X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Laurelli Ekspertka

Wysłany: 2 listopada, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierzycie temp przed wstaniem z łóżka?
    Normalnie pod pachą czy przez jamę ustną ?

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    20.10.25
    9/7tydz.

Życie i ciąża za granica 🌍
  • Paola2604 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurelli wrote:

Tak ja zaczęłam niedawno to mój drugi cykl. Traktuję to raczej jako potwierdzenie owulacji. Mierze po przebudzeniu pod językiem.

2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
    2010- syn👶duphaston
    2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
    2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
    2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
    2024-ciaza zatrzymana,
    poronienie 11 tydz, duphaston
    2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin

Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo

Po 7 ciąży
    HLAC C1 grupa *07 *12

Kir AA
    Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm

Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var

Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
  • Biochemiczka Autorytet

Wysłany: 2 listopada, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam do klubu 35 😅 w przyszłym roku kończę, no i już nie zdążę urodzić drugiego dziecka przed 35tymi urodzinami. Kiedyś marzyłam o dwójce przed 30, życie tak się potoczyło że przed 30stka rozstałam się z byłym i życie zaczęłam układać na nowo. Ale wyszło najlepiej jak mogło wyjść. Może pomijając poronienia…

Daisy, Paola przytulam za biel 🫂 ale póki nie ma @ to piłka jeszcze w grze 🤞

Emciak trzymam kciuki za przyrosty 🥹

Ja w piątek dostałam okres, i w końcu wyglada baaardzo normalnie więc cieszę się że chyba już mogę zamknąć temat sierpniowego poronienia.

Paola2604, Daisy1 lubią tę wiadomość

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    08/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️cross-match 36,6%
    ⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
    ✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy
    ✅ B12, D3, TSH, ft4, żelazo, ferrytyna, homocysteina, kwas foliowy
    ⏳ cd56, cd138
    💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, sorbifer, wit C, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna
    On
    ✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
    ❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA
  • Laurelli Ekspertka

Wysłany: 2 listopada, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też zacznę od jutra. Przed ślubem mieliśmy nauki w poradni planowania rodziny i tam się prowadzi kalendarzyk i mierzy się temp, sprawdza się śluz i cały cykl przerabia się( jeśli ktoś chcei jest zainteresowany )
    Bo u mnie wśród moich koleżanek dużo z nich to poprostu spisywało od innych…
    Ja z mężem się tego trzymałam bo chciałam wiedzieć jak działa mój cykl. I mieliśmy to prywatnie, bo to było już tutaj za granicą.
    I już wtedy zakonnica która to z nami miała, swoja droga wiem jak to brzmi zakonnica a planowanie rodziny ale kobieta doświadczona jeśli chodzi o psychologiczny i medyczny aspekt.
    No ale do brzegu, już wtedy ona mi wspomniała że temp zbyt szybko mi spada po owulacji i może być problem z zajściem w ciążę lub utrzymaniem jej…ale wtedy jakoś odłożyliśmy to na bok... bo pracowałam dużo na zmiany, nie miałam aż tak regularnych miar temp ciała jakbym sumiennie chciała, planowany ślub dużo rzeczy na głowie.
    Przypomniałam sobie o tym ostatnio jak chowałam papiery z szpitala po poronieniu i tam była ta książeczka od niej.
    Chce teraz sprawdzić dokładnie jak to wygląda.
    I wiecie co jeszcze, dwa dni przed informacją o zatrzymaniu ciąży, mierzyłam temp do kąpieli, i zmierzyłam swoją z ciekawości i miałam tylko 35,9, po chwili 36,1. I pomyślałam do dupy termometr nie działa. Przecież w ciąży jest podwyższona?
    To był 8+6 tydz.
    Ciąża zatrzymana była na 7 tyg ale my dowiedzieliśmy się o tym w 9+0:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada, 15:01

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    20.10.25
    9/7tydz.

