X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Zaczynamy znowu starania
Odpowiedz

Zaczynamy znowu starania

Oceń ten wątek:
  • M@linka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2017, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonaLiza wrote:
    Dziękuję ..
    Czasem mam wrazenie, ze wiecej od Was dostaje niz sama daje.Ja niestety nie mam na tyle mocy by kogokolwiek pocieszac, nie umiem, nie wiem co napisac. Chyba najpierw musze sie sama zapelnic pozytywna moca by potem ja dystrybuowac dalej.

Elaria super historia, oby miala dobry konie!

Monaliza doskonale Cie rozumiem bo ja cały czas mam świadomość ze więcej na forum otrzymuje niż sama daje. Tak jak piszesz o sobie - ja tez nie wiem najczęściej co napisać i jak się odnieść. To dla mnie trudność. A jak mam coś na sile pisac i jeszcze ma wyjść to inaczej niż miałam intencje - to wolę milczeć. Dlatego podziwiam szczerze Dziewczyny forumowe, które mimo swoich trosk potrafią dodac otuchy innym!

MonaLiza lubi tę wiadomość

jnmqdzu5ponocqze.png
    uch5ha00mu9kkjgg.png
    uch520mm81yzf57p.png

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2017, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koteczka89 fajnie że wszystko przebiega dobrze , fajnie że brzuszek rośnie , czekamy na foto o którym pisałaś ;)

annak życzę ci kochana aby te najbliższe dni przyniosły tylko pozytywne wiadomości , żeby wszystko było w porządku i rozwiało twoje obawy , żebyś Twoje dni do końca ciąży mogła przeżyć w spokoju bez żadnych obaw. Co do tego że mniej się udzielasz na wątku to wszystkie umiemy zrozumieć , każdy ma gorsze dni , w których nie czuje się najlepiej , poza tym wiadomo że teraz masz dużo ważniejszych spraw na głowie ;)

Jagna75 kochana bardzo mnie cieszy że tak radujesz się ciążą wraz z mężem , wnet zaczniesz czuć pierwsze ruchy twojego maleństwa .Spoglądając na Twój suwaczek myślę o moim aniołku - bo szłyśmy równo tydzień w tydzień ;)
    Nawet się nie obejrzysz a będziesz już kupować ciuszki , wózek i inne ważne akcesoria dla maluszka ;) dzięki za twoja wypowiedz odnośnie kibicowania dziewczyną i że będziesz do nas zaglądać ;)

MonaLiza ja wierzę kochana że uda ci się ;)zobaczysz ;) jak nie teraz to napewno następnym razem - tylko nie poddawaj się - czasami ciąża przychodzi w najmniej oczekiwanym momencie , chce cię widzieć jaką kolejna dziewczynę na liście zafasolkowanych ! mam nadzieję że w najbliższym czasie znajdziesz tą pozytywna energię która da ci siły na każdy kolejny dzień ;)

a to dla was dziewczyny ;) troszkę na poprawę humoru ;*
    tulę was wszystkie ;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/67b767313143.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/db0f32ec4eda.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/830352a7405f.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/efb797580020.jpg

MonaLiza, Mamaokruszka lubią tę wiadomość

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2017, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka dokladnie,szlysmy łeb w łeb,bylo mi razniej ze tak razem niestety do pewnego momentu.Bardzo mi brakuje takiego kompana,nawet ostatnio pomyslalam o tobie o tym ze tak nagle jedno zycie odeszlo.Niespodziewalam sie tego,cieszylam sie twoją ciazą tym bardziej ze nawet co do dni nasze ciaze byly jednakowe.
    Podobna historia miala miejsce z Jaq i M@linką,obie mniej wiecej na tym samym etapie,obie walczyly w szpitalu i los rowniez odebral jednej z nich szczescie.Tak jak i tobie ja bede takim wyznacznikiem straty tak i pewnie Jaq jest [email protected] mi naprawde ale wiem ze twoje dziecko jeszcze wróci tsk jak i do mnie wrócilo.

czarnulka24 lubi tę wiadomość

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Koteczka82 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2017, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    Czarnulka dokladnie,szlysmy łeb w łeb,bylo mi razniej ze tak razem niestety do pewnego momentu.Bardzo mi brakuje takiego kompana,nawet ostatnio pomyslalam o tobie o tym ze tak nagle jedno zycie odeszlo.Niespodziewalam sie tego,cieszylam sie twoją ciazą tym bardziej ze nawet co do dni nasze ciaze byly jednakowe.
    Podobna historia miala miejsce z Jaq i M@linką,obie mniej wiecej na tym samym etapie,obie walczyly w szpitalu i los rowniez odebral jednej z nich szczescie.Tak jak i tobie ja bede takim wyznacznikiem straty tak i pewnie Jaq jest [email protected] mi naprawde ale wiem ze twoje dziecko jeszcze wróci tsk jak i do mnie wrócilo.
    Kurczę to jest najsmutniejsze kiedy idziemy razem, udaje się a potem jedna znowu musi zaczynać od początku :(

Justa jesteś? Już dawno nie pisałaś co u Ciebie.

Michałek 04.04.2009 - Nasz skarb.
    Aniołek 08.11.2016//Aniołek 08.02.2017 //2.05.2020 Aniołek

ONA: 39 lat
    Hiperprolaktynemia - Bromergon
    IO - Siofor 500mg
    ANA 3+ - Encorton 10mg
    3 cykle z Clo ❌
    Zioła ojca Sroki ❌
    Wiesiołek
    1 cykl Aromek 1x1 ❌
    2 cykl Aromek 2x1 ❓

ON: 38 lat
    Okaz zdrowia
    Nasienie - Normozoospermia✅
    Suple: magnez z B6, kwas foliowy, vit D3 i E, astaksantyna, cynk.

Droga do sukcesu jest zawsze w budowie...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2017, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie przeżyłam z mężem fajny moment, bo Tadek się uaktywnił, kiedy oglądaliśmy coś w telewizorze i kazałam mężowi rękę położyć na brzuchu i dwa razy mały go puknął, a potem było widać, jak się brzuch uwypukla. Ja już to obserwuję/ czuję na zewnątrz od jakiegoś czasu (pierwsze delikatne ruchy w 16tc), ale mąż dotąd jakoś miał pecha, czy brak cierpliwości, a tu taka współpraca :-) Wzruszający moment.

No i ja też miałam tu swoją bliźniaczkę ciążową, której się nie udało dojść do dalszego etapu :(

promyczek 39, Niebieskaa, M@linka, Koteczka82, Gaduaaa, kiti lubią tę wiadomość

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2017, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    No cóż tak czasami jest , może to jeszcze nie był mój czas. .bardzo cierpię po stracie moich aniołków. . Mam taką ciuchutka nadzieję że może następnym razem się uda donosić ciążę i żeby dzidzia była zdrowa byłabym najszczęśliwsza . . Bo jak nie to już chyba bym się załamała totalnie. . Ale chcę wierzyć że może tym razem lekarz dobierze mi taki zestaw leków który mi pomoże ..

07.06.2019 synek

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2017, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wrote:
    Ja właśnie przeżyłam z mężem fajny moment, bo Tadek się uaktywnił, kiedy oglądaliśmy coś w telewizorze i kazałam mężowi rękę położyć na brzuchu i dwa razy mały go puknął, a potem było widać, jak się brzuch uwypukla. Ja już to obserwuję/ czuję na zewnątrz od jakiegoś czasu (pierwsze delikatne ruchy w 16tc), ale mąż dotąd jakoś miał pecha, czy brak cierpliwości, a tu taka współpraca :-) Wzruszający moment.

