Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja kupiłam jakiś fertibaby czy coś takiego, tutaj polecany. Ale nie miałam jeszcze okazji użyć więc nie wiem czy mogę polecić
w cyklu w którym ostatnio zaszłam nie używałam żadnych a wcześniej się zdarzało i nie zachodziłam, więc myślę że coś w tym jest.
Co do mierzenia temperatury, to już kiedyś tutaj pisałam, ja mam Apple watcha i super mi mi się sprawdza do wykresów temperatury:)34👩🏽35👨🏼
12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
08/2025 8tc 💔
Ona
❗️cross-match 36,6%
⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy
✅ B12, D3, TSH, ft4, żelazo, ferrytyna, homocysteina, kwas foliowy
⏳ cd56, cd138
💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, sorbifer, wit C, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna
On
✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA -
Aga5656 wrote:Hej Paula bardzo mi przykro z powodu Twoich strat 😪
Widzę, że masz mutacje mthr i pai 1 bierzesz jakieś lekarstwa podczas starań ?
Ja po ciąży biochemicznej i pustym jaju 8tyg. trafiłam na dobrego ginekologa , który zlecił badania w kierunku trombofilii wrodzonej i nabytej. Wyniki : leiden, pai-1 i dwie mthr. Dostałam acard 150 i od pozytywnego testu clexane 0.6. Do tej pory przyjmowałam jako witaminy puerie uno ale czytałam , że powinnam zmienić na coś co ma tylko metylowany kwas foliowy.
Tak mam acard 150, od pozytywnego testu neoparin 0,4. Biorę metylowany kwas foliowy.2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
poronienie 11 tydz, duphaston
2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin
Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var
Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony -
Biochemiczka wrote:Ja kupiłam jakiś fertibaby czy coś takiego, tutaj polecany. Ale nie miałam jeszcze okazji użyć więc nie wiem czy mogę polecić
w cyklu w którym ostatnio zaszłam nie używałam żadnych a wcześniej się zdarzało i nie zachodziłam, więc myślę że coś w tym jest.
Co do mierzenia temperatury, to już kiedyś tutaj pisałam, ja mam Apple watcha i super mi mi się sprawdza do wykresów temperatury:)
O nie pomyślałam o moim zegarku bo z nim nie śpię, ale to dobry pomysł.
I z tymi żelami jestem lekko w szoku.💃🏻 34l.
-niedoczynność tarczycy
🧔🏻♂️ 38 l.
First baby 🍬
💔
20.10.25
9/7tydz.
Życie i ciąża za granica 🌍 -
Laurelli wrote:Co lekarze na to?
W sumie to chyba nic, próbować. Nie wiem być może powinnam umówić się do immunologa i poszerzyć badania. Ja wyniki z krwi tsh, prolaktyna, glukoza, insulina, ferrytyna mam w normie. AMH w czerwcu miałam 2,6, mąż parametry nasienia miał ok. Nie mam już pomysłu. Do tej pory jak pisałam wcześniej udawało się za pierwszym razem, teraz pół roku od ostatniego poronienia i nic 😔2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var
Ja wdrożyłam suplementację ale jak na razie autorstwa własnego, jak wyjdą złe wyniki badań to pójdę do dietetyka. Tak samo by sprawdzić skuteczność muszę poczekać do pierwszej normalnej owu.
Ja: olej z wiesiołka 2x1000mg do owulacji, koenzym q10 w formie ubiquinol 200mg, izotynol 2x1500 mg, Pueria Uno, 4 orzechy brazylijskie, 2 łyżki siemienia lnianego, cynk 13 mg.
Mąż: Up Fertil Men+ z Up Health Pharma(polecajka od dr Moniki Szymańskiej), olej z wiesiołka 2000 mg
Staramy też się pić co najmniej 2 litry wody dziennie bo wcześniej też z tym mieliśmy problemy. Nawodnienie też ponoć dobrze robi na śluz a plemniki też muszą mieć w czym pływać.
