X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Zaczynamy znowu starania
Odpowiedz

Zaczynamy znowu starania

Oceń ten wątek:
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 11 września 2016, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie Elaria...moze to byl taki moment specyficzny dla Polakow wyjezdzajacych za granice, moze bylo jeszcze za wczesnie, za mala zmiana swiadomosci, zeby Polaka traktowac na rowni. Wlasnie tego sie balam o czym piszesz i troche czulam sie tak jak piszesz jak wyjechalam w czasie studiow do pracy kelnerki w Szkocji. Przezylam szok jezykowy, szkocki nie przypominal angielskiego ze szkoly, czulam sie troche zagubiona, spotkalam sie z niemilymi kolezankami w pracy, ktore wykorzystywaly moja niepewnosc i "obcosc". Jednak bylam cholernie z siebie dumna ze wrocilam z woreczkiem pieniedzy i oplacilam sobie rozne ciekawe kursy. Ale bardzo balam sie wyjechac za granice na stale i zawsze mowilam ze nie wyjade.
    Natomiast kiedy wyjechalam do Norwegii, mialam od poczatku jasna strategie: jezyk i praca podobna do pracy w zawodzie (a bynajmniej zadna kelnerka, sprzataczka itd, tylko cos co bede mogla wpisac sobie w cv), potem praca w zawodzie i jak najszybsze autoryzowanie dyplomu. Mialam totalnie jasny i sprecyzowany plan, zadnych odstepstw od planu, zadnego poddawania sie chociaz bywalo ciezko. Ale nigdy przenigdy nie zostalam potraktowana jak ktos obcy, gorszej kategorii. Od poczatku moj dyplom, doswiadczenie, studia podyplomowe spotkalo sie z uznaniem. Pierwsza praca w Norwegii byla praca na pelen etat i na stale. Oczywiscie jakies mlode dziewczyny patrzyly sie na mnie krzywo, czemu mam ciutke wyzsza pensje niz one, ale no coz..ja bylam po studiach, one po szkole sredniej. W pierwszej pracy w zawodzie bylam od poczatku traktowana na takim samym poziomie jak norweski pracownik ze wszystkimi mozliwymi kwalifikacjami i 30 letnim stazem pracy. To ja sie czulam skrepowana, kiedy taka osoba liczyla sie z moim zdaniem i to ja niestety robilam z siebie "biedna Polke". Tak ciezko bylo mi sie do tego przyzwyczaic i odpuscic. Teraz juz jest lepiej, nabralam doswiadczenia w No, wiem ze licze sie na tym rynku pracy i to ja moge powoli dyktowac warunki. Ale niestety spotykam tez Polakow, ktorzy nie ucza sie jezyka i sa wykorzystywani, nie stawiaja granic i czuja sie zastraszeni, nie maja pojecia o swoich prawach i nie orientuja sie w sluzbie zdrowia czy nie wiedza co sie dzieje w ich miescie. I takie osoby beda inaczej traktowane, niestety. Najgorsze chyba co moze byc to nieuczenie sie jezyka, pozbycie sie ambicji i poddanie sie jakiemus stereotypowi..wtedy ciezko ruszyc do przodu i nikt takiej osoby nie zechce postrzegac w innym swietle.

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 11 września 2016, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evitkaaa! wspanialy avatar, wyczuwam przyplyw sily!:)

Evita lubi tę wiadomość

2fwaugpjrxudygqa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 września 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pojechałam po pierwszych studiach, jako au pair. Miało być pięknie, przyjazna rodzina z dziećmi, traktująca mnie, jak "kuzynkę", kilka godzin pracy typu sprzątanie pokoi dzieci, szykowanie śniadania, zaprowadzanie do szkoły, przyprowadzanie ze szkoły, babysitting do czasu powrotu rodziców z pracy, w zamian za wikt i opierunek, z czasem wolnym na szkołę językową i skromnym, 50 funtowym kieszonkowym. Trafiłam do dwóch rodzin i wszędzie byłam sprowadzona do roli służącej, oczywiście pracy o wiele więcej, a traktowanie... można książki pisać. Dodam, że jechałam znając dobrze angielski (miałam certyfikat FC). Zacisnęłam zęby, żeby skończyć kurs językowy w collegu i wróciłam do Polski.
    Najbardziej bolało mnie, że au pair z Niemiec, Francji czy Hiszpanii miały o wiele lepiej, były całkiem inaczej traktowane, po partnersku. Po prostu rodzicom zależało, by ich dzieci liznęły obcego języka, no ale nie polskiego oczywiście ;-) Ja się tam czułam, jak u nas pewnie czują się Ukrainki.

• Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 11 września 2016, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedy ja wyjezdzalsm do Szwecji,zauwazylam ze duzym plusem bylo to ze umialo sie cos tam po szwecku,oni bardzo byli zadowoleni ze ktos chciał /próbowal sie nauczyc ich jezyka.Mimo ze wiekszosc rozmawiala po angielsku,to jednak wyrózniali ludzi którzy mówili w ich jezyku,mieli wieksze poszanowanie.

