Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam syna a okazało się że tylko w immunologii coś wyszło. Tak jak czułam - dostałam „alergii na męża” po pierwszej ciąży i prawdopodobnie organizm zwalcza zarodek jak tylko on się pojawia. W pierwszej ciąży nie znał alergenu, stąd mój ukochany syn.Olcykowa wrote:Tylko czy wchodzenie w immunologię ma sens jak się już ma dzieci? Wydawało mi się, że immunologia ok, ale jak są straty a nie ma dzieci 🤔 chyba, że się mylę 🤔
@emciak tak bardzo się cieszę 🥹 update’uj nas tutaj żeby nie musiała cię szukać po watkach ciążowych. Pamiętam jak przyszłam na ten wątek, pocieszałaś mnie i czułam Twoje wsparcie, bardzo ci za wszystko dziękuję, niech to będzie spokojna nudna ciąża 🤞❤️
Mam trochę przesyt forum i za dużo na głowie w prywacie, więc wybaczcie że nie odniosę się do wszystkich tematów. Przytulam za wredne @ i wciąż trzymam kciuki za Daisy 🤞 dawaj znać kochana czy to ten szczęśliwy cykl!
emciak lubi tę wiadomość
34👩🏽35👨🏼
12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
08/2025 8tc 💔
Ona
❗️ cross-match 36,6%
⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero, homocysteina 11.0 umol/l 🙄 TSH 2.3
✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy, cd56, cd138
✅ B12, D3, ft4, żelazo, ferrytyna, kwas foliowy
💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, wit C, omega3, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna, immunosupresja
On
✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA -
Arisia wrote:A to wasze pierwsze dziecko? My staramy się o pierwsze. U mnie profil lipidowy zbadany, jest ok. Trafiacie w owulację/ dzień przed? My tak, ale nie udaje się. Kiedy teraz testujesz? Ja jestem dopiero co po owulacji. Mój cykl trwa teraz 34 dni i owu przychodzi w 20 dc, więc ciągnie się to niemiłosiernie. Ja planuję robić test 16.11. Ostatnie dwa cykle robiłam dużo wcześniej i czułam się psychicznie ciężko, więc teraz nie chce się nastawiać i po prostu zrobię w dniu spodziewanej @.
Tak, starania o pierwszą dzidzię. Ja mam cykle 29-30 dniowe i owulacje koło 13-15 dnia. Dwa miesiące temu badałam progesteron w 21 dniu i wskazywał ze owulacja była. Wydaje mi się, że już drugi miesiąc coś się dzieje, bo w zeszłym miesiącu beta wzrosła do prawie 7 i po 2 dniach spadła do 1 i od dwóch miesięcy w okolicach 21-23 dnia wzrasta mi znacznie tętno spoczynkowe, ale potem niestety spada. W szczęśliwym cyklu wzrosło i już się utrzymywało. Pytałam dr chata to mówił że to podobny wyznacznik jak temperatura 🙈 planuję test w weekend, ale się nie nastawiam za bardzo, bo ani nie mam objawów ani tętno nie wskazuje na powodzenie 🥲 myślę żeby powtórzyć hormony na początku cyklu i 7 dni po owulacji, żeby potwierdzić że nic się tam nie rozjechało…
Emciak, myślałam dzisiaj cały dzień o Tobie! Wiedziałam, że będzie dobrze! Dużo spokoju ❤️🩹Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2025, 21:09
emciak lubi tę wiadomość
👩❤️👨 ‘92 & ‘89
06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc)
🔸 G20210A hetero
🔸 MTHFR C677T hetero
🔸 PAI-1 4G/4G homo -
@Emciak co za wspaniała nowina🍀 gratulacje, nie znamy się osobiście a taka radość na sercu🤗
Tak jak dziewczyny napisały, zostań tu z nami chwilę i zasiej w nas tą dobrą nadzieję 😊
Cień lubi tę wiadomość
-
@Emciak
Dokładnie tak, jak pisze Laurelli — dawaj znać o kolejnych dobrych wiadomościach! 🌈
Listopad jest tak ponury, że wszystkim nam przyda się trochę słońca, a nic tak nie rozgania chmur jak wieści, że którejś z nas się udało. Nic tak nie cieszy jak tęczowe bobo. 💛
Laurelli lubi tę wiadomość
🌸 1982 | 🦋 Hashimoto | 🌺 Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34
🧬 MTHFR C677T (het.) | PAI-1 4G/5G (het.)
