Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
nadzieja09 wrote:Hej dziewczyny,
Pomożecie w interpretacji wyników KIR? Z tego co widzę mam ten lepszy haplotyp ale jednoczenie brakuje mi najważniejszych KIRow implantacyjnych. Czy ktoś miał taką historię?
Wykryto haplotyp Bx
Wykryto geny KIR: 2DL2, 2DL4 norm, 2DL4 deleted, 2DS2, 2DS4 norm, 2DS4 (del-22bp), 3DL1, 3DL2, 3DL3,
Nie wykryto genów KIR: 2DL1, 2DL3, 2DL5 all, 2DL5 (grupa 1), 2DL5 (grupa 2), 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 2DP1,
3DP1 norm, 3DP1 variant
Czy warto robić HLA-C u męża w takim przypadku?
Wrzuciłam twój wynik do chatu gpt, wysnuł on takie wnioski:
Immunologia rozrodu:
Twój profil nie ma KIR2DL1 ani KIR2DS1, więc reaktywność wobec HLA-C2 partnera może być obniżona.
U niektórych kobiet z takim profilem obserwuje się mniejsze ryzyko powikłań ciążowych związanych z nadmierną aktywacją NK (np. stan przedrzucawkowy), ale ewentualne problemy z implantacją zależą też od typu HLA-C partnera.
Chat też mówi, że warto zrobić HLA-C i jeśli wyjdzie wynik c2c2, to należy się z nim skierować do immunologa.
Jeśli masz możliwość, to spróbuj sobie też wrzucić w czat i zobacz, co tam dokładnie mówi
nadzieja09 lubi tę wiadomość
1 cs ➡️ cb💔
6 cs ➡️ cb💔
👩🏻KIR AA/ 🧔🏻♂️HLA-C c1c2
MTHFR c. 665>T hetero
Zobaczymy czy znajdziemy coś jeszcze. Nadal jestem dobrej myśli ✨ -
Właśnie wrzucałam ale mi za to mówiłMegmery wrote:Wrzuciłam twój wynik do chatu gpt, wysnuł on takie wnioski:
Immunologia rozrodu:
Twój profil nie ma KIR2DL1 ani KIR2DS1, więc reaktywność wobec HLA-C2 partnera może być obniżona.
U niektórych kobiet z takim profilem obserwuje się mniejsze ryzyko powikłań ciążowych związanych z nadmierną aktywacją NK (np. stan przedrzucawkowy), ale ewentualne problemy z implantacją zależą też od typu HLA-C partnera.
Chat też mówi, że warto zrobić HLA-C i jeśli wyjdzie wynik c2c2, to należy się z nim skierować do immunologa.
Jeśli masz możliwość, to spróbuj sobie też wrzucić w czat i zobacz, co tam dokładnie mówi
„ Twój profil KIR Bx jest optymistyczny i nie wskazuje na niepłodność immunologiczną jako główną przyczynę ciąż biochemicznych. Warto poszukać innych przyczyn, szczególnie w zakresie jakości genetycznej zarodków i warunków endometdometrium.” 😅
Ale już mi jedna osoba odpisała na grupie dr Jarosz, że miała takie KIRy i Jarosz traktuje to praktycznie tak samo jak KIR AA, bo mam jeden implantacyjny z wszystkich 5. Wyślę męża na badanie dla pewności. Mamy jeszcze czas do wizyty więc wynik powinien dotrzeć
Dzięki! -
Czasem wystarczy trochę inaczej sformułować pytanie i już inaczej odpowiada. A kiedy macie wizytę u immunologa? Zapisałaś się właśnie do dr Jarosz, czy do kogoś innego?1 cs ➡️ cb💔
6 cs ➡️ cb💔
👩🏻KIR AA/ 🧔🏻♂️HLA-C c1c2
MTHFR c. 665>T hetero
12 grudnia mam u Dr Jarosz i zapisałam się też w razie co do Paśnika na 3.03, więc jakby Jarosz nie pomogła to mam „zapas”Megmery wrote:Czasem wystarczy trochę inaczej sformułować pytanie i już inaczej odpowiada. A kiedy macie wizytę u immunologa? Zapisałaś się właśnie do dr Jarosz, czy do kogoś innego?