Niebieskaa lubi tę wiadomość

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2016, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest cień. Test to jakiś wąziutki paseczek, który był dodany gratis do testów owulacyjnych. Na bete nie jade, mam daleko do miasta, dlugą pracę i ma być upał. Mąż kupi mi testy w mieście, bo ja nie chcę kupować w naszej wiejskiej aptece. Powiem wam, że boję się rozczarowania i mam galopadę myśli.

Pysia87, promyczek 39, Niebieskaa, Gaduaaa, vertigo, M@linka, Alisa, Kadabra, Szczęśliwa Mamusia, sy__la, Evita, laila_25, cookiemonster, Asia87, kiti, sylvuś lubią tę wiadomość

• Elmo13 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria :) czułam ze coś z tego będzie sprawdź jeszcze jutro najlepiej albo spróbuj wieczorem oo dłuższej nieobecności w toalecie;) trzymam kciuki ;)

Elaria lubi tę wiadomość

Aniołek (8t) marzec 2016
    3jgx3e3kn7icgjvf.png
  • Pysia87 Ekspertka

Wysłany: 12 września 2016, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaira, będzie dobrze! Trzymamy kciuki :)

Elaria lubi tę wiadomość

Mama :)
    12.2015 - pjp 9 tc
    06.2016 - </3 12 tc
  • promyczek 39 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria taka pyszna wiadomosc od rana:) trzymam kciuki zeby ten cien zamienił sie w krechę:)*

Elaria lubi tę wiadomość

2017r-IVF-wrzesień-nieudane
    2018r-naturalny Cud♥
    5b09h371owxjb82f.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria - aż mam uśmiech od rana :D O rany, super :) Może ten spadek wtedy to był implantacyjny? ;)

Elaria lubi tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria, rob kolejny test jak juz bedziesz miala i zalaczaj fotke! trzymam kciuki!

Elaria lubi tę wiadomość

2fwaugpjrxudygqa.png
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Elaira cichutkie gratulacje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2016, 07:34

Elaria lubi tę wiadomość

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • roma Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaira, trzymam kciuki żeby się potwierdziło. Daj koniecznie znać!

Elaria lubi tę wiadomość

25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • vertigo Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria daj znać. Trzymam kciuki!!

Elaria lubi tę wiadomość

Córeczka, Synek, 2 Aniołki. W trakcie starań...
  • M@linka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria bardzo cieszy mnie Twój cień!!! Ja też trzymam mocno kciuki!

Masz jakieś zabezpieczenie w postaci leków na tę ewentualną ciążę?

ps. widzę, że bierzesz metforminkę ;) bedziesz dołączać coś jeszcze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2016, 08:05

Elaria lubi tę wiadomość

jnmqdzu5ponocqze.png
    uch5ha00mu9kkjgg.png
    uch520mm81yzf57p.png

• Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria,tak w duszy po cichu tancze z radosci,az łzy radosci w oczach mam.Msm nadzieje ze kolejne testy bedą mocniejsze i potwierdzą ten cud.Trzymam kciukasy &&

Elaria lubi tę wiadomość

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2016, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam i ja:-)
    mało mnie było bo syn ma anginę i temp. 39 - a marudne to...
    Elaria 2piwko.gif
    Ja dzisiaj byłam sobie progesteron zrobić (22dc) - a co :-)

p.s. Elaria - świneczki mają klatkę 140x70.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2016, 08:57

Elaria lubi tę wiadomość

• Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vertigo i reszta guru jskie probiotyki moge łykac profilaktycznie by zapobiegac jakims infekcjom w dolnej jamie?Czekają mnie posiewy,wymazy..w sumie jak dotàd zawsze bylo ok ale z moim szczesciem to wszystko moze sie zdarzyc.Na co zwrócic uwage kupujàc probiotyki?

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa zdroweczka dla synka <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2016, 09:53

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna tu jest trochę przydatnych informacji :
    http://zapytaj-farmaceute.blogspot.com/2013/04/probiotyki.html?m=1

25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • Ikarzyca Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wrote:
    Jest cień. Test to jakiś wąziutki paseczek, który był dodany gratis do testów owulacyjnych. Na bete nie jade, mam daleko do miasta, dlugą pracę i ma być upał. Mąż kupi mi testy w mieście, bo ja nie chcę kupować w naszej wiejskiej aptece. Powiem wam, że boję się rozczarowania i mam galopadę myśli.

Oby był mocniejszy ten następny. Cieszę się że dawne grudniowki znów być może zaczynają :)

Elaria lubi tę wiadomość

o148df9havalwhwu.png

Aniołeczek (*) 9tc
‹‹ 943 944 945 946 947 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