W oczekiwaniu na poronienie
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny, chyba i ja muszę dołączyć do wątku 😢 byłam tydz temu u lekarza - tylko pęcherzyk ciążowy. Kazał przyjść za tydzień. A więc byłam przedwczoraj i to samo - tylko pęcherzyk ciążowy 17mm. Wg tego co tam na karcie napisał to jest to 7tydz (6w2d). Kazał przyjść jeszcze za tydzień sprawdzić, ale nastawiał mnie już na puste jajo i poronienie…
Pytanie do Was - czy na takim etapie (ten 7-8 tydzień) lepiej będzie czekać w domu na poronienie czy lepiej szpital? Nie ukrywam że strasznie boję się łyżeczkowania, już wolałabym chyba farmakologię. Chociaż z drugiej strony ja nie miałam nigdy bolesnych okresów a tutaj piszecie że to jednak bardzo bolesne jest więc nie wiem jak zareaguje moje ciało… Mam tyle myśli…🙎🏼♀️ 30 🙎🏼♂️32
💊 Omega3 (Norsan), Wit. C, Little Me z HealthLabs, wit. D3, Magnez z wit. B6. -
Emilka2 wrote:Hej dziewczyny, chyba i ja muszę dołączyć do wątku 😢 byłam tydz temu u lekarza - tylko pęcherzyk ciążowy. Kazał przyjść za tydzień. A więc byłam przedwczoraj i to samo - tylko pęcherzyk ciążowy 17mm. Wg tego co tam na karcie napisał to jest to 7tydz (6w2d). Kazał przyjść jeszcze za tydzień sprawdzić, ale nastawiał mnie już na puste jajo i poronienie…
Pytanie do Was - czy na takim etapie (ten 7-8 tydzień) lepiej będzie czekać w domu na poronienie czy lepiej szpital? Nie ukrywam że strasznie boję się łyżeczkowania, już wolałabym chyba farmakologię. Chociaż z drugiej strony ja nie miałam nigdy bolesnych okresów a tutaj piszecie że to jednak bardzo bolesne jest więc nie wiem jak zareaguje moje ciało… Mam tyle myśli…
Hej. Bardzo mi przykro, że Cię to spotkało. Ja poroniłam pierwszą ciążę jakoś w 7 tygodniu (wizytę wcześniej było już serduszko), ale wyszło to jakoś w 10 tygodniu na kontroli, za ten czas nic się nie działo, organizm nie podjął próby oczyszczenia się i nawet nie wiedziałam, że ciąża się nie rozwija. Dostałam skierowanie do szpitala , dali mi tabletki poronne (praktycznie mnie nic nie bolało), niestety same tabletki nie wystarczyły i zabieg łyżeczkowania i tak musiał się odbyć. Ważne żeby wcześniej dostać tabletki żeby zmiękczyć szyjkę, wtedy zabieg nie jest tak inwazyjny. -
Emilka2 wrote:Hej dziewczyny, chyba i ja muszę dołączyć do wątku 😢 byłam tydz temu u lekarza - tylko pęcherzyk ciążowy. Kazał przyjść za tydzień. A więc byłam przedwczoraj i to samo - tylko pęcherzyk ciążowy 17mm. Wg tego co tam na karcie napisał to jest to 7tydz (6w2d). Kazał przyjść jeszcze za tydzień sprawdzić, ale nastawiał mnie już na puste jajo i poronienie…
Pytanie do Was - czy na takim etapie (ten 7-8 tydzień) lepiej będzie czekać w domu na poronienie czy lepiej szpital? Nie ukrywam że strasznie boję się łyżeczkowania, już wolałabym chyba farmakologię. Chociaż z drugiej strony ja nie miałam nigdy bolesnych okresów a tutaj piszecie że to jednak bardzo bolesne jest więc nie wiem jak zareaguje moje ciało… Mam tyle myśli…🧑 36 lat 🧔 36 lat
Starania od: ~sierpień 2021
2023: 3 x IUI ❌
uNK CD56bright 78% uNK CD56dim 22%
AMH 4,23 ng/ml Genotyp KIR Bx
2023 lipiec: stymulacja do IVF ✔️
2023 sierpień: punkcja: 3 zarodki 5-6 dniowe ✔️
2023 wrzesień: biopsja - przewlekły stan zapalny endometrium ❌
Sumarycznie biopsja x 5
2024 marzec: transfer ❌
2024 sierpień: ostatnia biopsja - brak zapalenia endometrium ✔️
2024 wrzesień: transfer ✔️
2024 listopad: 😇 8tc 💔
Został 1❄️
Transfer styczeń 2025??? -
A powiedzcie mi proszę, czy poronienie bez zarodka (w sensie u mnie jest tylko pęcherzyk ciążowy) to jest jakieś „łatwiejsze/prostsze”? 😔 Jakoś szybciej to przebiega czy to nie ma znaczenia?
To moja pierwsza ciąża i pierwsze poronienie, nie wiem na co się nastawiać🙎🏼♀️ 30 🙎🏼♂️32
💊 Omega3 (Norsan), Wit. C, Little Me z HealthLabs, wit. D3, Magnez z wit. B6. -
Emilka2 wrote:A powiedzcie mi proszę, czy poronienie bez zarodka (w sensie u mnie jest tylko pęcherzyk ciążowy) to jest jakieś „łatwiejsze/prostsze”? 😔 Jakoś szybciej to przebiega czy to nie ma znaczenia?
To moja pierwsza ciąża i pierwsze poronienie, nie wiem na co się nastawiać🧑 36 lat 🧔 36 lat
Sumarycznie biopsja x 5
Został 1❄️
I ja niestety dołączam do wątku 😥
2 tygodnie temu akcja serca, wszystko książkowo. Dziś 8+1 zarodek urósł ładnie doo 18mm, ale nie było akcji serca..prawdopodobnie ustała wczoraj/dziś.
Leki odstawione. Jeśli w ciągu tygodnia nie zacznie się samoistne poronienie, mam iść do szpitala.
Czy jest szansa na takim etapie ciąży na samoistne poronienie?
Ciężko potwornie 💔👩39
AMH: 3,6
KIR: AA
Kariotyp: OK
PCOS wyciszone, IO
👦kiepska jakość nasienia, oligozoospermia;
03.2024 bakterie w nasieniu - antybiotyki, 05.2024 bakterii brak; suplementacja; 07.2024 - jakość nasienia poprawiona
06.2016 - niedrożność lewego jajowodu
04.2023 - ciąża naturalna pozamaciczna (zagnieżdżona w lewym, niedrożnym jajowodzie). Usunięcie jajowodu z ciążą w 6tc.)
03.2024 - In vitro. Czas start. Angelius Katowice
05.2024 - histeroskopia, CD138 -> 0/10💪
I IVF p.krótki
01.07.2024 - punkcja (pICSI) -> 3🥚-> 2x MII -> 1x 3AA
06.07.2024 - ET, Accofil, beta 0 ❌
II IVF p.długi
27.08.2024 - punkcja (pICSI, Fertile Chip) -> 11🥚-> 7x MII -> 3x❄️ 4AA | 4BA | 4BA
28.09.2024 - FET 4AA (EG, AH, Accofil)
bHCG: 6dpt 2,5 | 8dpt ⏸️ | 9dpt 27 | 11dpt 58,6 | 13dpt 164 | 16dpt 714 | 20dpt 2601
26dpt CRL 0,42cm ❤️ | 8+1 💔 -
Emilka2 wrote:A powiedzcie mi proszę, czy poronienie bez zarodka (w sensie u mnie jest tylko pęcherzyk ciążowy) to jest jakieś „łatwiejsze/prostsze”? 😔 Jakoś szybciej to przebiega czy to nie ma znaczenia?
To moja pierwsza ciąża i pierwsze poronienie, nie wiem na co się nastawiać
Przykro mi że Ciebie też to spotkało 💔
Ja mogę powiedzieć na swoim przykładzie że mimo różnicy 5 tygodni, a nawet prawie 6, poronienia przebiegały podobnie. Nie ma się co bać łyżeczkowania, to zabieg jak wiele innych, lekarze wykonują go codziennie nie tylko w przypadku poronień.
Osobiście nie wyobrażam sobie poronienia w warunkach domowych ze względu na to, że bałabym się że zacznę nagle bardzo mocno krwawić albo wydarzy się coś innego niespodziewanego. W szpitalu leżałam sama na sali, gdy coś się działo to przyciskiem wzywałam pielęgniarkę. Bez problemu dostałam leki przeciwbólowe, lekarze regularnie kontrolowali jak się ma sytuacja, sprawdzali szyjkę, układ płodu. W momencie kiedy płód wypadł, lekarz od razu przyszedł mnie zbadać, czułam się zaopiekowana i bezpieczna.
Podziwiam kobiety, które decydują się na poronienie w domu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada, 22:53
02.2024: 8 tydz.💔👼🏻
10.2024: 13 tydz. 💔👼🏻 -
malina999 wrote:I ja niestety dołączam do wątku 😥
2 tygodnie temu akcja serca, wszystko książkowo. Dziś 8+1 zarodek urósł ładnie doo 18mm, ale nie było akcji serca..prawdopodobnie ustała wczoraj/dziś.
Leki odstawione. Jeśli w ciągu tygodnia nie zacznie się samoistne poronienie, mam iść do szpitala.
Ciężko potwornie 💔
Bardzo mi przykro z powodu Twojej straty 😢
Samoistne poronienie jest możliwe. Wszystko zależy od organizmu.02.2024: 8 tydz.💔👼🏻
Ciężko potwornie 💔
Bardzo Ci współczuję, przechodziłam to we, wtorek w środę miałam zabieg łyżeczkowania.
U mnie to wyglądało tak, że w niedzielę byłam na sor, brak akcji serca, w poniedziałek pojechałam jeszcze do ginekolog, potwierdziła, ciąża była bliźniacza więc od razu powiedziała, żebym pojechała do szpitala bo to raczej samo nie ruszy bez tabletek. Dostałam skierowanie na oddział. Zgłosiłam się we wtorek na przyjęcie, pobrali krew do badania, założyli wenflon. Położyli mnie na sali z 2 kobietami które miały zabiegi i wychodziły tego samego dnia więc później zostałam sama. Zabrali mnie na badanie ginekologiczne, upewnić się, że nie ma bicia serduszek. Podali mi tabletki. Po 2 godzinach dostałam skurcze, zaczęło boleć więc dostałam kroplówkę - szybko zadziałała. Po p/bólowych ból był taki jak przy mocniejszym okresie. Do 2 godzin wyroniłam zarodki, po tym już przestało całkowicie boleć. Na drugi dzień zabrali mnie na usg, nie oczyściłam się w całości więc wzięli mnie na zabieg. Usypiają więc niczego się nie czuje. Po 30 minutach już byłam wybudzona na sali. Jak znieczulenie zeszło to zaczęło boleć ale dostałam przeciwbólowe i potem już w ogóle nie bolało. Dzisiaj już prawie w ogóle nie krwawię.
Wiem, że to może zabrzmi źle ale od razu zastanów się co chcesz zrobić z zarodkiem bo będą pytać.
Ściskam Cię mocno! Pamiętaj, że to nie jest twoja wina!👧 - 32 PCOS
🧒 - 33
Starania od 2020
28.09.2024 - ⏸️
01.10.2024 - beta 596
03.10.2024 - beta 1300
14.10.2024 - jest ❤️
23.10.2024 - bliźniaki 2o1k, ❤️ 2 × 159
03.11.2024 - plamienie, SOR brak bicia serc, brak przepływu
05.11.2024 - 💔💔 -
Dziewczyny bardzo dziękuję za wsparcie i za odpowiedzi... ❤️❤️❤️
Każdej z nas z całego serca współczuję, tyle nas tutaj 😔😔😔Starania od 9.2015, niedrożny jajowód, w laparo 👍, w 1. histero 👍, AMH 0,848
nasienie - morf. 7 %, MSOME 0%, HBA i fragm. 👍, żylaki powrózka
GC:
2019 -> 3 x IUI ☹️
5.2020 krótki -> 2🥚-> 1 dojrzała
8.2020 długi -> 2🥚 -> 1 dojrzała
10.2020 krótki z primingiem estrog. -> 6🥚-> 1 dojrzała -> 1 IMSI z zamrożonymi 🥚 -> 10.2020 ET 8b ☹️, 11.2020 FET 8b ❄️ ☹️
2021 -> AP Dr Paliga❤️Metformina, Inozytol, DHEA, Q10, NAC, diag. immuno (Dr Sydor)
6.2021 -> 2. histero (usunięte zrosty)
11.2021 ->krótki po primingu testost. i estrog. -> 9🥚-> 7 dojrzałych -> 2 IMSI -> 3 blastki, 2❄️
11.2011 ET 2AA❤️
5dpt β 11,63 ❤️
20 GS+YS
7t3d 1,18 cm, FHR❤️147/min
NIFTY zdrowy synuś 💙
11.08.2022 zostałam mamą 🥰🥰🥰
11.2023 3. histero (usunięte zrosty), CD138 (-)
3.2024 FET 6AB❄️☹️
10.2024 FET 3BB❄️❤️(immunolog-Prograf)
5dpt β 13,2 ❤️
7t2d 5mm, FHR 70-80/min 💔☹️
8t2d 👼💔😭 -
Ciężko potwornie 💔🧑 36 lat 🧔 36 lat
Sumarycznie biopsja x 5
Został 1❄️
włosy barwy zboża wrote:Bardzo mi przykro, ja leki odstawilam w poniedziałek i od wczoraj coś się zaczyna dziać. Na dzisiaj biorę l4. Ja miałam 8+3, ale zarodek zdegradował się do 6 tygodnia i mam czekać do poniedziałku, jak się nie zacznie dziać to we wtorek dostaje leki na wywolanie skurczy, a jak nie pójdzie to czwartek szpital. Lekarka chce uniknąć łyżeczkowania.
Jak tam u Ciebie? Zmieniło się coś?02.2024: 8 tydz.💔👼🏻
Dziewczyny bardzo wam współczuję tego co przechodzicie.
