X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • mariegold_ Koleżanka

Wysłany: 28 stycznia, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdecydowanie co lekarz to opinia. Ja wróciłam do lekarza, u którego prowadziłam pierwszą ciążę i gdy go zapytałam o starania, to powiedział mądrą rzecz- żeby słuchać naszego ciała i siebie. Że tu nie chodzi o czyjeś zalecenia bo nie przewidzimy, kiedy będzie na pewno dobrze (oczywiście, mam na myśli sytuację, że nie ma jawnych przeciwwskazań). I fakt- zastanawiając się nad tym, to można odczekać np. książkowe 3 cykle, a potem nie móc zajść w ciążę przez rok, pomimo przerwy po stracie. A można nie czekać i się uda. Myślę, że tego nigdy nie będziemy wiedzieć, jak przyszłość będzie wyglądać.
    Ja mam jutro usg po miesiączce i po prostu chcę wiedzieć, jak wygląda macica po, bo wiadomo, że gdyby było coś nie tak, to na pewno najpierw bym się tym zajęła, tak jak zrobiłam rok temu, a nie od razu myślała o ciąży. Inna sprawa, że się boję starań naturalnych..

jedno dziecko, niepłodność wtórna
    11.2023 poronienie 15tc
    12.2024 poronienie 11tc
  • Natalia13245 Koleżanka

Wysłany: 28 stycznia, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mariegold_ wrote:
    Zdecydowanie co lekarz to opinia. Ja wróciłam do lekarza, u którego prowadziłam pierwszą ciążę i gdy go zapytałam o starania, to powiedział mądrą rzecz- żeby słuchać naszego ciała i siebie. Że tu nie chodzi o czyjeś zalecenia bo nie przewidzimy, kiedy będzie na pewno dobrze (oczywiście, mam na myśli sytuację, że nie ma jawnych przeciwwskazań). I fakt- zastanawiając się nad tym, to można odczekać np. książkowe 3 cykle, a potem nie móc zajść w ciążę przez rok, pomimo przerwy po stracie. A można nie czekać i się uda. Myślę, że tego nigdy nie będziemy wiedzieć, jak przyszłość będzie wyglądać.
    Ja mam jutro usg po miesiączce i po prostu chcę wiedzieć, jak wygląda macica po, bo wiadomo, że gdyby było coś nie tak, to na pewno najpierw bym się tym zajęła, tak jak zrobiłam rok temu, a nie od razu myślała o ciąży. Inna sprawa, że się boję starań naturalnych..

Mam takie samo odczucie co do starań się naturalnie. Już w drugiej ciąży miałam tak że ciągle myślałam 🤦 teraz sobie nie wyobrażam być jakby to było ....

👱93
    🧑‍🦱94

09.24 5tc 💔
    01.25 8tc 💔

27.01- badania genetyczne ✊
  • Natalia13245 Koleżanka

Wysłany: 28 stycznia, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy to prawda że TSH zrobić dopiero 3 miesiące po poronieniu? Bo zrobiłam w poniedziałek i wyszła niższa niż kiedykolwiek 🫣

👱93
    🧑‍🦱94

09.24 5tc 💔
    01.25 8tc 💔

• Eurcynia Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ragazza wrote:
    Można zrobić pakiet na trombofilię, zespół antyfosfolipidowy, wymazy MUCHa. Po pierwszej miesiączce wit b12, kwas foliowy, ferrytyna, homocysteina, wit D
    Natomiast no to są koszty. Sama się zastanawiam czy iść dalej w antyfosfolipidowy, czy odpuścić
    super , dla m ie kasa w tym momencie nie gra roli.
    a czy teraz tuż po poronieniu mogę zrobić te badania na trombofilie i ten zespół antyfosfolipidowy?

euthyrox 37,5 mg
    Metformax 500 3x1
    Ovarin
    wit D3
    Wit B Complex

Wysłany: 28 stycznia, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eurcynia wrote:
    super , dla m ie kasa w tym momencie nie gra roli.
    a czy teraz tuż po poronieniu mogę zrobić te badania na trombofilie i ten zespół antyfosfolipidowy?

No właśnie ja miałam dwie sprzeczne opinie lekarzy co do badań w kierunku zespołu antyfosfolipidowego- jeden kazał zrobić do 6 tyg po poronieniu, a drugi stwierdził, że bada się najwcześniej 12 tyg po ☹️ i bądź tu mądry.
    Trombofilia natomiast to badanie genetyczne, więc chyba nie ma znaczenia, ale może któraś z dziewczyn wie na pewno.

jedno dziecko, niepłodność wtórna
    11.2023 poronienie 15tc
    12.2024 poronienie 11tc
  • Natalia13245 Koleżanka

Wysłany: 28 stycznia, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mariegold_ wrote:
    No właśnie ja miałam dwie sprzeczne opinie lekarzy co do badań w kierunku zespołu antyfosfolipidowego- jeden kazał zrobić do 6 tyg po poronieniu, a drugi stwierdził, że bada się najwcześniej 12 tyg po ☹️ i bądź tu mądry.
    Trombofilia natomiast to badanie genetyczne, więc chyba nie ma znaczenia, ale może któraś z dziewczyn wie na pewno.

