X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Daisy1 Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda88 wrote:
    Dubaj jest fajnym kierunkiem ze względu na to, że jest co zwiedzać a i poleżeć na plaży jest fajnie 🤩 poza tym jest mega czysto i bezpiecznie. My wszędzie dojeżdżaliśmy metrem (tu muszę przeprosić za moją opinię, ale w Dubaju mieszka bardzo dużo Hindusów, którzy mają swój specyficzny zapach i niestety czuć to w metrze). Hotel mieliśmy 10 min pieszo od stacji. Byliśmy w kwietniu, temperatury sięgały 40 stopni, nie spadały poniżej 30 i nam to mega odpowiadało. W okresie noworocznym jest trochę „chłodniej”. W Sylwestra na pewno jest tam super.

Ja poprzednia wigilię całą przepłakałam, rybę zajadałam łzami. Po kolacji wzięłam butelkę rumu i się upiłam. Wiem jak patologicznie to brzmi, ale wtedy tego potrzebowałam. Nie chcę powtarzać tej historii dlatego tym bardziej chce gdzieś wyjechać, ale boję się reakcji mamy, która zostanie praktycznie sama. Oczywiście ma do kogo pójść na wigilię, ale we mnie zawsze jest to obwinianie się że zostawimy ją samą żeby „dobrze się bawić” w takim czasie.
    To co mi pomogło podjąć decyzję to wcześniejsza rozmowa z mamą, zanim kupiłam bilet, o naszym pomyśle i planach. Ona też jest sama bo mojego taty już z nami nie ma. I pamiętam, że zaskoczyła mnie pozytywnie jej reakcja, bo spodziewałam się małej "afery", a zamiast tego, poparła mój pomysł. Może u Ciebie też tak będzie, gdy szczerze porozmawiacie 🫂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada, 17:20

Matylda88, Cień, Jusia92 lubią tę wiadomość

👧🏼36 🧑🏼
    02.2024 starania o pierwsze bobo👶
    02.2025 💔 11tc
    08.2025 💔 10tc
    ‼️Diagnostyka
    ❌️ferrytyna 19.6, hiperandrogenizm, ANA1+ 1:80, endo <7mm, mięśniaki, ANXA5 M2/N‼️, cross-match 26.5%
    ❎️ tarczyca, LH/FSH 1.18, AMH 1.53, estradiol, progesteron, prolaktyna, APS, trombofilia wrodzona, białko C, S, antytrombina, homocysteina, fibrynogen, ANA2 -, kariotypy, test IMK, HOMA-IR 0.97, badanie nasienia, D3 21->43, B12 306->492
    🔜KIR, HLA-C, allo-MLR, test CBA, ASA
    💊 Żelazo, wit. C, A, E, D, B12, kwas foliowy, cynk, Omega-3, Koenzym Q10, L-arginina, korzeń Maca, maślan sodu, Prenacaps Ovi, Feminum pregna, Acard w II fazie
  • Cień Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyjazdu na święta i spędzania ich z dala od rodziny to powiem Wam, że po śmierci mojego taty (oczywiście w listopadzie, ten miesiąc to moje fatum) moja mama podjęła decyzję, że chce spędzić święta sama.
    Tata długo chorował przed śmiercią, co bardzo wpłynęło na nas wszystkich. Mama zwyczajnie nie chciała wtedy świąt, nie chciała przychodzić np. do mnie, żeby niczego nie musieć przygotowywać. Po prostu potrzebowała pobyć sama.

Wtedy było to dla mnie trudne i trochę niezrozumiałe, ale uszanowałam jej decyzję.
    Dziś, po latach, doskonale to rozumiem. Zwyczajnie potrzebowała resetu od wszystkich. ❤️

Dlatego myślę, że i Wasi bliscy też to zrozumieją.

