Daisy1 wrote:
Hej dziewczyny, ja trochę z doskoku dziś na forum.
Jeszcze w temacie KIRow, to pomarudzę chwilę i podzielę się tym co zebrałam

Układ KIR matki vs HLA-C zarodka decyduje o tym, jak komórki NK w macicy będą reagowały na implantację. To, czy zarodek będzie C1 lub C2, zależy od obojga partnerów, ale badania pokazują, ze kobiety z KIR AA narażone są na zwiększone ryzyko zaburzeń łożyska, jeśli płód jest nosicielem C2 odziedziczonego po ojcu – silne hamowanie przez KIR 2DL1 (z którym C2 się wiąże), i jednocześnie brak receptorów aktywujących, głównie KIR 2DS1. Gdy płód jest C1, genotyp KIR matki nie ma takiego wpływu (zrodlo https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0143400417306616). Może to by wyjaśniało dlaczego czasami kobiety z KIR AA nie maja problemów z ciążą, a inne już tak, jednak jest to mieszanka genetyczna, a każda ciąża może mieć inną kombinację. W następnym kroku zbadamy tez HLA-C, bo wolałabym wiedzieć na czym “stoję” – “genotyp KIR AA ma około 30% polskiej, płodnej populacji kobiet, dlatego samo genotypowanie KIR u kobiety bez dodatkowych badań HLA-C partnera niewiele wnosi” (zrodlo: gameta.pl).
Druga rzecz to jeszcze test CBA – u mnie wyszedł baardzo niski poziom cytokin IFN-γ, profil przesunięty w stronę Th2, przewaga reakcji przeciwzapalnych, bardzo spokojny, wręcz wyciszony układ immunologiczny – co mogłoby tłumaczyć trudności z implantacją, lub brak ciąży mimo dobrej owulacji.
To tyle z moich rozważań

Zapisałam się w piątek do lekarza, wiec skonfrontuję swoją wiedzę

@Biochemiczka, ciesze się, ze tu do nas zaglądasz, jak się czujesz?
@Arisia, @sailor89 przytulam za biele i nie dziwię się skąd takie nastroje 🫂❤️🩹 Trzymajcie się tam
WOW świetny research, zapisze to sobie ❤️
Jak się czujesz z tymi wynikami?
Ja dalej czekam, przyzwyczaiłam się do tego stanu i trochę boję się wrócić do starań 😅 miałam dzisiaj kontrole po histero. Widać miejsce wycięcia resztek ale doktor dobrych myśli więc ja też ☺️ mamy ustalony plan działania w zależności od wyników biopsji więc czuję się zaopiekowana. Sprawdziłyśmy przy okazji moje jajniki i jest dużo pęcherzyków antralnych więc nie będę drążyć tematu rezerwy jajnikowej.
@Monia jak byłam w szpitalu to mówili że nie wypuszczają z endo powyżej 10/11mm więc 18 mm to faktycznie sporo. Najlepiej będzie się skontrolować po pierwszym okresie pp. Nie trzymałabym się ze wstrzymaniem starań strikte 3 msc tylko tak długo aż obraz usg będzie odpowiedni.
Monia•, Jusia92 lubią tę wiadomość
34👩🏽35👨🏼
12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
08/2025 8tc 💔
Ona
❗️cross-match 36,6%
⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy
✅ B12, D3, TSH, ft4, żelazo, ferrytyna, homocysteina, kwas foliowy
⏳ cd56, cd138
💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, sorbifer, wit C, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna
On
✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA
Monia•, Jusia92 lubią tę wiadomość
34👩🏽35👨🏼
12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
08/2025 8tc 💔
Ona
❗️cross-match 36,6%
⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy
✅ B12, D3, TSH, ft4, żelazo, ferrytyna, homocysteina, kwas foliowy
⏳ cd56, cd138
💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, sorbifer, wit C, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna
On
✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA