Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Paola2604 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2025, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy1 wrote:
    Dzięki, Dziewczyny! spróbuję umówić się w tym tyg do gina, ciekawa jestem co powie i dam znać! Mam jeszcze namiary na dobrego immunologa, tylko nie wiem jak u niego z terminami. Zobaczę jak wrażenia po pierwszej wizycie.

@Megmery poprosimy o zdjęcie 😊 i trzymam kciuki, żeby to było to!✊️✊️☘️

@Jusia92 czy @ już przyszła? Na mnie działa serduszkowanie na wywołanie okresu, jak coś to polecam jeszcze tę metodę 🙂

@ Daisy ja mam kir AA i żadnego implantacyjneho. Urodziłam 2 dzieci naturalnie nie wiedząc o tym. Z tym że u mnie te poronienia przewijają się. Zapisz się do immunologa on przepisze ci na pewno accofil. Ja też dostałam accofil i nie próbowałam jeszcze z nim bo odkąd mam ten lek i przyczynę to zajść nie mogę 🙁

Daisy1 lubi tę wiadomość

2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
    2010- syn👶duphaston
    2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
    2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
    2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
    2024-ciaza zatrzymana,
    poronienie 11 tydz, duphaston
    2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin

Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo

Po 7 ciąży
    HLAC C1 grupa *07 *12

Kir AA
    Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm

Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var

Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
  • Ninia Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2025, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja teściowa dzisiaj dała czadu (tłumaczę to tym, że ma ponad 80 lat) i nas pouczyła byśmy teraz się nie starali bo dziecko się urodzi jesienią a to tylko z jej znanego powodu jest źle 🙈🙈🙈🙈 jakby to miało mieć jakieś znaczenie w tym wypadku. Koncert życzeń się skończył i ja chcę tylko by było zdrowe. Jakby ktoś mi powiedział, że się 1.11 urodzi ale będzie zdrowe to bym brała w ciemno.

Arisia, Laurelli, ŚWIEŻYNKA97 lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️ 91
    Kariotyp ✅
    👦🏻74
    Kariotyp ✅
    7.2025⏸️ 5 cs
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
    12.2025 start starań o drugą ciążę 🥹

Suple: NAC 1200 codziennie, INOZYTOL 2000, Pueria Uno, DHA 500, Ubiquinol 200, Wit C 1000, B12 500, Wit D 2000, do owulacji wiesiołek 2000.
  • Arisia Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2025, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy1 wrote:
    Dziewczyny, u mnie dziś wpadły wyniki KIRów. Mam obecny tylko jeden (!) receptor aktywujący 2DS2, pozostale pięć jest nieobecnych 🙄. Siedzę dziś cały dzień w necie i dokształcam się. Dostalam też wyniki cytokin i całościowo wygląda na to, że mój układ NK jest „zbyt spokojny”, co w efekcie może utrudniać implantację lub pózniejszy rozwój łożyska. Muszę spotkac sie z ginem omówić te wyniki, ale mam wrażenie, że bez dodatkowych leków typu accofil nie obędzie się. Ehh.

Domyślam się, że każda taka przeciwność załamuje, ale wierzę, że teraz gdy znacie przyczyny to będziecie mogli wszystko przezwyciężyć❤️ mam nadzieję, że trafisz na mądrych lekarzy, którzy dobiorą leczenie. Trzymajcie się 😘🌈

Daisy1 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 92
    Starania o pierwsze maleństwo od 03.2025 👶
    05.2025 ⏸️
    07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc)
  • Megmery Koleżanka

Wysłany: 11 listopada 2025, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninia wrote:
    A moja teściowa dzisiaj dała czadu (tłumaczę to tym, że ma ponad 80 lat) i nas pouczyła byśmy teraz się nie starali bo dziecko się urodzi jesienią a to tylko z jej znanego powodu jest źle 🙈🙈🙈🙈 jakby to miało mieć jakieś znaczenie w tym wypadku. Koncert życzeń się skończył i ja chcę tylko by było zdrowe. Jakby ktoś mi powiedział, że się 1.11 urodzi ale będzie zdrowe to bym brała w ciemno.

