Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
W 14 tygodniu miałam amnio wycelowane konkretnie w podejrzenie tej wady i potwierdziło. Dziecko zamiast 2 łańcuchów DNA miało 3 , w tym dwa moje czyli moja komórka była wadliwa bo się źle podzieliła i zamiast jednego zestawu DNA miała dwa. Wada zupełnie losowa bo ponoć każda kobieta ma pulę takich komórek, pech że po prostu dojrzewa ona wtedy kiedy staramy się o bobasa i dochodzi do zapłodnienia.. Niestety powoduje to śmiertelną wadę płodu. Ja mam to szczęście, że wiem co było przyczyną nieudanej ciąży ale też to powoduje mega strach, że jak miałam jedną taką komórkę to czy jest ich więcej?
Jak czytam historie na tym forum to czasami mi się wydaje że urodzenie zdrowego dziecka to science fiction ale potem się otrząsam, ze jednak jakoś te dzieci się rodzą i trzeba próbować.👱🏻♀️ 91
👦🏻74
30.07.2025- 13 dpo upragnione 2 mocne kreski
17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna -
Niestety problemem takich osób po przejściach jak my, jest to, że wydaje im się, że tak jak mówisz - urodzenie zdrowego dziecka graniczy z cudem. W rzeczywistości jest odwrotnie, bo oficjalnie w około 10-15% ciąż dochodzi do poronień z czego szacuje się, że 50% to wady genetyczne. Czyli w sumie szansa na taką ciążę jest w granicy 5-7%. Z racji tego że my sporo czytamy, obracamy się na takich forach jak to, wydaje nam się że to problem powszechny. Kiedyś oglądałam wywiad z taką dziewczyną, która starała się o dziecko kilkanaście lat i jak zobaczyła pierwszy raz po chyba 7 transferze zarodka dwie kreski to była przerażona i opowiadała właśnie historię, gdy poszła do swojej przyjaciółki chyba w 8 czy 9 tygodniu ciąży i mówi, że jest przerażona, że tyle może się jeszcze wydarzyć itp na co ta przyjaciółka (która miała 2 zdrowe ciąże, w które zaszła bez problemu) jej odpowiedziała, że o co się martwi skoro dla niej 8 tydzień ciąży oznacza już że wszystko będzie dobrze, ciąża się utrzyma i urodzi zdrowe dziecko. I właśnie ta dziewczyna walcząca z niepłodnością mówi, że wtedy sobie uświadomiła, że to prawda, ale z racji na przejścia to zakłada się w swoim przypadku zawsze najgorszy scenariusz i wydaje się, że to właśnie zdrowa i donoszona ciąża to cud, a w rzeczywistości jest odwrotnie- trafienie na wadę losową jest bardzo rzadkie. Niestety my kobiety po wielu przejściach inaczej interpretujemy rzeczywistośc. Mi bardzo pomagają statystyki w takich przypadkach choć u mnie po 4 poronieniach nie są one obiecujące 😅 ale wciąż wierzę w to, że jest jakiś czynnik wywołujący te poronienia i gdy się go znajdzie to urodzę zdrowe dziecko, a może i nawet kilkoro 🤞🤞Ninia wrote:W 14 tygodniu miałam amnio wycelowane konkretnie w podejrzenie tej wady i potwierdziło. Dziecko zamiast 2 łańcuchów DNA miało 3 , w tym dwa moje czyli moja komórka była wadliwa bo się źle podzieliła i zamiast jednego zestawu DNA miała dwa. Wada zupełnie losowa bo ponoć każda kobieta ma pulę takich komórek, pech że po prostu dojrzewa ona wtedy kiedy staramy się o bobasa i dochodzi do zapłodnienia.. Niestety powoduje to śmiertelną wadę płodu. Ja mam to szczęście, że wiem co było przyczyną nieudanej ciąży ale też to powoduje mega strach, że jak miałam jedną taką komórkę to czy jest ich więcej?
Jak czytam historie na tym forum to czasami mi się wydaje że urodzenie zdrowego dziecka to science fiction ale potem się otrząsam, ze jednak jakoś te dzieci się rodzą i trzeba próbować.
Tobie życzę z całego serca żebyś już nigdy nie była w tych 5%. Wierzę w to, że to był czynnik losowy i doczekasz się swojego upragnionego maleństwa, a ciąża będzie spokojna i bez żadnych problemów 🤞
Ninia lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny nie wiecie przypadkiem czemu juz jest niedostępny Fertilman? Mąż go brał, chciałam zamówić kolejną porcję, a tu zonk. Jest tylko ten plus, ale jego cena dość wygórowana. Nie to, żebym żałowała, ale tak jakoś wydaje mi się że bez sensu wydawać więcej jak można mniej też za dobry skład.
Polecacie może coś innego o dobrym składzie dla mężczyzn?👩🏼💼36 👨🏻💻38
Marzymy o pierwszym bobo ✨
5 cs
06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
09.10 - 💔
10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔 -
Mój bierze UP fertilmen+. Nie doktoryzowałam się nad składem, poleciła lekarz od niepłodności, gdy zobaczyła wyniki badań nasienia. W drugim cyklu stosowania zaszłam ale ponoć plemniki dojrzewają ponad 70 dni więc to raczej nie działanie tego suplementu. Teraz też bierze od miesiąca bo w połowie grudnia znów będziemy działać. Jeżeli chodzi o cenę 200 zł za miesięczną kurację więc drogo. Też poznam chętnie tańsze polecajki.
@Nadzieja09 dzięki za ciepłe słowa, mam nadzieję że naprawdę to była tylko statystyka. Staram się myśleć w przyszłość ale czasami są takie dni jak ten, długi listopadowy weekend, ciemno od 16, odwiedziny rodziny i myślałam że będę wtedy głaskała brzuszek a zamiast tego tylko pustka…👱🏻♀️ 91
👦🏻74
30.07.2025- 13 dpo upragnione 2 mocne kreski
17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna -