W oczekiwaniu na poronienie
-
WIADOMOŚĆ
-
sweetdream wrote:Cześć dziewczyny,
Ile tygodni po łyżeczkowaniu najlepiej udac się do ginekologa sprawdzić czy wszystko sie oczyściło?
Mi Pani ginekolog kazała przyjść po 4 tygodniach👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
27.01- badania genetyczne ✊
Mutacja MTHFR C677T
Mutacja MTHFR A1298C -
Owieczkaaa wrote:Tak jak wyżej, jeśli ciąża się nie rozwija prawidłowo, to duphaston może sztucznie podtrzymywać i przez to krwawienie nie może się rozwinąć.
Plamienie implementacyjne u mnie było plamieniem brunatnym, raz taką jasnoróżową plamka, natomiast nie żywa krew.
U mnie poronienie teraz wyglądało lżej niż moje standardowe okresy. Na podpasce trochę krwi, a tak to więcej przy podcieraniu: duża ilość śluzu z krwią i skrzepy.
Powiedz będą bądź jeśli masz możliwość to podejdź do gin. Każdy organizm jest inny, więc może faktycznie implementacja.
Dziękuję za odpowiedź, w końcu wieczorem skrzepy się pojawiły.
Już raz roniłam puste jajo, tutaj przez te prawie 3 dni była sama krew dlatego się zmartwiłam. Ale chyba już "ok" jeśli można tak powiedzieć 😢
W poniedziałek skontaktuje się z ginem i zbadam betę, dzięki za odzew! -
Madzialena95 wrote:Hej dziewczyny,
Jestem 8+2 stwierdzone puste jajo.
2 tygodnie temu odstawione wszystkie leki i przez ten czas nie przyszło krwawienie.
Wczoraj ok. 10 dostałam 3 tabletki Arthrotecu.
W domu od 18 do 24 potężne krwawienie ze skrzepami. Podpaska wymieniona około 2 w nocy i od tamtego czasu nic.
Czy to może oznaczać że wszystko się oczyściło?
Lekarka uprzedzała mnie o bardzo obfitym krwawieniu conajmniej 3 dni.
Myślę, że każdy organizm reaguje inaczej. Ja przy skrzepach przez 2 dni nie miałam za dużo krwi na podpasce tylko podczas podcierania ogromna ilość śluzu i skrzepów. Teraz już skrzepów nie mam natomiast jest krew.
Czy się oczyściło to na pewno na kontroli wszystko będzie wiadomo.🙋🏻♀️29 🙋♂️29
1cs - 09.24 biochem?
5cs - 12.24 ⏸️, 💔 6 tydzień
6cs - 🙏🏻 -
Buraczek wrote:Dziękuję za odpowiedź, w końcu wieczorem skrzepy się pojawiły.
Już raz roniłam puste jajo, tutaj przez te prawie 3 dni była sama krew dlatego się zmartwiłam. Ale chyba już "ok" jeśli można tak powiedzieć 😢
W poniedziałek skontaktuje się z ginem i zbadam betę, dzięki za odzew!
A czy teraz też miałaś puste jajo? Co na to ginekolog? U mnie powiedziała, że zdarza się to rzadko (aczkolwiek jakoś wydaje mi się, że jednak nie jest to takie rzadkie) i teoretycznie nie powinno już do tego dojść w przyszłości.🙋🏻♀️29 🙋♂️29
1cs - 09.24 biochem?
6cs - 🙏🏻 -
Owieczkaaa wrote:A czy teraz też miałaś puste jajo? Co na to ginekolog? U mnie powiedziała, że zdarza się to rzadko (aczkolwiek jakoś wydaje mi się, że jednak nie jest to takie rzadkie) i teoretycznie nie powinno już do tego dojść w przyszłości.
Mi lekarze po martwym porodzie też mówili, że bardzo rzadko się to zdarza. Po rozmowie z zaprzyjaźnioną położną okazało się jednak być to częstsze niż może się wydawać. Moim zdaniem lekarze nie chcą nas martwić w takich sytuacjach i przekłamują rzeczywistość9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔 -
Owieczkaaa wrote:A czy teraz też miałaś puste jajo? Co na to ginekolog? U mnie powiedziała, że zdarza się to rzadko (aczkolwiek jakoś wydaje mi się, że jednak nie jest to takie rzadkie) i teoretycznie nie powinno już do tego dojść w przyszłości.
Nie, przy takiej becie to nic by nie było widać. To raczej biochem ewentualnie ta cp no bo beta trochę rosła mimo krwawień.
Ginekolog w piątek nie odbierał telefonu, umowie się w poniedziałek, te skrzepy mnie "uspokoiły" trochę -
Czynnik V Leiden G1691A wynik G/G
Nie wykazano mutacji Leiden w genie czynnika V krzepnięcia.
Mutacja G20210A genu protrombiny wynik G/G
Nie wykazano mutacji G20210A w genie protrombiny
Czynnik V R2 H1299R wynik A/G
Wykazano obecność polimorfizmu R2 w jednym z alleli genu czynnika V krzepnięcia ( w układzie heterozygotycznym). Obecność polimorfizmu R2 w genie czynnika V zwiększa ryzyko trombofilii u osób będących nosicielami mutacji V Leiden
Mutacja MTHFR C677T wynik C/T
Wykazano mutacje C677T w jednym z alleli genu MTHFR w (układzie heterozygotycznym)
Mutacja MTHFR A1298C wynik A/C
Wykazano mutacje A1298C w jednym z alleli genu MTHFR w (układzie heterozygotycznym)
Mutacja 675 (4G/5G) w genie PAI-1 wynik 5G/5G
Nie wykazano obecność polimorfizmu insercyjno-delecyjnego 675 (4G/5G) w obrębie promotora genu kodującego inhibitor aktywatora plazminogenu-1 (PAI-1)
Obecność genotypu (5G/5G) nie wpływa na podwyższenie stężenia czynnika PAI-1
CZY KTOŚ WIE JAK TO CZYTAĆ. NAPISAŁAM DO LEKARZA ALE CZEKAM NA ODPOWIEDŹ I MARTWIĘ SIĘ
👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
Mutacja MTHFR C677T
Mutacja MTHFR A1298C -
Cześć Dziewczyny
Dwie kreski 23.12, powidła się trzecia inseminacja.
5+5 było już serduszko, kolejna wizyta po tygodniu (NFZ), wszystko ok. Progesteron w normie.
Wczoraj na wizycie kontrolnej dowiedziałam sie, że ciąża przestała się rozwijać...1.5 cm malutkiego szczęścia 💔 Chyba na zawsze zapamiętam ciche słowa lekarza"nie słyszę serduszka"Dokładnie w 8 tygodniu dniu się zatrzymało.
Dziś by było już 8+6...
Podbrzusze trochę pobolewa ale dopiero od wczoraj, dzisiaj brązowe plamienie...psychicznie różnie...
Na poniedziałek mam się stawić rano w szpitalu. Jestem ciekawa czy do poniedziałku coś się samo nie rozkręci.
Nie wiem jaka podjąć decyzję w sprawie badań wad genetycznych płodu, płci nie chce znać. 😔
Pierwsza ciąża, pierwsze poronienie... 💔💔💔
Mimo że wstępny plan zakładał ze po trzech nieudanych inseminacjach przejdziemy do IVF, już z lekarzem rozmawiałam, o kolejnej inseminacji lub dwóch skoro ta trzecia się powidła... Muszę mieć plan działania, w innym wypadku nie pozbieram się do kupy.
Pozdrawiam Was i ściskam 🫂🍀🫶🏼Starania od 2022 🍼
👩🏽 33 08/23 usunięto część lewego jajnika z torbielą s.
🧔🏻♂️ 33 Obniżone parametry
1️⃣04/24 CS ❌
2️⃣06/24 CS ❌
🏥 07/24 Zmiana kliniki
🧫AMH 1.03🫥 (HyCoSy)✅
3️⃣10/24 CS/🧪 1 IUI ❌
4️⃣11/24 CS/🧪 2 IUI ❌
5️⃣12/24 CS /🧪 3 IUI ⏸️ 🥹 🤍
27.01. 8t 💔
Czasami będziesz musiała zawalczyć o coś więcej niż jeden raz... -
Natalia13245 wrote:Czynnik V Leiden G1691A wynik G/G
Nie wykazano mutacji Leiden w genie czynnika V krzepnięcia.