Mam teraz takie samo podejście, mogę rodzić 1 stycznia, 1 listopada, w wigilię, w środku wakacji - byle było zdrowe dziecko

ŚWIEŻYNKA97 lubi tę wiadomość

02.25 cb💔 1cs
    10.25 cb💔 6cs

🆗regularna owulacja, poziomy witamin i minerałów, homocysteina, kortyzol, nadnercza, hormony, tarczyca, ferrytyna, krzywa cukrowa, wykluczona celiakia, wykluczona trombofilia, AMH 3,47 💕

🚩insulina, ANA1 1:640 (bez choroby autoimmunologicznej), kir AA, MTHFR

🔜wyniki biopsji endometrium, kariotypy, konsultacja immunologiczna

Nadal jestem dobrej myśli ✨
  • Cień Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2025, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megmery wrote:
    Super wynik, szczególnie, że statystycznie w listopadzie najmniej się rodzi dzieci!

Ja sobie właśnie cały listopad myślę o tym, że gdyby ta moja pierwsza ciąża się udało, to właśnie teraz w listopadzie bym rodziła to dziecko. I nawet wtedy z aplikacji wychodził termin na 5.11, czyli równiutko w tą pełnię teraz (podobno w pełnię najwięcej się dzieci rodzi).

Paradoksalnie poza smutkiem, czuję też wzruszenie na myśl o wszystkich mamach, które mają swoje listopadowe dzieci. Może w tym roku listopad pobije jakiś swój dzieciowy rekord? Kto wie!

Przytulam mocno za tą listopadową kruszynę. Życzę Ci żebyś wkrótce utulila swoje maleństwo.

🌸 1982 | 🦋 Hashimoto | 🌺 Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34
    🧬 MTHFR C677T (het.) | PAI-1 4G/5G (het.)
    💉 IVF od 2019: 8 IVF/ICSI (7 stymulacji + 1 AZ), niska odpowiedź (często 0 oocytów, max 1 pęcherzyk)
    🔹 Transfery: 5 ET/KET 2-dniowe → ✖
    🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB
    🔹 AZ VI’25 → ciąża → poronienie 8 tc 🤍
    🧫 CD138: 44 / 1 d.p.w
    🧫 CD56: 192 / 1 d.p.w
    🏥 Obecnie: Bocian W-wa | Novum (2019–2024)
  • Cień Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2025, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninia wrote:

Magia posiadania teściowej i jej złote myśli. Olej teściową 🤷‍♀️ może już trochę gubi się w pamięci. Starsze osoby czasem żyją we własnym świecie, a za jakiś czas pewnie nawet nie będzie pamiętała o tej sytuacji.

A z ciekawostek mój tata miał urodziny 1 listopada. Zawsze myślałam, że to trochę „przekichane”, bo przez tę gonitwę z grobami dopiero wieczorem przypominaliśmy sobie, że to jego święto 😅.
    A tata? On uważał, że to wyróżnienie, bo urodził się w Dzień Wszystkich Świętych ✨. Nie czuł, że spotkało go coś złego, widział w tym coś wyjątkowego ❤️.

I chyba taka perspektywa jest najlepsza: widzieć dobro tam, gdzie inni widzą problem 💛.

Jusia92, Arisia, ŚWIEŻYNKA97 lubią tę wiadomość

🌸 1982 | 🦋 Hashimoto | 🌺 Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34
    🧬 MTHFR C677T (het.) | PAI-1 4G/5G (het.)
    💉 IVF od 2019: 8 IVF/ICSI (7 stymulacji + 1 AZ), niska odpowiedź (często 0 oocytów, max 1 pęcherzyk)
    🔹 Transfery: 5 ET/KET 2-dniowe → ✖
    🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB
    🔹 AZ VI’25 → ciąża → poronienie 8 tc 🤍
    🧫 CD138: 44 / 1 d.p.w
    🧫 CD56: 192 / 1 d.p.w
    🏥 Obecnie: Bocian W-wa | Novum (2019–2024)
  • Biochemiczka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2025, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy 🫂 dobrze że pogłębiliście diagnostykę. Tak jak dziewczyny pisały wyżej, są kobiety z kirem AA które mają naturalne donoszone ciąże i nie wiedzą co to poronienie. Przy braku KIRów implantacyjnych ważne jest hlac partnera. Raczej tylko przy c2 dają accofil, przy c1 nie ma raczej problemu z implantacją. Ty miałaś dość wysokie ciąże i stawiałabym ze za poronieniami stoi anxa5 i wystarczy heparyna. Bardzo w to wierzę ❤️‍🩹

