X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Biochemiczka Autorytet

Wysłany: 3 listopada, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcykowa wrote:
    Tylko czy wchodzenie w immunologię ma sens jak się już ma dzieci? Wydawało mi się, że immunologia ok, ale jak są straty a nie ma dzieci 🤔 chyba, że się mylę 🤔
    Ja mam syna a okazało się że tylko w immunologii coś wyszło. Tak jak czułam - dostałam „alergii na męża” po pierwszej ciąży i prawdopodobnie organizm zwalcza zarodek jak tylko on się pojawia. W pierwszej ciąży nie znał alergenu, stąd mój ukochany syn.

@emciak tak bardzo się cieszę 🥹 update’uj nas tutaj żeby nie musiała cię szukać po watkach ciążowych. Pamiętam jak przyszłam na ten wątek, pocieszałaś mnie i czułam Twoje wsparcie, bardzo ci za wszystko dziękuję, niech to będzie spokojna nudna ciąża 🤞❤️

Mam trochę przesyt forum i za dużo na głowie w prywacie, więc wybaczcie że nie odniosę się do wszystkich tematów. Przytulam za wredne @ i wciąż trzymam kciuki za Daisy 🤞 dawaj znać kochana czy to ten szczęśliwy cykl!

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    08/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️cross-match 36,6%
    ⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
    ✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy
    ✅ B12, D3, TSH, ft4, żelazo, ferrytyna, homocysteina, kwas foliowy
    ⏳ cd56, cd138
    💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, sorbifer, wit C, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna
    On
    ✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
    ❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA
  • Jusia92 Ekspertka

Wysłany: 3 listopada, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arisia wrote:
    A to wasze pierwsze dziecko? My staramy się o pierwsze. U mnie profil lipidowy zbadany, jest ok. Trafiacie w owulację/ dzień przed? My tak, ale nie udaje się. Kiedy teraz testujesz? Ja jestem dopiero co po owulacji. Mój cykl trwa teraz 34 dni i owu przychodzi w 20 dc, więc ciągnie się to niemiłosiernie. Ja planuję robić test 16.11. Ostatnie dwa cykle robiłam dużo wcześniej i czułam się psychicznie ciężko, więc teraz nie chce się nastawiać i po prostu zrobię w dniu spodziewanej @.

Tak, starania o pierwszą dzidzię. Ja mam cykle 29-30 dniowe i owulacje koło 13-15 dnia. Dwa miesiące temu badałam progesteron w 21 dniu i wskazywał ze owulacja była. Wydaje mi się, że już drugi miesiąc coś się dzieje, bo w zeszłym miesiącu beta wzrosła do prawie 7 i po 2 dniach spadła do 1 i od dwóch miesięcy w okolicach 21-23 dnia wzrasta mi znacznie tętno spoczynkowe, ale potem niestety spada. W szczęśliwym cyklu wzrosło i już się utrzymywało. Pytałam dr chata to mówił że to podobny wyznacznik jak temperatura 🙈 planuję test w weekend, ale się nie nastawiam za bardzo, bo ani nie mam objawów ani tętno nie wskazuje na powodzenie 🥲 myślę żeby powtórzyć hormony na początku cyklu i 7 dni po owulacji, żeby potwierdzić że nic się tam nie rozjechało…

Emciak, myślałam dzisiaj cały dzień o Tobie! Wiedziałam, że będzie dobrze! Dużo spokoju ❤️‍🩹

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada, 21:09

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc)
  • Laurelli Ekspertka

Wysłany: 3 listopada, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Emciak co za wspaniała nowina🍀 gratulacje, nie znamy się osobiście a taka radość na sercu🤗

Tak jak dziewczyny napisały, zostań tu z nami chwilę i zasiej w nas tą dobrą nadzieję 😊

Cień lubi tę wiadomość

💃🏻 34l.
    -niedoczynność tarczycy
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    20.10.25
    9/7tydz.

Życie i ciąża za granica 🌍
  • Cień Autorytet

Wysłany: 3 listopada, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Emciak
    Dokładnie tak, jak pisze Laurelli — dawaj znać o kolejnych dobrych wiadomościach! 🌈
    Listopad jest tak ponury, że wszystkim nam przyda się trochę słońca, a nic tak nie rozgania chmur jak wieści, że którejś z nas się udało. Nic tak nie cieszy jak tęczowe bobo. 💛

Laurelli lubi tę wiadomość

🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | MTHFR C677T (heterozygota) | heterozygota 4G/5G w PAI-1|🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 → ciąża kliniczna, poronienie 8 t.c. 💔 | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum)
  • *Julia* Autorytet

Wysłany: 3 listopada, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emciak wrote:
    Beta 265 i progesteron 42 ✨
    Boże, ile stresu mnie to kosztowało.

