X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Ninia Ekspertka

Wysłany: 4 listopada, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też jakoś źle jak pomyślę o Świętach, miałam jakąś wizję że ja w 6 msc ciąży ubieram choinkę… trochę myślałam w co się ubiorę i jak to będzie to miał być szczęśliwy czas z widocznym brzuszkiem i kopniakami małych stópek….My myślimy o wyjeździe na Sylwestra.

@Cień bardzo mi przykro. Nawet nie umiem sobie wyobrazić co teraz czujesz… ile nieszczęść może spaść na jedną parę, która nie chce niczego wyjątkowego tylko zdrowej rodziny…wysyłam dobrą energię… wierzę, że spełnią się Twoje słowa i sobie poradzicie jak zawsze.

👱🏻‍♀️ 91
    👦🏻74

30.07.2025- 13 dpo upragnione 2 mocne kreski
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
  • Cień Autorytet

Wysłany: 4 listopada, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Nina

Dziękuję za pozytywną energię.
    Jeśli chodzi o święta, w mojej rodzinie i w rodzinie męża nie ma już malutkich dzieci. Najmłodszy członek rodziny i chrześniak męża ma 5 lat, a reszta to już dzieci w wieku 10 lat i nastolatki.
    Już pyskują i kombinują 😉.

Ja święta lubię ogólnie, ale faktycznie chciałam – tak jak Ty – spędzić gwiazdkę z brzuszkiem przy choince. No cóż…

Wiecie, w Wielkanoc tego roku miałam kryzys, bo były to święta po moim nieudanym transferze i ciąży biochemicznej. Wtedy po raz pierwszy nie poszłam na wielkanocne śniadanie do teściowej – głównie dlatego, że mój szwagier to prawdziwy „słoń w składzie porcelany”. Wie o naszych problemach, a mimo to co roku życzy mi dziecka. I nie wiem, czy to złośliwość, czy po prostu nie rozumie, że takie życzenia w rodzinie nie zawsze są w porządku – zwłaszcza po kolejnym nieudanym transferze.

Więc rozumiem, że po tylu rozczarowaniach lepiej wybrać siebie i opcję wyjazdu. To zdrowsze dla duszy.

🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | MTHFR C677T (heterozygota) | heterozygota 4G/5G w PAI-1|🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 → ciąża kliniczna, poronienie 8 t.c. 💔 | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum)
  • Ninia Ekspertka

Wysłany: 4 listopada, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do niedelikatnych ludzi to dzisiaj z pasierbicą przeczytałam w lekturze szkolnej dla 3 klasy podstawówki słowa, po których mi aż łzy napłynęły. Tam dziewczynce umarł tata i mama jej powiedziała, że to jest koniec świata ale tylko dla nich dwóch i tylko ich świata…. I tak jest z naszymi stratami… rozumieją tylko Ci co doświadczyli tego. Tak bardzo mnie to poruszyło, że na tamtą chwilę doświadczyłam końca świata…

👱🏻‍♀️ 91
    👦🏻74

30.07.2025- 13 dpo upragnione 2 mocne kreski
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
  • Mati01 Autorytet

Wysłany: 4 listopada, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninia wrote:
    Mi też jakoś źle jak pomyślę o Świętach, miałam jakąś wizję że ja w 6 msc ciąży ubieram choinkę… trochę myślałam w co się ubiorę i jak to będzie to miał być szczęśliwy czas z widocznym brzuszkiem i kopniakami małych stópek….My myślimy o wyjeździe na Sylwestra.

@Cień bardzo mi przykro. Nawet nie umiem sobie wyobrazić co teraz czujesz… ile nieszczęść może spaść na jedną parę, która nie chce niczego wyjątkowego tylko zdrowej rodziny…wysyłam dobrą energię… wierzę, że spełnią się Twoje słowa i sobie poradzicie jak zawsze.
    Bardzo dobrze Cię rozumiem, ja też pomyślałam „ale będą cudowne święta w tym roku w końcu moje wymarzone „. Byłabym w 5 miesiącu 😓

Starania od 2022
    🙋🏻‍♀️ 33
    🙋🏻‍♂️26

Nasienie ✅
    Owulacja ✅
    Hormony ✅
    AMH 2,8 ✅
    HSG ✅
    Witaminy ✅
    Immunologia ✅
    Kir Bx ✅ 3/5
    Kariotypy ✅
    Niedoczynność tarczycy Euthyrox 75
    12.2024 hsg z lipiodolem
    02.2025 kwalifikacja in vitro
    03.2025 scratching endometrium
    04.2025 start stymulacji, protokół krótki
    14.04 pierwszy podgląd 🥚🥚(11 pęcherzyków)
    16.04 drugi podgląd 🥚🥚 (13 pęcherzyków)
    19.04 punkcja (18 pęcherzyków= 10 dojrzałych komórek, 6 poszło do zapłodnienia)
    ❄️❄️❄️
    19.05 scratching endometrium
    28.08 USG endometriozy= endometrioza otrzewnowa niewielkie ogniska ❌
    08.2025 naturalna ciąża, obumarła 6+0
  • Cień Autorytet