• Mart0511 Koleżanka

Wysłany: 2 listopada, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja się dołączam, za 3 dni kończę 32 lata. :)
    Nas też każdy podpytywał kiedy dziecko itd, ale poronienie trochę ich wyciszyło i nauczyło, że niestety ciaza i starania to jest temat jednak tabu.
    Bo nie każdy wie jakie kto ma problemy i czy chce i nich rozmawiać.

• Wixa🌸 Autorytet

Wysłany: 2 listopada, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurelli wrote:

Mierzenie temp pod kątem owulacji powinno się robić pod językiem, ewentualnie jeszcze inne otwory ciała🍑 😅 pod pachą nie jest miarodajne, są specjalne termometry do owu.

Ja sprawdzam temp. już chyba 4cykl. Codziennie o tej samej porze dzwoni mi budzik i mam termometr pod ręką obok łózka, mierzę pod językiem.
    Mnie niestety już raz ten pomiary oszukał, był książkowy spadek i wzrost temp, a dzień później na monitoringu okazało się, że pęcherzyk urósł ale jeszcze jestem przed owu i w raz nie udało się przyoszczędzić i musiał być zastrzyk ovirtelle 😆💸

31l🙎‍♀️ 35l🙎

-12.2022 początek starań

-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
    -10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
    -11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌

-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
    -02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
    -22.01 drożność sono hsg ✔
    -25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)

15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
    31.03-beta 56.5
    02.04-beta 120
    04.04-beta 311
    07.04-beta 1346
    08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
    22.04-7tydzień jest serduszko 💓
    23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione
  • Arisia Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak poprawiacie jakość i ilość śluzu? Macie jakieś sposoby? U mnie po poronieniu jest sucho… obserwuję, że około 15-16 dc mam duży wyrzut śluzu płodnego, rozciągliwego, który po 1 dniu zanika. Owulacja przychodzi w 20 dc. Wcześniej w dniu owulacji miałam mnóstwo śluzu. Martwię się tym :( któraś z Was pomimo suchości w dniu owulacji zaszla w ciążę? Nas ostatnio to aż kusi żeby użyć lubrykantów, bo jest kiepsko.

👩‍❤️‍👨 92
    Starania o pierwsze maleństwo od 03.2025 👶
    05.2025 ⏸️
    07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc)
  • Arisia Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mierze od pierwszej miesiączki po poronieniu. To mój trzeci cykl mierzenia. Również mierze w buzi - pod językiem. Rano, nastawiam budzik codziennie i nie ruszam się tylko od razu mierze. W weekend jest to trochę uciążliwe, ale jak chce pospać to po prostu kładę się dalej po pomiarze. Na razie jestem zadowolona, bo temperatura pokrywa się z testami owu, więc wydaje mi się, że da się wyłapać owulację. Natomiast zajść się nie udaje…

Paola2604 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 92
    05.2025 ⏸️
  • Paola2604 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arisia wrote:
    A jak poprawiacie jakość i ilość śluzu? Macie jakieś sposoby? U mnie po poronieniu jest sucho… obserwuję, że około 15-16 dc mam duży wyrzut śluzu płodnego, rozciągliwego, który po 1 dniu zanika. Owulacja przychodzi w 20 dc. Wcześniej w dniu owulacji miałam mnóstwo śluzu. Martwię się tym :( któraś z Was pomimo suchości w dniu owulacji zaszla w ciążę? Nas ostatnio to aż kusi żeby użyć lubrykantów, bo jest kiepsko.

Ja również chętnie się dowiem. Chociaż w tym cyklu coś minimalnie się poprawiło , do momentu owulacji piłam przez kilka dni po łyżce oleju z wiesiołka.

Arisia lubi tę wiadomość

2010- syn👶duphaston
    2024-ciaza zatrzymana,

Po 7 ciąży
    HLAC C1 grupa *07 *12

Kir AA
    Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm

Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var

• Ninia Ekspertka

Wysłany: 2 listopada, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja miałam problem ze śluzem w pierwszych zachodzeniu. Zaszłam w 5cs ale ja liczę jako 2cs bo pierwsze trzy cykle źle wyznaczałam owulacje i próbowaliśmy około tygodnia za wcześnie wiec nasze słabsze plemniki nie miały szans.
    Udany cykl był wspomagany żelem baby start i wiesiołkiem (to był pierwszy cykl z takim wspomaganiem więc nie wiem co pomogło)
    Teraz biorę wiesiołek, pije siemię lniane i jak dojdzie do starań to też użyje ten żel. Natomiast w środę chce o tym wspomnieć nowemu lekarzowi i może on poleci coś innego. Gdzieś czytałam, że są przepisywane jakieś globulki na śluz. Od wielu lat obserwowałam też śluz, który wyglądał jak płodny oraz wzmożone libido przed samą miesiączka a w dni płodne pustynia i seks jak za karę… wcześniej mieliśmy z mężem żarty, że to mój organizm naturalnie chcę się przytulać jak nie mogę mieć dzieci… od kiedy ich zapragnęłam zrobił się z tego problem.

Powiedzcie mi jaki termometr kupić? Ja robię od 7 dc testy owulacyjne ale może też warto mierzyć temperaturę. Na razie dzisiaj wyszedł mi cień cienia na teście owulacyjnym, co mnie bardzo ucieszyło, że chociaż coś się rusza, dzisiaj 16 dni od zabiegu. Obserwuję juz też jakiś śluz ale na razie mleczny, wcześniej było plamienie więc też to już jakiś krok do przodu.

👱🏻‍♀️ 91
    👦🏻74

30.07.2025- 13 dpo upragnione 2 mocne kreski
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
  • Jusia92 Ekspertka

Wysłany: 2 listopada, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również witam w klubie, w następnym roku 34 wybije. Też miałam plany, żeby przed 30 urodzić pierwsze dziecko, ale zawsze był jeszcze czas. Sporo podróżowaliśmy i chcieliśmy się nacieszyć sobą i życiem we dwójkę i zdecydowaliśmy się gdy obydwoje poczuliśmy się gotowi. No niestety los nam nie sprzyjał.
    Przewinął się temat lubrykantów. Nie można ich używać podczas starań? :o

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc)
  • Arisia Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od tego cyklu zaczęłam brać kapsułki olej z wiesiołka, ale niewiele mi pomogło pod kątem śluzu, odstawiłam gdy zobaczyłam pozytywny test owulacyjny, bo czytałam ze po owulacji już nie należy brać. Może w następnym dołożę siemię lniane. Co do lubrykantów, my nie stosujemy bo też czytałam że w czasie starań nie powinno się stosować. Musze zobaczyć co to za zel baby start, przyznam że nie słyszałam nigdy o nim.

@Ninia ja mam termometr kupiony w necie, po prostu wpisałam termometr owulacyjny. Kosztował około 40 zł. Jestem zadowolona. On mierzy do dwóch miejsc po przecinku więc można zaobserwować wzrost po owulacji. U mnie po owulacji wzrasta temperatura do 36,7-37,1 i utrzymuje się aż do okresu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada, 15:52

👩‍❤️‍👨 92
    05.2025 ⏸️
  • Ninia Ekspertka

Wysłany: 2 listopada, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zwykłych nie można ale jest kilka takich, co są specjalnie podczas starań to się nazywa żel wspomagający zapłodnienie, oczywiście kilka razy droższe niż normalne ale to akurat norma z rzeczami dla staraczek😒

Arisia lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️ 91
    👦🏻74

30.07.2025- 13 dpo upragnione 2 mocne kreski
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
  • Aga5656 Znajoma

Wysłany: 2 listopada, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 🥳
    Ja przed 30 ale bardzo chętnie dołączę do waszego wątku .
    Dobrze popisać z kimś , kto również się stara jak ja
    Milo mi Aga

Mutacje w kierunku trombofilii:
    - Leiden heterozygotycznym
    - MTHR C677T heterozygotycznym
    - MTHR A12988C heterozygotycznym
    -Mutacja 675 4G/5G w gębie PAI-1
  • Fox Ekspertka

Wysłany: 2 listopada, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używam od bardzo dawna po prostu feminum activ - pewnie nie wspomaga jakos super, bo nie ma żadnych dodatkowych skladnikow, natomiast jestem przykladem, że nie przeszkadza plemnikom.