Laurelli lubi tę wiadomość

🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | MTHFR C677T (heterozygota) | heterozygota 4G/5G w PAI-1|🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 → ciąża kliniczna, poronienie 8 t.c. 💔 | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum)
  • Matylda88 Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arisia, Daisy1, Cień - macie rację. Muszę to przemyśleć i porozmawiać z mamą. Chociaż pewnie i tak będę miała wyrzuty sumienia. Mojego taty też już nie ma, gdyby byli we dwoje to inna sytuacja. Ale chce zadbać o siebie. Czuję się mocno przetyrana przez życie, nie czuję się komfortowo we własnym ciele.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada, 17:36

02.2024: 8 tc 💔👼🏻
    10.2024: 13 tc 💔M.👼🏻
    10.2025: 9 tc 💔👼🏻
  • Cień Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Święta, mimo swojego kiczowatego uroku, potrafią dać w kość. Dlatego czasami warto wybrać zdrowy ,,egoizm,, i postawić na siebie.
    Pamiętacie ten film Cztery Gwiazdki z Reese Witherspoon? Ona z partnerem też uciekali od rodzinnych świąt – i wcale im się nie dziwię🤭😉

🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | MTHFR C677T (heterozygota) | heterozygota 4G/5G w PAI-1|🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 → ciąża kliniczna, poronienie 8 t.c. 💔 | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum)
  • Ninia Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj zarezerwowałam Tajlandię na Sylwestra a pod koniec stycznia jedziemy na narty w Aply. Jak będę w ciąży to się będziemy wtedy martwić co z tym wyjazdem narciarskim, chyba dokupię ubezpieczenie od rezygnacji. Natomiast na chwilę obecną nie chcę na wieczne nigdy odkładać wyjazdów bo może będę w ciąży. Trochę się zrobiłam butna i sama sobie wmawiam, że jak ma się ciąża utrzymać to się utrzyma.
    Dzisiaj byłam u gina, wszystko super wygląda po terminacji, jest dojrzały pęcherzyk więc za około 2 tygodnie pierwszy okres. Mamy zielone światło by się starać od następnego cyklu🌟🌟🌟

Daisy1, Cień, Jusia92, Laurelli, Paola2604, Arisia, Mati01, ŚWIEŻYNKA97 lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️ 91
    👦🏻74

30.07.2025- 13 dpo upragnione 2 mocne kreski
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
  • Jusia92 Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninia wrote:
    Ja dzisiaj zarezerwowałam Tajlandię na Sylwestra a pod koniec stycznia jedziemy na narty w Aply. Jak będę w ciąży to się będziemy wtedy martwić co z tym wyjazdem narciarskim, chyba dokupię ubezpieczenie od rezygnacji. Natomiast na chwilę obecną nie chcę na wieczne nigdy odkładać wyjazdów bo może będę w ciąży. Trochę się zrobiłam butna i sama sobie wmawiam, że jak ma się ciąża utrzymać to się utrzyma.
    Dzisiaj byłam u gina, wszystko super wygląda po terminacji, jest dojrzały pęcherzyk więc za około 2 tygodnie pierwszy okres. Mamy zielone światło by się starać od następnego cyklu🌟🌟🌟

Ja też się trochę łapałam na tym, że życie planowałam pod ewentualna ciążę. W zeszłym miesiącu stwierdziłam, że wracam do korzystania z życia, a jak dojdzie do ciąży, to wtedy będę zmieniać plany jak będzie taka potrzeba 😊 żadna z nas nie wie ile czasu zajmą starania (chociaż oczywiście wszystkim życzę, żeby jak najkrócej!), więc szkoda trochę, żeby życie nam uciekało przez palce…
    Ninia kocham Azję, a Tajlandię to wyjątkowo. Na pewno będziesz zadowolona. Ludzie przemili, jedzenie przepyszne no i cudowna pogoda. Jak się nie uda do tego czasu zajść w ciążę, to może tropiki i nielimitowany dostęp do witaminy D3 zrobią wam niespodziankę? 😉

Ninia, Cień lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc)

🔸 G20210A hetero
    🔸 MTHFR C677T hetero
    🔸 PAI-1 4G/4G homo
  • Laurelli Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie dziewczyny całkowitą rację żeby stawiać na siebie i podróże z mężem, ukochanym i odpoczynek od tego wszystkiego szczególnie co przeżyłyśmy.
    Myślę że zawsze będą „wyrzuty„ do siebie że nie ma nas tam czy tam, nawet jeśli to będą inne uroczystości jak urodziny np
    Ja mieszkając za granicą często mam to smutne poczucie że nie ma mnie w rodzinnym mieście jak są imprezy na której jest całe moje rodzeństwo. Ale za to też cieszę się tym spokojem który mamy z mężem że nie dzwoni do nas nikt i nie mówi, wpadnę za 5 min. A wiem że oni w PL są tym zmęczeni nieraz jak odwiedzają się nieproszeni 😂

Z tym mamy święty spokój 😉

@Cień już zerkam na to co napisałaś, sama nie wiedziałam o tym🤗🤗

Cień lubi tę wiadomość

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    20.10.25
    9/7tydz.

