X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Megmery Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadzieja09 wrote:
    Hej dziewczyny,
    Pomożecie w interpretacji wyników KIR? Z tego co widzę mam ten lepszy haplotyp ale jednoczenie brakuje mi najważniejszych KIRow implantacyjnych. Czy ktoś miał taką historię?

Wykryto haplotyp Bx
    Wykryto geny KIR: 2DL2, 2DL4 norm, 2DL4 deleted, 2DS2, 2DS4 norm, 2DS4 (del-22bp), 3DL1, 3DL2, 3DL3,
    Nie wykryto genów KIR: 2DL1, 2DL3, 2DL5 all, 2DL5 (grupa 1), 2DL5 (grupa 2), 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 2DP1,
    3DP1 norm, 3DP1 variant

Czy warto robić HLA-C u męża w takim przypadku?

Wrzuciłam twój wynik do chatu gpt, wysnuł on takie wnioski:

Immunologia rozrodu:
    Twój profil nie ma KIR2DL1 ani KIR2DS1, więc reaktywność wobec HLA-C2 partnera może być obniżona.
    U niektórych kobiet z takim profilem obserwuje się mniejsze ryzyko powikłań ciążowych związanych z nadmierną aktywacją NK (np. stan przedrzucawkowy), ale ewentualne problemy z implantacją zależą też od typu HLA-C partnera.

Chat też mówi, że warto zrobić HLA-C i jeśli wyjdzie wynik c2c2, to należy się z nim skierować do immunologa.

Jeśli masz możliwość, to spróbuj sobie też wrzucić w czat i zobacz, co tam dokładnie mówi :)

nadzieja09 lubi tę wiadomość

1 cs ➡️ cb💔
    6 cs ➡️ cb💔

👩🏻KIR AA/ 🧔🏻‍♂️HLA-C c1c2
    MTHFR c. 665>T hetero

Zobaczymy czy znajdziemy coś jeszcze. Nadal jestem dobrej myśli ✨
  • nadzieja09 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megmery wrote:
    Wrzuciłam twój wynik do chatu gpt, wysnuł on takie wnioski:

Immunologia rozrodu:
    Twój profil nie ma KIR2DL1 ani KIR2DS1, więc reaktywność wobec HLA-C2 partnera może być obniżona.
    U niektórych kobiet z takim profilem obserwuje się mniejsze ryzyko powikłań ciążowych związanych z nadmierną aktywacją NK (np. stan przedrzucawkowy), ale ewentualne problemy z implantacją zależą też od typu HLA-C partnera.

Chat też mówi, że warto zrobić HLA-C i jeśli wyjdzie wynik c2c2, to należy się z nim skierować do immunologa.

Jeśli masz możliwość, to spróbuj sobie też wrzucić w czat i zobacz, co tam dokładnie mówi :)
    Właśnie wrzucałam ale mi za to mówił
    „ Twój profil KIR Bx jest optymistyczny i nie wskazuje na niepłodność immunologiczną jako główną przyczynę ciąż biochemicznych. Warto poszukać innych przyczyn, szczególnie w zakresie jakości genetycznej zarodków i warunków endometdometrium.” 😅

Ale już mi jedna osoba odpisała na grupie dr Jarosz, że miała takie KIRy i Jarosz traktuje to praktycznie tak samo jak KIR AA, bo mam jeden implantacyjny z wszystkich 5. Wyślę męża na badanie dla pewności. Mamy jeszcze czas do wizyty więc wynik powinien dotrzeć

Dzięki!

• Megmery Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasem wystarczy trochę inaczej sformułować pytanie i już inaczej odpowiada. A kiedy macie wizytę u immunologa? Zapisałaś się właśnie do dr Jarosz, czy do kogoś innego?

1 cs ➡️ cb💔
    6 cs ➡️ cb💔

MTHFR c. 665>T hetero

• nadzieja09 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megmery wrote:
    Czasem wystarczy trochę inaczej sformułować pytanie i już inaczej odpowiada. A kiedy macie wizytę u immunologa? Zapisałaś się właśnie do dr Jarosz, czy do kogoś innego?
    12 grudnia mam u Dr Jarosz i zapisałam się też w razie co do Paśnika na 3.03, więc jakby Jarosz nie pomogła to mam „zapas”

• Megmery Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro po wizycie będę wiedziała czy szukać jakiegoś „zewnętrznego” immunologa, czy uda nam się zrobić wszystko w ramach wizyt w instytucie rodziny, w którym teraz jesteśmy.