Mutacja G20210A genu protrombiny wynik G/G
Nie wykazano mutacji G20210A w genie protrombiny
Czynnik V R2 H1299R wynik A/G
Wykazano obecność polimorfizmu R2 w jednym z alleli genu czynnika V krzepnięcia ( w układzie heterozygotycznym). Obecność polimorfizmu R2 w genie czynnika V zwiększa ryzyko trombofilii u osób będących nosicielami mutacji V Leiden
Mutacja MTHFR C677T wynik C/T
Wykazano mutacje C677T w jednym z alleli genu MTHFR w (układzie heterozygotycznym)
Mutacja MTHFR A1298C wynik A/C
Wykazano mutacje A1298C w jednym z alleli genu MTHFR w (układzie heterozygotycznym)
Mutacja 675 (4G/5G) w genie PAI-1 wynik 5G/5G
Nie wykazano obecność polimorfizmu insercyjno-delecyjnego 675 (4G/5G) w obrębie promotora genu kodującego inhibitor aktywatora plazminogenu-1 (PAI-1)
Obecność genotypu (5G/5G) nie wpływa na podwyższenie stężenia czynnika PAI-1
CZY KTOŚ WIE JAK TO CZYTAĆ. NAPISAŁAM DO LEKARZA ALE CZEKAM NA ODPOWIEDŹ I MARTWIĘ SIĘ
Hej,
Czynnik V R2 nie ma znaczenia jeśli nie masz mutacji Leiden. Nie masz trombofilii, jedynie trzeba metylowane witaminy B przy MTHFRWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego, 17:57
Natalia13245, Janette lubią tę wiadomość
31 lat
Hashimoto, niedoczynność tarczycy
MTHFR hetero, PAI-1 hetero
Starania od 05/2024
28.11.2024 ⏸️
10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane -
Ragazza wrote:Hej,
Czynnik V R2 nie ma znaczenia jeśli nie masz mutacji Leiden. Nie masz trombofilii, jedynie trzeba metylowane witaminy B przy MTHFR
Jej jak dobrze to słyszeć uff. Czy ten witaminy przepisze mi normalnie ginekolog. ? Jak zobaczyłam że coś jest nie tak to strasznie się przestraszyłam👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
Mutacja MTHFR C677T
Mutacja MTHFR A1298C -
To po prostu folian zamiast kwasu foliowego, większość suplementów dla kobiet w ciąży ma teraz już tylko aktywną formę, takie jest zalecenie od zeszłego roku, bo chyba koło 50% kobiet ma tę mutację
No i b12 w formie metylowanej - metylokobalamina
Warto sprawdzić poziom homocysteiny po pierwszej miesiączce po poronieniu31 lat
Hashimoto, niedoczynność tarczycy
MTHFR hetero, PAI-1 hetero
Starania od 05/2024
28.11.2024 ⏸️
10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane -
Ragazza wrote:To po prostu folian zamiast kwasu foliowego, większość suplementów dla kobiet w ciąży ma teraz już tylko aktywną formę, takie jest zalecenie od zeszłego roku, bo chyba koło 50% kobiet ma tę mutację
No i b12 w formie metylowanej - metylokobalamina
Warto sprawdzić poziom homocysteiny po pierwszej miesiączce po poronieniu
Ok na pewno tak zrobię jak mówisz👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
Mutacja MTHFR C677T
Mutacja MTHFR A1298C -
Owieczkaaa wrote:Myślę, że każdy organizm reaguje inaczej. Ja przy skrzepach przez 2 dni nie miałam za dużo krwi na podpasce tylko podczas podcierania ogromna ilość śluzu i skrzepów. Teraz już skrzepów nie mam natomiast jest krew.
Czy się oczyściło to na pewno na kontroli wszystko będzie wiadomo.
W ciągu dnia zaczęłam trochę brudzić i faktycznie przy podcieraniu też.
Myślicie że na kontrolę najlepiej pójść po ustaniu krwawienia czy szybciej żeby zobaczyć czy się oczyściło?
Lekarka mi mówiła że jeśli w ogóle nie wystąpi krwawienie to zgłosić się na izbę przyjęć a tak to przyjść po krwawieniu. -
Madzialena95 wrote:W ciągu dnia zaczęłam trochę brudzić i faktycznie przy podcieraniu też.