Wysłany: 4 listopada, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninia wrote:
    Co do niedelikatnych ludzi to dzisiaj z pasierbicą przeczytałam w lekturze szkolnej dla 3 klasy podstawówki słowa, po których mi aż łzy napłynęły. Tam dziewczynce umarł tata i mama jej powiedziała, że to jest koniec świata ale tylko dla nich dwóch i tylko ich świata…. I tak jest z naszymi stratami… rozumieją tylko Ci co doświadczyli tego. Tak bardzo mnie to poruszyło, że na tamtą chwilę doświadczyłam końca świata…

To takie prawdziwe, nie da się tego lepiej ująć.

🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | MTHFR C677T (heterozygota) | heterozygota 4G/5G w PAI-1|🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 → ciąża kliniczna, poronienie 8 t.c. 💔 | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum)
  • Jusia92 Ekspertka

Wysłany: 4 listopada, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emciak, nadzieja umiera ostatnia, ale ostatnio coś mnie intuicja wyjątkowo nie myli. Od następnego cyklu też planuję włączyć olej z wiesiołka, może pomoże 🙂 a co to za magiczny suplement dla męża? Może i na nas przejdzie ten 🦠 ? 😉

Domi, ja mam trombofilie i też dostałam Acard 150 mg od starań, chociaż totalnie nie mam żadnych objawów ani za bardzo obciążeń w rodzinie. Ja wręcz mam w drugą stronę, łatwo dochodzi do krwawień i siniaków, przy ekstrakcji ósemki dostałam lek hamujący krwawienie, bo lekarz nie mógł go zatamować. Ciężko powiedzieć czy pomaga, bo na razie ciąży brak, ale w żaden sposób mi nie szkodzi. Wiem, że u wielu kobiet poprawia ukrwienie macicy i tym samym zwiększa szanse na poprawne zagnieżdżenie.

Cień, strasznie mi przykro było czytać Twój wpis. Nie potrafię wyobrazić sobie co z mężem przeżywacie. Ja również wysyłam mocnego przytulasa i wierzę, że będzie u was dobrze, że wszystko się ułoży po waszej myśli, że znajdzie się nerka dla męża, która organizm zaakceptuje. Tego wam życzę, żeby życie zaczęło być spokojne i pełne dobra! ❤️‍🩹

Cień, emciak lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc)

🔸 G20210A hetero
    🔸 MTHFR C677T hetero
    🔸 PAI-1 4G/4G homo
  • Aga5656 Znajoma

Wysłany: 4 listopada, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ja po wynikach w kierunku trombofilii wrodzonej i nabytej. Wyszły mi leiden, dwa mthr i pai już od starań acard 150 przestań brać na czas miesiączki jedynie. Miałam brać na noc ale czytałam, że trzeba po posiłku więc codziennie jem kolacje o 18 i acard o 19. Biorę dopiero dwa tygodnie ale nic niepokojącego nie zauważyłam❤️
    Muszę nadgonić wszystko , co pisałyście spędziłam dziś w pracy 12 godzin 🫣

Mutacje w kierunku trombofilii:
    - Leiden heterozygotycznym
    - MTHR C677T heterozygotycznym
    - MTHR A12988C heterozygotycznym
    -Mutacja 675 4G/5G w gębie PAI-1
  • Laurelli Ekspertka

Wysłany: 4 listopada, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Cień
    Bardzo Ci współczuję, to musi być ogromnie trudne co przechodzicie…
    Ale wierzę, że dacie radę, razem znajdziecie w sobie siłę, żeby przez to przejść. Takie chwile pokazują, jak ważne jest wsparcie i miłość, która już macie❤️‍🩹
    Przytulam najmocniej i wierzę tak bardzo, że wszystko się powoli ułoży, że zdrowie męża zacznie się stabilizować i odzyskacie trochę spokoju 🙏🏻🤲

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    20.10.25
    9/7tydz.

Życie i ciąża za granica 🌍
  • Laurelli Ekspertka

Wysłany: 4 listopada, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja też idealizowałam sobie siebie przy choince z brzuszkiem tym bardziej że tak uwielbiam święta 🎄
    Ale taką mam nadzieję że te następne święta czyli wielkanocne to już będą z brzuszkiem, malutki kurczaczkiem w środku 🐣i bukietem wiosennych tulipanów do zdjęcia…marzę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada, 23:24

Cień lubi tę wiadomość

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    20.10.25
    9/7tydz.

