X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Wrześnióweczki to fajnę dupeczki :)
Odpowiedz

Wrześnióweczki to fajnę dupeczki :)

Oceń ten wątek:
  • ilonia1984 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien doberek ;) pada u nas,pogoda paskudna,niezapominajko poekny wozio,Sysia to czekamy na pozytywa,jak wizelas meee wiruski to bedzie git,monilka samopoczucie jak u mnie coraz gorsze,plery bola coraz gorzej,brzuch okresowo,czop calczas odchodzi po troszku a Zosia nie ma zamiaru wylazic Jak narazie ;)Reniu trzymam kciuki za pozytywne wiadomosci ;)nadizejko u Ciebie tez juz niezle czas zlecial...31 tydzien Wow,wiaterku a ty jak sie czujesz? ;)

Renia7910, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość

<3 <3 cykl pp.Udalo sie Zosia <3
    wkoncu z nami :) 16.04.2016
  • niezapominajka Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilonka, milczałaś wczoraj i myślałam, ze moze juz na IP jestes :D
    Sysia, trzymam kciuki. Co do wózka to najfajniejsza jest w nim cena :) Myślałam prawdę mówiąc o kolorze szarym lub stalowym, ale za te pieniądze nie będę aż tak wybrzydzać. A ten kolorek też jest przyjemny :)
    Miłego dzionka

Agnieszka0812, monilia84 lubią tę wiadomość

1usajw4zj5vrwf30.png
  • Agnieszka0812 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Niezapominajko bardzo fajny wózek, no i jeszcze na gwarancji, czyli na pewno nie jakiś po 3 dzieci ;)
    Ja wczoraj byłam u gina, rozwarcie od zewnątrz już jest, od strony dziecka jeszcze trzyma, mam przez dwa tygodnie nie szaleć, tylko nogi ściskać ;) Może być tak, że w każdej chwili skoczy mi ciśnienie, wtedy telefon do gina, sterydy i rozwiązujemy ciążę. Do 18 w każdym razie mam spokojnie siedzieć na tyłku, a potem mogę sobie wieszać firanki (słowa gina :P ), raz przełożyła sobie pępowinę, ale zobaczymy jak to będzie, paciorkowców nie mam i dostałam listę badań do wykonania, które wezmę do szpitala, no i 1-2 razy w tygodniu na ktg, bo mam bolesne skurcze. Powiedział, że inny gin już wziąłby mnie na oddział ;) ale jestem grzeczna dziewczynka i będę w domu się oszczędzała.

niezapominajka, ilonia1984, Renia7910, monilia84 lubią tę wiadomość

Franio 2008 <3
    Wojtuś 2010 <3
    Ania 2016 <3
    Aniołek 11tc 10.04.15
  • ilonia1984 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga to faktycznie zaciskaj nogi,jeszcze troszke i ciaza donoszona,widzisz twojemu bobaskowi sie spieszy a moj leniuch nie ma zamiaru wychodzic ;)niezapominajko napewno bym napisala gdyby cos sie zaczelo dziac,kimu jak komu,ale wam...odrazu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2016, 10:37

Agnieszka0812, Renia7910, niezapominajka lubią tę wiadomość

<3 <3 cykl pp.Udalo sie Zosia <3
    wkoncu z nami :) 16.04.2016
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałyście to? Wstyd mi za nasz kraj...

Dzieckiem poczętym jest człowiek w prenatalnym okresie rozwoju, od chwili połączenia się żeńskiej i męskiej komórki rozrodczej." - głosi projekt ustawy, złożony u marszałka Kuchcińskiego, który uzyskał poparcie episkopatu, Szydło i, co pewnie w tej sytuacji najważniejsze, prezesa Kaczyńskiego.

Przeczytałam projekt tej ustawy oraz jego uzasadnienie. I chcę Wam powiedzieć, że też powinniście to uważnie zrobić.

Żaden z dotychczasowych pomysłów PiSu - ani zmiażdżenie TK, ani 500+, ani inwigilacja, ani obsadzenie całego kraju działaczami partyjnymi, ani zawłaszczenie publicznych mediów - nie będzie miał tak wielkiego wpływu na życie wszystkich nas, jak ten projekt.

Wszystkich, nie tylko kobiet.

Każdy z nas ma siostrę, kuzynkę, matkę, koleżankę z pracy, córkę, sąsiadkę, panią wychowawczynię, szefową albo podwładną. Kobiety zachodzą w ciążę. Prędzej czy później któraś ze znanych Ci kobiet - albo Ty sama - padnie ofiarą tej ustawy.

Chronione życie ludzkie zaczynało się będzie bowiem z chwilą "połączenia się żeńskiej i męskiej komórki rozrodczej".

Kodeks Karny ma zyskać nowy artykuł, "zabójstwo prenatalne". Zagrożone ono będzie karą od 3 miesięcy do 5 lat. Za to przestępstwo odpowiadać będzie i matka, i lekarz, i każda osoba, która w tym pomogła - także przyjaciółka, która przywiozła zza granicy pigułki wczesnoporonne lub udzieliła schronienia w czasie zabiegu w Czechach.

Jeśli przestępstwo zostanie popełnione nieumyślnie, grozić będzie kara do 3 lat. Sąd będzie mógł odstąpić od wymierzenia kary.
    Przez nieumyślne - jak stoi w uzasadnieniu ustawy - rozumie się poronienie w sytuacji, w której kobieta nie działała aktywnie na rzecz usunięcia ciąży, a jedynie ' w wyniku swojego nieroztropnego zachowania doprowadziła do śmierci dziecka".

Skutki?
    - przymus rodzenia dzieci przez zgwałcone dzieci, przymus rodzenia dzieci z kazirodztwa, gwałtu, w tym zbiorowego, przymus rodzenia płodów bez mózgu, etc. .
    - realny zakaz badań prenatalnych (np. aminopunkcja zwiększa ryzyko poronienia, lekarze będą się bać spraw karnych w przypadku powikłań po zabiegu) - z ustawy znika punkt o badaniach prenatalnych, w uzasadnieniu ustawy jest zapis o tym, że badania przestaną mieć uzasadnienie
    - nieoperowanie zaśniadu, ciąży pozamacicznej, generalnie konieczność utrzymania ciąży zagrażającej życiu matki, nawet jeśli spowoduje śmierć i matki i płodu
    - sprawy karne i kary więzienia w przypadku poronienia i martwego urodzenia; badanie przez sąd, czy matka nieumyślnie spowodowała przestępstwo - być może pracowała za dużo, nie poszła spać, zignorowała przeziębienie albo pojechała na wycieczkę na rowerze? - grozić będą za to 3 lata więzienia
    - zgłaszanie policji przez lekarzy przypadków poronienia lub podejrzeń

Skutki nieopisane w uzasadnieniu, a logiczne po jego lekturze:
    - zakaz invitro (nie jest wpisany w tej ustawie, ale skoro człowiek zaczyna się w momencie połączenia komórek, to wydaje się logiczne)
    - jeszcze większy strach ofiar gwałtu przed zgłaszaniem przestępstwa (wiele kobiet będzie chciało po gwałcie usunąć ewentualną ciążę; jeśli nie będą mogły tego zrobić tutaj, będą chciały mieć możliwość aborcji za granicą. Zgłoszenie zgwałcenia organom ścigania będzie wiązało się z ryzykiem ujawnienia / obawą)
    - śmierć okołoporodową wielu wyczekiwanych dzieci (część wad można skutecznie leczyć w okresie prenatalnym; przez brak badań wady te nie będą ujawnione i leczone aż do porodu)
    - śmierć, cierpienie i choroby wielu kobiet w wyniku pokątnie wykonywanych prób przerwania ciąży - przez wkładanie wieszaka, wstrzykiwanie domestosu, skakanie ze schodów, bicie w brzuch, kąpiele we wrzątku, etc.
    - trauma i wieloletnie skutki psychologiczne dla bardzo wielu rodzin, w których rodzą się niechciane dzieci (to w zasadzie mamy już teraz)
    - wzrost liczby niewinnych kobiet w zakładach karnych - ofiar "niefrasobliwego zachowania" w ciąży
    - wzrost liczby zwolnień chorobowych w ciąży (żaden lekarz ani matka nie zaryzykuje sprawy karnej, będzie 'dmuchanie na zimne')
    - wzrost kosztów pokątnej aborcji z udziałem lekarza - jeszcze mniejsza dostępność dla kobiet ubogich i wykluczonych
    - być może oznacza to, że będzie rejestracja ciąż i postępowanie karne w każdym przypadku stwierdzonej ciąży niezakończonej urodzeniem żywego dziecka
    - być może oznacza to też postępowania i śledztwa w przypadku kobiet wyjeżdżających za granicę w celu dokonania legalnej aborcji (w tej chwili nie jest to zabronione)
    - na pewno jeszcze większe zdumienie Zachodu i krytyka pod adresem Polski

GUS podaje, że martwych urodzeń w 2014 roku było ponad 1300. Nie wiem, ile było poronień, ale (za Wikipedią) poronieniem kończy się 10-15 procent ciąż.
    Po wejściu w życie ustawy każda taka sytuacja skończy się sprawą karną..

To okrutny, nieludzki, barbarzyński projekt, którego wejście w życie wpłynie na życie nas wszystkich.

PS Jeśli chcecie zobaczyć, jak takie prawo działa w praktyce, przykładem może być Salwador, gdzie roniące kobiety z sal operacyjnych trafiają prosto do więzienia. Możecie to sobie wyguglać.

#PolskaWieszakiemNarodów

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I to wszystko w XXI wieku... :(

• Wiaterek Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaa a żeby heparyne dostać z refundacją po poronieniu to prawie nie ma szans. Ja mam nadzieję, że tej ustawy nie wprowadzą bo to jest już szczyt wpieprzania się w ludzkie życie. Chyba się wyprowadzę z tego kraju... :/

Agnieszka0812 lubi tę wiadomość

Wojtuś ur. 12.11.2016 r. Cc
    Kornelia ur. 21.07.2019 r. Sn
    Moje największe szczęścia <3
    4 Aniołki
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli ustawa weszłaby w tym kształcie, to każda kobieta w naszej sytuacji musiałaby się spowiadać w prokuraturze, czy przypadkiem nie przyczyniła się do nieumyślnego spowodowania śmierci swojego dziecka. Że nie wspomnę o tym, ile wad można leczyć w łonie matki lub przynajmniej zdecydować się na poród w specjalistycznym szpitalu dzięki badaniom prenatalnym. A co z ciążami pozamacicznymi? Trudno mnie nazwać zwolenniczką aborcji jako takiej, ale ta propozycja ustawy jest i okrutna, i bezmyślna, i nie mogę uwierzyć, że jest na serio rozważana w XXI wieku. Nasze prawo w tej kwestii i tak jest już jednym z najbardziej drakońskich na świecie. No ale jeszcze nie wsadzają kobiet po poronieniu do więzień, jak w Salwadorze, więc widać jest konieczność jego zaostrzenia.

Renia7910, Wiaterek, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iloncia Tobie 7 dni zostało o kurcze :) Zosieńka widzę twardo siedzi :)

Aguś to widzę że Ty chyba mnie wyprzedzisz kochana eheheh :) Najważniejsze że z Anią wszystko ok, uważaj kochana na siebie, ja też od następnej wizyty tj 15.04 jeśli okaże się że z Kacperkiem wszystko ok i jeśli podrósł to chce zająć się "myciem okien" ehhehe chyba że synuś sam będzie spieszył się do wyjścia szybciej :)

Marzusiax to co napisałaś to tragedia poprostu wstyd, nie wiem co się dzieje w naszym kraju, naprawdę :(

Reniu mam nadzieję że lekarz powiedział Wam na wizycie coś co da Wam iskierkę nadziei bo ja wierzę że jeszcze się Wam uda <3

Agnieszka0812, ilonia1984 lubią tę wiadomość

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iloncia Zosienka wyjdzie wtedy kiedy nawet nie bedziesz sie tego spodziewac :)
    Aga no to zaciskaj nozki kochana :)
    niezapominajko sliczny wozeczek :) ja w sprawie wozka dobrze nie przemyslalam sprawy... kupilam taki jaki mi sie spodobal, zamiast zobaczyc czy jest lekki a ciezki jak cholera jest...mieszkam w bloku na 1 pietrze i nie ma mozliwosci zostawic wozka na parterze bo nie ma miejsca. Chyba bede trzymac go w samochodzie jak to sasiedzi robili.
    U nnie ciag dalszy prania z racji tego, ze nie mam duzo miejsca do suszenia wiec partiami piore. Krocze strasznie mnie boli a jak zlapie mnie klucie w szyjce to az czasem sie zlapie za krok hahaa czasem czuje przez te klucie jakby rozwarcie mi sie robilo. No nic 12.04 wizyta wiec sie okaze jak tam z Juleczkiem i co slychac z szyjka :)