Myślicie że na kontrolę najlepiej pójść po ustaniu krwawienia czy szybciej żeby zobaczyć czy się oczyściło?
Lekarka mi mówiła że jeśli w ogóle nie wystąpi krwawienie to zgłosić się na izbę przyjęć a tak to przyjść po krwawieniu.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka -
Chameleon_13 wrote:Cześć Dziewczyny
Dwie kreski 23.12, powidła się trzecia inseminacja.
5+5 było już serduszko, kolejna wizyta po tygodniu (NFZ), wszystko ok. Progesteron w normie.
Wczoraj na wizycie kontrolnej dowiedziałam sie, że ciąża przestała się rozwijać...1.5 cm malutkiego szczęścia 💔 Chyba na zawsze zapamiętam ciche słowa lekarza"nie słyszę serduszka"Dokładnie w 8 tygodniu dniu się zatrzymało.
Dziś by było już 8+6...
Podbrzusze trochę pobolewa ale dopiero od wczoraj, dzisiaj brązowe plamienie...psychicznie różnie...
Na poniedziałek mam się stawić rano w szpitalu. Jestem ciekawa czy do poniedziałku coś się samo nie rozkręci.
Nie wiem jaka podjąć decyzję w sprawie badań wad genetycznych płodu, płci nie chce znać. 😔
Pierwsza ciąża, pierwsze poronienie... 💔💔💔
Mimo że wstępny plan zakładał ze po trzech nieudanych inseminacjach przejdziemy do IVF, już z lekarzem rozmawiałam, o kolejnej inseminacji lub dwóch skoro ta trzecia się powidła... Muszę mieć plan działania, w innym wypadku nie pozbieram się do kupy.
Pozdrawiam Was i ściskam 🫂🍀🫶🏼
U mnie była podobna historia. Szybko poszłam do szpitala bo chciałam to mieć za sobą. Stwierdziliśmy z mężem, że nie badamy materiału i lekarz też nie doradzał bo to pierwsza ciąża i pierwszy raz. Z perspektywy czasu to się zastanawiam jak praktycznie to się odbywa bo ja np po pierwsze byłam na sali bez łazienki więc bym musiała przez korytarz z tym latać a po drugie gorsze, u mnie te leki powodujące skurcze macicy wywoływały też biegunke więc byłoby ciężko coś wyłapać.starania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
PCOS w obrazie usg - brak objawów, cykle regularne, potwierdzone owulacje
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA
🙍♂️'90
Koncentracja 2,1 mln/ml
Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
✅kariotyp, CFTR, usg jąder
2022 - histeroskopia (polipy)
2024 - polipektomia
I IVF (menopur 150, orgalutran)
11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
12.12.24 FET I EG (estrofem, cyclogest, duphaston, claxane)
5 dpt ⏸️, 6 dpt beta 55, 8 dpt beta 162, 11 dpt beta 537, 15 dpt beta 3378, 21 dpt USG GS 1,65 cm CRL 0,2 cm, 7w5d CRL 1,47 cm i ❤️, 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) indukcja farmakologiczna 💔. -
Cześć dziewczyny, u mnie poronienie zakończyło się indukcja farmakologiczna w szpitalui do domu wyszłam w piątek. Jak czulyscie się po poronieniu samoistnym? Bolało Was coś? Ja ogólnie mam bardzo skąpe plamienia ale dziś zaczął mi doskwierać krzyż i dodatkowo mam stan podgorączkowy (maks 37,7). Trochę mam obawy ale nie chce panikować bo nie mam boli podbrzusza ani innych objawów, dodatkowo panuje sezon grupowy i wiadomo jak jest
-
Magnes wrote:Cześć dziewczyny, u mnie poronienie zakończyło się indukcja farmakologiczna w szpitalui do domu wyszłam w piątek. Jak czulyscie się po poronieniu samoistnym? Bolało Was coś? Ja ogólnie mam bardzo skąpe plamienia ale dziś zaczął mi doskwierać krzyż i dodatkowo mam stan podgorączkowy (maks 37,7). Trochę mam obawy ale nie chce panikować bo nie mam boli podbrzusza ani innych objawów, dodatkowo panuje sezon grupowy i wiadomo jak jest