No i ja też miałam tu swoją bliźniaczkę ciążową, której się nie udało dojść do dalszego etapu :(

No zapewne jest to piękny czas móc poczuć ruchy dzidzi.. jeszcze gdy uczestniczył w tym mąż. . Piękne nawiązywanie więzi z dzidzia jeszcze będąca w brzuszku.. ☺

Elaria lubi tę wiadomość

07.06.2019 synek

• jomi81 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka, cieszę się, że @ tak szybko przyszła. Kiedy zaczynacie kolejne starania? Jak długo lekarz kazał czekać?

Elaria, cudownie z tymi ruchami :) To są najpiękniejsze chwile w ciąży :) Mąż pewnie wzruszony.
    Jeśli chodzi o wątki rówieśnicze to ja akurat przy córce trafiłam na świetne dziewczyny. To nie był typowy przekrój polskiego społeczeństwa, bo właśnie brak tam było takich historii jakie opisujesz. Każda z dziewczyn miała fajną rodzinę, większość z nas była raczej w okolicach 30tki lub 30+. Z wieloma dziewczynami udało mi się spotkać w realu i te znajomości trwają do dziś. Pamiętam jak opowiadałam przyjaciółce o tej naszej grupie styczniowych mam i gdy ona zaszła w ciążę od razu weszła na grupę rówieśniczą, a tam same młodziutkie dziewczyny, historie często mrożące krew w żyłach (straszni mężowie, fatalna sytuacja ekonomiczna, bezrobocie etc.). Nie mogła się tam odnaleźć i jeszcze przed końcem ciąży na dobre odeszła z forum.

MonaLiza, ja mimo wszystko będę dziś zaciskać kciuki za tego sikańca :) Powodzenia!

Annak, trzymam też mocno kciuki za Twoje usg III trymestru. Ono już na szczęście rzadko wnosi jakieś nowe informacje, także na pewno wszystko będzie pięknie. Wielu ginekologów wręcz uważa je za zbyteczne, chociaż ja w ciąży z córką też je robiłam, bo wg mnie ostrożności nigdy za wiele. No i to zawsze dodatkowa okazja do podejrzenia Maleństwa.

Jagna75, nifty to drogie badanie, ale warto w nie zainwestować po to chociażby, żeby móc zacząć cieszyć się ciążą tak jak to teraz u Was ma miejsce :)

MonaLiza, czarnulka24, Elaria lubią tę wiadomość

Olga 05.01.2013
    IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
    10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
    24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka :)
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • MonaLiza Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny milo naprawde milo sie robi jak sie czyta Wasze wpisy:) Nie wiem czy zdaze dzis siknac bo nie dosc ze w robocie mam kosmos, chyba nie dam rady skiknąć po test, potem od razu po pracy do weterynarza z psem, potem ide do dietetyka ( juhu! :) ) i na koniec do kosmetyczki. Moj maz nie raczyl mi pomoc chociaz z psem. O wlasnie! Niech mi test kupi chociac. W ogole mnie wczoraj strasznie wkurzyl. Jakos mam go dość, wszystkiego dość. Ale za to na allegro zamowilam 10 testow :) Tylko zanim przyjda.. Jakos skoluje ten test, no nie moge Was zawiesc:)

Elaria nawet ciezko mi sobie wyobrazic jak sie czuje takie ruchy. Na pewno cos pieknego:) A te zdjecia w necie co niby widac nozke czy raczke to chyba fotomontaz co ?:)

Czarnulko podziwiam Cie, wg mnie szybko doszlas do siebie, potrafisz podniesc czowieka na duchu, a niedawno sama tyle przeszlas.. Co z lekarzami od tych ANA, bylas juz u kogos? Mi sie dobrze wydaje, ze Ty za granica mieszkasz czy cos pomylilam?

No wlasnie gdzie jest Justa?

Ja niestety na zywo mam dwie kolezanki, z ktorymi szlysmy rowno z ciazami.

jomi81 lubi tę wiadomość

uwo99n73lnbybmmo.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonaLiza wrote:

Czarnulko podziwiam Cie, wg mnie szybko doszlas do siebie, potrafisz podniesc czowieka na duchu, a niedawno sama tyle przeszlas.. Co z lekarzami od tych ANA, bylas juz u kogos? Mi sie dobrze wydaje, ze Ty za granica mieszkasz czy cos pomylilam?

tak, jestem za granicą mam zwolnienie do końca miesiąca później w lutym zamierzam lecieć do POLSKI mam zamiar iść do reumatologa , hematologa , internisty , no i pewnie odwiedzę endokrynologa - ja postanowiłam że jak tym razem zajdę w ciążę to chyba zlecę ciężko mi będzie bez męża no ale cóż może jak już donoszę ciążę za okres w którym zawsze obumierała to będę latać choć na tydzień do niego ..

07.06.2019 synek

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jomi81 wrote:
    Czarnulka, cieszę się, że @ tak szybko przyszła. Kiedy zaczynacie kolejne starania? Jak długo lekarz kazał czekać?

Ja mam zamiary się starać początkiem marca , ale w lutym mam pójdę na usg więc zapytam lekarza o to czy faktycznie będę mogła ;)

07.06.2019 synek

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Monalizo to faktycznie ciężki dzień u Ciebie.. mega busy :) ale dasz radę no i faktycznie sikaj :) trzymam kciuki ! &&&

Elaria fantastyczna niespodzianka dla dwojga rodziców od Waszego dzieciątka :) Oby takich więcej :)

Elaria lubi tę wiadomość

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • MonaLiza Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulko a gdzie za granica mieszkasz?

Gaduaaa sikne dopiero pod wieczor :) Chyba , że wcześniej siknie mi czymś innym :/

uwo99n73lnbybmmo.png
  • jomi81 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonaLiza, też w weekend zamówiłam hurtowo testy ;) Niech będą w domu i czekają na swój czas.

MonaLiza lubi tę wiadomość

Olga 05.01.2013
    10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • promyczek 39 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monaliza sikaj! :)
    Elaria i Tadek :) gratulacje uaktywnienia :* i dzięki ze nam przytoczylas te historię
    Niebieskaaa i Mariankaaa :) damy Wam trochę oddechu ale badzcie z nami :*
    Annak i Ava :) Cudownie sie Was czyta :) i super wiedziec ze zawsze tu bedziecie ,az wszystkie Zajdziemy !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2017, 09:30

MonaLiza, Niebieskaa, Elaria lubią tę wiadomość

2017r-IVF-wrzesień-nieudane
    2018r-naturalny Cud♥
    5b09h371owxjb82f.png
  • Haana Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaOkruszka dziękuje za wywołanie. :)
    Ja pracuję, mam zmiany po 11 h, więc ciężko mi codziennie zaglądać na forum i coś odpisać. Dziś mam wolne. U mnie ogólnie ok. Myślę tylko nad tymi przeciwciałami ana, niby mam to wyjaśnione, ale ciągle myślę. Czy ten steryd w nawet w najmniejszej dawce nie jest mi potrzebny... ale z drugiej strony może faktycznie te straty przez te trzy mutacje. Muszę jeszcze przed wznowieniem starań jeszcze raz odwiedzić ginekologa aby mi to wszystko jeszcze raz przeanalizował i rozwiał wątpliwości.

Jagna, wiesz ja od początku czułam, że z synkiem będzie wszystko dobrze. :)

2 aniołki <3 <3 never give up
    Lipiec 2017 Szczęśliwa Żona
    Kwiecień 2018 Szczęśliwa Mama
    17u9wn15caesulxa.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria to wspaniale ze mozesz juz dzielic takie chwile z męzem,to musi byc wspaniale uczucie dla faceta.Mój mąz zaczyna mówic do mojego brzuszka moze kiedys bedzie mu dane ze synek poczestuje go porządnym kopniakiem :-)

Jomi dokladnie nifty kosztują i nie zalujemy.Ale troche wkurza mnie ze na jakis test pappa który potrafi sporo namieszac jest refundacja a na nifty które moze 100%pewnosci tez nie dają ale rzadziej pomylki sie zdarzają nie ma.Przynajmniej dla kobiet po 35roku te testy powinny byc bardziej zalecane i chociaz po czesci refundowane wtedy z pewnoscią byloby mniej stresów.
    Moja gin na nfz pytala mnie ostatnio ile kosztują te nifty,mimo wszystko stwierdzila ze nadal sporo kosztują ale byl czas kiedy kosztowaly 3600zl,wow!to juz masa pieniedzy.Miejmy nadzieje ze pewnego dnia te testy bedą dla kazdego.