ilonia1984, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, nie mogłam się oprzeć i kupiłam dla kolesia i starszaka...
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3f66dff794b9.jpg
    A koleś rośnie...
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7c4f5ba6f1f6.jpg
    Nadziejko, ja mieszkam na 4p bez windy i też zamierzam w aucie bunkrować wózek.
    Aga, zaciskaj nogi ;)
    Ilonka, nie mogę uwierzyć, ze to raptem max tydzień Wam został w takiej symbiozie ;)

ilonia1984, s1985, monilia84, Agnieszka0812, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

1usajw4zj5vrwf30.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slicznu brzuszek niezapominajko ! <3

niezapominajka, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość

• s1985 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzusiax wrote:
    Czytałyście to? Wstyd mi za nasz kraj...

Dzieckiem poczętym jest człowiek w prenatalnym okresie rozwoju, od chwili połączenia się żeńskiej i męskiej komórki rozrodczej." - głosi projekt ustawy, złożony u marszałka Kuchcińskiego, który uzyskał poparcie episkopatu, Szydło i, co pewnie w tej sytuacji najważniejsze, prezesa Kaczyńskiego.

Przeczytałam projekt tej ustawy oraz jego uzasadnienie. I chcę Wam powiedzieć, że też powinniście to uważnie zrobić.

Żaden z dotychczasowych pomysłów PiSu - ani zmiażdżenie TK, ani 500+, ani inwigilacja, ani obsadzenie całego kraju działaczami partyjnymi, ani zawłaszczenie publicznych mediów - nie będzie miał tak wielkiego wpływu na życie wszystkich nas, jak ten projekt.

Wszystkich, nie tylko kobiet.

Każdy z nas ma siostrę, kuzynkę, matkę, koleżankę z pracy, córkę, sąsiadkę, panią wychowawczynię, szefową albo podwładną. Kobiety zachodzą w ciążę. Prędzej czy później któraś ze znanych Ci kobiet - albo Ty sama - padnie ofiarą tej ustawy.

Chronione życie ludzkie zaczynało się będzie bowiem z chwilą "połączenia się żeńskiej i męskiej komórki rozrodczej".

Kodeks Karny ma zyskać nowy artykuł, "zabójstwo prenatalne". Zagrożone ono będzie karą od 3 miesięcy do 5 lat. Za to przestępstwo odpowiadać będzie i matka, i lekarz, i każda osoba, która w tym pomogła - także przyjaciółka, która przywiozła zza granicy pigułki wczesnoporonne lub udzieliła schronienia w czasie zabiegu w Czechach.

Jeśli przestępstwo zostanie popełnione nieumyślnie, grozić będzie kara do 3 lat. Sąd będzie mógł odstąpić od wymierzenia kary.
    Przez nieumyślne - jak stoi w uzasadnieniu ustawy - rozumie się poronienie w sytuacji, w której kobieta nie działała aktywnie na rzecz usunięcia ciąży, a jedynie ' w wyniku swojego nieroztropnego zachowania doprowadziła do śmierci dziecka".

Skutki?
    - przymus rodzenia dzieci przez zgwałcone dzieci, przymus rodzenia dzieci z kazirodztwa, gwałtu, w tym zbiorowego, przymus rodzenia płodów bez mózgu, etc. .
    - realny zakaz badań prenatalnych (np. aminopunkcja zwiększa ryzyko poronienia, lekarze będą się bać spraw karnych w przypadku powikłań po zabiegu) - z ustawy znika punkt o badaniach prenatalnych, w uzasadnieniu ustawy jest zapis o tym, że badania przestaną mieć uzasadnienie
    - nieoperowanie zaśniadu, ciąży pozamacicznej, generalnie konieczność utrzymania ciąży zagrażającej życiu matki, nawet jeśli spowoduje śmierć i matki i płodu
    - sprawy karne i kary więzienia w przypadku poronienia i martwego urodzenia; badanie przez sąd, czy matka nieumyślnie spowodowała przestępstwo - być może pracowała za dużo, nie poszła spać, zignorowała przeziębienie albo pojechała na wycieczkę na rowerze? - grozić będą za to 3 lata więzienia
    - zgłaszanie policji przez lekarzy przypadków poronienia lub podejrzeń

