X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Strelicja Nowa

Wysłany: Dzisiaj, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati01 wrote:
    Jeśli jesteś w ciąży to nie dostaniesz krwawienia z odstawienia bo progesteron będzie wyższy nawet jeśli przestaniesz brać, chyba że jest coś nie tak i progesteron jest niski no ale wtedy nie utrzymasz ciąży.

🙈
    Czyli nie byłam w ciąży i lekarze się mylili ? A i testy z krwi też ? I generalnie to nie możliwe ?
    A jednak.

Dostaniesz krwawienie wszystko zależnie od organizmu.
    Wszystko jest loteria. Ale skoro wiesz lepiej :)

• mila_87 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka wrote:
    Daisy 🫂 dobrze że pogłębiliście diagnostykę. Tak jak dziewczyny pisały wyżej, są kobiety z kirem AA które mają naturalne donoszone ciąże i nie wiedzą co to poronienie. Przy braku KIRów implantacyjnych ważne jest hlac partnera. Raczej tylko przy c2 dają accofil, przy c1 nie ma raczej problemu z implantacją. Ty miałaś dość wysokie ciąże i stawiałabym ze za poronieniami stoi anxa5 i wystarczy heparyna. Bardzo w to wierzę ❤️‍🩹

Ja ostatnio jestem sceptyczna do acco, widziałam dwie historie gdzie bez acco były „chociaż” ciąże poronione lub biochemy a na acco, od roku, brak dwóch kresek. Niby lekarze mówią że to nie ma wpływu, ale nie wiem, mam jakieś przeczucie że to dziwny zbieg okoliczności że akurat od wdrożenia acco nie ma żadnych ciąż 🤷🏽‍♀️
    Nie badan w sumie ja wpływa accofil dalej ale np w Czechach jak o tym rozmawiałam z lekarka a oni wiodą prym jednak mowia ze to naprawde duzy kaliber ,szczepienia tez mimo tego iz sa osoby którym faktycznie tylko to zostaje

• mila_87 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wyglada jakbym dostała miesiączki możliwe to ze juz po 2 tygodniach od poronienia ??? Trochę jestem zdziwiona wyglada i czuje jak klasyczna miesiaczka hmm... czuje sie zdezorientowana troszeczkę sądziłam ze to 4 - 6 tygodni

• Paola2604 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś

Paola2604, a lekarz kiedy ci polecił zacząć brać accofil? Po pozytywnym teście? Czy bierzesz cały czas od owulacji i

Kazał w okresie owulacji i tydzień po po pół ampułki. Potem kontynuacja od 2 kresek codziennie 1/4 ampułki do 12 tyg. Próbowaliśmy z accofilem 3 razy i nic nie wyszło. Umówiłam się z immunolog że będę brać od pozytywnego testu. Do tej pory nie mogę zajść minęło już pół roku.

2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
    2010- syn👶duphaston
    2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
    2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
    2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
    2024-ciaza zatrzymana,
    poronienie 11 tydz, duphaston
    2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin

Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo

Po 7 ciąży
    HLAC C1 grupa *07 *12

Kir AA
    Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm

Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var

Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
  • Megmery Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mila_87 wrote:
    Dziewczyny wyglada jakbym dostała miesiączki możliwe to ze juz po 2 tygodniach od poronienia ??? Trochę jestem zdziwiona wyglada i czuje jak klasyczna miesiaczka hmm... czuje sie zdezorientowana troszeczkę sądziłam ze to 4 - 6 tygodni
    Może nie miałaś owulacji po poronieniu, dlatego przyszła tak szybko… Ale nie jest to typowe, z tego ci się orientuję. Masz możliwość sprawdzenia tego z jakimś lekarzem niedługo?

1 cs ➡️ cb💔
    6 cs ➡️ cb💔

👩🏻KIR AA/ 🧔🏻‍♂️HLA-C c1c2
    MTHFR c. 665>T hetero

Zobaczymy czy znajdziemy coś jeszcze. Nadal jestem dobrej myśli ✨
  • Cień Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mila_87 wrote:
    W razie czego pytaj ja weteran niepłodności niestety mogło byc kilka składników bez badan trudno ocenic
    Oczywiscie ze masz rację każde badanie przybliża sie do happy endu

Ok. Dzięki. To proszę o podpowiedź. Bo
    wiesz, już naprawdę mam dość tych badań. Sama doradzam innym: „zbadaj wszystko, nie odpuszczaj”, a u siebie czuję, że mam tego po prostu po uszy.

