X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Zaczynamy znowu starania
Odpowiedz

Zaczynamy znowu starania

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Abby_ wrote:
    Chyba wyraźnie napisałam ze w błąd usg wierzę.

Czyli: niekompetencja lekarzy??? Choć ciężko uwierzyć, że gin nie zobaczy owulki czy pęcherzyka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2016, 13:56

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hanaa - jeśli nie zaszłabym w ciążę miedzy grudniem a połową marca, to musielibyśmy starania odłożyć do lipca przynajmniej, bo jednak w połowie maja zaczynają się truskawki, a wcześniej dochodzi pielenie, także obciążenie fizyczne raczej nie na rękę, bo gdyby tfu tfu znów miało się nie udać, to bym sobie wyrzucała, że to przez robotę może :/

Myślałam, że tak do lipca 2017 to też dobry odpoczynek byłby dla organizmu, ale z drugiej strony tak bardzo mi się tęskni...

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa wrote:
    Czyli: niekompetencja lekarzy??? Choć ciężko uwierzyć, że gin nie zobaczy owulki czy pęcherzyka
    Wiesz co cholera wie. Błąd gina. Gowniany sprzęt. Niesprzyjajace warunki w podrobach. Zawichrowania cyklu.
    jestem w stanie sobie wyobrazić ze na monitoring przychodzi kobieta co ma zawsze owu w 12dc i dupa nic nie ma. A ten cykl z jakichś względów okazuje się długi jak brazylijska telenowela i owu jest np w 21dc. Tak długo to chyba nikt monitoringu nie robi. Ostatni wpadłam na wykres dziewczyny która owu miała w 40ktoryms dc i jest z tego ciąża :D jaja jak berety :D

• sy__la Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Abby_ wrote:
    Chyba wyraźnie napisałam ze w błąd usg wierzę.

A nie :-P napisałaś, że wierzysz w błąd lekarza, że czegoś nie zauważył ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2016, 14:06

Marysia ur. 21.04.2017 <3 niemowle.gif
    Aniołek 7t5d [*]
  • laila_25 Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vertigo wrote:
    Roma najpierw potwierdź czy to konieczne. Raczej masz jakieś poplątane hormony niż stoisz przed koniecznością ponownej łyżki po takim czasie.

Abby i Gaduaa co Wy z tymi testami wyprawiacie? ;) Ja dzisiaj jestem w pierwszym dniu ciąży i za 9 miesięcy drodze mojego syneczka Kajtulka :) lub córeczkę Małgorzatę Joannę ;)

Alisa to jest całkiem normalne ze jajników raz widać a raz nie. Jamniki nie są przyszyte do otrzewnej.

Pozostałym dziewczynom życzę pięknego i spokojnego dnia. Schizujace - objawy ciąży są bez znaczenia, proszę przestać martwić się o cycki. Proszę ucalowac ode mnie swoje karty ciąży.

Nie masz racji co do jajnika :P

O jajniku:
    Jest on sprężyście zawieszony na swych więzadłach i ustawienie jajnika jest czynnie regulowane przez więzadło właściwe oraz więzadło wieszadłowe. Jeżeli zachodzą zmiany chorobowe, to więzadła te mogą ulec usztywnieniu. Ruchy jajnika odbywają się głównie w stosunku do osi biegnącej przez jego brzeg krezkowy; jajnik wykonuje ruchy prostopadle do niej, jak okiennica dokoła swych zawiasów. Poza tym jajnik może się przesuwać we wszystkich kierunkach razem z wię­zadłem szerokim na ile pozwala na to napięcie otrzewnej. Również ustawienie macicy, a nawet drugostronnego jajnika wpływają na ustawienie więzadła szerokiego i jajnika. Samo się przez się rozumie, że we wszystkich przemieszczeniach powodowanych np. przez guzy, czy przez zmiany położenia sąsiednich trzew (macicy, pęcherza, odbytnicy) przesuwa się również jajnik przymocowany do więzadła szerokiego i zmienia swoje położenie. Jest rzeczą wiadomą, że jajnik towarzyszy macicy ciężarnej i podnosi się wraz z nią do jamy brzusznej. W czasie połogu jajnik powraca do swego dawnego położenia. Wskutek rozluźnienia aparatu więzadłowego jajnik może zstępować niżej, na dno przestrzeni zamacicznej a nawet wstępować do przepuklin, o czym wspomina­liśmy poprzednio. Położenie i ustawienie jajnika zależne jest więc od napięcia aparatu więzadłowego, od ustawienia więzadła szerokiego macicy, jak i samej macicy, od stanu wypełnienia pęcherza i odbytnicy, od pętli jelitowych zawartych w zagłębieniu odbytniczo-ma-cicznym, wreszcie od napięcia i stanu skurczu mięśniówki dna miednicy; na poło­żenie i ustawienie jajnika, tak samo więc jak i innych trzew, wpływają te wszystkie czynniki, które zmieniają ciśnienie wewnątrzbrzuszne.

