X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Zaczynamy znowu starania
Odpowiedz

Zaczynamy znowu starania

Oceń ten wątek:
  • KammaMarra Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusannaDean wrote:
    Mam niedoczynność, ale będę chciała ponowić wszystkie badania łącznie z przeciwciałami. Czy do tych badań warto dołożyć przeciwciała p/jądrowe ana1?

Mam również nie nadwagę, a raczje otyłość już.... jutro badania insuliny glukozy z obciążeniem a dietetyk już szykuje po tych wynikach dla mnie dietę... to też może mieć wpływ...
    Warto.
    A tArczycę w ciazy badalas leki bralas lbu bierzesz?

05.12.2017 Kubuś

Aktualnie 6/7 tyg?

Chwilo trwaj....
  • Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Druśka91 wrote:
    Cześć dziewczyny. Dawno tu nie zaglądałam. Jakoś trudno mi sie pozbierać po tym wszystkim. Niedawno dostałam wyniki badan genetycznych. "Materiał" niestety był za bardzo zniszczony jak to określili w laboratorium i byli w stanie okreslić tylko płeć. Miałabym dziewczynkę :( Oprócz tego dostałam dzisiaj wyniki badan na trombofilię wrodzona i wyszły mi dwie mutacje : MTHFR_677C-T heterozygotyczny i PAI-1 4G homozygotyczny. Na rozmowe z genetykiem jestem umówiona dopiero na 19 kwietnia. Może któraś z was byłaby wstanie przybliżyć ten temat. Byłabym bardzo wdzięczna...
    Druśka, bardzo mi przykro :( Ogromnie współczuję straty.
    Co do mutacji to ja mam podobny zestaw: mutacje heterozygotyczne PAI-1 4G oraz MTHFR 1298A-C.
    MTHFR 677C-T zaburza przyswajanie kwasu foliowego - dobrze jest brać metylowany w połączeniu z metylowanymi B6 i B12. Te dwie mutacje są wskazaniem do brania w ciąży heparyny, Acard też do rozważenia. To tak w telegraficznym skrócie. Znajdź dobrego hematologa i ginekologa. Zbadaj homocysteinę, wynik powyżej 7 jest przeciwwskazaniem do starań.
    I przede wszystkim nie katuj się czytaniem wszystkich przerażających opisów w internecie. To są rzeczy, które można leczyć i które nie przekreślają szans na macierzyństwo.

relg2n0ax4qs6djf.png
    Asia, mama Aniołka Adasia 05.07.2016 (*)
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    U mnie było odwrotnie. Śnił mi się pozytywny test i wyszedł pozytywny. Mam więc nadzieję, że mój miniony sen o pięknie bijącym serduszku i małej fasolce też się ziści w piątek.

Niebieska Wzruszyłam się. Ja wiele razy chciałam kupić coś dla dzieciątka... ale boję się.
    Nesairah, mam nadzieje, ze niedlugo nadejdzie taki moment, ze kupisz cos dla Maluszka... strach jest i moze obezwladniac.. ale w tej ciazy wierzylam, ze ta cala wyprawka na pewno bedzie uzyta.

Przezylam mocno moje dwa poronienia, ktore zdarzyly sie w 6 i 8 tygodniu, ale jak pomysle sobie..ze tutaj na ovu jest watek: porod martwego dziecka, gdzie kobiety dziela sie historiami z porodu martwego dziecka... to robi mi sie slabo.. kwietniowki prawie wszystkie rozpakowane.. ufff...zadnej nie zdarzyla sie tak tragiczna historia...

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • Druśka91 Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaokruszka wrote:
    Druśka, bardzo mi przykro :( Ogromnie współczuję straty.
    Co do mutacji to ja mam podobny zestaw: mutacje heterozygotyczne PAI-1 4G oraz MTHFR 1298A-C.
    MTHFR 677C-T zaburza przyswajanie kwasu foliowego - dobrze jest brać metylowany w połączeniu z metylowanymi B6 i B12. Te dwie mutacje są wskazaniem do brania w ciąży heparyny, Acard też do rozważenia. To tak w telegraficznym skrócie. Znajdź dobrego hematologa i ginekologa. Zbadaj homocysteinę, wynik powyżej 7 jest przeciwwskazaniem do starań.
    I przede wszystkim nie katuj się czytaniem wszystkich przerażających opisów w internecie. To są rzeczy, które można leczyć i które nie przekreślają szans na macierzyństwo.