Też wyszłam w piątek i z objawów tylko krwawienie (dzisiaj już malutkie). Chociaż miałam przez pół godziny taki mega ból w prawym boku aż mi momentami tchu brakowało i promieniowało do nogi ale przeszło jak poleżałam.starania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
PCOS w obrazie usg - brak objawów, cykle regularne, potwierdzone owulacje
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA
🙍♂️'90
Koncentracja 2,1 mln/ml
Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
✅kariotyp, CFTR, usg jąder
2022 - histeroskopia (polipy)
2024 - polipektomia
I IVF (menopur 150, orgalutran)
11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
12.12.24 FET I EG (estrofem, cyclogest, duphaston, claxane)
5 dpt ⏸️, 6 dpt beta 55, 8 dpt beta 162, 11 dpt beta 537, 15 dpt beta 3378, 21 dpt USG GS 1,65 cm CRL 0,2 cm, 7w5d CRL 1,47 cm i ❤️, 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) indukcja farmakologiczna 💔. -
Ja wczoraj rano myślałam, że już po, natomiast koło południa złapała mnie biegunka i później wyszło ze mnie do końca już chyba wsyztsko, że byłam w szoku trochę jak duży skrzep/tkanka to była. Wtedy też mnie jeszcze trochę pobolało w boku podbrzusza, ale chwilę później przeszło.
Dzisiaj czułam trochę krzyż, miałam trochę plamienia/krwawienia, ale wystarczyła jedna podpaska, nie było tego dużo. Poza tym - szczerze - czuję się lepiej niż w tych początkowych tygodniach ciąży, mam więcej energii i jakoś mi „lżej”. Czasami czuję się jeszcze osłabiona, ale ogólnie póki co jest ok. W czwartek idę na kontrolę.🙋🏻♀️29 🙋♂️29
1cs - 09.24 biochem?
6cs - 🙏🏻 -
Owieczkaaa wrote:Ja wczoraj rano myślałam, że już po, natomiast koło południa złapała mnie biegunka i później wyszło ze mnie do końca już chyba wsyztsko, że byłam w szoku trochę jak duży skrzep/tkanka to była. Wtedy też mnie jeszcze trochę pobolało w boku podbrzusza, ale chwilę później przeszło.
Dzisiaj czułam trochę krzyż, miałam trochę plamienia/krwawienia, ale wystarczyła jedna podpaska, nie było tego dużo. Poza tym - szczerze - czuję się lepiej niż w tych początkowych tygodniach ciąży, mam więcej energii i jakoś mi „lżej”. Czasami czuję się jeszcze osłabiona, ale ogólnie póki co jest ok. W czwartek idę na kontrolę.
Nie jesteś sama. Też po poronieniu jakbym miała więcej energii. W trakcie ciąży szybko się męczyłam, aż mi uszy zatykało. Zadyszka po krótkim dystansie. Miałam dziwne bóle nóg. Dwa tygodnie po poronieniu więcej siły i chęci do czegokolwiek. Niestety teraz jakiś wirus mnie dopadł po 2 tygodniach pracy. Totalne rozbicie i ból gardła. Miałam mieć biopsję endometrium, ale teraz nie wiem czy ryzykować jazdę do kliniki.♀️'89 | AMH: 4 - kariotyp ok
♂️ '89 - kariotyp ok
10.24 punkcja - 5❄️ (4x4.1.1, 1x4.1.2) nie przebadane
12.11.2024 r - transfer❄️ 4.1.1
🍀 7dpt- ⏸
20.11 -8dpt beta - 173,20 mIU/ml
23.11 -11dpt beta - 781,76 mIU/ml
03.12 - 5w5d - GS 1,56 YS 0,39
18.12 brak 💔 21.12 poronienie 6/8 tyg
Ferrytyna 37,17 ng/ml
TSH 2,064
MTHFR i PAI-1/SERPINE1 - hetero
NK w krwi - 15%
Zespół antyfosfolipidowy i ANA - ujemne
Genotyp Bx mąż C1
✅ 2DL1, 2DL3, 2DL4 del, 2DS1, 2DS4 (del-22bp), 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
⛔ 2DL2, 2DL4 norm, 2DL5 (grupa 1), 2DL5 (grupa 2), 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1 var