Wiem jaki to ból. 💔
Sama czekam w domu na poronienie we wtorek odstawiłam leki i czekam.
Ale jak narazie nic się nie dzieje.
Obawiam się że skonczy się szpilatem 💔😭
Włosy barwy zboża
Jak sytuacja?
Jak się czujesz?
Rozwinęło się coś bardziej? -
Do mnie właśnie zadzwonili z Genesis że w materiale niestety nie było kosmówki dziecka, był tylko materiał matczyny 😥 nie mam już sił na to wszystko.
Proponują jeszcze badanie z bloczków parafinowych, ale pytanie czy to coś da jeśli materiał był pobierany w tym samym czasie z jednego miejsca i podejrzewam, że lekarz wyodrębnił tą „lepszą” część materiału właśnie do badań genetycznych.
02.2024: 8 tydz.💔👼🏻
U mnie lekkie krwawienie i coś powoli wychodzi. Wczoraj miałam dosyć mocne bóle i wjechał przeciwbólowy. Dzisiaj rano znowu nic się nie działo za bardzo, a teraz znowu się rozkręca. Obawiam się, że trochę to potrwa, ale ważne, że coś się dzieje. Dzisiaj wzięłam L4 od lekarki, rano byłam na morfologii i crp, zobaczymy co tam wyjdzie. Wynik mam przesłać lekarce.🧑 36 lat 🧔 36 lat
Sumarycznie biopsja x 5
Został 1❄️
Matylda88 wrote:Do mnie właśnie zadzwonili z Genesis że w materiale niestety nie było kosmówki dziecka, był tylko materiał matczyny 😥 nie mam już sił na to wszystko.
Proponują jeszcze badanie z bloczków parafinowych, ale pytanie czy to coś da jeśli materiał był pobierany w tym samym czasie z jednego miejsca i podejrzewam, że lekarz wyodrębnił tą „lepszą” część materiału właśnie do badań genetycznych.🧑 36 lat 🧔 36 lat
Sumarycznie biopsja x 5
Został 1❄️
włosy barwy zboża wrote:Kurcze mega mi przykro, niby lekarz powinien wiedzieć co pobiera a tu taka sytuacja ☹️
Zaczęłam się zastanawiać czy jest możliwe że cały materiał związany z dzieckiem poroniłam razem z płodem i może podczas łyżeczkowania nie było już w środku nic co mogłoby się nadawać do takiego badania.02.2024: 8 tydz.💔👼🏻
włosy barwy zboża wrote:U mnie lekkie krwawienie i coś powoli wychodzi. Wczoraj miałam dosyć mocne bóle i wjechał przeciwbólowy. Dzisiaj rano znowu nic się nie działo za bardzo, a teraz znowu się rozkręca. Obawiam się, że trochę to potrwa, ale ważne, że coś się dzieje. Dzisiaj wzięłam L4 od lekarki, rano byłam na morfologii i crp, zobaczymy co tam wyjdzie. Wynik mam przesłać lekarce.
Mi ordynator w szpitalu powiedział, że przeciwbólowe mogą spowolnić całą akcję, więc starałam się jak najdłużej wytrzymać bez. W dzień przyjęcia pierwszej dawki cytotecu powoli coś się zaczęło rozkręcać, ale wieczorem poprosiłam o przeciwbólowe, dostałam zastrzyk i na noc krwawienie i skurcze ustały. Następnego dnia dostałam kolejną dawkę cytotecu i wtedy wszystko poszło w przeciągu 2 godzin.02.2024: 8 tydz.💔👼🏻
Matylda88 wrote:Mi ordynator w szpitalu powiedział, że przeciwbólowe mogą spowolnić całą akcję, więc starałam się jak najdłużej wytrzymać bez. W dzień przyjęcia pierwszej dawki cytotecu powoli coś się zaczęło rozkręcać, ale wieczorem poprosiłam o przeciwbólowe, dostałam zastrzyk i na noc krwawienie i skurcze ustały. Następnego dnia dostałam kolejną dawkę cytotecu i wtedy wszystko poszło w przeciągu 2 godzin.🧑 36 lat 🧔 36 lat
Sumarycznie biopsja x 5
Został 1❄️
włosy barwy zboża wrote:Mi lekarka pozwoliła nawet nospe brać, powiedziała, że to nie ma znaczenia. Ja musiałam wziąć na noc aulin, bo bym nie spała. W dzień się mogę męczyć, ale w nocy wolałabym spać. Póki co tylko dwie tabsy wpadły, teraz jest całkiem znośnie.
Jak widać co lekarz to pogląd, i bądź tu człowieku mądry 😅02.2024: 8 tydz.💔👼🏻
10.2024: 13 tydz. 💔👼🏻