kobiet nie chce czekać do trzeciego razu i po raz kolejny przeżywać stratę tylko dlatego, żeby usłyszeć "dobrze to teraz można zbadać to i to". Jeśli pieniadze nie są przeszkodą i jesteśmy gotowe wykonać diagnostykę nie zważając, że to "dopiero" pierwsza czy druga strata oraz jakie są koszty to bez sensu jest czekać do tego trzeciego razu. Lekarz w takiej sytuacji powinien podpowiedzieć co zbadać w pierwszej kolejności.
    Chyba, że ma się podejście, że faktycznie taka jest statystyka, takie rzeczy się zdarzają, spróbujemy jeszcze raz, bo może to był tylko przypadek i bez sensu doszukiwać się już na tym etapie przyczyny skoro lekarz nie widzi potrzeby, to to też jest okej. Każdy powinien działać w zgodzie z tym co czuje.

Moja pani doktor twierdzi że po drugiej to jest ten czas. Może ci lekarz to opinia? 🤔 Ja byłabym gotowa i przed 1 dzieckiem je zrobić za każde pieniądze. Chociaż rzeczywiście koszty są duże 🥺

Janette lubi tę wiadomość

👱93
    🧑‍🦱94

09.24 5tc 💔
    01.25 8tc 💔

27.01- badania genetyczne ✊
  • Kroliczek2411 Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleZoska wrote:

Hej:) ja 28.12 miałam łyżeczkowanie i zostały mi jakieś resztki , też czekam na miesiaczkę i testy są cały czas pozytywne…
    Jest mega blada kreska ale jest..
    Owulację już miałam po łyżeczkowaniu testy owu na to wskazują więc wszystko możliwe u Cb.. albo jesteś w ciąży albo to beta nie spadła jeszcze.

Janette lubi tę wiadomość

• AleZoska Debiutantka

Wysłany: 27 stycznia, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroliczek2411 wrote:
    Hej:) ja 28.12 miałam łyżeczkowanie i zostały mi jakieś resztki , też czekam na miesiaczkę i testy są cały czas pozytywne…
    Jest mega blada kreska ale jest..
    Owulację już miałam po łyżeczkowaniu testy owu na to wskazują więc wszystko możliwe u Cb.. albo jesteś w ciąży albo to beta nie spadła jeszcze.

Tylko kurna u mnie taka naprawde tlusta kreska przy tescie o czulosci 10 i normalna krecha na tym o czulosci 20. Obawiam sie, ze jednak czeka mnie powtorka:(.

• Miś Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj robiłam test i biały. Jestem 4 tygodnie po poronieniu (bez zabiegu). Jutro idę na betę. Dostałam też @ bardzo obfitą więc podejrzewam że po takiej @ na pewno wszystko się oczyści. Ze szpitala wychodziłam z endometrium 11mm.

Starania o pierwsze 👶🏻od 2018 r.
    nasz Cud 👼💔

Starania o kolejne👶🏻od 2023 r.
    12/2024 8 tc. 👼💔
  • Janette Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleZoska wrote:
    Tylko kurna u mnie taka naprawde tlusta kreska przy tescie o czulosci 10 i normalna krecha na tym o czulosci 20. Obawiam sie, ze jednak czeka mnie powtorka:(.
    To jesli bylo samoistne poronienie i wylecial jeden duzy skrzep to powinno to byc to,wczesne poronienia raczej jednofazowo sie koncza od razu. Bylo naturslne wiec organizm mogl sobie ladnie poradzic. Ja bym obstawiala kolejna ciaze ale moge sie mylic. Z mojego wczesnego poronienia w 7 tyg testy byly coraz slabsze. Dbaj o siebie i prowadz to co masz do wyleczenia. Jesli to ciaza to nie skreslaj jej od razu. Ona moze dac ladnie rade a slyszalam ze nawet ponoc po poronieniu jest wlasnie wieksza szansa aby szybko udalo sie znow. Lekarz bedzie wiedzial jak poprowadzic ja nawet z tym co masz do podleczenia. A jesli chodzi ze wczesnien nie zachodzilas tak szybko w ciaze,ja tez. Musialam sie starac intensywnie o pierwsza latami, druga po dwoch latach staran dopiero,trzecia tez a teraz zaszlam wcdrugim cyklu bez starania. Po prostu byly silniejsze moze plemniki. Moze ten partner ma silniejsze.Mnie minelo zaledwie 4 cykle od poronienia i troche nie zdazylam dojsc do siebie ale jest ok.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%

