Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Zdecydowanie co lekarz to opinia. Ja wróciłam do lekarza, u którego prowadziłam pierwszą ciążę i gdy go zapytałam o starania, to powiedział mądrą rzecz- żeby słuchać naszego ciała i siebie. Że tu nie chodzi o czyjeś zalecenia bo nie przewidzimy, kiedy będzie na pewno dobrze (oczywiście, mam na myśli sytuację, że nie ma jawnych przeciwwskazań). I fakt- zastanawiając się nad tym, to można odczekać np. książkowe 3 cykle, a potem nie móc zajść w ciążę przez rok, pomimo przerwy po stracie. A można nie czekać i się uda. Myślę, że tego nigdy nie będziemy wiedzieć, jak przyszłość będzie wyglądać.
Ja mam jutro usg po miesiączce i po prostu chcę wiedzieć, jak wygląda macica po, bo wiadomo, że gdyby było coś nie tak, to na pewno najpierw bym się tym zajęła, tak jak zrobiłam rok temu, a nie od razu myślała o ciąży. Inna sprawa, że się boję starań naturalnych..jedno dziecko, niepłodność wtórna
11.2023 poronienie 15tc
12.2024 poronienie 11tc -
mariegold_ wrote:Zdecydowanie co lekarz to opinia. Ja wróciłam do lekarza, u którego prowadziłam pierwszą ciążę i gdy go zapytałam o starania, to powiedział mądrą rzecz- żeby słuchać naszego ciała i siebie. Że tu nie chodzi o czyjeś zalecenia bo nie przewidzimy, kiedy będzie na pewno dobrze (oczywiście, mam na myśli sytuację, że nie ma jawnych przeciwwskazań). I fakt- zastanawiając się nad tym, to można odczekać np. książkowe 3 cykle, a potem nie móc zajść w ciążę przez rok, pomimo przerwy po stracie. A można nie czekać i się uda. Myślę, że tego nigdy nie będziemy wiedzieć, jak przyszłość będzie wyglądać.
Ja mam jutro usg po miesiączce i po prostu chcę wiedzieć, jak wygląda macica po, bo wiadomo, że gdyby było coś nie tak, to na pewno najpierw bym się tym zajęła, tak jak zrobiłam rok temu, a nie od razu myślała o ciąży. Inna sprawa, że się boję starań naturalnych..
Mam takie samo odczucie co do starań się naturalnie. Już w drugiej ciąży miałam tak że ciągle myślałam 🤦 teraz sobie nie wyobrażam być jakby to było ....👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
27.01- badania genetyczne ✊ -
Ragazza wrote:Można zrobić pakiet na trombofilię, zespół antyfosfolipidowy, wymazy MUCHa. Po pierwszej miesiączce wit b12, kwas foliowy, ferrytyna, homocysteina, wit D
Natomiast no to są koszty. Sama się zastanawiam czy iść dalej w antyfosfolipidowy, czy odpuścić
a czy teraz tuż po poronieniu mogę zrobić te badania na trombofilie i ten zespół antyfosfolipidowy?euthyrox 37,5 mg
Metformax 500 3x1
Ovarin
wit D3
Wit B Complex
a czy teraz tuż po poronieniu mogę zrobić te badania na trombofilie i ten zespół antyfosfolipidowy?
No właśnie ja miałam dwie sprzeczne opinie lekarzy co do badań w kierunku zespołu antyfosfolipidowego- jeden kazał zrobić do 6 tyg po poronieniu, a drugi stwierdził, że bada się najwcześniej 12 tyg po ☹️ i bądź tu mądry.
Trombofilia natomiast to badanie genetyczne, więc chyba nie ma znaczenia, ale może któraś z dziewczyn wie na pewno.jedno dziecko, niepłodność wtórna
11.2023 poronienie 15tc
12.2024 poronienie 11tc -
mariegold_ wrote:No właśnie ja miałam dwie sprzeczne opinie lekarzy co do badań w kierunku zespołu antyfosfolipidowego- jeden kazał zrobić do 6 tyg po poronieniu, a drugi stwierdził, że bada się najwcześniej 12 tyg po ☹️ i bądź tu mądry.
Trombofilia natomiast to badanie genetyczne, więc chyba nie ma znaczenia, ale może któraś z dziewczyn wie na pewno.
Moja mnie wysłała 2 tygodnie po zabiegu. I czytałam że max do 6 tygodni "po" powinno się je zrobićWiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia, 22:56
👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
Czy myślicie, że ma sens profilaktyczny acard po dwóch biochemicznych (6t), jeśli lekarz nie zlecił jeszcze żadnych badań? Niedługo powinnam mieć owulację, ale tyle się już naczytałam, że zastanawiam się, czy jeśli przyczyną jest coś z krzepliwością, nie robiąc nic, stracę też tą kolejną potencjalną ciążę 😥
Głupieję już i nie wiem co robić.
Z drugiej strony, przy właśnie jakiś tego typu problemach, czy jest szansa na zdrową ciążę, jeśli akurat inne geny by się połączyły, bez żadnego wspomagania?
Może to banalne pytania, ale mam wrażenie, że dużo tu o wiele lepiej zorientowanych osób niż ja i może coś mądrego się dowiem -
Nana11 wrote:Czy myślicie, że ma sens profilaktyczny acard po dwóch biochemicznych (6t), jeśli lekarz nie zlecił jeszcze żadnych badań? Niedługo powinnam mieć owulację, ale tyle się już naczytałam, że zastanawiam się, czy jeśli przyczyną jest coś z krzepliwością, nie robiąc nic, stracę też tą kolejną potencjalną ciążę 😥
Głupieję już i nie wiem co robić.