Mam nadzieję, że wiedza o tych kirach wam pomoże i że wreszcie się uda cieszyć zdrową ciążą i zdrowym dzieckiem 💕

1 cs ➡️ cb💔
    6 cs ➡️ cb💔

MTHFR c. 665>T hetero

• nadzieja09 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megmery wrote:
    Ja jutro po wizycie będę wiedziała czy szukać jakiegoś „zewnętrznego” immunologa, czy uda nam się zrobić wszystko w ramach wizyt w instytucie rodziny, w którym teraz jesteśmy.

Mam nadzieję, że wiedza o tych kirach wam pomoże i że wreszcie się uda cieszyć zdrową ciążą i zdrowym dzieckiem 💕
    O a u kogo jesteś w instytucie? Ja też tam chodziłam do dr Maksyma. On w sumie zlecił mi wszystkie te badania co robiłam, ale ostatnio jak u niego byłam to już rozłożył ręce bo powiedział że według niego już wszystkie badania mam zrobione.
    Pytałam też o immunologię to powiedział że immunologia nie jest aktualnie rekomendowaną drogą przez towarzystwo ginekologów… więc zaczęłam szukać dalej na własną rękę

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:09

• Megmery Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie jestem u dr Maksyma. A czemu już nie chodzisz do niego? Jak chcesz możemy przejść na priv

Edit. Kurde, pokładałam w nim duże nadzieje, ale też mamwiem, że jest specyficzny. W razie czego będę się przerzucać na wizyty u kogoś innego, wolałabym jednak zostać w instytucie rodziny, bo też mi odpowiadają światopoglądowo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:15

nadzieja09 lubi tę wiadomość

1 cs ➡️ cb💔
    6 cs ➡️ cb💔

MTHFR c. 665>T hetero

• nadzieja09 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megmery wrote:
    No właśnie jestem u dr Maksyma. A czemu już nie chodzisz do niego? Jak chcesz możemy przejść na priv
    Zaprosiłam do przyjaciółek :) będzie wygodniej

Megmery lubi tę wiadomość

• Mati01 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megmery wrote:

Edit. Kurde, pokładałam w nim duże nadzieje, ale też mamwiem, że jest specyficzny. W razie czego będę się przerzucać na wizyty u kogoś innego, wolałabym jednak zostać w instytucie rodziny, bo też mi odpowiadają światopoglądowo.
    Ja u tego lekarza robiłam drożność z lipiodolem rzeczywiście specyficzny, wyczuł u mnie wtedy zmianę (jak się po roku okazało endometrialna ) a nic nie powiedział żeby to sprawdzić tylko chodziło mu o podanie lipidolu… po roku trafiłam do dr Korniluk która zdiagnozowała u mnie endometriozę i mówiła że tnę lipiodol nie działa…

Starania od 2022
    🙋🏻‍♀️ 33
    🙋🏻‍♂️26

Nasienie ✅
    Owulacja ✅
    Hormony ✅
    AMH 2,8 ✅
    HSG ✅
    Witaminy ✅
    Immunologia ✅
    Kir Bx ✅ 3/5
    Kariotypy ✅
    Niedoczynność tarczycy Euthyrox 75
    12.2024 hsg z lipiodolem
    02.2025 kwalifikacja in vitro
    03.2025 scratching endometrium
    04.2025 start stymulacji, protokół krótki
    14.04 pierwszy podgląd 🥚🥚(11 pęcherzyków)
    16.04 drugi podgląd 🥚🥚 (13 pęcherzyków)
    19.04 punkcja (18 pęcherzyków= 10 dojrzałych komórek, 6 poszło do zapłodnienia)
    ❄️❄️❄️
    19.05 scratching endometrium
    28.08 USG endometriozy= endometrioza otrzewnowa niewielkie ogniska ❌
    08.2025 naturalna ciąża, obumarła 6+0
‹‹ 237 238 239 240 241
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