Zostało mi jeszcze zrobić: KIR, Test CBA (ocena cytokin Th1/Th2) oraz allo MLR cross-match. We wcześniejszych badaniach wyszło to, co mam w stopce, a będę podchodziła do transferu z adopcji zarodka. Więc to robi różnicę od samego początku, bo to nie moje ani męża geny. Jak organizm zareaguje? Czy znowu odrzuci,albo zarodek będzie z wadą?

Tu już nie chodzi o koszty badań, tylko o to, co potem. Jeśli wyjdzie coś nie tak, to co? Moja ginekolog twierdzi, że i tak dostanę acard, heparynę i końskie dawki progesteronu i że to powinno wystarczyć.
    A ja już naprawdę nie wiem, czy jest sens drążyć dalej.

Nie pamiętam, czy pisałam o tym tutaj na wątku, czy na ogólnym miesięcznym starania z pomocą medyczną, ale pamiętam, że ktoś mi radził, żeby te badania zrobić. Tylko że ja już jestem zmęczona tym wszystkim i mam mętlik w głowie.

🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | MTHFR C677T (heterozygota) | heterozygota 4G/5G w PAI-1|🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 → ciąża kliniczna, poronienie 8 t.c. 💔 | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum)
  • Megmery Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola2604 wrote:
    Paola2604, a lekarz kiedy ci polecił zacząć brać accofil? Po pozytywnym teście? Czy bierzesz cały czas od owulacji i

Kazał w okresie owulacji i tydzień po po pół ampułki. Potem kontynuacja od 2 kresek codziennie 1/4 ampułki do 12 tyg. Próbowaliśmy z accofilem 3 razy i nic nie wyszło. Umówiłam się z immunolog że będę brać od pozytywnego testu. Do tej pory nie mogę zajść minęło już pół roku.

Dziękuję za odpowiedź. Jestem ciekawa, czy jeśli jestem w ciąży, to jeśli dostanę accofil od 9 dpo to wystarczy i uda się utrzymać ciążę. Wiem, że może być tak, że przeszkadza nam coś jeszcze, ale może mogłoby się udać…

1 cs ➡️ cb💔
    6 cs ➡️ cb💔

MTHFR c. 665>T hetero

• Paola2604 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megmery wrote:
    Dziękuję za odpowiedź. Jestem ciekawa, czy jeśli jestem w ciąży, to jeśli dostanę accofil od 9 dpo to wystarczy i uda się utrzymać ciążę. Wiem, że może być tak, że przeszkadza nam coś jeszcze, ale może mogłoby się udać…

Czy prędzej zgłoś się do immunologa. Możliwe że przepisze ci accofil. U mnie ciąże kończyły się na różnym etapie 6/8/9/11 tydzień. Życzę ci zeby wszystko się udało i ciąża przebiegała książkowo 🙂
    Co do accofilu też się boje go jako leku. Nie wiem czy nie będzie skutków w przyszłości. Lekarz mówił że są to małe dawki leku ale mimo wszystko obawy są.

2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
    2010- syn👶duphaston
    2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
    2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
    2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
    2024-ciaza zatrzymana,
    poronienie 11 tydz, duphaston
    2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin

Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo

Po 7 ciąży
    HLAC C1 grupa *07 *12

Kir AA
    Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm

Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var

Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
  • mila_87 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megmery wrote:
    Może nie miałaś owulacji po poronieniu, dlatego przyszła tak szybko… Ale nie jest to typowe, z tego ci się orientuję. Masz możliwość sprawdzenia tego z jakimś lekarzem niedługo?
    Tak mam wizyte w czwartek ale ewidetnie jak miesiaczka, bo czuje sie tak samo jak przy miesiączce. Właśnie jestem zdziwiona bo spodziewałam sie jej za 2 tygodnie

• mila_87 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cień wrote:
    Ok. Dzięki. To proszę o podpowiedź. Bo
    wiesz, już naprawdę mam dość tych badań. Sama doradzam innym: „zbadaj wszystko, nie odpuszczaj”, a u siebie czuję, że mam tego po prostu po uszy.

Zostało mi jeszcze zrobić: KIR, Test CBA (ocena cytokin Th1/Th2) oraz allo MLR cross-match. We wcześniejszych badaniach wyszło to, co mam w stopce, a będę podchodziła do transferu z adopcji zarodka. Więc to robi różnicę od samego początku, bo to nie moje ani męża geny. Jak organizm zareaguje? Czy znowu odrzuci,albo zarodek będzie z wadą?