Aga5656, Laurelli lubią tę wiadomość
👱🏻♀️ 91
👦🏻74
30.07.2025- 13 dpo upragnione 2 mocne kreski
17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna -
Mam właśnie tak samo. Dwie nieudane zaszłam od razu , zrobiliśmy 1,5 roku przerwy i postanowiliśmy zrobić badania i zacząć znowu. Przynajmniej udało się raczej ustalić przyczynę , bo wyszły mi te mutacje ale 4 miesiące i nic .Paola2604 wrote:W sumie to chyba nic, próbować. Nie wiem być może powinnam umówić się do immunologa i poszerzyć badania. Ja wyniki z krwi tsh, prolaktyna, glukoza, insulina, ferrytyna mam w normie. AMH w czerwcu miałam 2,6, mąż parametry nasienia miał ok. Nie mam już pomysłu. Do tej pory jak pisałam wcześniej udawało się za pierwszym razem, teraz pół roku od ostatniego poronienia i nic 😔
Paola2604 lubi tę wiadomość
Mutacje w kierunku trombofilii:
- Leiden heterozygotycznym
- MTHR C677T heterozygotycznym
- MTHR A12988C heterozygotycznym
-Mutacja 675 4G/5G w gębie PAI-1 -
Aga5656 wrote:Mam właśnie tak samo. Dwie nieudane zaszłam od razu , zrobiliśmy 1,5 roku przerwy i postanowiliśmy zrobić badania i zacząć znowu. Przynajmniej udało się raczej ustalić przyczynę , bo wyszły mi te mutacje ale 4 miesiące i nic .
Ehh co zrobić chyba pozostało nam czekać. A co lekarz u Ciebie mówi?2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Wiesz , co u mnie jest taka sytuacja. Że po zmianie na ginekolog , która rzeczywiście stara mi się pomóc miałam monitoringi owulacji wyszło z USG i badań krwi w kierunku pcos, że mam lekkie pcos a moje pęcherzyki rosły do max 16mm i się zapadały a raz była normalna owulacja na 4 miesiące monitoringu… Więc od tamtego miesiąca mam stymulację. Przyjmuje symformin 500xr plus aromek 3-7 dzień cyklu. W tamtym miesiącu owulacja idealna ale niestety nic . No teraz czekam na miesiaczke, partner w między czasie idzie na badanie nasienia no ale też czytałam, że przy pierwszej stymulacji często się nie udaje więc jestem pozytywnie nastawiona na kolejny cykl.
Dla mnie ogólnie wszystko jest bardzo ciężkie , dopiero od tych czterech miesięcy zaczęłam ogarniać swój cykl i jak to ma funkcjonować. Wcześniej brałam tylko kwas foliowy a tu wychodzi, że ja go nie przyswajam i muszę zmienić na metylowany , brać te leki itp.
Ale wierzę Paula , że dzięki lekarstwom uda się i nam ❤️trzymam za to mocno kciuki
Paola2604 wrote:U mnie to samo 🥺 jest potwierdzona owulacja i testem i temp, czasem i USG i nic. Nie wiem w którą stronę już iść.
Ja jeszcze nie byłam u lekarza. Ostatni raz byłam na kontroli po poronieniu pod koniec lipca, wszystko wyglądało super, porobiłam dużo badań, suplementuje się, ale nie udaje się zajść. Dajemy sobie czas do końca roku i jeśli się nie uda to też musimy ruszyć
nastawiałam się, że nam pójdzie szybko, bo też ostatnio zaszłam w 2 cs, ale nie wychodzi i jest to coraz trudniejsze dla nas
👩❤️👨 92
Starania o pierwsze maleństwo od 03.2025 👶
05.2025 ⏸️
07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc) -
Arisia wrote:Ja jeszcze nie byłam u lekarza. Ostatni raz byłam na kontroli po poronieniu pod koniec lipca, wszystko wyglądało super, porobiłam dużo badań, suplementuje się, ale nie udaje się zajść. Dajemy sobie czas do końca roku i jeśli się nie uda to też musimy ruszyć
nastawiałam się, że nam pójdzie szybko, bo też ostatnio zaszłam w 2 cs, ale nie wychodzi i jest to coraz trudniejsze dla nas 
Wiem co czujesz.
Każdy kolejny okres jest dla mnie strasznym przeżyciem i wielkim rozczarowaniem. Czasem myślę żeby już się wycofać ale tak dużo przeszliśmy że żal rezygnować . Same starania też są trochę z obowiązku, nie zawsze sprawiają przyjemność.
Wierzę że w końcu komuś tu z naszego grona w końcu się uda, trzeba wierzyć że będzie dobrze mimo wszystko
Aga5656, Arisia lubią tę wiadomość
2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Dokładnie , dobre nastawienie dużo daje.