-
Ja jutro po wizycie będę wiedziała czy szukać jakiegoś „zewnętrznego” immunologa, czy uda nam się zrobić wszystko w ramach wizyt w instytucie rodziny, w którym teraz jesteśmy.
Mam nadzieję, że wiedza o tych kirach wam pomoże i że wreszcie się uda cieszyć zdrową ciążą i zdrowym dzieckiem 💕1 cs ➡️ cb💔
6 cs ➡️ cb💔
👩🏻KIR AA/ 🧔🏻♂️HLA-C c1c2
MTHFR c. 665>T hetero
O a u kogo jesteś w instytucie? Ja też tam chodziłam do dr Maksyma. On w sumie zlecił mi wszystkie te badania co robiłam, ale ostatnio jak u niego byłam to już rozłożył ręce bo powiedział że według niego już wszystkie badania mam zrobione.Megmery wrote:Ja jutro po wizycie będę wiedziała czy szukać jakiegoś „zewnętrznego” immunologa, czy uda nam się zrobić wszystko w ramach wizyt w instytucie rodziny, w którym teraz jesteśmy.
Mam nadzieję, że wiedza o tych kirach wam pomoże i że wreszcie się uda cieszyć zdrową ciążą i zdrowym dzieckiem 💕
Pytałam też o immunologię to powiedział że immunologia nie jest aktualnie rekomendowaną drogą przez towarzystwo ginekologów… więc zaczęłam szukać dalej na własną rękęWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:09
-
No właśnie jestem u dr Maksyma. A czemu już nie chodzisz do niego? Jak chcesz możemy przejść na priv
Edit. Kurde, pokładałam w nim duże nadzieje, ale też mamwiem, że jest specyficzny. W razie czego będę się przerzucać na wizyty u kogoś innego, wolałabym jednak zostać w instytucie rodziny, bo też mi odpowiadają światopoglądowo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:15
nadzieja09 lubi tę wiadomość
1 cs ➡️ cb💔
6 cs ➡️ cb💔
👩🏻KIR AA/ 🧔🏻♂️HLA-C c1c2
MTHFR c. 665>T hetero
Ja u tego lekarza robiłam drożność z lipiodolem rzeczywiście specyficzny, wyczuł u mnie wtedy zmianę (jak się po roku okazało endometrialna ) a nic nie powiedział żeby to sprawdzić tylko chodziło mu o podanie lipidolu… po roku trafiłam do dr Korniluk która zdiagnozowała u mnie endometriozę i mówiła że tnę lipiodol nie działa…Megmery wrote:No właśnie jestem u dr Maksyma. A czemu już nie chodzisz do niego? Jak chcesz możemy przejść na priv
Edit. Kurde, pokładałam w nim duże nadzieje, ale też mamwiem, że jest specyficzny. W razie czego będę się przerzucać na wizyty u kogoś innego, wolałabym jednak zostać w instytucie rodziny, bo też mi odpowiadają światopoglądowo.Starania od 2022
🙋🏻♀️ 33
🙋🏻♂️26
Nasienie ✅
Owulacja ✅
Hormony ✅
AMH 2,8 ✅
HSG ✅
Witaminy ✅
Immunologia ✅
Kir Bx ✅ 3/5
Kariotypy ✅
Niedoczynność tarczycy Euthyrox 75
12.2024 hsg z lipiodolem
02.2025 kwalifikacja in vitro
03.2025 scratching endometrium
04.2025 start stymulacji, protokół krótki
14.04 pierwszy podgląd 🥚🥚(11 pęcherzyków)
16.04 drugi podgląd 🥚🥚 (13 pęcherzyków)
19.04 punkcja (18 pęcherzyków= 10 dojrzałych komórek, 6 poszło do zapłodnienia)
❄️❄️❄️
19.05 scratching endometrium
28.08 USG endometriozy= endometrioza otrzewnowa niewielkie ogniska ❌
08.2025 naturalna ciąża, obumarła 6+0 -