ckai43r82q8wblmu.png
    aniołek 01.02.2016r
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    laila_25 wrote:

O jajniku:
    Jest on sprężyście zawieszony na swych więzadłach i ustawienie jajnika jest czynnie regulowane przez więzadło właściwe oraz więzadło wieszadłowe. Jeżeli zachodzą zmiany chorobowe, to więzadła te mogą ulec usztywnieniu. Ruchy jajnika odbywają się głównie w stosunku do osi biegnącej przez jego brzeg krezkowy; jajnik wykonuje ruchy prostopadle do niej, jak okiennica dokoła swych zawiasów. Poza tym jajnik może się przesuwać we wszystkich kierunkach razem z wię­zadłem szerokim na ile pozwala na to napięcie otrzewnej. Również ustawienie macicy, a nawet drugostronnego jajnika wpływają na ustawienie więzadła szerokiego i jajnika. Samo się przez się rozumie, że we wszystkich przemieszczeniach powodowanych np. przez guzy, czy przez zmiany położenia sąsiednich trzew (macicy, pęcherza, odbytnicy) przesuwa się również jajnik przymocowany do więzadła szerokiego i zmienia swoje położenie. Jest rzeczą wiadomą, że jajnik towarzyszy macicy ciężarnej i podnosi się wraz z nią do jamy brzusznej. W czasie połogu jajnik powraca do swego dawnego położenia. Wskutek rozluźnienia aparatu więzadłowego jajnik może zstępować niżej, na dno przestrzeni zamacicznej a nawet wstępować do przepuklin, o czym wspomina­liśmy poprzednio. Położenie i ustawienie jajnika zależne jest więc od napięcia aparatu więzadłowego, od ustawienia więzadła szerokiego macicy, jak i samej macicy, od stanu wypełnienia pęcherza i odbytnicy, od pętli jelitowych zawartych w zagłębieniu odbytniczo-ma-cicznym, wreszcie od napięcia i stanu skurczu mięśniówki dna miednicy; na poło­żenie i ustawienie jajnika, tak samo więc jak i innych trzew, wpływają te wszystkie czynniki, które zmieniają ciśnienie wewnątrzbrzuszne.

Heeee???? a tak po polsku :-)

• laila_25 Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jajnik jest mocowany na wiezadlach które sa wypustkami otrzewnej. Jest do niej przyczepiony tylko buja sie jak na hustawce. Tak jak np wypelnisz pecherz czy odbytnice, masz silne wzdecia, jestes w ciazy zaawansowanej itp. tid. to wszystko sie przesuwa i on sie moze pociagnac na wiezadlach gdzies w inne miejsce i go nie widac...

Nie lata luzem po miednicy :D

250px-Ovarschaf.jpg

Kuleczka w srodku to jajnik

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2016, 14:12

ckai43r82q8wblmu.png
    aniołek 01.02.2016r
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    laila_25 wrote:
    Jajnik jest mocowany na wiezadlach które sa wypustkami otrzewnej. Jest do niej przyczepiony tylko buja sie jak na hustawce. Tak jak np wypelnisz pecherz czy odbytnice, masz silne wzdecia, jestes w ciazy zaawansowanej itp. tid. to wszystko sie przesuwa i on sie moze pociagnac na wiezadlach gdzies w inne miejsce i go nie widac...

Dziękuję - zrozumiałam :-):-)
    1 rozumiem? o Boże, jak podroby - bleee

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2016, 14:16

laila_25 lubi tę wiadomość

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    laila_25 wrote:
    Alisa oznaczanie progesteronu jednorazowe w sumie niczego nie wnosi. On jest wydzielany pulsacyjnie potrzeba wiecej pomiarów zeby cos z tego wyniesc bo wartosci moga sie różnic nawet do 7x. Możesz poprosic gina o wlaczenie Duphastonu.
    no właśnie to na jakiej podstawie ginekolodzy zapisują luteine bądź duphaston?
    powiedz mi.. bo ja myślę czy nie zacząć brać luteiny na właśną rękę.. w sensie dopiero jak zobaczę 2 kreski .. rozmawiałam z moją gin ale ona jest anty dupek i luteina i powiedziała mi ze jedno poronienie nie jest wskazaniem do brania ww leków...
    co Ty o tym myślisz?

