Zaczynamy znowu starania
-
WIADOMOŚĆ
-
M@linka wrote:Co do clexane to ja raczej bez niego ciąży bym nie donosiła. Biorę dawkę 0,6 i acard 75 i chyba mam tak duza nadkrzepliwosc, ze nawet nie zauważyłam żeby moja krew stala sie jakaś rzadsza czy żebym miała kłopoty z tamowaniem krwawień czy cos w tym stylu. Niektóre dziewczyny potrafią dostawac krwawień po samym acardzie. A u mnie nic-zero juchy z nosa, zero z dzisel, po pobraniu krwi normalnie szybko się tamuje, zero wzmożonej skłonności do siniaków.
U mnie było to samo, ta sama dawka i zero mocniejszych krwawień, też bym nigdy nie donosiła ciąży bez acardu i clexane
M@linka lubi tę wiadomość
Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
Haana wrote:U mnie też genetyk proponuje profilaktykę przeciwzakrzepową w ciąży. W dodatku u nas w rodzinie też można spotkać przypadki zawału, nadciśnienia, nawet udar. Teraz to chyba już nie mam nic do stracenia, 2 poronienia na koncie, zero dzieci przy mnie. Znam wiele przypadków gdzie heparyna jednak pomogła pomimo wcześniejszych niepowodzeń. Jak nie pomoże, trudno będę później płakać i będzie trzeba jeszcze dalej szukać. Ale zawsze jest nadzieja.
Ja mam "tylko" heterozygote Mthfr 1298ac Pai nie badalam. Rozmawialam z genetykiem na wizycie i powiedzial ze Mthfr ma 50% spoleczenstwa i ono nie jest wskazaniem do profilaktyki przeciwzakrzepowej clexane. Pytalam go o Pai to powiedzial ze ma jeszcze mniejsze znaczenie niz Mthfr. Kazdy lekarz mowi co innego i badz tu madry...a jednak poronienia sie zdarzaja.
U mnie tez w rodzinie sami zawalowcy, udary, problemy z sercem i nadcisnieniem. Wspomnialam o tym genetykowi i powiedzial ze ma to tez polowa spoleczenstwa i tylko jakby sie zdarzyl w rodzinie zator plucny albo zakrzepica to mozna to brac pod uwage.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2016, 12:35
-
Tak z drugiej strony skoro to nie ma wpływu na poronienia to dlaczego każą się pod tym kątem przebadać? Chwyt marketingowy? Marnowanie pieniędzy skoro wg niektórych nic to nie wnosi do diagnostyki?
Szkoda, że można spotkać rozbieżne opinie i tak naprawdę człowiek nic nie wie. -
nick nieaktualnyWitajcie:-)
łeb napierdziela - zaznaczam: nie piłam nic. Ja to w ogóle od alkoholu z daleka, blee....
Sprawozdanie:
- Ovitrelle podany rano
- dzieci u dziadków
- my: kino "Dziewczyna z pociągu", nachosiki z sosikiem serowym i potem łóżko
Miłego dnia Wam życzęElmo13, Niebieskaa, Gaduaaa, M@linka, Kadabra, Arleta lubią tę wiadomość
-
Vertigo, kurde, ja jestem antylekowa. Nienawidzę leków, dlatego nawet tarczycy nie leczyłam, bo miałam nadzieję, że może to brak jodu i dlatego brałam witaminki z jodem. Fak jest taki, że mam za soba dwa poronienia, Ty masz też dwa poronienia, ale też dwójkę dzieci. Inaczej bym się zachowywała, gdybym miała dziecko, pewnie nie brałabym pod uwagę żadnych zastrzyków, przecież to żadna przyjemność. Poza tym boję się czy te leki nie będa miały wpływu na dziecko w późniejszym etapie itd. Szczerze, mam nadzieję, że nie będę musiała ich długo brać. Boję się o ta ciażę i wolę ja wspomagać tak niż czekać biernie...Mama
12.2015 - pjp 9 tc
06.2016 - </3 12 tc -
roma wrote:Vertigo, a powiedz mi jak to wygląda od strony formalnej - jeśli mam opinię genetyka gdzie jest napisane, że zalecane jest przyjmowanie heparyny drobnocząsteczkowej przed długimi podróżami, sytuacjami długotrwałego unieruchomienia oraz w ciąży że względu na zwiększone ryzyko zakrzepicy (z tytułu mthfr) to lekarz rodzinny na takiej podstawie może wypisać receptę na refundację? Moja mi wypisała przed wyjazdem do Chorwacji ale nie była przekonana.
Nie może. To nie jest tak, że jak lek ma refundację to ma wskazania a jak nie ma refundacji to nie ma wskazań. Możesz mieć wskazania do podania leku ale nie znaczy to że od razu do refundacji.Córeczka, Synek, 2 Aniołki. W trakcie starań... -
Dziewczyny musicie ufać swoim lekarzom. Ja tylko wyraziłam opinię, że każde leczenie powinno być przemyślane. Ja Wam tego absolut nie odradzam ani nie odmawiam. Wszystkim życzę jak najlepiej. A o sobie mogę powiedzieć tylko tyle, że nie bralabym tych leków ja jako ja.
Udaru, zawały i nadciśnienie to jest efekt złego stylu życia a nie zatorowości czy nadkrzepliwosci. Tylko 1% takich zdarzeń ma związek z tymi zaburzeniami.Córeczka, Synek, 2 Aniołki. W trakcie starań... -
nick nieaktualnyNiebieskaa wrote:Aliska, ja dobrze pamietam, ze to Ty masz te urocze świnki? Kupiłaś w końcu kolejna?
Przedstawiam moją piątą świneczkę: Adę
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/683a31a094de.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a7a210f32d7a.jpg
Mój M mówi, że jak przybędzie jeszcze jedna świnia to on pakuje się.
A ja na to: " tak, to zacznij już"Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2016, 13:17
Niebieskaa, promyczek 39, Elaria, M@linka, Elmo13, Madera2000 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyvertigo wrote:Nie może. To nie jest tak, że jak lek ma refundację to ma wskazania a jak nie ma refundacji to nie ma wskazań. Możesz mieć wskazania do podania leku ale nie znaczy to że od razu do refundacji.
szczerze: nie wyobrażam sobie by na podstawie zaświadczenia od genetyka rodzinny bądź hematolog odmówili mi.
Trombofilia jest wskazaniem przecież do refundacji Clexane.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2016, 13:17
-
vertigo, zapytam o homocysteine. Jest ważna przed zajściem w ciąże? Ona jakoś wzrasta od chwili zapłodnienia?
Pytam, bo w sierpniu miałam ją na poziomie 10,88-to w sumie 3 miesiące po stracie. -
nick nieaktualnyKochane byłam dziś u gina wszystko z moją szyjką jest dobrze , szczelna i zamknięta na 4 spusty
mam brać magnez , porobić badania i być spokojna , maluszek ruszał się jak szalony niestety płci nie znam nadal a to zdjęcie maleństwa jak rączkami mnie dotka :*:*:*:*.https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8909ff4f0760.jpg
Alisa, promyczek 39, M@linka, Elmo13, Martynka30, Madera2000 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, musze sie pochwalić, trafiłam na likwidacje sklepu z rzeczami do domu, radar od razu na rzeczy do pokoju chrupka. Juz był mały wybór, ale nie mogłam sie powstrzymać. Obrazek, girlanda i doniczka:)
Alisa, vertigo, Szczęśliwa Mamusia, Pysia87, Evita, M@linka, Elmo13, Martynka30, Asia87 lubią tę wiadomość
Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
-
Vertigo, myślałam że sytuacja jest analogiczna jak np w przypadku euthyroxu. Na ten lek mam zaświadczenie od endokrynologa do którego chodzę prywatnie i zawsze lekarz rodzinny przepisuje mi go na refundację. Mój tata zmienił lekarza rodzinnego i nowy lekarz zaczął wypisywać mu euthyrox i hydrokortyzon na płatność 100%. Postanowił to wyjaśnić i zapytał w NFZ gdzie poinformowano go że lekarz rodzinny ma obowiązek wystawić te leki na refundację. Poza tym, wydaje mi się że wskazanie do jakiegoś leku podparte wynikami badań jest jednoznaczne z prawem do refundacji. Jeśli nie, to w takim razie kto ma do niej prawo?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2016, 13:35
25.05.2010 Aniołek 9 tc
03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud
17.04.2015 - Aniołek 8 tc
03.01.2016 - Aniołek 8 tc
29.04.2016 - Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy -
roma wrote:Vertigo, myślałam że sytuacja jest analogiczna jak np w przypadku euthyroxu. Na ten lek mam zaświadczenie od endokrynologa do którego chodzę prywatnie i zawsze lekarz rodzinny przepisuje mi go na refundację. Mój tata zmienił lekarza rodzinnego i nowy lekarz zaczął wypisywać mu euthyrox i hydrokortyzon na płatność 100%. Postanowił to wyjaśnić i zapytał w NFZ gdzie poinformowano go że lekarz rodzinny ma obowiązek wystawić te leki na refundację. Poza tym, wydaje mi się że wskazanie do jakiegoś leku podparte wynikami badań jest jednoznaczne z prawem do refundacji. Jeśli nie, to w takim razie kto ma do niej prawo?
Niestety tak nie jest. Np. lek xarelto, rywaroksaban, ma refundację w zatorowosci płucnej a w migotaniu przedsionków nie ma, chociaż ma wskazania. Clexane ma refundację w zespole antyfosfolipidowym, w tym w trakcie diagnostyki, w niedoborze białek c i s, w terapiach się pomostowych, w sytuacjach unieruchomienia i pewnie w jeszcze kilku innych. poronienia nawracajace jeśli nie ma ewidentnej trombofilii nie są wskazaniem do refundacji tego leku. Mutacja mthfr nie daje rozpoznania trombofilii i jak ktoś słusznie zauważył, ma ją pół globu, więc jest to po prostu wariant jakiś a nie choroba.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2016, 13:56
Madera2000 lubi tę wiadomość
Córeczka, Synek, 2 Aniołki. W trakcie starań... -
Co do taty-brak zaświadczenia od specjalisty = brak refundacji. Musi być dokumentacja pełna i kompletna. Nowy lekarz nie może wypisać tego na gębę, musi być ksero kartoteki albo inny dowód na to, że ktoś to kiedyś rozpoznał. Jeśli ja rozpoznaje niedoczynność tarczycy to ja to leczenie refunduje. Jeśli ktoś inny rozpoznaje a ja mam przedłużać leczenie to muszę to mieć na piśmie. Inaczej z własnej kieszeni pokryje różnicę. Fundusz jest cudowny dla pacjentów jak przychodzą pytać ale jak przyjdzie do kontroli, to uwiesza się na lekarzu. Generalnie lekarz zawsze jest winien bo fundusz nigdy nie stanie po stronie lekarza, choćby nawet tam wiedzieli, że te informacje są nieprawdziwe. Przerabialam to setki razy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2016, 14:04
Córeczka, Synek, 2 Aniołki. W trakcie starań... -
Dzięki za info
A co do taty to oczywiście zaświadczenie jest u lekarza rodzinnego w kartotece.25.05.2010 Aniołek 9 tc
03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud
17.04.2015 - Aniołek 8 tc
03.01.2016 - Aniołek 8 tc
29.04.2016 - Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy -
Haana wrote:vertigo, zapytam o homocysteine. Jest ważna przed zajściem w ciąże? Ona jakoś wzrasta od chwili zapłodnienia?
Pytam, bo w sierpniu miałam ją na poziomie 10,88-to w sumie 3 miesiące po stracie.
Podwyższenie homocysteiny zwiieksza ryzyko zatorowe i może być dowodem zbyt niskiego poziomu kwasu foliowego i witaminy b12=zwiększone ryzyko wady cewy nerwowej. Jakie są normy? Bo nie pamiętam.Córeczka, Synek, 2 Aniołki. W trakcie starań... -
Jak juz tak męczycie Vertigo ,to ja sie dopne do pytania Haany
U mnie normy homocysteiny sa {5-15} ja mam 8,70 ,zrobione tydzien po zabiegu,
BIalko S mam 71 gdzie normy 74-104
czy to cos znaczy?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2016, 14:14
2017r-IVF-wrzesień-nieudane
2018r-naturalny Cud♥