Tu już nie chodzi o koszty badań, tylko o to, co potem. Jeśli wyjdzie coś nie tak, to co? Moja ginekolog twierdzi, że i tak dostanę acard, heparynę i końskie dawki progesteronu i że to powinno wystarczyć.
    A ja już naprawdę nie wiem, czy jest sens drążyć dalej.

Nie pamiętam, czy pisałam o tym tutaj na wątku, czy na ogólnym miesięcznym starania z pomocą medyczną, ale pamiętam, że ktoś mi radził, żeby te badania zrobić. Tylko że ja już jestem zmęczona tym wszystkim i mam mętlik w głowie.
    Żaden z tych lekow acard prog i heparyna nie ma nic wspólnego z immunologia.
    Zajrze do swoich notatek i napisem ci wszystko wieczorem.

• Megmery Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola2604 wrote:
    Czy prędzej zgłoś się do immunologa. Możliwe że przepisze ci accofil. U mnie ciąże kończyły się na różnym etapie 6/8/9/11 tydzień. Życzę ci zeby wszystko się udało i ciąża przebiegała książkowo 🙂
    Co do accofilu też się boje go jako leku. Nie wiem czy nie będzie skutków w przyszłości. Lekarz mówił że są to małe dawki leku ale mimo wszystko obawy są.
    Mam wizytę u lekarza w czwartek, oni w tamtym miejscu mają też immunologów, więc chyba w razie czego będzie w stanie mnie skonsultować z kimś szybko.
    U mnie ciążę kończą się równo 10 dni po terminie spodziewanej miesiączki, ale nie rozwijają się wcześniej, najwyższą betę miałam 35 (za pierwszym razem, wtedy sprawdziłam tylko raz, więc może była wyższa). Obawiam się, że to nie tylko kiry, tylko coś jeszcze, ale już trudno, co ma być to będzie. Nie jestem też na 100% pewna ciąży, pójdę jutro na betę, żeby wiedzieć co powiedzieć temu lekarzowi.

1 cs ➡️ cb💔
    6 cs ➡️ cb💔

MTHFR c. 665>T hetero

• Mati01 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strelicja wrote:
    🙈
    Czyli nie byłam w ciąży i lekarze się mylili ? A i testy z krwi też ? I generalnie to nie możliwe ?
    A jednak.

Dostaniesz krwawienie wszystko zależnie od organizmu.
    Wszystko jest loteria. Ale skoro wiesz lepiej :)
    Nie, nie chodziło mi że nie byłaś w ciąży, raczej u Ciebie ten drugi przypadek że progesteron byl niski ponieważ nie była to prawidłowa implantacja z tego co napisałaś. Broń Boże nie chodziło mi o podważenie Twojego przypadku.

Starania od 2022
    🙋🏻‍♀️ 33
    🙋🏻‍♂️26

Nasienie ✅
    Owulacja ✅
    Hormony ✅
    AMH 2,8 ✅
    HSG ✅
    Witaminy ✅
    Immunologia ✅
    Kir Bx ✅ 3/5
    Kariotypy ✅
    Niedoczynność tarczycy Euthyrox 75
    12.2024 hsg z lipiodolem
    02.2025 kwalifikacja in vitro
    03.2025 scratching endometrium
    04.2025 start stymulacji, protokół krótki
    14.04 pierwszy podgląd 🥚🥚(11 pęcherzyków)
    16.04 drugi podgląd 🥚🥚 (13 pęcherzyków)
    19.04 punkcja (18 pęcherzyków= 10 dojrzałych komórek, 6 poszło do zapłodnienia)
    ❄️❄️❄️
    19.05 scratching endometrium
    28.08 USG endometriozy= endometrioza otrzewnowa niewielkie ogniska ❌
    08.2025 naturalna ciąża, obumarła 6+0
  • Ninia Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mila_87 wrote:

Przepraszam bo nie pamiętam ale czy miałaś łyżeczkowanie? Ja miałam łyżeczkowanie i dostałam po wszystkim kartkę z informacją, że 5-10 dzień może wystąpić wzmożone krwawienie i ja faktycznie tak miałam. Już myślałam że po wszystkim i poszłam spać bez podpaski i się dosłownie obudziłam w krwi a jak wstałam z łóżka to chlapnęło na podłogę.

👱🏻‍♀️ 91
    👦🏻74

30.07.2025- 13 dpo upragnione 2 mocne kreski
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
‹‹ 235 236 237 238 239
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