Ja ostatnio jestem sceptyczna do acco, widziałam dwie historie gdzie bez acco były „chociaż” ciąże poronione lub biochemy a na acco, od roku, brak dwóch kresek. Niby lekarze mówią że to nie ma wpływu, ale nie wiem, mam jakieś przeczucie że to dziwny zbieg okoliczności że akurat od wdrożenia acco nie ma żadnych ciąż 🤷🏽‍♀️

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    08/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️ cross-match 36,6%
    ⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero, homocysteina 11.0 umol/l 🙄 TSH 2.3
    ✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy, cd56, cd138
    ✅ B12, D3, ft4, żelazo, ferrytyna, kwas foliowy
    💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, wit C, omega3, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna, immunosupresja
    On
    ✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
    ❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA
  • Jusia92 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2025, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy1 wrote:
    Dzięki, Dziewczyny! spróbuję umówić się w tym tyg do gina, ciekawa jestem co powie i dam znać! Mam jeszcze namiary na dobrego immunologa, tylko nie wiem jak u niego z terminami. Zobaczę jak wrażenia po pierwszej wizycie.

@Megmery poprosimy o zdjęcie 😊 i trzymam kciuki, żeby to było to!✊️✊️☘️

@Jusia92 czy @ już przyszła? Na mnie działa serduszkowanie na wywołanie okresu, jak coś to polecam jeszcze tę metodę 🙂

Przyszła! Właśnie wczoraj z mężem się poprzytulaliśmy, żeby przywołać tą 🐒 i dzisiaj rano odetchnęłam z ulgą, bo jeszcze mamy szansę przed jego wyjazdem na świąteczny prezent ☺️

Megmery, Daisy1, Arisia, Laurelli, emciak, ŚWIEŻYNKA97 lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc)

🔸 G20210A hetero
    🔸 MTHFR C677T hetero
    🔸 PAI-1 4G/4G homo
  • Megmery Koleżanka

Wysłany: 11 listopada 2025, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Cień! Wierzę, że w końcu się uda, chociaż nie wiem jeszcze jaką drogę będzie trzeba pokonać... Piękne to podejście Twojego taty do daty urodzin. I pięknie napisałaś, żeby widzieć dobro tam gdzie inni widzą problem. Przypomniała mi się Pollyanna 🙂

Próbuje wkleić zdjęcie dzisiejszego testu, ale wiadomości się nie wysyłają, z linkiem. Ja coś widzę, ale kreseczka pokazała się dopiero po jakiś 2 godzinach od zrobienia, wiec biorę po uwagę różne scenariusze. No i jeśli to będzie ciąża, to też biorę pod uwagę różne scenariusze - jestem w

Paola2604, a lekarz kiedy ci polecił zacząć brać accofil? Po pozytywnym teście? Czy bierzesz cały czas od owulacji i robisz przerwy?

Jusia92, gratulacje! Może następny cykl będzie tym szczęśliwym!

02.25 cb💔 1cs
    10.25 cb💔 6cs

🆗regularna owulacja, poziomy witamin i minerałów, homocysteina, kortyzol, nadnercza, hormony, tarczyca, ferrytyna, krzywa cukrowa, wykluczona celiakia, wykluczona trombofilia, AMH 3,47 💕

• Megmery Koleżanka

Wysłany: 11 listopada 2025, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodałam wpis z testem do pamiętnika, jak któraś chce ocenić czy coś widać, to zapraszam ;)

02.25 cb💔 1cs
    10.25 cb💔 6cs

• Mati01 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2025, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka wrote:
    Daisy 🫂 dobrze że pogłębiliście diagnostykę. Tak jak dziewczyny pisały wyżej, są kobiety z kirem AA które mają naturalne donoszone ciąże i nie wiedzą co to poronienie. Przy braku KIRów implantacyjnych ważne jest hlac partnera. Raczej tylko przy c2 dają accofil, przy c1 nie ma raczej problemu z implantacją. Ty miałaś dość wysokie ciąże i stawiałabym ze za poronieniami stoi anxa5 i wystarczy heparyna. Bardzo w to wierzę ❤️‍🩹