Wysłany: 27 stycznia, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miś wrote:
    Ja dzisiaj robiłam test i biały. Jestem 4 tygodnie po poronieniu (bez zabiegu). Jutro idę na betę. Dostałam też @ bardzo obfitą więc podejrzewam że po takiej @ na pewno wszystko się oczyści. Ze szpitala wychodziłam z endometrium 11mm.
    Masakra … ja już bym też chciała być po… ja już mam dosyć…
    Dwa dni temu Robiłam pink 10 nie było kreski, dziś robiłam na allegrowym mediTrade dwie kreski te testy są czulsze bo mi ciążę wykryły już z wynikiem bety 4,9 następnego dnia od zrobienia testu ale nawet …
    Jak długo ja jeszcze będę czekać.. masakra.
    Chcę już być po @ i iść na usg żeby zobaczyć czy jest czysto , to czekanie mnie wykańcza normalnie…

• AleZoska Debiutantka

Wysłany: 27 stycznia, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    To jesli bylo samoistne poronienie i wylecial jeden duzy skrzep to powinno to byc to,wczesne poronienia raczej jednofazowo sie koncza od razu. Bylo naturslne wiec organizm mogl sobie ladnie poradzic. Ja bym obstawiala kolejna ciaze ale moge sie mylic. Z mojego wczesnego poronienia w 7 tyg testy byly coraz slabsze. Dbaj o siebie i prowadz to co masz do wyleczenia. Jesli to ciaza to nie skreslaj jej od razu. Ona moze dac ladnie rade a slyszalam ze nawet ponoc po poronieniu jest wlasnie wieksza szansa aby szybko udalo sie znow. Lekarz bedzie wiedzial jak poprowadzic ja nawet z tym co masz do podleczenia. A jesli chodzi ze wczesnien nie zachodzilas tak szybko w ciaze,ja tez. Musialam sie starac intensywnie o pierwsza latami, druga po dwoch latach staran dopiero,trzecia tez a teraz zaszlam wcdrugim cyklu bez starania. Po prostu byly silniejsze moze plemniki. Moze ten partner ma silniejsze.Mnie minelo zaledwie 4 cykle od poronienia i troche nie zdazylam dojsc do siebie ale jest ok.

U mnie to jest w ogole porabana historia. Moj maz mial wszystkie parametry nasienia ponizej normy, do tego bardzo wysoki poziom uszkodzenia DNA plemnikow. Ja z kolei endometrioza, poczatki adenomiozy, do tego AMH jakies poltora roku tem-0,69. Lekarze proponowali in vitro i ja tez nie widzialam innego wyjscia przy naszych wynikach. Maz sie nie zgodzil z powodow ideologicznych, zatem pozegnalam sie i z nim rozwiodlam. A teraz, zaszlam w ciaze w drugim miesiacu znajomosci. Wychodzi na to, ze wina lezala glownie po stronie bylego meza. Wiem jednak, ze z moimi problemami utrzymanie ciazy bedzie trudne, nie licze na to, ze z tej cos bedzie, ale dla mnie sama wiadomosc, ze jednak sie da, jest dobra nowina. Bardzo sie ciesze- rozumiem, ze Ty jestes teraz w ciazy, z ktora wszystko og. Gratuluje i trzymam kciuki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 17:46

• Miś Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroliczek2411 wrote:
    Masakra … ja już bym też chciała być po… ja już mam dosyć…
    Dwa dni temu Robiłam pink 10 nie było kreski, dziś robiłam na allegrowym mediTrade dwie kreski te testy są czulsze bo mi ciążę wykryły już z wynikiem bety 4,9 następnego dnia od zrobienia testu ale nawet …
    Jak długo ja jeszcze będę czekać.. masakra.
    Chcę już być po @ i iść na usg żeby zobaczyć czy jest czysto , to czekanie mnie wykańcza normalnie…

Ja od tygodnia krwawiłam i nie widziałam czy to już okres czy nie. Wczoraj dostałam skurczy takich z krzyza jak przed porodem (Tylko słabszych) no i dzisiaj się dowiedziałam co to oznaczało. No i teraz nie wiem od kiedy liczyć nowy cykl. Czy od dziś czy od tych krwawień wcześniejszych.

A masz jakieś plamienia czy inny ewentualne symptomy zbliżającej się @?

Starania o pierwsze 👶🏻od 2018 r.
    nasz Cud 👼💔

Starania o kolejne👶🏻od 2023 r.
    12/2024 8 tc. 👼💔
  • Janette Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miś wrote:
    Ja od tygodnia krwawiłam i nie widziałam czy to już okres czy nie. Wczoraj dostałam skurczy takich z krzyza jak przed porodem (Tylko słabszych) no i dzisiaj się dowiedziałam co to oznaczało. No i teraz nie wiem od kiedy liczyć nowy cykl. Czy od dziś czy od tych krwawień wcześniejszych.

Od skurczy ja bym liczyla.okres po poronieniu moze sie pojawic do 6 tyg.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%

Wysłany: 27 stycznia, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miś wrote:

.
    boli mnie jajnik prawy tylko jak na owulację i to tyle..😑.

• Janette Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miś wrote:
    Jak test wychodzi juz bialy to powinno byc ok.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
‹‹ 14 15 16 17 18
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