Życie i ciąża za granica 🌍
  • Ninia Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a myślałyście w ogóle o teście NIPT przy kolejnej ciąży? Ja teraz się nachodziłam po lekarzach i wszyscy polecają test PANORAMA panel rozszerzony po 9 tygodniu. Czy też się spotkałyście z opiniami na ten temat?
    Ja próbuję sobie w głowie, dla własnego spokoju, już ułożyć plan co robić w następnej ciąży by jak najszybciej wiedzieć, że coś jest nie tak. Wiem, że to głupie na etapie, jak jeszcze nawet nie dostałam pierwszego okresu po ale jakoś lubię mieć chociaż pozory, że mam coś pod kontrolą.

👱🏻‍♀️ 91
    👦🏻74

30.07.2025- 13 dpo upragnione 2 mocne kreski
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
  • Laurelli Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Cień to co opisałaś o swojej mamie bardzo mnie zasmuciło jak musiała się wtedy czuć:(.
    Ale wiesz myślę że ja bym zrobiła tak samo, najlepiej dochodzę do siebie w ciszy i swojej oazie.
    I wiecie jaką mam myśl odnośnie tego spędzania czasu i wyrzutów sumienia? Że jesteśmy dorośli a nie możemy zachowywać się jak chcemy bo mamy poczucie odpowiedzialności, gdzie do końca nie jesteśmy wtedy szczęśliwi bo robimy coś na siłę.
    To taka patowa poniekąd sytuacja…

@Ninia ja miałam za dwa dni lecieć na prenatalne i NIPT a lecę ale na wizytę kontrolną po poronieniu i wykonać kilka badań.
    Ale tak w kolejnej ciąży napewno też będę chciała takie badania. Chce mieć spokojną głowę że wszystko jest ok mimo że to nigdy nie da 100% pewności. Jak wiemy.

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    20.10.25
    9/7tydz.

• Arisia Przyjaciółka

Wysłany: 5 listopada, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninia wrote:
    Dziewczyny a myślałyście w ogóle o teście NIPT przy kolejnej ciąży? Ja teraz się nachodziłam po lekarzach i wszyscy polecają test PANORAMA panel rozszerzony po 9 tygodniu. Czy też się spotkałyście z opiniami na ten temat?
    Ja próbuję sobie w głowie, dla własnego spokoju, już ułożyć plan co robić w następnej ciąży by jak najszybciej wiedzieć, że coś jest nie tak. Wiem, że to głupie na etapie, jak jeszcze nawet nie dostałam pierwszego okresu po ale jakoś lubię mieć chociaż pozory, że mam coś pod kontrolą.

Nie mam za dużo znajomych po poronieniu, każdemu ta ciąża przychodzi i przebiega lekko, ale jedna z moich koleżanek przeszła kilka poronień i polecała mi nifty pro. Ja na pewno będę chciała robić, ale jeszcze nie robiłam rozeznania, który z testów wybrać.

👩‍❤️‍👨 92
    Starania o pierwsze maleństwo od 03.2025 👶
    05.2025 ⏸️
    07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc)
  • Cień Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurelli wrote:
    @Cień to co opisałaś o swojej mamie bardzo mnie zasmuciło jak musiała się wtedy czuć:(.
    Ale wiesz myślę że ja bym zrobiła tak samo, najlepiej dochodzę do siebie w ciszy i swojej oazie.
    I wiecie jaką mam myśl odnośnie tego spędzania czasu i wyrzutów sumienia? Że jesteśmy dorośli a nie możemy zachowywać się jak chcemy bo mamy poczucie odpowiedzialności, gdzie do końca nie jesteśmy wtedy szczęśliwi bo robimy coś na siłę.
    To taka patowa poniekąd sytuacja…

@Ninia ja miałam za dwa dni lecieć na prenatalne i NIPT a lecę ale na wizytę kontrolną po poronieniu i wykonać kilka badań.
    Ale tak w kolejnej ciąży napewno też będę chciała takie badania. Chce mieć spokojną głowę że wszystko jest ok mimo że to nigdy nie da 100% pewności. Jak wiemy.