Ja ostatnio jestem sceptyczna do acco, widziałam dwie historie gdzie bez acco były „chociaż” ciąże poronione lub biochemy a na acco, od roku, brak dwóch kresek. Niby lekarze mówią że to nie ma wpływu, ale nie wiem, mam jakieś przeczucie że to dziwny zbieg okoliczności że akurat od wdrożenia acco nie ma żadnych ciąż 🤷🏽‍♀️
    Z tego co widzę immunolodzy dają Accofil nawet przy kirze bx, jak brak jakiegoś implantacyjnego chyba profilaktycznie 🤷🏻‍♀️ ja nie mam dwóch kirów implantacyjnych i jeden immunolog nie dał Accofilu a drugi dał

Starania od 2022
    🙋🏻‍♀️ 34
    🙋🏻‍♂️26

Nasienie ✅
    Owulacja ✅
    Hormony ✅
    AMH 2,8 ✅
    HSG ✅
    Witaminy ✅
    Immunologia ✅
    Kir Bx ✅ 3/5
    Kariotypy ✅
    Niedoczynność tarczycy Euthyrox 75
    12.2024 hsg z lipiodolem
    02.2025 kwalifikacja in vitro
    03.2025 scratching endometrium
    04.2025 start stymulacji, protokół krótki
    14.04 pierwszy podgląd 🥚🥚(11 pęcherzyków)
    16.04 drugi podgląd 🥚🥚 (13 pęcherzyków)
    19.04 punkcja (18 pęcherzyków= 10 dojrzałych komórek, 6 poszło do zapłodnienia)
    ❄️❄️❄️
    19.05 scratching endometrium
    28.07 USG endometriozy= endometrioza otrzewnowa niewielkie ogniska ❌
    08.2025 naturalna ciąża
    24.09.2025 6+0 poronienie chybione
  • Mati01 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2025, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megmery wrote:
    Dodałam wpis z testem do pamiętnika, jak któraś chce ocenić czy coś widać, to zapraszam ;)
    Jest cień 🥳

Megmery lubi tę wiadomość

Starania od 2022
    🙋🏻‍♀️ 34
    🙋🏻‍♂️26

Nasienie ✅
    Owulacja ✅
    Hormony ✅
    AMH 2,8 ✅
    HSG ✅
    Witaminy ✅
    Immunologia ✅
    Kir Bx ✅ 3/5
    Kariotypy ✅
    12.2024 hsg z lipiodolem
    ❄️❄️❄️
    08.2025 naturalna ciąża
  • Strelicja Znajoma

Wysłany: 11 listopada 2025, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Przeczytałam kilka ostatnich stron, chciała bym się z wami podzielić moją historią dotyczącą niepowodzeń.
    Wiosna tego roku pierwsza zatrzymana w rozwoju ciążą na 9 tyg. Głosy lekarzy/znajomych tak się czasami zdarza będzie dobrze kolejne napewno będzie ok.
    W międzyczasie dostałam zlecenie od ginekologa właśnie suplementacji progesteronu od 15 dnia cyklu. Niestety z tych wszystkich sytuacji zdrowotno pracowni zyciowych pomieszałam i zaczęłam brać ten progesteron od 10 dnia. Więc przed spodziewaną owulacją która mniej więcej wypada u mnie 13/14 dnia cyklu, jednak o tym że pomyliłam dni zorientowałam się w 20 dniu cyklu gdzie już brałam od 10 dni ten prog. Tak w międzyczasie pełni nieświadomości staraliśmy się. Po konsultacji z lekarzem przetrzymałam ten progesteron w tym cyklu 15 dni. Po odstawieniu po 3 dniach przyszła miesiączka więc cykl jak cykl książkowo 28 dni. Zastanawiające było tylko to że nie bolał a mam tą przyjemność okropnie bolesnych miesiączek. No ale może ten progesteron pomógł, ok janjuz pogodzona ze ciąży nie ma bo jak skoro brałam ten progesteron zbyt wcześnie. Minął tydzień ale czułam się dziwnie reagowałam nazbyt emocjonalnie na kilka rzeczy coś mnie podkusiło zrobić jednak test ciążowy, i tak zdziwiona jak wtedy to nie byłam chyba w życiu, dwie kreski.
    Czy był to szczęśliwy dzień ? Nie bo podświadomie wiedziałam że coś musiało się podziać.
    Odrazu umówiłam się do ginekologa celem wyjaśnienia sytuacji, w międzyczasie dwie bety co drugi Dzien. Potwierdzające moje obawy gdyż po 1 sugerując się data miesiączki jak i tym czy wzrosły prawidłowo nic się nie zgadzało. Na pierwszą wizytę poszłam z beta prawie 1000.
    Lekarz nie wspomniał nic o kwesti tego progesteronu, zarodka widać nie było, odrazu informacja o możliwej ciąży pozamacicznej. Ale bez wyjaśnień co i jak.
    Poszłam też do innego lekarza który tego samego dnia ( różnica 4 h) już widział minimalny pęcherzyk i sugerował czekać na rozwinięcie sytuacji.
    Finalnie wylądowałam w szpitalu przy becie 2000 był minimalny pęcherzyk w macicy ale też coś w jajowodzie. Przy tych również minimalnych przyrostach bety zdecydowaliśmy się z lekarzami na zadziałanie metotreksatem.
    I dopiero tam na konsultacji z ordynatorem oddziału dowiedziałam się że jeśli suplementacja progesteronu jest w trakcie starań to przed każdym odstawieniem go jednak warto zrobić badanie beta hcg, nawet jeśli test z moczu wychodzi negatywny. Bo wg niego po każdym odstawieniu progesteronu jakieś krwawienie zostanie wywołane poprostu jako krwawienie z odstawienia .
    W moim wypadku to krwawienie i obfitością i długością w zasadzie odpowiadało normalnej miesiaczce.
    Dlaczego udało się zajść w „ jakąś” ciążę mimo progesteronu ? Nikt nie odpowiedział na to pytanie. Ale wiem że przy kolejnych próbach i prawdopodobnie też suplementacji progesteronem beta w ostatni dzień to konieczność.
    Chwilowo oczekuję na wyniki testów cytogenetycznych, zobaczymy co tam się wyczynia …
    W międzyczasie zrobiłam test na zespółanryfosfolipidpwy i wyszły dodatnie przeciwciała IGM co też nie jest do końca potwierdzeniem że jest. Ale czekamy.
    Tym postem chciała bym może Was uczulić z tym progesteronem że jednak warto przed odstawieniem w cyklu który był „próbą” zbadać tą betę nawet jeśli rzeczywiście potwierdzi niepowodzenie.
    U mnie w głowie ciągle jest lampka że może gdybym jednak zbadała to obecnie ta ciąża by nadal istniała. Ale to tylko gdybanie. Jakos trzeba iść dalej :)

👱‍♀️30 & 33👦
    starania od 3.2025

maj 2025 💔 poronienie zatrzymane 8tydz,wywołanie tabletkami + łyżeczkowanie
    wrzesień 2025 💔 ciąża pozamaciczna - metotreksat

badania:
    👦- badanie nasienia ✅, morfologia ✅, witaminy ✅, HLAC C1C1
    👱‍♀️- Hashimoto, IO, endometrioza
    AMH 2,31 - 08.2025
    TSH 1,4-08.2025 -> 3.1 -11.2025 ...
    atpo 251 atg 215 ft3 3,26 ft4 1,18->11.2025
    wit d -45-08.2025
    progesteron 22dc 9,95
    ferrytyna 35-08.2025
    homocysteina 4,9 -11.2025
    prolaktyna 16,5 -11.2025
    MUCH:✅
    drożność 2.2026?
    KIR BX, HLA C2C2 -> wizyta u dr S. 2.2026
    V Leiden- brak
    MTHFR homo c1286
    PA1 hetero serpine2
    VR2 homoc3980a
    Białko C i S ✅
    crossmatch+allomlr ->?

euthyrox50,glucophage 750 XR
    suple: inozytol, pregna start, DHA,D3,q10,bcomplex,wiesiołek,maca,magnez
  • Biochemiczka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2025, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati01 wrote:
    Z tego co widzę immunolodzy dają Accofil nawet przy kirze bx, jak brak jakiegoś implantacyjnego chyba profilaktycznie 🤷🏻‍♀️ ja nie mam dwóch kirów implantacyjnych i jeden immunolog nie dał Accofilu a drugi dał

