Trombofilia i Zespół antyfosfolipidowy
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja byłam dziś u mojej gin, dostałam receptę na Clexane 80 więc jeszcze wyższą dawkę niż miałam w 2 ciaży.
Love-zapytaj o ten Clexane bo moi dwaj lekarze zalecają dużo wyższe dawki, dziś gin mi powiedziała że nawet 60 to wg niej trochę mało, ale nie chce Ci też mieszać w głowie
Miru-mi też późno testy wychodzą, a właściwie o ciąży dowiaduję się dopiero z badania krwi. Mi akurat beta zaczyna coraz słabiej przyrastać i następuje poronienie.
A ja od dziś zaczynam brać Metypred aby mój organizm nie odrzucał ciąży i mogę się już starać- w końcu ,
pozdrawiamMiru, Najmłodsza_staraczka lubią tę wiadomość
-
Po poronieniu w styczniu robiłam badanie na oznaczenie ciał anty kardiolipidowe w klasie ING i IgM i jedno wyszło ok a drugie średnio dodatnie. 19
Norma na ujemny mniej niż 13. Dodatni powyżej 40 a bardzo dodatni powyżej 80
Powiedziała mi gin ze to zespół antyfosfolipidowy i ze mam brać acard. I tyle. -
nick nieaktualnyOla - mnie lekarz powiedzial, ze nastepnym razem ajk zajde w ciaze to obowiazkowo Encorton i Clexane, ale to powoedzial lekarz w Polsce, teraz szukam tutaj odpowiedniego
Miru - zapytalam bo lekarz mi powiedzial, ze sam Acard to raczej na psychike moze tylko dzialac, ale nie wiem wiesz co lekarz to opinia. W kazdym razie on uwaza, ze sam Acard to za malo. Ja przeciwciala kardiolipidowe mam ok, ale mam problem z przeciwcialami przeciwko beta-2-glikoproteinie-1 i mam bardzo niskie bialko S.
Widzicie, najgorsze, ze co lekarz to opinia. Ciezko jest stwierdzic kto ma racje a kto jej nie ma. W kazdym razie zapytam lekarza o te dawki Clexane, bo mnie to bardzo interesuje. Bardzo sie boje zebym znowu nie stracila dziecka, a jesli dawka leku ma o tym zdecydowac to chce jak najwyzsza. -
nick nieaktualny
-
Love- to Ty masz brać podobne leki jak ja, clexane i encorton. Ja zamiast encortonu dostałam metypred (on ma podobne działanie tylko podobno mniej działa na dzidziusia) i moja gin mówiła żebym już zaczęła brać więc biorę i czekam na efekty uboczne... . A czy robiłaś badania przeciwciał ANA?
Miru-przy zespole antyfosfolipidowym warto zapytać o clexane, ja też teraz chce podejść na spokojnie ale faktycznie łatwiej się mówi niż robi
agatka-a jaką dawkę clexane Ty brałaś?
Ja mam przeciwciała przeciwko beta-2-glikoproteinie-1 tak jak Ty Love, mam je w granicach 40-50 i przeciwciała ANA oraz mutację genu MTHFR
Myślę pozytywnie następnym razem musi być dobrze!! trzymajcie się cieplutko -
nick nieaktualnyOla - ANA mam wynik ujemny 0,23. Jedynie co to te przeciwciala przeciwko beta-2-glikoproteinie-1 mam w okolicach 30 a norma ponizej 20. No i to bialko S, ale akurat jego niedobor swiadczy o trombofilii. Dzisiaj dostalam wyniki kariotypow moich i meza i wyniki sa prawidlowe. A ta mutacja genu to osobne badanie?
-
Love tak to osobne badanie, jest to powiązane z trombofilią właśnie. Ja robiłam badanie mutacji MTHFR, mutacji V Leiden i Protrombiny z tego co pamietam. Ja mam tą MTHFR heterozygotę a inne mam ok. Badania te dotyczą właśnie tematu zakrzepicy.
Miru- to dobrze że masz clexane
Ja robiłam sobie zastrzyki w 2 ciąży przez kilka tygodni muszę przyznać, że wymaga to odwagi ale wszystko jest do przejścia -
nick nieaktualnyCzesc dziewczyny, bylam wczoraj u ginekologa. Pytalam o dawki lekow. Dla mnie bedzie Clexane 40mg bo mam problem tylko z jednym wskaznikiem. Jesli problem jest z trzema lub czterema wtedy podaje sie wiecej, 60 lub 80mg tak mi powiedzila. Po pozytywnym tescie mam szybko przyjsc i dostane Encorton 10mg, Clexane 40mg i Acard (Aspiryna) 75mg. Zaczynamy starac sie od listopada. Jestem cala w stresie.
W 14 dniu cyklu wyszedl mi pozytywny test owulacyjny. Wczoraj jednak na usg pani doktor powiedziala, ze nie widzi pecherzyka przodujacego i owulacji nie bylo. Testy mam robic dalej, dzisiaj jest 17 dzien cyklu, moze wystapi kolo 20-25 dnia? Nie wiem, ale tak zwykle bylo przed ostatnim porodem.
Miru - ja tez sie boje, ale wierze, ze bedzie dobrze. Wierze, ze znalazlam dobrego lekarza. -
nick nieaktualny
-
Miru - musimy myśleć pozytywnie, to jest jedna wielka niewiadoma, ja miałam nadzieję że przy drugiej musi być ok bo brałam clexane ale okazało się że dla mnie to za mało. Jeżeli nie masz innych problemów to clexane mam nadzieję pomoże .
Love - ja acardu nie biorę bo mam alergię/uczulenie i nie powinnam brać aspiryny. Ale lekarze często łączą clexane i acard więc to chyba dobrze że go dostaniesz.
Jeszcze zastanawiam się nad jednym, bo ja nie czekam ze sterydem na ciażę. Ja staram się od tego miesiąca i biorę go już od piątku czyli ok 7dc, bo moja gin mówi że nawet 2 tygodnie przed testem pozytywnym to za późno. Widocznie są różne opinie na ten temat. Ja biorę Metypred 8mg a jak test będzie pozytywny to zwiększam do 16mg. Więc nie wiem czy może faszeruję się bez potrzeby... ale w sumie ufam mojej gin, bo inny immunolog też kazał mi brać steryd 2 tyg przed ciążą. Zobaczymy co to z tego będzie.
-
Czesc u mnie wyszedl pozytywny test ANA lekarz zalecil aspiryne i za dwa mc zbadac mam jeszcze raz czekam a i duphaston dostalam bo mam krotkie fl..maz ma slabe nasienie...dwa razy test dodatni ciazowy po czym okres przyszedl...maz je witaminy czekamy na badania krwi jego ..
Czytalam ze heparyna +aspiryna jest skuteczna..[/url] -
nick nieaktualnyZetaa - tylko ANA ci wyszly czy cos jeszcze? Wydaje mi sie, ze sama aspiryna to za malo. Powiedz tez mezowi zeby przypadkiem telefonu w kieszeni nie nosil. Zreszta pewnie lekarz wam powiedzial.
Robilas wszystkie badania na zespol antyfosfolipidowy? -
Love wrote:Zetaa - tylko ANA ci wyszly czy cos jeszcze? Wydaje mi sie, ze sama aspiryna to za malo. Powiedz tez mezowi zeby przypadkiem telefonu w kieszeni nie nosil. Zreszta pewnie lekarz wam powiedzial.
Robilas wszystkie badania na zespol antyfosfolipidowy?
Love o co chodzi z tym telefonem? -
nick nieaktualny