Skutki nieopisane w uzasadnieniu, a logiczne po jego lekturze:
    - zakaz invitro (nie jest wpisany w tej ustawie, ale skoro człowiek zaczyna się w momencie połączenia komórek, to wydaje się logiczne)
    - jeszcze większy strach ofiar gwałtu przed zgłaszaniem przestępstwa (wiele kobiet będzie chciało po gwałcie usunąć ewentualną ciążę; jeśli nie będą mogły tego zrobić tutaj, będą chciały mieć możliwość aborcji za granicą. Zgłoszenie zgwałcenia organom ścigania będzie wiązało się z ryzykiem ujawnienia / obawą)
    - śmierć okołoporodową wielu wyczekiwanych dzieci (część wad można skutecznie leczyć w okresie prenatalnym; przez brak badań wady te nie będą ujawnione i leczone aż do porodu)
    - śmierć, cierpienie i choroby wielu kobiet w wyniku pokątnie wykonywanych prób przerwania ciąży - przez wkładanie wieszaka, wstrzykiwanie domestosu, skakanie ze schodów, bicie w brzuch, kąpiele we wrzątku, etc.
    - trauma i wieloletnie skutki psychologiczne dla bardzo wielu rodzin, w których rodzą się niechciane dzieci (to w zasadzie mamy już teraz)
    - wzrost liczby niewinnych kobiet w zakładach karnych - ofiar "niefrasobliwego zachowania" w ciąży
    - wzrost liczby zwolnień chorobowych w ciąży (żaden lekarz ani matka nie zaryzykuje sprawy karnej, będzie 'dmuchanie na zimne')
    - wzrost kosztów pokątnej aborcji z udziałem lekarza - jeszcze mniejsza dostępność dla kobiet ubogich i wykluczonych
    - być może oznacza to, że będzie rejestracja ciąż i postępowanie karne w każdym przypadku stwierdzonej ciąży niezakończonej urodzeniem żywego dziecka
    - być może oznacza to też postępowania i śledztwa w przypadku kobiet wyjeżdżających za granicę w celu dokonania legalnej aborcji (w tej chwili nie jest to zabronione)
    - na pewno jeszcze większe zdumienie Zachodu i krytyka pod adresem Polski

GUS podaje, że martwych urodzeń w 2014 roku było ponad 1300. Nie wiem, ile było poronień, ale (za Wikipedią) poronieniem kończy się 10-15 procent ciąż.
    Po wejściu w życie ustawy każda taka sytuacja skończy się sprawą karną..

To okrutny, nieludzki, barbarzyński projekt, którego wejście w życie wpłynie na życie nas wszystkich.

PS Jeśli chcecie zobaczyć, jak takie prawo działa w praktyce, przykładem może być Salwador, gdzie roniące kobiety z sal operacyjnych trafiają prosto do więzienia. Możecie to sobie wyguglać.

#PolskaWieszakiemNarodów
    Ja to jak chcę sobie ciśnienie podnieść to oglądam wiadomości ;/

2004 - Agnieszka
    2010 - Filip moje skarby
    15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
    NEVER GIVE UP
    Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    s1985 wrote:
    Ja to jak chcę sobie ciśnienie podnieść to oglądam wiadomości ;/
    Ja nie oglądam nawet tego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś

Krew mnie zalewa jak slucham co nasz rząd wyprawia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oni sa po prostu nienormalni. My tu wszystkie stracilysmy ciaze i nawet nie wiemy dlaczego tak sie stalo a tu wymyslaja, ze prokurator ma sie zajmowac tym. Co maja powiedziec matki ktore urodzily martwe dziecko i to dla nich tragedia... wstyd normalnie co oni wymyslaja...

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może jak sie prokuratura zajmie, to i my sie dowiemy jakie były powody ;)

1usajw4zj5vrwf30.png
  • Agnieszka0812 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Miłego weekendu Wam życzę!
    A Ilonia Tobie szybkiego i lekkiego rozwiązania :-D

ilonia1984 lubi tę wiadomość

Franio 2008 <3
    Wojtuś 2010 <3
    Ania 2016 <3
    Aniołek 11tc 10.04.15
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy sie w 36tc <3
    Życzymy miłego i słonecznego dzionka :)

Agnieszka0812, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś

Miłego dnia dziewczynki!!!

monilia84, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość

‹‹ 926 927 928 929 930 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