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Abby_ wrote:
    Buahahhhaaa wiedziałam że skomentujesz nasze wyglupy testowe :D ja tam kocham robić testy :) wszystko jedno jakie :D
    bym powiedziała żebyś ucalowala Gosie vel Kajtka w ich domek ale chyba akrabatką nie jesteś :D
    hahaha ja też to wiedziałam ^_^ ahhahaahah

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    laila_25 wrote:

250px-Ovarschaf.jpg

Kuleczka w srodku to jajnik
    jejka jak ja lubię takie bezpośrdenie tłumaczenie na obrazkach... <3

laila_25 lubi tę wiadomość

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vertigo wrote:
    Roma najpierw potwierdź czy to konieczne. Raczej masz jakieś poplątane hormony niż stoisz przed koniecznością ponownej łyżki po takim czasie.

Abby i Gaduaa co Wy z tymi testami wyprawiacie? ;) Ja dzisiaj jestem w pierwszym dniu ciąży i za 9 miesięcy drodze mojego syneczka Kajtulka :) lub córeczkę Małgorzatę Joannę ;)

Alisa to jest całkiem normalne ze jajnik raz widać a raz nie. Jajniki nie są przyszyte na stałe do otrzewnej.

Pozostałym dziewczynom życzę pięknego i spokojnego dnia. Schizujace - objawy ciąży są bez znaczenia, proszę przestać martwić się o cycki. Proszę ucalowac ode mnie swoje karty ciąży.
    ja mam nadzieję tak za 2 tyg będę mówić tak jak Ty... może za 3 lub 4 :D haha

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaduaaa wrote:
    no właśnie to na jakiej podstawie ginekolodzy zapisują luteine bądź duphaston?
    powiedz mi.. bo ja myślę czy nie zacząć brać luteiny na właśną rękę.. w sensie dopiero jak zobaczę 2 kreski .. rozmawiałam z moją gin ale ona jest anty dupek i luteina i powiedziała mi ze jedno poronienie nie jest wskazaniem do brania ww leków...
    co Ty o tym myślisz?

To jeśli mogę ja napiszę na jakiej podstawie mam włączonego dupka/Utrogestan: stosunek LH/FSH czyli u mnie niedomoga lutealna, poniżej 0,6.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2016, 14:22

• laila_25 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1 poronienie nie jest wskazaniem do brania leków tu ma racje twoja gin

Niby sie oznacza progesteron ale tak jak wam pisałam niewiele to wnosi ze wzgledu na pulsacyjne wydzielanie. Szczerzze to zazwyczaj wlacza sie "w ciemno" albo przy podejrzeniu niedomogi lutealnej np. jak masz skrócona faze lutealna, nieregularne cykle itp. Zalezy od podejscia twojego gina sa zwolennicy i przeciwnicy.

ckai43r82q8wblmu.png
    aniołek 01.02.2016r
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sy__la wrote:
    A nie :-P napisałaś, że wierzysz w błąd lekarza, że czegoś nie zauważył ;)
    W tym momencie zaczynam udawać ze nie widzę jak mnie łapiesz za slowka :/

• vertigo Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    laila_25 wrote:

O jajniku:

Matko, to jest forum internetowe a nie miejsce naukowych anatomicznych dyskusji czy egzamin z anatomii. Mam na myśli to, że jajnik ma prawo się ruszać w brzuchu i może go nie być widać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2016, 14:25

Córeczka, Synek, 2 Aniołki. W trakcie starań...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vertigo wrote:
    Matko, to jest forum internetowe a nie miejsce naukowych anatomicznych dyskusji czy egzamin z anatomii. Mam na myśli to, że jajnik ma prawo się ruszać w brzuchu i może go nie być widać.

Niemniej jednak jestem wdzięczna Lailce za chęć opisania mi położenia jajnika.

Nadzieja1988!, laila_25 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra uciekam coś zjeść i się szykować. Dam znać po wizycie! <3
    Trzymajcie kciuki!

Alisa, laila_25, Ikarzyca, Magdzia88 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja1988! wrote:
    Dobra uciekam coś zjeść i się szykować. Dam znać po wizycie! <3
    Trzymajcie kciuki!

Koniecznie <3 czekamy na wieści

Nadzieja1988! lubi tę wiadomość

• laila_25 Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skopiowałam z neta nie chciałoby mi sie tyle pisac :P Ja to mam tak, że wszystko musze dokladnie obczaic i zglebic jak juz czyms sie interesuje. Nie wystarczaja mi proste stwierdzenia. Może ktos ma tak jak ja i akurat sie zaciekawi ;P

Alisa lubi tę wiadomość

ckai43r82q8wblmu.png
    aniołek 01.02.2016r
‹‹ 861 862 863 864 865 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