Ja wtedy miałam do niej trochę żalu, że poniekąd zostawia mnie z tym bólem. Ale rozumiem, że była przebodźcowana i potrzebowała czasu tylko dla siebie. Jej było wtedy chyba nawet ciężej niż mi. No, czasami tak już po prostu jest.

Dopiero z wiekiem zaczynam rozumieć niektóre rzeczy. To, że każdy ma swój sposób radzenia sobie z bólem i że czasem dystans to nie brak serca, tylko próba przetrwania.

Chociaż wtedy to było dla mnie dziwne, bo moja mama zawsze lubiła święta. Zawsze kupi mi jakieś fajne bombki, dekoracje świąteczne, albo wynajdzie przepis na nowy przysmak i razem eksperymentujemy w kuchni.

• Cień Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arisia wrote:
    Nie mam za dużo znajomych po poronieniu, każdemu ta ciąża przychodzi i przebiega lekko, ale jedna z moich koleżanek przeszła kilka poronień i polecała mi nifty pro. Ja na pewno będę chciała robić, ale jeszcze nie robiłam rozeznania, który z testów wybrać.

Ja w ewentualnej ciąży chyba zrobię wszystkie możliwe testy.

• Mati01 Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny byłam dziś u ginekolog w moim mieście (dosyć średnia ) ale chciałam zobaczyć co tam w obrazie USG. Te dwa przerośnięte pęcherzyki dalej są delikatnie się zmniejszyły na szczęście nie urosły więc mają duże szanse się wchłonąć do kolejnego cyklu. Ale jeśli chodzi o lewy jajnik to przeżyłam szok gdyż pani doktor nie znalazła lewego jajnika 😱 szukała go szukała, zmieniła temat zmierzyła endometrium. Endometrium 9mm i trochę płynu w zatoce, jak wpisałam to wszystko w czat gpt to stwierdził że duże szanse że rzeczywiście ta owulacj a z lewego była. Ale ja jakoś w to wątpię, najgorzej że ona nie znalzla tego jajnika wiec sie w sumie nie dowiem i bede żyła z tą małą nutką nadziei do okresu 😓

Starania od 2022
    🙋🏻‍♀️ 33
    🙋🏻‍♂️26

Nasienie ✅
    Owulacja ✅
    Hormony ✅
    AMH 2,8 ✅
    HSG ✅
    Witaminy ✅
    Immunologia ✅
    Kir Bx ✅ 3/5
    Kariotypy ✅
    Niedoczynność tarczycy Euthyrox 75
    12.2024 hsg z lipiodolem
    02.2025 kwalifikacja in vitro
    03.2025 scratching endometrium
    04.2025 start stymulacji, protokół krótki
    14.04 pierwszy podgląd 🥚🥚(11 pęcherzyków)
    16.04 drugi podgląd 🥚🥚 (13 pęcherzyków)
    19.04 punkcja (18 pęcherzyków= 10 dojrzałych komórek, 6 poszło do zapłodnienia)
    ❄️❄️❄️
    19.05 scratching endometrium
    28.08 USG endometriozy= endometrioza otrzewnowa niewielkie ogniska ❌
    08.2025 naturalna ciąża, obumarła 6+0
  • Mati01 Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do testów to ja będę robić wszystko co się da, nifty, echo serca dziecka itd. Niestety w mojej najbliższej rodzinie dziewczyna lat 26 urodziła dziecko z trisomia i mimo wszystkim dobrych prenatalnych dowiedziała się o tym dopiero przy porodzie….. nie wiedziałam że tak się da w ogóle , przeoczyć takie wady ale poczytałam wtedy o tym nawet mama ginekolog o tym pisała że często obraz na USG jest prawidłowy. Nie chcę nikogo straszyć to tyko ku przestrodze ❤️

Starania od 2022
    🙋🏻‍♀️ 33
    🙋🏻‍♂️26

Nasienie ✅
    Owulacja ✅
    Hormony ✅
    AMH 2,8 ✅
    HSG ✅
    Witaminy ✅
    Immunologia ✅
    Kir Bx ✅ 3/5
    Kariotypy ✅
    12.2024 hsg z lipiodolem
    ❄️❄️❄️
  • Laurelli Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cień wrote:
    Ja wtedy miałam do niej trochę żalu, że poniekąd zostawia mnie z tym bólem. Ale rozumiem, że była przebodźcowana i potrzebowała czasu tylko dla siebie. Jej było wtedy chyba nawet ciężej niż mi. No, czasami tak już po prostu jest.