💉 IVF od 2019: 8 IVF/ICSI (7 stymulacji + 1 AZ), niska odpowiedź (często 0 oocytów, max 1 pęcherzyk)
🔹 Transfery: 5 ET/KET 2-dniowe → ✖
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB
🔹 AZ VI’25 → ciąża → poronienie 8 tc 🤍
🧫 CD138: 44 / 1 d.p.w
🧫 CD56: 192 / 1 d.p.w
🏥 Obecnie: Bocian W-wa | Novum (2019–2024) -
Biochemiczka wrote:Ja mam syna a okazało się że tylko w immunologii coś wyszło. Tak jak czułam - dostałam „alergii na męża” po pierwszej ciąży i prawdopodobnie organizm zwalcza zarodek jak tylko on się pojawia. W pierwszej ciąży nie znał alergenu, stąd mój ukochany syn.
O kurcze, to mnie zaskoczyłaś 🫣 ja przed synem miałam 2 wczesne poronienia, także zastanawiam się czy wchodzić w tą immuno, skoro potem zaszłam w zdrową ciążę. Zobaczę co lekarka powie 🤔 Jak narazie dzisiaj 50 dzień od zabiegu i pierwszy bez jakichkolwiek plamień 🙏🏻 oby to był dobry znak, że już koniec.👩🏻 93 👦🏻 92 👶 22
Mięśniak macicy, PCOS, Pai-1 hetero
07.2025r. - powrót do starań o rodzeństwo 🍀
2cs- 8tc poronienie zatrzymane 6+2 💔 09.2025r.
12.2025r. wracamy do starań 💪
✨23.08.2022r. F 🩵 🌈
2021r. - 2x 5tc 💔 -
@Biochemiczka - tę „alergię na męża” wnioskujesz na podstawie KIRów, czy badania cross match? Też mamy dziecko z pierwszej, zdrowej ciąży. Wszystkie kolejne to puste jajo i potem 3 biochemy. Zastanawiam się czy też nie dostałam tej „alergii”. Lekarz zlecił mi KIRy, ale może to nie wystarczy…
Biochemiczka wrote:Ja mam syna a okazało się że tylko w immunologii coś wyszło. Tak jak czułam - dostałam „alergii na męża” po pierwszej ciąży i prawdopodobnie organizm zwalcza zarodek jak tylko on się pojawia. W pierwszej ciąży nie znał alergenu, stąd mój ukochany syn.
@emciak tak bardzo się cieszę 🥹 update’uj nas tutaj żeby nie musiała cię szukać po watkach ciążowych. Pamiętam jak przyszłam na ten wątek, pocieszałaś mnie i czułam Twoje wsparcie, bardzo ci za wszystko dziękuję, niech to będzie spokojna nudna ciąża 🤞❤️
Mam trochę przesyt forum i za dużo na głowie w prywacie, więc wybaczcie że nie odniosę się do wszystkich tematów. Przytulam za wredne @ i wciąż trzymam kciuki za Daisy 🤞 dawaj znać kochana czy to ten szczęśliwy cykl! -
Daisy1 wrote:@Emciak, tak bardzo się cieszę 😊 Jesteś w ciąży 😁🎉 🍾🎊🥳 Niech kropek teraz rośnie zdrowo 😊
@Paola2604, ściskam za małpę 🫂 a jesteś pod opieką lekarza od niepłodności? Bo myślę, że immunologia to ważna część do sprawdzenia, co prawda bardzo kosztowna. Ja dostałam pakiet badań immuno w tym cross match i allo-MLR. Lekarz mi zalecił robić immunologię w drugiej fazie cyklu. Nie wnikałam dlaczego, ale gdzieś w necie doszukałam się, że część lekarzy ma swoje preferencje i np chcą drugą fazę, bo najbardziej odpowiada warunkom implantacji. Właśnie dziś dostałam wynik cross-match - 26.5% czyli słabo dodatni 🙄 Czekam jeszcze na resztę wyników.