Dziekuje Ci bardzo. Zaczełam teraz troche czytac i wyskoczyły mi jakies strony z zespołem Downa. Nie wiem czy mi sie chce płakac czy śmiać

Aniołek - 8.04.2016 - 10 tydz
    Szymon - 14.03. 2017 - 9 tydz
    Obecnie: Acard, Clexane, Kwas foliowy 5 mg, Duphaston, Witaminy z grupy B, SymvitalMama
    7u22rjjgvtn9wleb.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wrote:
    Niebieska, i tak jesteś bardzo, ale to bardzo dzielna. Twój poród był ciężki, a emocje wielkie całą ciążę i podczas porodu, ale na szczęście Chrupeczka jest idealna. A hormony też schodzą, więc płaczliwość z jakiegokolwiek powodu (na smutno, ze zmęczenia, ze wzruszenia itd) jest zupełnie na miejscu.

A ja dziś kończę zakupy wyprawkowe, codziennie dochodzą paczki, bo ja po żadnych sklepach nie chodzę, mam daleko do miasta, nie mam z kim (mąż w pracy, a weeekendy w sklepach dżungla) no i w necie mam nieporównanie większy wybór i lepsze ceny. A dziś Misia pomagała mi wybrać wzory i koloru ciuszków dla Tadzia zamówionych na allegro, bo jednak brakowało mi takich na ciepłe dni, bo ona jest z jesieni, a braciszek późna wiosna. Siostra przeszczęśliwa, że SAMA mogła decydować, jakie ciuszki będzie nosił jej brat. Trochę celowo tak zadziałałam, niech czuje się ważna w tym wszystkim. No, a teraz ona mnie prosi by jej pokazać, jak wygląda poród hhmm... Może znajdę jakiś lajtowy film na yt. Ja w jej wieku widziałam cielącą się krowę, poród kotki i jakoś mnie nie przeraziło. No i jak przeglądałyśmy zakupy z apteki internetowej to musiałam tłumaczyć, co jest co, także wkładki laktacyjne, podkłady poporodowe. Nie chcę jej wystraszyć, ale staram się być szczera.
    Jakie cudowne podejscie do Michasi!!! Chyle czola... tak tak tak! Jaka Michasia musi byc dumna, ze uczestniczy w tak waznych przygotowaniach i w taki sposob moze przywitac brata. To baaaardzo wazne aby starszak byl przygotowany w tak wspanialy sposob na przyjscie rodzenstwa.

Elaria lubi tę wiadomość

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KammaMarra wrote:
    Warto.
    A tArczycę w ciazy badalas leki bralas lbu bierzesz?
    Nie zdążyłam nawet zbadać, bo chciałam przy progesteronie, mój błąd następnym razem lecę od razu, wynik tuz po ostatniej stracie był 2,4.... jutro będę wszytko robić plus różyczka i toksoplazmoza, bo lekarz zasugerował

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Druśka91 wrote:
    Dziekuje Ci bardzo. Zaczełam teraz troche czytac i wyskoczyły mi jakies strony z zespołem Downa. Nie wiem czy mi sie chce płakac czy śmiać
    Nie czytaj kochana, bo w internecie zawsze są te najgorsze historie opisane, jak mówi mamaokruszka nie czytaj tego.... to tylko dodatkowo stresuje.....

• Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Druśka91 wrote:
    Podobno są jakieś badania, które wiążą niedobory kwasu foliowego ze zwiększonym ryzykiem zespołu downa i autyzmu u dzieci. Podobno. Dlatego tak ważne jest, żeby brać odpowiednie formy kwasu foliowego, bo u nas on przyswaja się znacznie trudniej, ba, może być toksyczny. Ale na to wszystko jest rada, więc nie taki MTHFR straszny jak go malują

relg2n0ax4qs6djf.png
    Asia, mama Aniołka Adasia 05.07.2016 (*)
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • Ikarzyca Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jest to logiczne, bo niedobory kwasu mogą prowadzić do wad cewy nerwowej więc do złego rozwoju podstawowego układu u dziecka. Nie trzeba być super uczonym żeby wydedukowac sobie wnioski, ale dalej to są tylko tabelki, statystyki, nie zawsze mające zastosowanie w prawdziwym życiu.

o148df9havalwhwu.png

Aniołeczek (*) 9tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaokruszka wrote:
    Podobno są jakieś badania, które wiążą niedobory kwasu foliowego ze zwiększonym ryzykiem zespołu downa i autyzmu u dzieci. Podobno. Dlatego tak ważne jest, żeby brać odpowiednie formy kwasu foliowego, bo u nas on przyswaja się znacznie trudniej, ba, może być toksyczny. Ale na to wszystko jest rada, więc nie taki MTHFR straszny jak go malują
    Np actifolin ma 2mg w tym 1 mg folian a nie kwas foliowy, ale to jest bez przepisu lekarza, może sa jakieś skuteczniejsze i lekarz przepisze