Moja mnie wysłała 2 tygodnie po zabiegu. I czytałam że max do 6 tygodni "po" powinno się je zrobić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia, 22:56

👱93
    🧑‍🦱94

09.24 5tc 💔
    01.25 8tc 💔

• Nana11 Znajoma

Wysłany: 28 stycznia, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy myślicie, że ma sens profilaktyczny acard po dwóch biochemicznych (6t), jeśli lekarz nie zlecił jeszcze żadnych badań? Niedługo powinnam mieć owulację, ale tyle się już naczytałam, że zastanawiam się, czy jeśli przyczyną jest coś z krzepliwością, nie robiąc nic, stracę też tą kolejną potencjalną ciążę 😥
    Głupieję już i nie wiem co robić.
    Z drugiej strony, przy właśnie jakiś tego typu problemach, czy jest szansa na zdrową ciążę, jeśli akurat inne geny by się połączyły, bez żadnego wspomagania?
    Może to banalne pytania, ale mam wrażenie, że dużo tu o wiele lepiej zorientowanych osób niż ja i może coś mądrego się dowiem

• Janette Przyjaciółka

Wysłany: 29 stycznia, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nana11 wrote:
    Czy myślicie, że ma sens profilaktyczny acard po dwóch biochemicznych (6t), jeśli lekarz nie zlecił jeszcze żadnych badań? Niedługo powinnam mieć owulację, ale tyle się już naczytałam, że zastanawiam się, czy jeśli przyczyną jest coś z krzepliwością, nie robiąc nic, stracę też tą kolejną potencjalną ciążę 😥
    Głupieję już i nie wiem co robić.
    Z drugiej strony, przy właśnie jakiś tego typu problemach, czy jest szansa na zdrową ciążę, jeśli akurat inne geny by się połączyły, bez żadnego wspomagania?
    Może to banalne pytania, ale mam wrażenie, że dużo tu o wiele lepiej zorientowanych osób niż ja i może coś mądrego się dowiem
    Wiesz tak bez badan to ciezko okreslic czy akurat Tobie ten akard wtedy pomoze. Zrobilabym najpierw badanie na trombofilie i pai przynajmniej. Szansa na zdrowa ciaze jest,to sa wczesne straty wiec moze byc tez cos problem z zagniezdzeniem sie zarodka w macicy i tu bym sorawdzila progesteron i prolaktyne,lub wady przy polaczeniu chromosomow a wtedy ruletka tak naprawde czy nastepna ciaza sie uda. Mozna jak ja sprobowac wzmocnic sie suplementami.Albo podpytac tez lekarza czy nie zlecilby jeszcze jakiegos badania,na chlamydie,ureaplasme,cytomegalie. Po trzecim poronieniu juz sa konkretne badania bo i tez ryzyko utraty kolejnej bez leczenia wzrasta.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
  • Nana11 Znajoma

Wysłany: 29 stycznia, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teoretycznie się zgadzam, jakbym mogła to już bym wszystko sprawdziła, ale przy takiej ilości badań, prywatnie byłoby to bardzo duże obciążenie, lekarz nic, nawet najprostszego progesteronu nie zlecił.
    Po prostu bardzo boję się kolejnej straty, zrobiłbym co się da, żeby jakoś sobie pomóc.
    Suple biorę, kwas foliowy z podatkami od sierpnia bodajże, teraz jeszcze dokupiłam jakieś dodatkowe witaminy E, B, inozytol itd

• Paulina66 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mariegold_ wrote:

Potwierdzam, trombolifię można badać od razu.

30 👰🏼‍♀️ 32 🤵🏻

11.2024 ⏸️
    01.2025 💔🪽 9tc (poronienie zatrzymane 6+1)
  • Ragazza Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, masz już wyniki z testdna?
    U mnie były szybciej niż zapowiadali, wczoraj zamiast w czwartek

31 lat
    Hashimoto, niedoczynność tarczycy

Starania od 05/2024

28.11.2024 ⏸️
    10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane
  • Paulina66 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze nie mam, w systemie jest, że wynik ma być do 4 lutego.

30 👰🏼‍♀️ 32 🤵🏻

11.2024 ⏸️
    01.2025 💔🪽 9tc (poronienie zatrzymane 6+1)
  • Natalia13245 Koleżanka

Wysłany: 29 stycznia, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przyszły mi wyniki kardiolipinie

kardiolipinie
    <2 PL IgE-U/ml
    <2 PL IgM-U/ml
    Czy ktoś mi może powiedzieć czy to dobrze czy źle ? Do lekarza mam dopiero w lutym a nie wiem jak to czytać

👱93
    🧑‍🦱94

09.24 5tc 💔
    01.25 8tc 💔

• Donna89 Przyjaciółka

Wysłany: 29 stycznia, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u mnie pojawiła się miesiączka 🩸

31 grudnia łyżeczkowanie a dzisiaj rozkręca się krwawienie. Czyli dosyć szybko, bo spodziewałam się w połowie lutego ze względu na to co na USG było 🤣 rzeczywiście jakiś chaotyczny ten 1 cykl po poronieniu. No ale chyba pierwszy raz cieszę się z miesiączki bo daje mi to jakieś nadzieje na uregulowanie tych hormonów

Paulina66, Nana11, Kroliczek2411, Agat99 lubią tę wiadomość

• Miś Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia13245 wrote:
    Dziewczyny a czy to prawda że TSH zrobić dopiero 3 miesiące po poronieniu? Bo zrobiłam w poniedziałek i wyszła niższa niż kiedykolwiek 🫣

Teraz robiłam, czyli prawie miesiąc od poronienia i wyszło mniej więcej tak jak przed ciążą.
    A brałaś jakieś leki?