Cieszę , że tu trafiłam przypadkiem. Popisać z kimś , kto rozumie. Bo u mnie w rodzinie i wśród znajomych chcą to mają jedno dziecko , zaraz drugie i nawet nie ma z kim pogadać , bo i tak nie rozumieją
Paola2604, Arisia lubią tę wiadomość
Ehh jak smutno sie robi na sercu ze tyle z nas pragnie maleństwa a to taka długo droga usłana tyloma niewiadomymi. A całe życie się myślało, tak powiem prosto : współżycie bez zabezpieczeń = ciąża
I nie ma nic pomiędzy.
A rzeczywistość daje poprostu nam w twarz.
@Aga5656 mi to forum też daje bardzo wiele. Społeczność internetowa ma ogromną moc. I mam te same odczucia wśród znajomych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada, 19:06
Arisia lubi tę wiadomość
💃🏻 34l.
-niedoczynność tarczycy
🧔🏻♂️ 38 l.
First baby 🍬
💔
20.10.25
9/7tydz.
Życie i ciąża za granica 🌍 -
Ja żyje od owulacji do owulacji ten czas przed jest dla mnie zawsze radosny i pełen nadziei dlatego teraz mam totalnego doła przez to że przez te leki od immunolog straciłam cykl i pęcherzyki przerosły normalnie na tej wizycie poczułam się podobnie jak wtedy kiedy lekarz powiedział że nie ma serduszka , dwa dni teraz przepłakałam czułam się jakbym coś straciła, tylko my wiemy jak każdy cykl jest na wagę złota 😭Starania od 2022
🙋🏻♀️ 33
🙋🏻♂️26
Nasienie ✅
Owulacja ✅
Hormony ✅
AMH 2,8 ✅
HSG ✅
Witaminy ✅
Immunologia ✅
Kir Bx ✅ 3/5
Kariotypy ✅
Niedoczynność tarczycy Euthyrox 75
12.2024 hsg z lipiodolem
02.2025 kwalifikacja in vitro
03.2025 scratching endometrium
04.2025 start stymulacji, protokół krótki
14.04 pierwszy podgląd 🥚🥚(11 pęcherzyków)
16.04 drugi podgląd 🥚🥚 (13 pęcherzyków)
19.04 punkcja (18 pęcherzyków= 10 dojrzałych komórek, 6 poszło do zapłodnienia)
❄️❄️❄️
19.05 scratching endometrium
28.08 USG endometriozy= endometrioza otrzewnowa niewielkie ogniska ❌
08.2025 naturalna ciąża, obumarła 6+0 -
Hmmm, no ja to też miałam przygody z samymi ginekologami. Po tym co się stało 3 ginekologów mi wmawiało rozchwianą gospodarkę hormonalną i chcieli mi dać antykoncepcje na wyrównanie na kilka miesięcy.
Potem poszłam prywatnie do ginekologa, który zajmuje się niepłodnością i pcos i szczęście, że się wcześniej nie zgodziłam bo przy tych mutacjach niewolno.
Laurelli a robiliście może badanie nasienia ?
Mój chłopak idzie w piątek i sama jestem ciekawa, co takie badanie może pokazać .Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada, 20:05
To przykre😓 a starasz się naturalnie czy in vitro?Mati01 wrote:Ja żyje od owulacji do owulacji ten czas przed jest dla mnie zawsze radosny i pełen nadziei dlatego teraz mam totalnego doła przez to że przez te leki od immunolog straciłam cykl i pęcherzyki przerosły normalnie na tej wizycie poczułam się podobnie jak wtedy kiedy lekarz powiedział że nie ma serduszka , dwa dni teraz przepłakałam czułam się jakbym coś straciła, tylko my wiemy jak każdy cykl jest na wagę złota 😭
Jak mogę zapytaćMutacje w kierunku trombofilii:
My robiliśmy badanie nasienia w „szczęśliwym ” cyklu ale tylko to podstawowe CASA. Ono pokazuje ile plemników jest w ruchu postępowym, jaka jest ich ilość i ile na prawidłową budowę. My robiliśmy w Bocianie w Warszawie bo wynik był tego samego dnia. Koło wyniku były wskazane normy więc można się od razu zorientować. Wrzuciliśmy w chat gpt i powiedział to samo co lekarz. Ogólnie się nie załamujcie jak, któryś wynik jest poniżej normy bo my np. Mamy za mało plemnikowi w ruchu postępowym ale dużą ilość więc to się kompensuje natomiast przez to musimy starać się idealnie w dni płodne bo jest to jednak nasienie słabszej jakości.