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ikarzyca wrote:
    No jest to logiczne, bo niedobory kwasu mogą prowadzić do wad cewy nerwowej więc do złego rozwoju podstawowego układu u dziecka. Nie trzeba być super uczonym żeby wydedukowac sobie wnioski, ale dalej to są tylko tabelki, statystyki, nie zawsze mające zastosowanie w prawdziwym życiu.
    Czyli jak sie nie przyswaja albo staje się toksyczny to proste, ze działa na zarodek jak niedobór lub całkowity brak....

• Asia87 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okruszku przeoczyłem Twój post. Kochana no to w porę się hematolog zorientował. Koniecznie skonsultuj to z innym. Jesteś bardzo odważna, ale chyba postapilabym tak samo. Wierzę że wszystko skończy się dobrze i dla Ciebie i dla Maleństwa.

SusannaDean, Mamaokruszka lubią tę wiadomość

Synuś, największe szczęście :*
    Córcie ur. 28.02.18r.
    04.2016 [*] 10tc 09,11.2016 cb

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uhh no mam wynik bety.

Wartości małe, ale przyrost w normie.

Wczoraj o 9:30 gdzieś było 28,1 a dziś o 8:30 czyli 23 godziny później jest 50,2.

Także przyrost niby ok, z kalkulatora wychodzi, że przyrosło 79% w ciągu 23h ;) a może owu była dzień później niż mi się wydawało? hmmm....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2017, 15:44

Kaczuszka86, Genshirin, czarnulka24, Asia87, Koteczka82, Niebieskaa, sy__la lubią tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamookruszka Trzymam mocno za Ciebie kciuki, musisz znaleźć lekarza który zawalczy razem z Tobą.

Susanna, jesteśmy obie na podobnym etapie. Damy radę, ja w to mocno wierzę chociaż czasem tej wiary zaczyna brakować. Znaleźć przyczynę naszych strat, to teraz najważniejsze.

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamookruszka - "wspaniały" hematolog.... Chyba się z powołaniem pomylił :/ Może powinien być znachorem?

Wdech, wydech, wdech, wydech.... I powodzenia w znalezieniu dobrego hematologa :)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline to po cichu gratuluje :)

Ja juz po spotkaniu Pani z OA.. :) bylo milo, mamy dzwonic za miesiac pytac o kwalifikacje :)

Jacqueline, Kaczuszka86, Ikarzyca, promyczek 39, Genshirin, Gaduaaa, Koteczka82, Aga22, Niebieskaa, jatoszka lubią tę wiadomość

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti wrote:
    Mamookruszka Trzymam mocno za Ciebie kciuki, musisz znaleźć lekarza który zawalczy razem z Tobą.

Susanna, jesteśmy obie na podobnym etapie. Damy radę, ja w to mocno wierzę chociaż czasem tej wiary zaczyna brakować. Znaleźć przyczynę naszych strat, to teraz najważniejsze.
    Brakuje wiary, ale trzeba się uczepić choć tej iskierki która jest, jak to usłyszłałam, dobrze, że mogę zajść, to uz połowa sukcesu, na resztę przyjdzie czas, ja myślę że jak poznamy przyczyny to droga do sukcesu będzie już krótka i na pewno nie wyboista !!!! Dziś (a przynajmniej w tej chwili) mam takie poczucie!!!!

• Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Druśka91 przykro mi z powodu straty dziewczynki.. :( trzymaj sie!!

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Uhh no mam wynik bety.

Wartości małe, ale przyrost w normie.

Wczoraj o 9:30 gdzieś było 28,1 a dziś o 8:30 czyli 23 godziny później jest 50,2.

Także przyrost niby ok, z kalkulatora wychodzi, że przyrosło 79% w ciągu 23h ;) a może owu była dzień później niż mi się wydawało? hmmm....
    A ja nie gratuluje po cichu tylko GŁOŚNO :) Dziewczyno 2 dni przed terminem @ masz super betę tak trzymaj i wierz w tego dzidziusia nie poddawaj się musi być dobrze już za dużo wycierpiałaś masz nagrodę !

Jacqueline lubi tę wiadomość

• Yoselyn82 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliska my sie nie znamy osobiscie ale podoba mi sie twoje poczucie humoru, twoje teskty sa swietne!!

wyslalam priv :)

Alisa lubi tę wiadomość

❤️❤️❤️
‹‹ 2161 2162 2163 2164 2165 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