Starania o pierwsze 👶🏻od 2018 r.
    nasz Cud 👼💔

Starania o kolejne👶🏻od 2023 r.
    12/2024 8 tc. 👼💔
  • Natalia13245 Koleżanka

Wysłany: 29 stycznia, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miś wrote:
    Teraz robiłam, czyli prawie miesiąc od poronienia i wyszło mniej więcej tak jak przed ciążą.
    A brałaś jakieś leki?
    .
    W czasie ciąży tylko luteinę duphaston plus kwasy foliowe tak to nie i zawsze miałam powyżej 3 a teraz 2.77 więc stwierdziłam że zrobię jeszcze w kwietniu

👱93
    🧑‍🦱94

09.24 5tc 💔
    01.25 8tc 💔

• Donna89 Przyjaciółka

Wysłany: 29 stycznia, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie jutro wybieram się na TSH, w ciąży miałam 2.5 i zapisano mi dawkę euthyroxu na 75 (a wcześniej na niedoczynność brałam na zmianę 25/50) więc jestem ciekawa i mam nadzieję że ta 75 mocno mi obniżyła

@Natalia13245, według moich lekarzy 3 to za dużo już. Są różne podejścia - wiem że niektórzy lekarze to zlewają i uznają, że jeśli norma jest do 4,5 to takie TSH jest dobre. Ale jednak większość „na czasie” lekarzy mówi o tym aby przed ciążą i w czasie TSH oscylowało poniżej 2, a najlepiej 1. Ja przed ciążą miałam w okolicach 2, po dwóch kreskach od razu zrobiłam krew i podskoczyło już na 2,5 z czego Endo mówiła że to niedobrze i działamy z dużą dawką leków

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia, 14:28

• Natalia13245 Koleżanka

Wysłany: 29 stycznia, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie mi ile prawidłowo powinna wynosić ?
    Tzn przy jakim wyniku powinno się iść do edokrynologa

👱93
    🧑‍🦱94

09.24 5tc 💔
    01.25 8tc 💔

• Donna89 Przyjaciółka

Wysłany: 29 stycznia, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina66 wrote:
    Jeszcze nie mam, w systemie jest, że wynik ma być do 4 lutego.

Paulina dawaj znać co tam Ci wyjdzie, oby wszystko ok! 😊

Paulina66 lubi tę wiadomość

• Lovi25 Debiutantka

Wysłany: 29 stycznia, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donna89 wrote:
    Ja właśnie jutro wybieram się na TSH, w ciąży miałam 2.5 i zapisano mi dawkę euthyroxu na 75 (a wcześniej na niedoczynność brałam na zmianę 25/50) więc jestem ciekawa i mam nadzieję że ta 75 mocno mi obniżyła

@Natalia13245, według moich lekarzy 3 to za dużo już. Są różne podejścia - wiem że niektórzy lekarze to zlewają i uznają, że jeśli norma jest do 4,5 to takie TSH jest dobre. Ale jednak większość „na czasie” lekarzy mówi o tym aby przed ciążą i w czasie TSH oscylowało poniżej 2, a najlepiej 1. Ja przed ciążą miałam w okolicach 2, po dwóch kreskach od razu zrobiłam krew i podskoczyło już na 2,5 z czego Endo mówiła że to niedobrze i działamy z dużą dawką leków

Hej, ja przed poronieniem miałam tsh 2,5 a teraz mi podskoczyło do 2,9 :/ nie wiem czy to ze stresu czy jeszcze hormony się regulują... Oczywiscie lekarze olewka - "przeciez wszystko jest ok u Pani".. Ostatnio to juz wgl mi sie płakać chciało bo poszłam do babeczki z Medicover, która na znanymlekarzu ma same piątki i jak poprosiłam zeby zerknęła na moje wyniki z krwi i tsh to wziela te kartki do ręki, spojrzała dosłownie SEKUNDE i stwierdziła ze wszystko ok..
    Nie wiem, mam wrażenie, że jak nie pójde prywatnie to takie traktowanie mnie bedzie cały czas spotykac.
    No a z drugiej strony - nosz kurde, po coś mam ten pakiet medicover z pracy :(

ehhh, sorki, musiałam się wygadac

Starania od wrzesien 2024

20.11.24 - poronienie 10tc, puste jajo 💔
‹‹ 15 16 17 18 19
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