Mati01 wiem co czujesz bo moje poprzednie starania trwały 5 msc i płakałam jak widziałam biel na teście. To się może wydaje glupie ale wtedy kolejny miesiąc czekania wydawał mi się wiecznością, zastanawiałam się co ze mną jest nie tak. Bałam się też, że mąż jest bezpłodny. Po prostu mętlik w głowie był.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada, 20:23
👱🏻♀️ 91
👦🏻74
30.07.2025- 13 dpo upragnione 2 mocne kreski
17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna -
Dziewczyny a czy przy staraniach macie zaleconą luteinę/duphaston? Ja mam ale się martwię czy to z czasem nie zaszkodzi organizmowi ? Są to przecież hormony… co myślicie??2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Mieliśmy we wrześniu planowany transfer bo mimo iż nam nie udało się znaleźć przyczyny niepłodności to ponad 3 lata starań i nic, więc przyjęli nas do programu mamy 3 zarodki zamrożone, przed samym transferem w sierpniu zaszłam naturalnie bez żadnych leków wspomagaczy nawet monitoringuAga5656 wrote:To przykre😓 a starasz się naturalnie czy in vitro?
Jak mogę zapytać
Choć ja akurat mam cykle jak w zegarku i zawsze czuję kiedy mam owulację to i tak często
Chodziłam na monitoring. No więc skoro się udało to postanowiliśmy jeszcze z dwa cykle spróbować teraz naturalnie i jeśli się nie uda wrócić po zarodki… od poronienia tylko
Odliczałam do tej owulacji, zła jestem na siebie że zaufałam lekarzowi i wzięłam tą lamette bo ja swoje owulacje mam dobre a kiedyś z rok czy dwa temu mi na aromku przerosły właśnie miałam złe przeczucia ale pomyślałam że to mądry znany lekarz z leczenia niepłodności i że może warto w końcu komuś zaufać. Wiem że to tylko jeden cykl ale jeszcze jestem na tym urlopie po poronieniu i tak planowałam że bez stresu będzie ten cykl
Bez pośpiechu wyspana itd a tu za dwa
Tygodnie
Muszę wrócić do pracy po takiej nieobecności będzie dużo stresu i wczesnego
Wstawania i tego się boję. Teraz jak zaszłam w ciążę to miałam dwa tygodnie urlopu akurat byliśmy na wakacjach więc chciałam trochę odtworzyć teraz te warunki..dlatego tak ciężko mi się pogodzić z tym straconym cyklemStarania od 2022
🙋🏻♀️ 33
🙋🏻♂️26
Nasienie ✅
Owulacja ✅
Hormony ✅
AMH 2,8 ✅
HSG ✅
Witaminy ✅
Immunologia ✅
Kir Bx ✅ 3/5
Kariotypy ✅
Niedoczynność tarczycy Euthyrox 75
12.2024 hsg z lipiodolem
02.2025 kwalifikacja in vitro
03.2025 scratching endometrium
04.2025 start stymulacji, protokół krótki
14.04 pierwszy podgląd 🥚🥚(11 pęcherzyków)
16.04 drugi podgląd 🥚🥚 (13 pęcherzyków)
19.04 punkcja (18 pęcherzyków= 10 dojrzałych komórek, 6 poszło do zapłodnienia)
❄️❄️❄️
19.05 scratching endometrium
28.08 USG endometriozy= endometrioza otrzewnowa niewielkie ogniska ❌
08.2025 naturalna ciąża, obumarła 6+0 -
No my dostaliśmy od ginekolog voucher na zniżkę do invimed w Warszawie -wyniki chyba też 1/2 dni.
Narazie pani powiedziała, że podstawowe aby zrobić jeśli będzie coś nie tak to rozszerzymy. Też tak się boję , że chciałbym żeby to było już dziś ale wraca z delegacji w czwartek dopiero . Organizm dobrze zareagował na stymulację i jest w końcu dobrze z owulacją więc oby nic mu nie wyszło źle.. mieliście po wizycie konsultacje z genetykiem czy nie korzystaliście z tego?Mutacje w kierunku trombofilii:
-Mutacja 675 4G/5G w gębie PAI-1