X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Mysia 15 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobitta bardzo mi przykro, że musisz przez to przechodzić. Zabieg amniopunkcji i czekanie na wynik to okropne przeżycie. Życzę Ci żeby dzidziuś okazał się zdrowy. Gdy ja byłam na amniopunkcji czekała ze mną dziewczyna, która miała ryzyko 1:2, a kariotyp jej syneczka wyszedł prawidłowy. Więc zawsze trzeba mieć nadzieję. Samo nt jeszcze nie przesądza o zdrowiu czy chorobie. Ważne są inne parametry, które lekarz mierzył na usg.

Bądź silna dla Maluszka.

Po amniopunkcji ważne jest, aby kilka dni po zabiegu zgłosić się do swojego lekarza na usg, żeby sprawdził czy wszystko w porządku z maleństwem, czy nie ubywa wód.

Misi@, IviQ lubią tę wiadomość

Maja nasz kochany Groszek 20 tc 23.12.2014 [*] Tak ciężko dalej żyć.
    zem32n0alr3vfj1n.png
    iv09cwa14ccjvtbo.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysss gratuluje i zdrówka dla was:)

Animka mój do tej pory tylko cycuś co 1,5 godziny dzień czy noc ;p
    i juz ma ponad 7 kg o.O jak tak dalej pójdzie to bedzie gigantem :)

alicja_ lubi tę wiadomość

• Bobitta Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem wiem, zostałam szczegółowo poinformowana. Nadzieje mam i kocham już teraz bez względu na wynik, jednakże każda mama chce żeby jej dziecko było zdrowe. a ja mam myśli w głowie, że tyle jest właśnie pięknych przypadków, że mój będzie akurat tym innym. Z drugiej strony tak sobie myślę, że na studiach zawsze jak mówili że z grupy 120 osób zdało jakiś egzamin 10% to nigdy w tych 10% nie byłam... BOŻE !!! CZYM MAM ZAJAĆ SWOJĄ GŁOWĘ ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 13:16

Bobitta
    ckai43r8kvzjnozx.png
  • Kaśku Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a tak dla formalności to ja na Harmony czekałam 9 dni roboczych. Tak tylko piszę żeby później czas oczekiwania na wynik nie był jedynym kryterium. Harmony zostało opracowane w Stanach a Nifty w Chinach. Badanie Nifty jest już przeprowadzane w Wawie, a w przypadku Harmony próbka jest wysyłana do Stanów.
    Harmony opiera się na nowszej metodzie analizy pozakomórkowego DNA dziecka z krwi matki ale za to Nifty jest ubezpieczony.
    Oba badają trzy podstawowe trisomie + zespół Turnera. A tak przy okazji znalazłam na stronie jakiegoś polskiego labolatorium że Nifty bada aż 18 nieprawidłowości (a Harmony 'tylko ' 8) i tak mnie to trochę zdziwiło. Bo jak wchodze na anglojęzyczne strony to z koleji wyskakuje że Nifty bada mniej niż Harmony (nie bada zespołu Turnera).
    Poza tym ja na swoim wyniku Harmony miałam informacje dokładnie o 4 zbadanych zespołach.

Tak sobie pomyślałam może dobrze byłoby zebrać informacje o testach NIPT i różnicach (+ info o stronie źródłowej) gdzieś w jednym miejscu. Mogłoby się przydać potomnym.

Ja kiedyś znalazłam super tabelkę z porównaniem testów dostępnych na świecie ale teraz nie mogę jej znaleźć... a było to jakieś opracownianie naukowe więc w miarę wiarygodne...

8R8Zp1.png
  • Kaśku Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobitta strasznie mi przykro, że musisz przez to przechodzić.
    Trzymam mocno kciuki i nadal wierzę że ja zgarnęłam całego pecha z tego forum więc reszta dzieciaczków musi być zdrowa!!

8R8Zp1.png
  • Bobitta Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaśku wrote:
    Bobitta strasznie mi przykro, że musisz przez to przechodzić.
    Trzymam mocno kciuki i nadal wierzę że ja zgarnęłam całego pecha z tego forum więc reszta dzieciaczków musi być zdrowa!!
    Kaśku a jak u Ciebie było ? i co dolega Twojemu maluszkowi ?