• Laurelli Ekspertka

Wysłany: 4 listopada, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninia wrote:

Ale to jest bardzo mądre określenie. I dokładnie rozumieją tylko Ci którzy doświadczyli ten sam rodzaj bólu 🥲

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    20.10.25
    9/7tydz.

• Domi1002 Koleżanka

Wysłany: 5 listopada, 05:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cień ściskam mocno i życzę dużo siły, ale jednocześnie wierzę, że wszystko się ułoży pomyślnie☺️

Jusia92 u mnie może do krwawień nie dochodzi, ale do siniaków też bardzo łatwo.

Aga5656 ja po prenatalnych brałam właśnie też na noc ten Acard.

Co do świąt w tym roku mam podobne odczucia. Miałam być już w 7 miesiącu ciąży. W rodzinie co prawda nie mam małych dzieci, bo właśnie kolej na mnie… ale ostanio dowiedziałam się że koleżanka jest w ciąży. I to było dziwne uczucie, bo bardzo cieszę się jej szczęściem, a jednocześnie zrobiło mi się po prostu przykro…

Aga5656 lubi tę wiadomość

• Paola2604 Przyjaciółka

Wysłany: 5 listopada, 06:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co do Świąt również mam takie odczucia. Już tamte były przykre bo termin miałam na grudzień 2024. Kolejny miałabym na kwiecień 2025 w okolicy moich urodzin. I kolejny na listopad 2025 na koniec miesiąca. Więc tak naprawdę 2 razy wyobrażałam sobie święta z dzidziusiem. Teraz brat za miesiąc przyjeżdża z 4 mieś maluszkiem boję się że się rozkleję.

Ostatnio spotkałam koleżankę na już 2 dzieci. Załamana mówi mi że jest w ciąży i że nie jest zadowolona. I termin ma właśnie dzień dzień przed moimi urodzinami. Pozazdrościłam jej choć nie mogłam zroxumiev tego niezadowolenia. Ja tyle bym dała za tą jedną normalną bez problemów ciążę .

2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
    2010- syn👶duphaston
    2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
    2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
    2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
    2024-ciaza zatrzymana,
    poronienie 11 tydz, duphaston
    2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin

Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo

Po 7 ciąży
    HLAC C1 grupa *07 *12

Kir AA
    Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm

Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var

Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
  • Cień Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Jusia92
    @Laurelli
    @Mati01
    @Domi1002

Dziękuję Wam, dziewczyny, za dodanie otuchy ❤️ Z Wami naprawdę łatwiej przetrwać te trudniejsze dni.
    Święta też damy radę przetrwać . A już następne, te wielkanocne lub gwiazdkowe w 2026 roku – spędzimy z prawdziwą radością, w dwupaku albo w powiększonym składzie 🌈🤍

To forum daje mi naprawdę dużo siły 💪 Dziękuję Wam wszystkim z całego serca! Mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam wcześniej w wpisach ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada, 13:25

Jusia92, emciak, Laurelli lubią tę wiadomość

• Matylda88 Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cień wrote:
    Zastanawiałam się, czy w ogóle to napisać…
    Ale dziś otrzymałam bardzo smutną wiadomość.
    Zmarła kobieta, która miała przeszczep razem z moim mężem. Była jego „bliźniaczką genetyczną”.
    Oboje dostali nerkę od tego samego dawcy, prawie rok temu 8 listopada 2024.
    Niestety, u obojga nerka zaczęła się odrzucać po około dwóch miesiącach od przeszczepienia.
    Lekarze sami przyznali, że „trafiła się” im słabsza nerka. Czasami tak bywa, że organ dawcy jest średniej jakości.
    Mój mąż i ta jego „bliźniaczka” mieli te same choroby współistniejące, te same objawy odrzutu, lekarze stosowali to samo leczenie…

Nerka mojego męża w tej chwili pracuje tylko w około 20%.
    Średnio co dwa tygodnie jest hospitalizowany, żeby podawać mu immunoglobuliny, które mają choć trochę spowolnić tempo odrzutu.
    Coraz częściej lekarze wspominają o konieczności powrotu na dializy, a na kolejny przeszczep pewnie będzie musiał długo czekać.
    Sami przyznają, że dializy dają czas do przeszczepu i pozwalają jakoś funkcjonować, ale jednocześnie bardzo obciążają i wyniszczają organizm.

Mam gonitwę myśli. Mój mąż też.
    Wiem, że to nie miejsce na takie historie, bo to forum o staraniach po poronieniu, ale ta wiadomość bardzo nami wstrząsnęła.
    Mąż powiedział, że liczy się z tym, że u niego też może nie być długo i szczęśliwie…
    Nie potrafię go pocieszyć, bo wiem, że niestety ma rację 💔

Listopad to zdecydowanie nie mój miesiąc.
    Budzą się wtedy wszystkie demony… 🍂

Przepraszam za te negatywne emocje.