Z drugiej strony, przy właśnie jakiś tego typu problemach, czy jest szansa na zdrową ciążę, jeśli akurat inne geny by się połączyły, bez żadnego wspomagania?
Może to banalne pytania, ale mam wrażenie, że dużo tu o wiele lepiej zorientowanych osób niż ja i może coś mądrego się dowiemJa 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka -
Teoretycznie się zgadzam, jakbym mogła to już bym wszystko sprawdziła, ale przy takiej ilości badań, prywatnie byłoby to bardzo duże obciążenie, lekarz nic, nawet najprostszego progesteronu nie zlecił.
Po prostu bardzo boję się kolejnej straty, zrobiłbym co się da, żeby jakoś sobie pomóc.
Suple biorę, kwas foliowy z podatkami od sierpnia bodajże, teraz jeszcze dokupiłam jakieś dodatkowe witaminy E, B, inozytol itd -
Dziewczyny przyszły mi wyniki kardiolipinie
kardiolipinie
<2 PL IgE-U/ml
<2 PL IgM-U/ml
Czy ktoś mi może powiedzieć czy to dobrze czy źle ? Do lekarza mam dopiero w lutym a nie wiem jak to czytać👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
Hej, u mnie pojawiła się miesiączka 🩸
31 grudnia łyżeczkowanie a dzisiaj rozkręca się krwawienie. Czyli dosyć szybko, bo spodziewałam się w połowie lutego ze względu na to co na USG było 🤣 rzeczywiście jakiś chaotyczny ten 1 cykl po poronieniu. No ale chyba pierwszy raz cieszę się z miesiączki bo daje mi to jakieś nadzieje na uregulowanie tych hormonówPaulina66, Nana11, Kroliczek2411, Agat99 lubią tę wiadomość
-
Natalia13245 wrote:Dziewczyny a czy to prawda że TSH zrobić dopiero 3 miesiące po poronieniu? Bo zrobiłam w poniedziałek i wyszła niższa niż kiedykolwiek 🫣
Teraz robiłam, czyli prawie miesiąc od poronienia i wyszło mniej więcej tak jak przed ciążą.
A brałaś jakieś leki?Starania o pierwsze 👶🏻od 2018 r.
nasz Cud 👼💔
Starania o kolejne👶🏻od 2023 r.
12/2024 8 tc. 👼💔 -
Miś wrote:Teraz robiłam, czyli prawie miesiąc od poronienia i wyszło mniej więcej tak jak przed ciążą.
A brałaś jakieś leki?
W czasie ciąży tylko luteinę duphaston plus kwasy foliowe tak to nie i zawsze miałam powyżej 3 a teraz 2.77 więc stwierdziłam że zrobię jeszcze w kwietniu👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
Ja właśnie jutro wybieram się na TSH, w ciąży miałam 2.5 i zapisano mi dawkę euthyroxu na 75 (a wcześniej na niedoczynność brałam na zmianę 25/50) więc jestem ciekawa i mam nadzieję że ta 75 mocno mi obniżyła
@Natalia13245, według moich lekarzy 3 to za dużo już. Są różne podejścia - wiem że niektórzy lekarze to zlewają i uznają, że jeśli norma jest do 4,5 to takie TSH jest dobre. Ale jednak większość „na czasie” lekarzy mówi o tym aby przed ciążą i w czasie TSH oscylowało poniżej 2, a najlepiej 1. Ja przed ciążą miałam w okolicach 2, po dwóch kreskach od razu zrobiłam krew i podskoczyło już na 2,5 z czego Endo mówiła że to niedobrze i działamy z dużą dawką lekówWiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia, 14:28
-
Donna89 wrote:Ja właśnie jutro wybieram się na TSH, w ciąży miałam 2.5 i zapisano mi dawkę euthyroxu na 75 (a wcześniej na niedoczynność brałam na zmianę 25/50) więc jestem ciekawa i mam nadzieję że ta 75 mocno mi obniżyła
@Natalia13245, według moich lekarzy 3 to za dużo już. Są różne podejścia - wiem że niektórzy lekarze to zlewają i uznają, że jeśli norma jest do 4,5 to takie TSH jest dobre. Ale jednak większość „na czasie” lekarzy mówi o tym aby przed ciążą i w czasie TSH oscylowało poniżej 2, a najlepiej 1. Ja przed ciążą miałam w okolicach 2, po dwóch kreskach od razu zrobiłam krew i podskoczyło już na 2,5 z czego Endo mówiła że to niedobrze i działamy z dużą dawką leków
Hej, ja przed poronieniem miałam tsh 2,5 a teraz mi podskoczyło do 2,9 nie wiem czy to ze stresu czy jeszcze hormony się regulują... Oczywiscie lekarze olewka - "przeciez wszystko jest ok u Pani".. Ostatnio to juz wgl mi sie płakać chciało bo poszłam do babeczki z Medicover, która na znanymlekarzu ma same piątki i jak poprosiłam zeby zerknęła na moje wyniki z krwi i tsh to wziela te kartki do ręki, spojrzała dosłownie SEKUNDE i stwierdziła ze wszystko ok..
Nie wiem, mam wrażenie, że jak nie pójde prywatnie to takie traktowanie mnie bedzie cały czas spotykac.
No a z drugiej strony - nosz kurde, po coś mam ten pakiet medicover z pracy
ehhh, sorki, musiałam się wygadacStarania od wrzesien 2024
20.11.24 - poronienie 10tc, puste jajo 💔