W oczekiwaniu na poronienie
-
WIADOMOŚĆ
-
Zula36 wrote:Tą rezerwę jajnikową to widać na usg? Bo bym się zapytała dr ale nie chce wyjść na debila.
Badanie rezerwy jajnikowej
Diagnostyka zmniejszonej rezerwy jajnikowej opiera się na wykonaniu następujących badań:
badania FSH,
badania AMH,
badania AFC.
Są one wykonywane z krwi pacjentki niezależnie od pory dnia i bez względu na to, czy spożyła ona posiłek.
Badanie AMH
Jest to oznaczenie hormonu antymüllerowskiego (Anti-Müllerian Hormone, AMH) w dowolnym dniu cyklu. Jajnik zaczyna wytwarzać AMH w macicy około 36. tygodnia ciąży. Jego poziom osiąga szczyt w wieku około 25 lat, a następnie stopniowo maleje – kilka lat przed menopauzą jego poziom jest niewykrywalny. Hormon ten jest najlepszym parametrem świadczącym o puli pęcherzyków jajnikowych i ich jakości. Pozwala ocenić płodność i czas, jaki pozostał kobiecie na zajście w ciążę. Nie zależy od masy ciała, przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych, a także nie zmienia się w czasie ciąży. Jest również istotnym narzędziem w diagnostyce kobiecych chorób, np. PCOS.
Badanie FSH
Jest to oznaczenie stężenia folitropiny (FSH) w 2-3. dniu cyklu. Jego wysokie stężenie świadczy o wyczerpującej się rezerwie jajnikowej.
Badanie AFC
Polega na określeniu liczby pęcherzyków antralnych (Antral Follicle Count, AFC). Jest to przezpochwowe badanie USG wykonywane w 2-5. dniu cyklu, w trakcie którego ocenia się liczbę pęcherzyków o średnicy 2-10 mm. -
Przed pierwszą wizytą musieliśmy zrobić szereg badań z krwii, USG ,a mój M oddawał spermę do badania.
Szczerze Ci powiem ,że nie zagłębiałem się z czego ona to wnioskuję bo ja wyników badań nie dostaje ani nie widzę . Muszę wnioskować jeśli chce je uzyskać . Ale wszystko co załączone w opisie miałam . -
Zula36 wrote:O kurczę, wyższa szkoła jazdy. Chyba jednak pytać nie będę tylko tak ogólnie jak on to widzi. Pewnie prywatnie z pare stow trzeba w laboratorium zostawić.
A FSH to koszt ok 20-30 zł w lab.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2020, 08:27
11.2016 💔 9tc
06.2020 cp - prawa strona. Laparoskopia (usunięcie jajowodu)
12.2020 cp lewa strona. Leczenie metotreksatem.
11.2021 cp - lewa strona. Usunięty jajowód.
CD138 ✅ brak stanu zapalnego
Diagnostyka immuno ✅ OK
Procedura I 04.2024 - protokół krótki (Gonal i menopur)
16.04 - punkcja; pobrano 15 🥚 zapłodnionych 9, - 3 zarodki
19.04 transfer ET z 3 doby
⛔ 05.2024 Ciąża pozamaciczna rogowa. Laparoskopia.
06.09.2024 FET cykl sztuczny 4AB
7dpt beta <2.30❌
04.10.2024 FET cykl naturalny 4BB
7dpt beta <2.30 ❌
Koniec pierwszej procedury.
Procedura II 10.2024 - protokół krótki (Rekovelle i menopur)
30.10 punkcja; pobrano 12🥚 zapłodnionych 7, - ❄️4AA, 4AA, 4BB, 3AB
Angelius Provita M.P. ❤️ -
Zula36 wrote:A to jeszcze nie taka zła cena. Można by zrobić z ciekawości. A jak sytuacja u Ciebie ? O której masz wizytę?
Wizytę mam o 12:00.11.2016 💔 9tc
Diagnostyka immuno ✅ OK
7dpt beta <2.30❌
7dpt beta <2.30 ❌
Jestem jestem. Żyje.
Miałam ciezki dzien i ciężka noc.
Na izbie niczego niepokojącego nie stwierdzili, macica czysta, szyjka ok, a te bóle przy toalecie moga sie pojawiać, nie wiedziałam tylko , ze az tak silne. Na wszelki wypadek dostałam urosept gdyby to jednak cos z pęcherzem sie działo i mam brać No spe.
Do tego po tym cholernym antybiotyku mam totalnie rozwalone jelita i cały układ pokarmowy, ani jesc nie mogę, pic, nie mówiąc o korzystaniu z toalety. Od żołądka w dol jeden wielki bol, skurcz, do tego jeszcze migrena stulecia mnie wczoraj dopadła:/ chciałam juz zeby mnie ktos dobił. Dzis jest troche lepiej, byłam jeszcze na usg jamy brzusznej rano bo bolał mnie tez mega woreczek żółciowy, ale na saczescie w porzadku. Nigdy wiecej doxycycliny.
starania od 2016
pcos, endo I st, lewy jajowód "upośledzony"
stymulacje 2017-2019
2019 -żpn,zabieg,
2020- 7 tydz. puste jajo płodowe...
2023- doszła adenomioza
2024- w drodze do ivf 😊
2.2024 -naturalny biochem
04.24 punkcja, stan zapalny endo
w oczekiwaniu na transfer ❄️
06.24 - transfer ❄️
8dpt beta 164
10dpt beta 413
21dpt jest fasola i serce 🥳
-
Tvisha wystraszylam się jak nic nie pisałaś, dużo zdrówka dla Ciebie oby wszystko szybko przeszło.Czekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
Słaba morfologia nasienia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan -
Tvisha dobrze ,że sprawdziłeś . Dużo zdrówka !!! Ja też mam problemy z jelitami i to duże . Nie wiem czy nie będę musiała iść z tym do lekarza tylko nie wiem czy mnie przyjmą.
Agula 🤞🤞🤞 daj znać po wizycie.
Kitaja ,Zula, fabcia a jak u Was Kochane ?
Ja po ciężkiej nocy .Budziłam się co chwilę ,a jak już wstałam ok 9 to prosto do nauki z moją córką . Tylko ,że ja nie mam zdolności pedagogicznych , a moja córką to ciężki kaliber ehhhhWiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2020, 11:52
-
Bassia dzięki że pytasz kochana, u mnie dziś tak sobie staram się zająć czymś głowę, ale co jakiś czas same łzy lecą, chyba muszę znaleźć jakiegoś psychologa bo nie poradzę sobie sama. Jak chłopaki są w domu jakoś staram się "trzymać" ale jak jestem sama wszystko puszcza. Dziś o 16stej jadę na spotkanie w pracy, trochę się stresuje, bo moja grupa wiedziała, że jestem w ciąży....
Wczoraj popołudniu miałam okropne wzdęcia, a na noc brałam tabletki przeciwbólowe bo dość mocno bolał mnie brzuch, dziś już lepiej.
Miłego dnia Aniolkowe MamyCzekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan -
Już po wizycie. Ciąża biochemiczna. Brak uwidocznionego zarodka, endo grubości 6mm. W piątek powtórzyć betę.
Ehh...11.2016 💔 9tc
Diagnostyka immuno ✅ OK
7dpt beta <2.30❌
7dpt beta <2.30 ❌
Agula bardzo mi przykro, tule mocno i wierzę, że nasze Aniołki jeszcze wrócą do nas. Jesteśmy tu z Tobą...Czekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan