Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Zaniosłam rano do paczkomatu wymaz na trombofilię, pozostaje czekać na wyniki. Dodatkowo wczoraj wykupiłam sobie jeszcze badania w Alabie - pakiet suplementacja w ciąży (witamina B12, kwas foliowy, witamina D, ferrytyna), żelazo, glukoza i homocysteina.
Badania tarczycowe miałam robione w szpitalu i wszystko w normie.
Mam taki dylemat odnośnie tych badań, może któraś podpowie. W ciąży brałam suplementy Prenacaps multi1 (Wit. B12 - 3,5 µg, Folian 800 µg). Aktualnie od 3 tygodni suplementuję wszystko osobno. Mój complex B zawiera Wit. B12 - 7,5 µg, Kwas foliowy syntetyczny 600 µg plus dodatkowo biorę Folian 400 µg. Witamina B12 w obu suplementach aktywna forma. Przy kolejnej ciąży będę wracać do Prenacaps. Zastanawiam się czy w takim wypadku jest sens robić badania teraz czy wrócić do suplementacji tego co było w ciąży i co planuję w kolejnej i po jakimś czasie brania zrobić badania z uwagi na to, że w tych suplementach są różne ilości witamin i może będzie to jakoś mogło fałszować wyniki i przy zmianie suplementu na docelowy ciążowy wyniki będą już nieaktualne.30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
11.2024 ⏸️
01.2025 💔🪽 9tc (poronienie zatrzymane 6+1) -
Ragazza wrote:Czytałam, że badanie witamin, homocysteinę itp najlepiej zrobić dopiero po 1 miesiączce po poronieniu
Dobrze wiedzieć, w takim razie wybiorę się na badania dopiero w lutym (jest 60 dni na zrealizowanie zamówienia). Akurat byłby czas na powrót do suplementów ciążowych. Podczas pobytu w szpitalu skończyło mi się opakowanie i jakoś nie byłam w stanie otworzyć nowego opakowania suplementu ciążowego po poronieniu więc zaczęłam przyjmować wszystko osobno, zwłaszcza że miałam jeszcze zapas supli w domu.30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
11.2024 ⏸️
Brałam dokładnie te same suple co Ty, schowałam głęboko do szafki i wróciłam do mojego zestawu staraniowego - Fertistim, omega, cynk, selen, b12, q10, dorzuciłam jeszcze wit E i C 1000mg, bo czytałam, że są dobre na odbudowę endometrium31 lat
Hashimoto, niedoczynność tarczycy
Starania od 05/2024
28.11.2024 ⏸️
10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane -
Ja aktualnie biorę Complex B, folian, biotynę, witaminę D 4000j, skrzyp polny, magnez, witaminę C 1000, omega 3-6-9. Generalnie wykańczam zapasy sprzed ciąży. Ale teraz się zastanawiam czy w kontekście badań poziomu witamin nie lepiej brać to co w pierwszej ciąży i to co planuję brać w przyszłej. Chociaż właśnie doczytałam, że przy badaniu witamin powinno się odstawić kilka dni przed suplementy, żeby sztucznie nie podnosić ich poziomu na wynikach, więc już całkiem zgłupiałam jak to rozegrać 😅30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
11.2024 ⏸️
Hej! W Norwegii nie przywiązuje się większej wagi do poronień. Jedynym badaniem jakie powiedzieli że mi zrobią jest morfologia, żeby sprawdzić czy nie dostałam anemii po. Nie robią nawet usg żeby sprawdzić czy wszystko się oczyściło… będę lecieć do Polski żeby sprawdzić. Chciałabym też zrobić może jakieś badania… żeby od razu z wynikami pójść do lekarza. Polecacie co warto zrobić? Pierwsza ciąża bez większych problemów. Dopiero teraz, pierwsze poronienie.