Chodzę do ginekologa który specjalizuje się w niepłodności. Raz byłam też u immunolog. Gin chyba nie ma już pomysłu. Immunolog kazała ze względu braku kirów spróbować z accofilem ale do tej pory nie zaszłam więc tak naprawdę nie spróbowaliśmy. Z reguły sama robię wyniki i wtedy kieruje się z nimi do lekarza. Tak jak wcześniej pisałam coś musiało u mnie się na tyle zmienić że od pół roku zajść nie mogę a zawsze udawało się w 1 cyklu nawet po 1 zbliżeniu. Problem do tej pory był z utrzymaniem ciąży a nie z zajściem. Możliwe że immunologia to dobry trop i coś zbadałabym w tym cyklu nie czekając na wizytę.
@ emciak gratulacje🥰 w końcu się komuś udało z tego grona❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2025, 22:33
emciak lubi tę wiadomość
2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
poronienie 11 tydz, duphaston
2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin
Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var
Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony -
Olcykowa wrote:O kurcze, to mnie zaskoczyłaś 🫣 ja przed synem miałam 2 wczesne poronienia, także zastanawiam się czy wchodzić w tą immuno, skoro potem zaszłam w zdrową ciążę. Zobaczę co lekarka powie 🤔 Jak narazie dzisiaj 50 dzień od zabiegu i pierwszy bez jakichkolwiek plamień 🙏🏻 oby to był dobry znak, że już koniec.
Oj zdecydowanie warto. Ja miałam zlecone wszystkie badania od KIRów do kariotypów (mimo zdrowego dziecka). Tak jak może Ci się trafić losowa wada genetyczna i poronisz, tak samo możesz urodzić zdrowe dziecko mimo wad genetycznych.
justyna_per wrote:@Biochemiczka - tę „alergię na męża” wnioskujesz na podstawie KIRów, czy badania cross match? Też mamy dziecko z pierwszej, zdrowej ciąży. Wszystkie kolejne to puste jajo i potem 3 biochemy. Zastanawiam się czy też nie dostałam tej „alergii”. Lekarz zlecił mi KIRy, ale może to nie wystarczy…
Tak skomentowała moje wyniki immunolog, po tym jak wszystko wyszło w normie i tylko cross-match wyszedł dodatni.
KIRy odpowiadają za implantacje, która trwa nawet do 10tc, więc mimo dwóch kresek może być problem z implantacją, tylko na późniejszym etapie. Jest taki podkast "nic na siłę" na Spotify, tam prowadząca opowiada swoją w końcu! szcześliwą historię jak walczyła o drugie dziecko. Odcinek nazywa się "7 poronień, 2 dzieci". Bardzo Wam polecam posłuchać jej drogi.
@Paola, a accofil masz dopiero od 2 kresek? raczej widziałam że leczenie jest od owulacji i w razie braku dwóch kresek jest odstawiany. Co do cross-matcha, to pamiętajcie, że cross-match może być podwyższony jeżeli jest stan zapalny endometrium. Więc najlepiej przed wykonaniem crossa, zrobić biopsję endometrium z badaniem wycinków cd138 (plus ew. cd56), najlepiej w drugiej fazie cyklu w oknie implantacyjnym (5-7dpo).
Nasze ciała wiele przeszły. Ja miałam dwa poronienia, zabieg próżniowy, resztki po poronieniu wyciągane histeroskopia itp itd i no to jest spora ingerencja w moje ciało i mogła się przypałętać jakaś bakteria, mimo antybiotyków i zachowania higieny.