MonaLiza ja to tam nie wiem czy te 10 testów bedzie potrzebne,wydaje mi sie ze mozesz je poprostu zwrócic,poprostu zycze ci tych dwóch kreseczek kochana,nalezą ci sie juz

MonaLiza, Elaria lubią tę wiadomość

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • MonaLiza Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna no widzialam dzis patrzylam ile te testy kosztuje, masakra ogolnie. Nie jestem jeszcze na tym etapie ale w razie czego bede wiedziala z kim sie konsultowac:) Najwazniejsze, ze wszystko wyszło dobrze.

A testy mam nadzieje, ze mi sie nie przydadza i bede mogla je rozdac:)

Nie moge no nie moge sie skupic na robocie..

uwo99n73lnbybmmo.png
  • skrzat1988 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane:)

Na chwilkę do Was zajrzałam nadrobić zaległości.
    Jagna ogromnie się cieszę, że wszystko u Was w porządku, gratulacje synka:)
    Elaria mi też się marzy przeżyć kiedyś taki moment z mężem:) to musiało być magiczne!

Ja jestem jakoś w trakcie owu, "jakoś", bo nawet nie powiem Wam, który dziś mam dzień cyklu, wiem tylko, że koło 5 lutego powinnam dostać @. Nie biorę żadnych leków, od czasu do czasu co 3 dni przypomni mi się o kwasie foliowym. Bez tabsów czuję się cudownie. Pierwszy raz od dawna zobaczyłam u siebie przezroczysty, porządny śluz płodny i tylko dlatego wiem, że mam dni płodne;) Z mężem cieszymy się sobą i powiem Wam, że... już nie pamiętam kiedy było tak fajnie w łóżku;)
    Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym sobie nie myślałam, że może akurat teraz coś z tego będzie. Tym bardziej, że 4 lutego miną 2 lata jak zobaczyłam na teście ciążowym 2 kreski. Może akurat tego dnia 2 lata później moje dziecię do mnie wróci, tak jak do annak? Może zrobię tego dnia test:)

Poza tym niestety...ale w pracy słabo:( Pani o której Wam pisałam zwiększyła swoją negatywną aktywność. Jest dla mnie niemiła, opryskliwa, nie chce mi się chodzić do pracy, rano jest mi źle i w ogóle najchętniej zostałabym w domu. Pocieszam się, że staż trwa krócej niż rok i zacisnę zęby i wytrzymam. Ale nie chcę znów wracać do czasów, w których płakałam rano, że muszę iść do znienawidzonej roboty...

Ehh jak widzicie niestety nie wszystko zawsze jest ok. Tak sobie myślę, że może ja przyciągam takie potwory do siebie w pracy, bo moje znajome jakoś nie mają takiego "szczęścia" jak ja i nie narzekają na atmosferę w pracy. Albo jestem taka wrażliwa...

M@linka lubi tę wiadomość

1 rok starań -> 04.2015 - 11 tc [*]
    2 lata starań od poronienia... i CUD :)

m3sxrjjgan8b5awa.png
  • jomi81 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna, pappa wg mnie w ogóle nie powinien być polecany kobietom po 35 roku życia. Sama mam kilka koleżanek, którym pappa zepsuło sporą część ciąży. Po tych ich przygodach obiecałam sobie, że jeśli będę jeszcze kiedyś w ciąży na pewno zrobię nifty lub harmony.

Olga 05.01.2013
    Nela i Tymon 09.01.2018
‹‹ 1756 1757 1758 1759 1760 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