Ale mnie ścisnęło w gardle jak to czytałam. To jest straszne jakie życie może być niesprawiedliwe. Nawet sobie nie wyobrażam co musicie czuć w tej sytuacji i jest mi bardzo przykro. Bądźcie pełni nadziei że u Was historia potoczy się inaczej a ja bardzo trzymam za to kciuki 💙

Cień lubi tę wiadomość

02.2024: 8 tc 💔👼🏻
    10.2024: 13 tc 💔M.👼🏻
    10.2025: 9 tc 💔👼🏻
  • Matylda88 Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy1 wrote:
    A my właśnie rozważamy wyjazd na czas świąt i nowego roku za granicę. Rok temu tuż przed Wigilią zobaczyłam dwie kreski na teście, więc te święta będą dla nas przygnębiające. Kilka lat temu zrobiliśmy sobie taki wyjazd. Na początku się martwiłam "czy wypada", ale finalnie pomyśleliśmy o sobie i nie żałowaliśmy.

Nam też się marzy taki wyjazd, ale właśnie nie wiem „czy wypada” 🙈 jaki kierunek planujecie?

• Jusia92 Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się trochę obawiam świąt. Miałam termin na połowę grudnia i już sobie wyobrażałam jak to będzie w pierwsze wspólne święta, z cała rodzina przy stole. Potem mnie pocieszała myśl, że będę w drugiej ciąży, więc te święta mimo wszystko będą pełne radości, ale na razie coś nie jest mi dane. U nas w rodzinie na szczęście wszyscy już porodzili dzieci w ostatnich latach, więc tylko my zostaliśmy bezdzietni 🥲

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc)

🔸 G20210A hetero
    🔸 MTHFR C677T hetero
    🔸 PAI-1 4G/4G homo
  • Cień Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Matylda88
    Dziękuję za ciepłe słowa 💛
    Jak u nas się w końcu wszystko ułoży, to planujemy kierunek Islandia, to nasze marzenie 😊 A Wy jakie kierunki polecacie?

Laurelli, Matylda88, Jusia92 lubią tę wiadomość

• emciak Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia92 wrote:
    a co to za magiczny suplement dla męża? Może i na nas przejdzie ten 🦠 ? :)

Pregna Start On :D

Jusia92, Cień lubią tę wiadomość

6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)

🌈✨
    30.10, 10 DPO
    Beta 19,1, Progesteron 31
    03.11, 14 DPO
    Beta 265, Progesteron 42
    05.11, 16 DPO
    Beta 858, Progesteron 41

Ja '91, On '90 + 🐱

Ja:
    *Trombofilia:
    📌Polimorfizm R2 (cz. V)
    📌PAI-1 4G/4G (homo) - Acard 75 od owulacji + heparyna od II kresek do 12 t.c.
    📌 MTHFR C677T (hetero) - metylowane witaminy
    💊 Euthyrox 50, Glucophage 1000XR, Wit. D3 2000j., Pueria Uno

On:
    💊 PregnaStart On, Wit. D3 2000j., Wit. C 2000j., Omega-3 1000mg
  • Matylda88 Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cień wrote:
    @Matylda88
    Dziękuję za ciepłe słowa 💛
    Jak u nas się w końcu wszystko ułoży, to planujemy kierunek Islandia, to nasze marzenie 😊 A Wy jakie kierunki polecacie?

Ja kocham Karaiby i tam mnie ciągnie, ale zobaczymy co życie przyniesie. Nas pozytywnie zaskoczył Dubaj, chętnie bym też tam wróciła, ale jak mam wybrać to wolę pojechać w jakieś nowe miejsce 😄 ogólnie ciepełko to mój klimat ☀️

Laurelli, Jusia92, Daisy1, Cień lubią tę wiadomość

• Laurelli Ekspertka

Wysłany: 5 listopada, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mieszkam w tym zimnym klimacie właśnie o którym @Cień mówi ⛄️🌨️🥶

Ale widzę że kazda z nas normalnie wybiera w przyszłość w ciąży i marzy, o nadchodzących miesiącach i później te marzenia trzeba z dnia na dzień przerwać.

No my też lecimy pod koniec listopada na dłuższy wyjazd. Miałam nie lecieć jak okazało się w byłam w ciąży ale teraz znowu wrócił plan że leciemy. Kierunek Azja. Ale nie mam radości z tego z tego że powinnam być z brzusiem w domciu w tym momencie. Ale mam nadzieję że jak tam będziemy to mi się zmieni, i dobrze mi zrobi zmiana otoczenia. Jedyne co się boję to okres który ma nadejść pierwszy po poronieniu i to będzie pewnie tam.
    A wrócimy zaraz przed moimi ukochanymi świętami i to akurat mnie i tak cieszy bardzo.

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    20.10.25
    9/7tydz.

‹‹ 224 225 226 227 228 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