Aaaa 🥰🥰🥰 gratulacje!!!!

2020 syn 🩵
    06.25 9t/11t 💔
    25.09 ⏸️ 🌈
    12 dpo hcg 345 🤞
    15 dpo hcg 1045 🤞
    23 dpo hcg 17808 🤞
    16.10 🩷🥹

preg.png
  • Aga5656 Znajoma

Wysłany: 3 listopada, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje ❤️i dużo zdrówka !!🥳🥳🥳🥳

Mutacje w kierunku trombofilii:
    - Leiden heterozygotycznym
    - MTHR C677T heterozygotycznym
    - MTHR A12988C heterozygotycznym
    -Mutacja 675 4G/5G w gębie PAI-1
  • Olcykowa Autorytet

Wysłany: 3 listopada, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka wrote:
    Ja mam syna a okazało się że tylko w immunologii coś wyszło. Tak jak czułam - dostałam „alergii na męża” po pierwszej ciąży i prawdopodobnie organizm zwalcza zarodek jak tylko on się pojawia. W pierwszej ciąży nie znał alergenu, stąd mój ukochany syn.

O kurcze, to mnie zaskoczyłaś 🫣 ja przed synem miałam 2 wczesne poronienia, także zastanawiam się czy wchodzić w tą immuno, skoro potem zaszłam w zdrową ciążę. Zobaczę co lekarka powie 🤔 Jak narazie dzisiaj 50 dzień od zabiegu i pierwszy bez jakichkolwiek plamień 🙏🏻 oby to był dobry znak, że już koniec.

👩🏻 93 👦🏻 92 👶 22
    Mięśniak macicy, PCOS, Pai-1 hetero

2025r. - powrót do starań o rodzeństwo 🍀
    2cs- 8tc poronienie zatrzymane 6+2 💔 09.2025r.
    Starania wstrzymane do końca roku z uwagi na zabieg ⛔️

✨23.08.2022r. F 🩵 🌈

2021r. - 2x 5tc 💔
  • justyna_per Znajoma

Wysłany: 3 listopada, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Biochemiczka - tę „alergię na męża” wnioskujesz na podstawie KIRów, czy badania cross match? Też mamy dziecko z pierwszej, zdrowej ciąży. Wszystkie kolejne to puste jajo i potem 3 biochemy. Zastanawiam się czy też nie dostałam tej „alergii”. Lekarz zlecił mi KIRy, ale może to nie wystarczy…
    Biochemiczka wrote:

@emciak tak bardzo się cieszę 🥹 update’uj nas tutaj żeby nie musiała cię szukać po watkach ciążowych. Pamiętam jak przyszłam na ten wątek, pocieszałaś mnie i czułam Twoje wsparcie, bardzo ci za wszystko dziękuję, niech to będzie spokojna nudna ciąża 🤞❤️

Mam trochę przesyt forum i za dużo na głowie w prywacie, więc wybaczcie że nie odniosę się do wszystkich tematów. Przytulam za wredne @ i wciąż trzymam kciuki za Daisy 🤞 dawaj znać kochana czy to ten szczęśliwy cykl!

• Paola2604 Przyjaciółka

Wysłany: 3 listopada, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy1 wrote:
    @Emciak, tak bardzo się cieszę 😊 Jesteś w ciąży 😁🎉 🍾🎊🥳 Niech kropek teraz rośnie zdrowo 😊

@Paola2604, ściskam za małpę 🫂 a jesteś pod opieką lekarza od niepłodności? Bo myślę, że immunologia to ważna część do sprawdzenia, co prawda bardzo kosztowna. Ja dostałam pakiet badań immuno w tym cross match i allo-MLR. Lekarz mi zalecił robić immunologię w drugiej fazie cyklu. Nie wnikałam dlaczego, ale gdzieś w necie doszukałam się, że część lekarzy ma swoje preferencje i np chcą drugą fazę, bo najbardziej odpowiada warunkom implantacji. Właśnie dziś dostałam wynik cross-match - 26.5% czyli słabo dodatni 🙄 Czekam jeszcze na resztę wyników.