10.2023->07.2024 ❤️Syn 3810g 41+3 SN

07.2025 💔 7+2
    10.2025 💔 10+1 (kariotyp triploidalny)
  • Laurelli Ekspertka

Wysłany: 2 listopada, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga5656 wrote:
    Cześć dziewczyny 🥳
    Ja przed 30 ale bardzo chętnie dołączę do waszego wątku .
    Dobrze popisać z kimś , kto również się stara jak ja
    Milo mi Aga

Hej Aga😊
    rozgość się 🤗

Aga5656 lubi tę wiadomość

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    20.10.25
    9/7tydz.

• Laurelli Ekspertka

Wysłany: 2 listopada, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My używamy żeli przeważnie na bazie wody, nazw nie pamietam. Ale też nie zawsze są potrzebne. I zaszłam w danym dniu cyklu przy owulacji więc u nas żel chyba problemem na szczęście nie był.

A co do mierzenia temp tak właśnie robiłam pod językiem zaraz po obudzeniu się. Bez wstania z łóżka. Śmiała się tez zakonnica wtedy żeby mi pomagał partner w tym to nawet wkładał na śpiąco termometr do buzi o tych samych godzinach.
    Dobrze że podpowiedziała do buzi a nie do 🍑 na śpiocha 🤣

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    20.10.25
    9/7tydz.

• Paola2604 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arisia wrote:
    Ja mierze od pierwszej miesiączki po poronieniu. To mój trzeci cykl mierzenia. Również mierze w buzi - pod językiem. Rano, nastawiam budzik codziennie i nie ruszam się tylko od razu mierze. W weekend jest to trochę uciążliwe, ale jak chce pospać to po prostu kładę się dalej po pomiarze. Na razie jestem zadowolona, bo temperatura pokrywa się z testami owu, więc wydaje mi się, że da się wyłapać owulację. Natomiast zajść się nie udaje…

U mnie to samo 🥺 jest potwierdzona owulacja i testem i temp, czasem i USG i nic. Nie wiem w którą stronę już iść.

2010- syn👶duphaston
    2024-ciaza zatrzymana,

Po 7 ciąży
    HLAC C1 grupa *07 *12

Kir AA

• Aga5656 Znajoma

Wysłany: 2 listopada, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola2604 wrote:
    U mnie to samo 🥺 jest potwierdzona owulacja i testem i temp, czasem i USG i nic. Nie wiem w którą stronę już iść.
    Hej Paula bardzo mi przykro z powodu Twoich strat 😪
    Widzę, że masz mutacje mthr i pai 1 bierzesz jakieś lekarstwa podczas starań ?
    Ja po ciąży biochemicznej i pustym jaju 8tyg. trafiłam na dobrego ginekologa , który zlecił badania w kierunku trombofilii wrodzonej i nabytej. Wyniki : leiden, pai-1 i dwie mthr. Dostałam acard 150 i od pozytywnego testu clexane 0.6. Do tej pory przyjmowałam jako witaminy puerie uno ale czytałam , że powinnam zmienić na coś co ma tylko metylowany kwas foliowy.

Mutacje w kierunku trombofilii:
    - Leiden heterozygotycznym
    - MTHR C677T heterozygotycznym
    - MTHR A12988C heterozygotycznym
    -Mutacja 675 4G/5G w gębie PAI-1
  • Laurelli Ekspertka

Wysłany: 2 listopada, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola2604 wrote:

Co lekarze na to?

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    20.10.25
    9/7tydz.

‹‹ 217 218 219 220 221 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