A dwa… mamy dzisiaj spotkanie ze znajomymi. I chodzą głosy że mieli w planach ogłosić dzisiaj wszystkim swoją ciążę. Wydaje mi się że jest już dość zaawansowania. Więc może być widać. I każdy będzie pewnie gratulować. A ja będę rozsypywać się na nowo. Jak sobie z tym poradzić? Nie mogę nie być przy tym. Bo wszyscy przylecieli do nas z Polski… czekamy właśnie na te ostatnia parę…2022👧🏼
18.12 ⏸
27.12 beta 1600
07.01 crl 0.5cm om 5+6
15.01 następna wizyta -
No to wlasnie sa te trudne momenty. Pomysl,ze moze znajomi tez dlugo starali sie o dziecko a moze tez cis przeszli juz. Nie zawsze kazdy o tym mowi. I z drugiej strony oni pewnie pojecia nie maja co Ty przechodzisz teraz. Mnie zaraz po poronieniu bylo bardzo ciezko isc na urodziny malego chrzesniaka. A bylo to niedlug po. Poczatek byl trudny ale potem stwierdzilam ze to przeciez nie ich wina ze u mnie tak sie stalo,ze dziecko chce sie cieszyc nasza obecnoscia. Niech znajomi maja ta radosc i szczescie bo dlaczego nie. Wiem ze Wam jest ciezko w tej chwili ale moze kiedys jeszcze tez tak wlasnie bedziecie chcieli sie cieszyc Waszym udanym szczesciem,czego Wam ogromnie zycze. Przeciez to nie jest koniec i to nadal moze sie wydarzyc.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok -
kolorlila wrote:Hej! W Norwegii nie przywiązuje się większej wagi do poronień. Jedynym badaniem jakie powiedzieli że mi zrobią jest morfologia, żeby sprawdzić czy nie dostałam anemii po. Nie robią nawet usg żeby sprawdzić czy wszystko się oczyściło… będę lecieć do Polski żeby sprawdzić. Chciałabym też zrobić może jakieś badania… żeby od razu z wynikami pójść do lekarza. Polecacie co warto zrobić? Pierwsza ciąża bez większych problemów. Dopiero teraz, pierwsze poronienie.
A dwa… mamy dzisiaj spotkanie ze znajomymi. I chodzą głosy że mieli w planach ogłosić dzisiaj wszystkim swoją ciążę. Wydaje mi się że jest już dość zaawansowania. Więc może być widać. I każdy będzie pewnie gratulować. A ja będę rozsypywać się na nowo. Jak sobie z tym poradzić? Nie mogę nie być przy tym. Bo wszyscy przylecieli do nas z Polski… czekamy właśnie na te ostatnia parę…
Myślę, że może Ci pomóc powiedzenie prawdy o tym jak Ci ciężko. W głowie jest mętlik i ciężko cieszyć się z czyjegoś szczęścia, gdy u Ciebie dzieje się takie nieszczęście. Ale powiedzenie o trudnych emocjach i przeżyciach może być uwalniające, ja przynajmniej jak komuś o tym mówię to mi lżej, że nie muszę udawać że wszystko jest super. -
Niestety, nasze uczucia i zachowanie po stracie wobec innych osób szczęśliwie w ciąży lub np. po rozwiązaniu to bardzo trudny temat. Myślę, że warto mieć na uwadze siebie tzn. przeżyło się to, co przeżyło i ma się prawo do konkretnych emocji, a jednocześnie istotne jest przy tym nieranienie innych swoją obojętnością, czy unikaniem ich. W takim wypadku wydają się być racjonalne rady, żeby przedstawić szczerze swoją sytuację i wyjaśnić, dlaczego możemy zachowywać się tak, a nie inaczej, niż by ktoś miał się domyślać. Chyba, że kategorycznie nie chcemy kogoś informować o naszej stracie - to jest ok i mamy do tego pełne prawo.
Janette lubi tę wiadomość
jedno dziecko, niepłodność wtórna
11.2023 poronienie 15tc
12.2024 poronienie 11tc -
Ja dziś dostałam okres, równo 5 tygodni po łyżeczkowaniu. Cieszę sie, bo przy poprzednim poronieniu miałam wywoływany okres, gdy nie pojawił się bodajże po ok. 8 tygodniach. Dam sobie jeszcze chwilę i rozpocznę dalsze badania. Mam nadzieję, że luty będzie bardziej łaskawy 🤞🏻
Lavenda, sailor89 lubią tę wiadomość
jedno dziecko, niepłodność wtórna
11.2023 poronienie 15tc
12.2024 poronienie 11tc -