Chodzę do ginekologa który specjalizuje się w niepłodności. Raz byłam też u immunolog. Gin chyba nie ma już pomysłu. Immunolog kazała ze względu braku kirów spróbować z accofilem ale do tej pory nie zaszłam więc tak naprawdę nie spróbowaliśmy. Z reguły sama robię wyniki i wtedy kieruje się z nimi do lekarza. Tak jak wcześniej pisałam coś musiało u mnie się na tyle zmienić że od pół roku zajść nie mogę a zawsze udawało się w 1 cyklu nawet po 1 zbliżeniu. Problem do tej pory był z utrzymaniem ciąży a nie z zajściem. Możliwe że immunologia to dobry trop i coś zbadałabym w tym cyklu nie czekając na wizytę.

@ emciak gratulacje🥰 w końcu się komuś udało z tego grona❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada, 22:33

2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
    2010- syn👶duphaston
    2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
    2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
    2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
    2024-ciaza zatrzymana,
    poronienie 11 tydz, duphaston
    2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin

Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo

Po 7 ciąży
    HLAC C1 grupa *07 *12

Kir AA
    Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm

Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var

Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
  • Biochemiczka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcykowa wrote:
    O kurcze, to mnie zaskoczyłaś 🫣 ja przed synem miałam 2 wczesne poronienia, także zastanawiam się czy wchodzić w tą immuno, skoro potem zaszłam w zdrową ciążę. Zobaczę co lekarka powie 🤔 Jak narazie dzisiaj 50 dzień od zabiegu i pierwszy bez jakichkolwiek plamień 🙏🏻 oby to był dobry znak, że już koniec.

Oj zdecydowanie warto. Ja miałam zlecone wszystkie badania od KIRów do kariotypów (mimo zdrowego dziecka). Tak jak może Ci się trafić losowa wada genetyczna i poronisz, tak samo możesz urodzić zdrowe dziecko mimo wad genetycznych.
    justyna_per wrote:
    @Biochemiczka - tę „alergię na męża” wnioskujesz na podstawie KIRów, czy badania cross match? Też mamy dziecko z pierwszej, zdrowej ciąży. Wszystkie kolejne to puste jajo i potem 3 biochemy. Zastanawiam się czy też nie dostałam tej „alergii”. Lekarz zlecił mi KIRy, ale może to nie wystarczy…

Tak skomentowała moje wyniki immunolog, po tym jak wszystko wyszło w normie i tylko cross-match wyszedł dodatni.
    KIRy odpowiadają za implantacje, która trwa nawet do 10tc, więc mimo dwóch kresek może być problem z implantacją, tylko na późniejszym etapie. Jest taki podkast "nic na siłę" na Spotify, tam prowadząca opowiada swoją w końcu! szcześliwą historię jak walczyła o drugie dziecko. Odcinek nazywa się "7 poronień, 2 dzieci". Bardzo Wam polecam posłuchać jej drogi.

@Paola, a accofil masz dopiero od 2 kresek? raczej widziałam że leczenie jest od owulacji i w razie braku dwóch kresek jest odstawiany. Co do cross-matcha, to pamiętajcie, że cross-match może być podwyższony jeżeli jest stan zapalny endometrium. Więc najlepiej przed wykonaniem crossa, zrobić biopsję endometrium z badaniem wycinków cd138 (plus ew. cd56), najlepiej w drugiej fazie cyklu w oknie implantacyjnym (5-7dpo).
    Nasze ciała wiele przeszły. Ja miałam dwa poronienia, zabieg próżniowy, resztki po poronieniu wyciągane histeroskopia itp itd i no to jest spora ingerencja w moje ciało i mogła się przypałętać jakaś bakteria, mimo antybiotyków i zachowania higieny.
    Mi sporo czasu zajęło zaakceptowanie, że musze wstrzymać starania na kilka miesięcy. Ale za każdym razem zadawałam sobie pytanie. Chcesz zajść w ciąże, czy chcesz urodzić zdrowe dziecko? Nie chce poronić trzeci raz, dlatego musze wykluczyć wszystko co tylko się da, żeby kolejna ciąża była nudna i szczęśliwa.

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    08/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️cross-match 36,6%
    ⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
    ✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy
    ✅ B12, D3, TSH, ft4, żelazo, ferrytyna, homocysteina, kwas foliowy
    ⏳ cd56, cd138
    💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, sorbifer, wit C, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna
    On
    ✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
    ❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA
‹‹ 220 221 222 223 224
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