Dopiero z wiekiem zaczynam rozumieć niektóre rzeczy. To, że każdy ma swój sposób radzenia sobie z bólem i że czasem dystans to nie brak serca, tylko próba przetrwania.

Chociaż wtedy to było dla mnie dziwne, bo moja mama zawsze lubiła święta. Zawsze kupi mi jakieś fajne bombki, dekoracje świąteczne, albo wynajdzie przepis na nowy przysmak i razem eksperymentujemy w kuchni.

No tak jest, każdy ma swój sposób na radzenie sobie z bólem. Chodź czasem nam jest ciężko zrozumieć kogoś sposób radzenia sobie z bólem, mam to samo.

Ja uwielbiam bardzo święta, jest to dla mnie magiczny czas od dzieciństwa. I oh jak bym chciała żeby kiedyś córka o mnie tak mówiła jak Ty o mamie swojej, że zawsze coś Ci kupi, spędzacie fajnie czas i w kuchni bawicie się razem przy pieczeniu i gotowaniu :)
    Marzę o tym już też że mam np 3 letniego brzdąca i robię z nim pierniczki.
    Taką ciocia narazie jestem dla dzieciaków w domu, ciocia przyleci to odrazu piecze coś fajnego..

Cień lubi tę wiadomość

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    20.10.25
    9/7tydz.

• Laurelli Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @mati01 jak to nie znalazła lewego jajnika???

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    20.10.25
    9/7tydz.

• Cień Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati01 wrote:
    Dziewczyny byłam dziś u ginekolog w moim mieście (dosyć średnia ) ale chciałam zobaczyć co tam w obrazie USG. Te dwa przerośnięte pęcherzyki dalej są delikatnie się zmniejszyły na szczęście nie urosły więc mają duże szanse się wchłonąć do kolejnego cyklu. Ale jeśli chodzi o lewy jajnik to przeżyłam szok gdyż pani doktor nie znalazła lewego jajnika 😱 szukała go szukała, zmieniła temat zmierzyła endometrium. Endometrium 9mm i trochę płynu w zatoce, jak wpisałam to wszystko w czat gpt to stwierdził że duże szanse że rzeczywiście ta owulacj a z lewego była. Ale ja jakoś w to wątpię, najgorzej że ona nie znalzla tego jajnika wiec sie w sumie nie dowiem i bede żyła z tą małą nutką nadziei do okresu 😓

No to skoro o nadziei mowa 😊
    Dziewczyna z mojej pracy poszła do ginekologa, bo miała nieregularne cykle — raz była owulacja i miesiączka, raz nie. Poszła właściwie po coś na regulację cyklu.
    Lekarka przeprowadziła badanie, zrobiła USG, ale nic szczególnego nie znalazła. Koleżanka dostała leki i miała je brać od określonego dnia cyklu. Zanim jednak zaczęła, dopadło ją zatrucie pokarmowe.
    Pojechała więc na izbę przyjęć — zrobili jej badanie hCG z krwi, skierowali na USG… i okazało się, że jest we wczesnej ciąży 😍

Dziś to „zatrucie pokarmowe” ma już 14 miesięcy i na imię Radek ❤️

Mati01, Laurelli, Jusia92 lubią tę wiadomość

• Cień Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurelli wrote:

Pewnie miała kiepski sprzęt lub umiejętności 🤷‍♀️

• Mati01 Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurelli wrote:
    No właśnie też byłam w szoku 😱 pierwszy raz się z czymś takim spotkałam, ale pęcherzyki ładnie było widać tak samo jak u mojego lekarza więc dziwne… no ale cóż olała sprawę powiedziała że owulacji nie było

Starania od 2022
    🙋🏻‍♀️ 33
    🙋🏻‍♂️26

Nasienie ✅
    Owulacja ✅
    Hormony ✅
    AMH 2,8 ✅
    HSG ✅
    Witaminy ✅
    Immunologia ✅
    Kir Bx ✅ 3/5
    Kariotypy ✅
    12.2024 hsg z lipiodolem
    ❄️❄️❄️
  • Matylda88 Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati01 wrote:

Omg jak mogła nie widzieć lewego jajnika 😳 nie uwierzyłabym już chyba w nic tej lekarce

02.2024: 8 tc 💔👼🏻
    10.2024: 13 tc 💔M.👼🏻
    10.2025: 9 tc 💔👼🏻
‹‹ 226 227 228 229 230
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