Mi sporo czasu zajęło zaakceptowanie, że musze wstrzymać starania na kilka miesięcy. Ale za każdym razem zadawałam sobie pytanie. Chcesz zajść w ciąże, czy chcesz urodzić zdrowe dziecko? Nie chce poronić trzeci raz, dlatego musze wykluczyć wszystko co tylko się da, żeby kolejna ciąża była nudna i szczęśliwa.34👩🏽35👨🏼
12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
08/2025 8tc 💔
Ona
❗️ cross-match 36,6%
⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero, homocysteina 11.0 umol/l 🙄 TSH 2.3
✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy, cd56, cd138
✅ B12, D3, ft4, żelazo, ferrytyna, kwas foliowy
💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, wit C, omega3, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna, immunosupresja
On
✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA -
@Paola, a accofil masz dopiero od 2 kresek? raczej widziałam że leczenie jest od owulacji i w razie braku dwóch kresek jest odstawiany. Co do cross-matcha, to pamiętajcie, że cross-match może być podwyższony jeżeli jest stan zapalny endometrium. Więc najlepiej przed wykonaniem crossa, zrobić biopsję endometrium z badaniem wycinków cd138 (plus ew. cd56), najlepiej w drugiej fazie cyklu w oknie implantacyjnym (5-7dpo).
Nasze ciała wiele przeszły. Ja miałam dwa poronienia, zabieg próżniowy, resztki po poronieniu wyciągane histeroskopia itp itd i no to jest spora ingerencja w moje ciało i mogła się przypałętać jakaś bakteria, mimo antybiotyków i zachowania higieny.
Mi sporo czasu zajęło zaakceptowanie, że musze wstrzymać starania na kilka miesięcy. Ale za każdym razem zadawałam sobie pytanie. Chcesz zajść w ciąże, czy chcesz urodzić zdrowe dziecko? Nie chce poronić trzeci raz, dlatego musze wykluczyć wszystko co tylko się da, żeby kolejna ciąża była nudna i szczęśliwa.[/QUOTE]
Accofil mam też w okresie owulacyjnym. Próbowałam 3 razy i też nic . Potem pojawiły się infekcję i ustaliłam z immunolog że wezmę od 2 kresek.Bo ona i tak po 3 razach kazała zrobić przerwę. Gdzieś też czytałam że accofil wpływał u dziewczyn na owulację. Do tej pory zachodziłam bez żadnych leków więc coś musiało się zadziać 🤔
2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var
emciak wrote:Beta 265 i progesteron 42 ✨
Boże, ile stresu mnie to kosztowało.
Gratuluje z całego ♥️👩🏼💼’89 👨🏻💻’87
Marzymy o pierwszym bobo ✨
5 cs
06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
09.10 - 💔
10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔
12.12.2025 lecimy z nową suplementacją
- Prenacaps multi 1
- Magnez
- Biocardine Omega-3
- Ubiquinol (CoQ10)
- Witamina B12
- Laktoferyna
- powoli kończymy żelazo -
Dziewczyny trochę się martwię tymi plamieniami. To taka jak by stara krew, są ciemne. Nie wypływa, tylko siedzi w środku, widoczne na papierze. Sorry za opis, ale nie wiem jak to traktować. Resztki po zabiegu mimo że ponad tydzień już było czysto czy pierwszy okres taki skąpy? Za tydzień mam wizytę u gin więc nie chce panikować i lecieć wcześniej, ale stresuje się co to jest…😔👩🏼💼’89 👨🏻💻’87
Marzymy o pierwszym bobo ✨
5 cs
06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
09.10 - 💔
10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔
12.12.2025 lecimy z nową suplementacją
- Prenacaps multi 1
- Magnez
- Biocardine Omega-3
- Ubiquinol (CoQ10)
- Witamina B12
- Laktoferyna
- powoli kończymy żelazo -
Cześć dziewczyny,
Trochę mnie tutaj nie było, musiałam na chwilę odpuścić forum, chociaż czytałam od czasu co u Was.