U mnie dr Jarosz też rozważała dorzucenie accofilu, bo nie mam najważniejszego kiru wg niej. Ale patrząc ze mąż i ja mamy hlac1, stwierdziła że raczej nie tu problem. Myślę że jeżeli znowu poronię to wtedy dopiero dorzucimy accofil.
    No właśnie jestem sceptyczna do tej „profilaktyki”. Już abstrahując o tym że nie jest to neutralny lek dla organizmu. Moja bliska znajoma która poroniła naście razy (o ile to w dziesiątki już nie idzie) od momentu wdrożenia accofilu nie zaszła ani razu… ona twierdzi że pewnie zarodki chore i musi iść w ivf i badanie, ale no nie wiem. Jakim cudem zaszła tyle razy a od kiedy bierze accofil ani razu. Teraz ma przerwę bo wróciła na immunosupresję i nie stara się aktywnie (ale też nie ma zakazu), to liczę że w końcu u niej zaskoczy 🥺

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    08/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️ cross-match 36,6%
    ⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero, homocysteina 11.0 umol/l 🙄 TSH 2.3
    ✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy, cd56, cd138
    ✅ B12, D3, ft4, żelazo, ferrytyna, kwas foliowy
    💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, wit C, omega3, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna, immunosupresja
    On
    ✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
    ❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA
  • Ninia Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2025, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jaki suplement lub lek bez recepty polecacie na podniesienie ferrytyny? Wyszło mi 36 i nie wiem czy to zostawić czy podnosić. Zaczęłam pić zakwas z buraka ale nie wiem czy to pomoże.
    Mi też po tej ciąży włosy wypadają garściami a wcale w ciąży mi się nie poprawiły. Zawsze miałam gęste blond włosy a teraz codziennie cała szczotka włosów. Nie wiem co na te włosy, zaczęłam brać biotynę (wiem że zaburza wynik TSH i trzeba 3 dni przed badaniem odstawić)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2025, 14:25

👱🏻‍♀️ 91
    Kariotyp ✅
    👦🏻74
    Kariotyp ✅
    7.2025⏸️ 5 cs
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
    12.2025 start starań o drugą ciążę 🥹

Suple: NAC 1200 codziennie, INOZYTOL 2000, Pueria Uno, DHA 500, Ubiquinol 200, Wit C 1000, B12 500, Wit D 2000, do owulacji wiesiołek 2000.
  • Mati01 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2025, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strelicja wrote:
    Cześć,
    Przeczytałam kilka ostatnich stron, chciała bym się z wami podzielić moją historią dotyczącą niepowodzeń.
    Wiosna tego roku pierwsza zatrzymana w rozwoju ciążą na 9 tyg. Głosy lekarzy/znajomych tak się czasami zdarza będzie dobrze kolejne napewno będzie ok.
    W międzyczasie dostałam zlecenie od ginekologa właśnie suplementacji progesteronu od 15 dnia cyklu. Niestety z tych wszystkich sytuacji zdrowotno pracowni zyciowych pomieszałam i zaczęłam brać ten progesteron od 10 dnia. Więc przed spodziewaną owulacją która mniej więcej wypada u mnie 13/14 dnia cyklu, jednak o tym że pomyliłam dni zorientowałam się w 20 dniu cyklu gdzie już brałam od 10 dni ten prog. Tak w międzyczasie pełni nieświadomości staraliśmy się. Po konsultacji z lekarzem przetrzymałam ten progesteron w tym cyklu 15 dni. Po odstawieniu po 3 dniach przyszła miesiączka więc cykl jak cykl książkowo 28 dni. Zastanawiające było tylko to że nie bolał a mam tą przyjemność okropnie bolesnych miesiączek. No ale może ten progesteron pomógł, ok janjuz pogodzona ze ciąży nie ma bo jak skoro brałam ten progesteron zbyt wcześnie. Minął tydzień ale czułam się dziwnie reagowałam nazbyt emocjonalnie na kilka rzeczy coś mnie podkusiło zrobić jednak test ciążowy, i tak zdziwiona jak wtedy to nie byłam chyba w życiu, dwie kreski.
    Czy był to szczęśliwy dzień ? Nie bo podświadomie wiedziałam że coś musiało się podziać.
    Odrazu umówiłam się do ginekologa celem wyjaśnienia sytuacji, w międzyczasie dwie bety co drugi Dzien. Potwierdzające moje obawy gdyż po 1 sugerując się data miesiączki jak i tym czy wzrosły prawidłowo nic się nie zgadzało. Na pierwszą wizytę poszłam z beta prawie 1000.
    Lekarz nie wspomniał nic o kwesti tego progesteronu, zarodka widać nie było, odrazu informacja o możliwej ciąży pozamacicznej. Ale bez wyjaśnień co i jak.
    Poszłam też do innego lekarza który tego samego dnia ( różnica 4 h) już widział minimalny pęcherzyk i sugerował czekać na rozwinięcie sytuacji.
    Finalnie wylądowałam w szpitalu przy becie 2000 był minimalny pęcherzyk w macicy ale też coś w jajowodzie. Przy tych również minimalnych przyrostach bety zdecydowaliśmy się z lekarzami na zadziałanie metotreksatem.
    I dopiero tam na konsultacji z ordynatorem oddziału dowiedziałam się że jeśli suplementacja progesteronu jest w trakcie starań to przed każdym odstawieniem go jednak warto zrobić badanie beta hcg, nawet jeśli test z moczu wychodzi negatywny. Bo wg niego po każdym odstawieniu progesteronu jakieś krwawienie zostanie wywołane poprostu jako krwawienie z odstawienia .
    W moim wypadku to krwawienie i obfitością i długością w zasadzie odpowiadało normalnej miesiaczce.
    Dlaczego udało się zajść w „ jakąś” ciążę mimo progesteronu ? Nikt nie odpowiedział na to pytanie. Ale wiem że przy kolejnych próbach i prawdopodobnie też suplementacji progesteronem beta w ostatni dzień to konieczność.
    Chwilowo oczekuję na wyniki testów cytogenetycznych, zobaczymy co tam się wyczynia …
    W międzyczasie zrobiłam test na zespółanryfosfolipidpwy i wyszły dodatnie przeciwciała IGM co też nie jest do końca potwierdzeniem że jest. Ale czekamy.
    Tym postem chciała bym może Was uczulić z tym progesteronem że jednak warto przed odstawieniem w cyklu który był „próbą” zbadać tą betę nawet jeśli rzeczywiście potwierdzi niepowodzenie.
    U mnie w głowie ciągle jest lampka że może gdybym jednak zbadała to obecnie ta ciąża by nadal istniała. Ale to tylko gdybanie. Jakos trzeba iść dalej :)
    Jeśli jesteś w ciąży to nie dostaniesz krwawienia z odstawienia bo progesteron będzie wyższy nawet jeśli przestaniesz brać, chyba że jest coś nie tak i progesteron jest niski no ale wtedy nie utrzymasz ciąży.

Starania od 2022
    🙋🏻‍♀️ 34
    🙋🏻‍♂️26

Nasienie ✅
    Owulacja ✅
    Hormony ✅
    AMH 2,8 ✅
    HSG ✅
    Witaminy ✅
    Immunologia ✅
    Kir Bx ✅ 3/5
    Kariotypy ✅
    12.2024 hsg z lipiodolem
    ❄️❄️❄️
    08.2025 naturalna ciąża
  • Mati01 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2025, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka wrote:
    U mnie dr Jarosz też rozważała dorzucenie accofilu, bo nie mam najważniejszego kiru wg niej. Ale patrząc ze mąż i ja mamy hlac1, stwierdziła że raczej nie tu problem. Myślę że jeżeli znowu poronię to wtedy dopiero dorzucimy accofil.
    No właśnie jestem sceptyczna do tej „profilaktyki”. Już abstrahując o tym że nie jest to neutralny lek dla organizmu. Moja bliska znajoma która poroniła naście razy (o ile to w dziesiątki już nie idzie) od momentu wdrożenia accofilu nie zaszła ani razu… ona twierdzi że pewnie zarodki chore i musi iść w ivf i badanie, ale no nie wiem. Jakim cudem zaszła tyle razy a od kiedy bierze accofil ani razu. Teraz ma przerwę bo wróciła na immunosupresję i nie stara się aktywnie (ale też nie ma zakazu), to liczę że w końcu u niej zaskoczy 🥺
    Też się boję tego leku ale chyba jak mi się uda zajść to go zacznę brać bo będę się bała że znowu poronie 😢