Zdecydowałam się na trochę badań, stąd ta nieobecność. Zrobiliśmy badanie naszych kariotypow - jest ok. Zrobiłam badanie krwi, TSH mam ciągle 2,7 - taki wynik miałam przed ciążą, w ciąży i teraz. W ciąży lekarz przepisał mi euthyrox 25, ale sama nie wiem już dobitnym sadzić, czy powinno się zbijać ten poziom czy jest ok do starań.
Zrobiłam też badanie na trombofilie, która tak jak podejrzewałam, mi wyszła.
Mam czynnik V-Lieden w heterozygocie, MRHFR A1298 w heterozygocie oraz PAI-1 w homozygocie.
Byłam u hematologa, który zalecił tylko heparynę od momentu ciąży. Pytałam go o Acard, ale powiedział, że nie… i to mnie trochę zaskoczyło, bo na większości grup czytam, że dziewczyny biorą go już od momentu starań albo i nawet cykl przed staraniami. 26.11 mam wizytę u bardzo dobrego ginekologa, od grudnia chcieliśmy się starać znów i teraz nie wiem co z tym Acardem. Czy jeśli lekarz mi go zaleci od końca listopada, to czy to nie będzie za późno?
Czy któraś z Was ma te mutacje i jest w stanie podpowiedzieć jakie ma zalecenia? -
Domi1002 wrote:Cześć dziewczyny,
Trochę mnie tutaj nie było, musiałam na chwilę odpuścić forum, chociaż czytałam od czasu co u Was.
Zdecydowałam się na trochę badań, stąd ta nieobecność. Zrobiliśmy badanie naszych kariotypow - jest ok. Zrobiłam badanie krwi, TSH mam ciągle 2,7 - taki wynik miałam przed ciążą, w ciąży i teraz. W ciąży lekarz przepisał mi euthyrox 25, ale sama nie wiem już dobitnym sadzić, czy powinno się zbijać ten poziom czy jest ok do starań.
Mam czynnik V-Lieden w heterozygocie, MRHFR A1298 w heterozygocie oraz PAI-1 w homozygocie.
Byłam u hematologa, który zalecił tylko heparynę od momentu ciąży. Pytałam go o Acard, ale powiedział, że nie… i to mnie trochę zaskoczyło, bo na większości grup czytam, że dziewczyny biorą go już od momentu starań albo i nawet cykl przed staraniami. 26.11 mam wizytę u bardzo dobrego ginekologa, od grudnia chcieliśmy się starać znów i teraz nie wiem co z tym Acardem. Czy jeśli lekarz mi go zaleci od końca listopada, to czy to nie będzie za późno?
Czy któraś z Was ma te mutacje i jest w stanie podpowiedzieć jakie ma zalecenia?[/QUOTE
Hej zerknij na moją stopkę- na moje mutacje. Do tej pory miałam acard 75 ale zwiększył mi lekarz na acard 150 już od starań z przerwą na okres. Od pozytywnego testu heparyna.2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Biochemiczka wrote:Tak skomentowała moje wyniki immunolog, po tym jak wszystko wyszło w normie i tylko cross-match wyszedł dodatni.
KIRy odpowiadają za implantacje, która trwa nawet do 10tc, więc mimo dwóch kresek może być problem z implantacją, tylko na późniejszym etapie. Jest taki podkast "nic na siłę" na Spotify, tam prowadząca opowiada swoją w końcu! szcześliwą historię jak walczyła o drugie dziecko. Odcinek nazywa się "7 poronień, 2 dzieci". Bardzo Wam polecam posłuchać jej drogi.