Starania od 2022
    🙋🏻‍♀️ 34
    🙋🏻‍♂️26

Nasienie ✅
    Owulacja ✅
    Hormony ✅
    AMH 2,8 ✅
    HSG ✅
    Witaminy ✅
    Immunologia ✅
    Kir Bx ✅ 3/5
    Kariotypy ✅
    12.2024 hsg z lipiodolem
    ❄️❄️❄️
    08.2025 naturalna ciąża
  • Mati01 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2025, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninia wrote:
    Dziewczyny a jaki suplement lub lek bez recepty polecacie na podniesienie ferrytyny? Wyszło mi 36 i nie wiem czy to zostawić czy podnosić. Zaczęłam pić zakwas z buraka ale nie wiem czy to pomoże.
    Mi też po tej ciąży włosy wypadają garściami a wcale w ciąży mi się nie poprawiły. Zawsze miałam gęste blond włosy a teraz codziennie cała szczotka włosów. Nie wiem co na te włosy, zaczęłam brać biotynę (wiem że zaburza wynik TSH i trzeba 3 dni przed badaniem odstawić)
    Laktoferyne, pomaga wchłaniać żelazo a tym samym podnosi ferrytyne

Starania od 2022
    🙋🏻‍♀️ 34
    🙋🏻‍♂️26

Nasienie ✅
    Owulacja ✅
    Hormony ✅
    AMH 2,8 ✅
    HSG ✅
    Witaminy ✅
    Immunologia ✅
    Kir Bx ✅ 3/5
    Kariotypy ✅
    12.2024 hsg z lipiodolem
    ❄️❄️❄️
    08.2025 naturalna ciąża
  • mila_87 Koleżanka

Wysłany: 11 listopada 2025, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cień wrote:
    A to przepraszam, nie mam dużej wiedzy o KIR-ach. Myślałam, że to właśnie KIR jest tym głównym „winowajcą”. Teraz rozumiem, że to nie jedna rzecz, tylko kilka czynników, które nakładają się na siebie i razem mogą prowadzić do poronień. Taki zestaw różnych ,,zaburzeń, , który tworzy tzw. czynnik poronny.

Ale mogę być lekką optymistką i wierzyć, że ta wiedza, chociaż o krok przybliża do szczęśliwego finału. ❤️
    W razie czego pytaj ja weteran niepłodności niestety mogło byc kilka składników bez badan trudno ocenic
    Oczywiscie ze masz rację każde badanie przybliża sie do happy endu

• Strelicja Znajoma

Wysłany: 11 listopada 2025, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati01 wrote:
    Jeśli jesteś w ciąży to nie dostaniesz krwawienia z odstawienia bo progesteron będzie wyższy nawet jeśli przestaniesz brać, chyba że jest coś nie tak i progesteron jest niski no ale wtedy nie utrzymasz ciąży.

🙈
    Czyli nie byłam w ciąży i lekarze się mylili ? A i testy z krwi też ? I generalnie to nie możliwe ?
    A jednak.

Dostaniesz krwawienie wszystko zależnie od organizmu.
    Wszystko jest loteria. Ale skoro wiesz lepiej :)

👱‍♀️30 & 33👦
    starania od 3.2025

maj 2025 💔 poronienie zatrzymane 8tydz,wywołanie tabletkami + łyżeczkowanie
    wrzesień 2025 💔 ciąża pozamaciczna - metotreksat

badania:
    👦- badanie nasienia ✅, morfologia ✅, witaminy ✅, HLAC C1C1
    👱‍♀️- Hashimoto, IO, endometrioza
    AMH 2,31 - 08.2025
    TSH 1,4-08.2025 -> 3.1 -11.2025 ...
    atpo 251 atg 215 ft3 3,26 ft4 1,18->11.2025
    wit d -45-08.2025
    progesteron 22dc 9,95
    ferrytyna 35-08.2025
    homocysteina 4,9 -11.2025
    prolaktyna 16,5 -11.2025
    MUCH:✅
    drożność 2.2026?
    KIR BX, HLA C2C2 -> wizyta u dr S. 2.2026
    V Leiden- brak
    MTHFR homo c1286
    PA1 hetero serpine2
    VR2 homoc3980a
    Białko C i S ✅
    crossmatch+allomlr ->?

euthyrox50,glucophage 750 XR
    suple: inozytol, pregna start, DHA,D3,q10,bcomplex,wiesiołek,maca,magnez
‹‹ 236 237 238 239 240 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - po trymestrach

Odpowiednia dieta w ciąży wpływa nie tylko na przebieg samej ciąży, ale również na zdrowie Twojego dziecka w przyszłości (np. słaby układ odpornościowy dziecka lub problemy z otyłością). Przeczytaj dlaczego dieta w ciąży jest tak istotna, czy kompleks witamin jest w stanie ją zastąpić oraz na co powinnaś zwrócić uwagę w każdym trymestrze ciąży.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