Dzięki za odpowiedz. U mnie te ciąże trwają maksymalnie 4 tygodnie, więc ewidentnie jest problem z zagnieżdżaniem się zarodka. Zbadam KIRy tylko u siebie na razie, tak mi zaleciła moja immunolog. Podcast jak najbardziej godny polecenia! Oby nasze drogi zakończyły się tak szczęśliwie chociaż ja teraz przy czwartym poronieniu z rzędu po raz pierwszy tracę nadzieję
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2025, 10:54
-
Domi1002 wrote:Cześć dziewczyny,
Czy któraś z Was ma te mutacje i jest w stanie podpowiedzieć jakie ma zalecenia?
Hej, pozwoliłam sobie poczytać Twoją historię na tym forum i jest bardzo podobna do mojej, nawet wiek ciązy ten sam w momencie straty. U mnie tak samo głowa w normie, za mała reszta ciała, a tym samym płód za mały o około 10 dni, na tescie Pappa wyszło wysokie ryzyko zespołu Edwardsa. Dodatkowo wyszło mi bardzo niskie białko Pappa i bardzo niski poziom Beta Hcg. Test NIPT (Veragene) miałam z ryzykami niskimi. Czy mogę się spytać czy nie chciałaś zrobić amnio czy dostałaś za odległy termin?👱🏻♀️ 91
Kariotyp ✅
👦🏻74
Kariotyp ✅
7.2025⏸️ 5 cs
17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
12.2025 start starań o drugą ciążę 🥹
Suple: NAC 1200 codziennie, INOZYTOL 2000, Pueria Uno, DHA 500, Ubiquinol 200, Wit C 1000, B12 500, Wit D 2000, do owulacji wiesiołek 2000. -
Ninia wrote:Hej, pozwoliłam sobie poczytać Twoją historię na tym forum i jest bardzo podobna do mojej, nawet wiek ciązy ten sam w momencie straty. U mnie tak samo głowa w normie, za mała reszta ciała, a tym samym płód za mały o około 10 dni, na tescie Pappa wyszło wysokie ryzyko zespołu Edwardsa. Dodatkowo wyszło mi bardzo niskie białko Pappa i bardzo niski poziom Beta Hcg. Test NIPT (Veragene) miałam z ryzykami niskimi. Czy mogę się spytać czy nie chciałaś zrobić amnio czy dostałaś za odległy termin?
Faktycznie, bardzo podobna historia 🥹 amniopunkcję miałam umówiona na 1.09 i tego dnia trafiłam do szpitala z krwawieniem, gdzie okazało się że serduszko już nie bije. Więc my po prostu nie doczekaliśmy amniopunkcji. Ja miałam skrajnie niskie białko pappa i bardzo niskie beta hcg. -
Ja miałam też mieć amnio dopiero za 2 tygodnie ale dostałam kontakt od innego lekarza by iść do IMiD w Warszawie i tam mi zrobili za dwa dni amnio(!) a wynik miałam za kolejne dwa dni robocze bo zrobili mikomacierze i to na NFZ więc od feralnego testu Pappa w 5 dni roboczych wiedziałam co jest z dzieckiem. U mnie beta wynosiła 0.062 MoM (te zera to nie pomyłka, lekarz powiedział, że nie wiedział w życiu takiego wyniku) a białko pappa 0,151 Mom.
Muszę się przyznać, że u mnie te super terminy wyniknęły z sytuacji bardzo poniżającej ale po prostu tam powiedziałam, że jak mi nie pomogą i nie zrobią szybko badania to ja nie wytrzymam psychicznie i usunę ciążę z amniopunkcją czy bez bo wiem, że coś jest nie tak i zwariuję inaczej... wymuszenie zadziałało.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2025, 11:35
👱🏻♀️ 91
Kariotyp ✅
👦🏻74
Kariotyp ✅
7.2025⏸️ 5 cs
17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
12.2025 start starań o drugą ciążę 🥹
Suple: NAC 1200 codziennie, INOZYTOL 2000, Pueria Uno, DHA 500, Ubiquinol 200, Wit C 1000, B12 500, Wit D 2000, do owulacji wiesiołek 2000.