Bobitta
    ckai43r8kvzjnozx.png
  • Blondi... Znajoma

Wysłany: 12 stycznia 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś zadzwonili z wynikiem. Zdrowy chłopczyk! Na wynik czekałam 22 dni kalendarzowe. Trzymam kciuki za Was dziewczyny i to prawda sam zabieg to pestka. Oczekiwanie to wyzwanie! Dziękuję za wsparcie i kciuki.

izulala, Misi@, Szotka, Kaśku, Pati78, alicja_, Joana33, zielarka, Est lubią tę wiadomość

c505d76.png
  • izulala Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

f2w3rjjgetjavtgc.png
    Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
    172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g;
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to znów posypali się zdrowi chłopcy;) gratuluje Blondi nic tylko sświętować ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobitta wrote:
    Wreszcie znalazłam wątek!!!
    Dziś miałam zabieg amniopunkcji. Testy z krwi i NT 3,6 dały wynik ryzyka 1:12. Jestem załamana :(
    Trzymam kciuki &&& za dobry wynik

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 15:17

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:45

Bobitta, Misi@, IviQ lubią tę wiadomość

• Malwinaa Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi Gratulacje :)
    Izulala ja mam ryzyko 1:174. Nie spodziewałam się podwyższonego ryzyka ;/ Mam nadzieje że będzie dobrze, a raczej musi być :) Dzisiaj byłam na teście, tak się zastanawiałam czy nifty czy harmony, w końcu poszłam na harmony. Powedzieli, że maja na podanie wyniku 15 dni roboczych, ale prawie zawsze wynik jest po 2 tygodniach a jak dobrze pojdzie to pod koniec przyszłego tygodnia może już nawet być. Mam nadzieje, że szybko minie ten czas. Zgadzam się z Wami dziewczyny, że te oczekiwanie jest straszne.
    W laboratorium powiedzieli, że Nifty jest bardziej rozreklamowany ale harmony bardziej czuły (ale sama nie wiem;) Dziękuję za Izulala za odpowiedź :*

zi13skjob7hi4oms.png
  • Malwinaa Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałąm dodać, że ryzyko podstawowe to 1:724 a u mnie jest 1:174 ;/ Ale na usg jest podobno ok, kość nosowa jest, przepływy ok, nt 2,3. Mam nadzieje, że będzie dobrze

zi13skjob7hi4oms.png
  • Pati78 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale nowych osob przybylo w krotkim czasie! szkoda, ze tylu z nas dotyka ten problem, ale witajcie!
    Blondi, gratulacje! Bede gruba, trudno, ale lody z tej okazji wchrzanie;-)
    Bobitta, z ryzykiem 1:33(po Pappa 1:44) urodzilam slicznego zdrowego synka, badz dobrej mysli. Seriale, lekkie ksiazki, tylko bliscy I zaufani ludzie, od innych sie odetnij!
    Misi@, ja tu czekam, az syn mi wiecej czasu wytrzyma bez cyca, a Ty dobijasz lezacych ;-)

IviQ, alicja_ lubią tę wiadomość

dqprj44jo5rhodwq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobitta wrote:
    Wreszcie znalazłam wątek!!!
    Dziś miałam zabieg amniopunkcji. Testy z krwi i NT 3,6 dały wynik ryzyka 1:12. Jestem załamana :(

A jaki dokładnie miałas wynik z krwi kochana? jaka beta i białko pappa?

• Bobitta Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka i Pati78 barzo dziękuje za to co napisałyście. Dziś o 15:00 miałam wizytę u swojego lekarza prowadzącego. Mówi, żeby nie dramatyzować, bo to jest tylko obliczenie ryzyka! Dzidzia po zabiegu ma akcję serca miarową i nie widać nic niepokojącego. Jakoś w tym momencie nie uspokaja mnie to ... ale mówił też, że testy z krwii często są mylne a na zdjęciu USG on widział kość nosową (szkoda, że ten drugi lekarz nie widział i napisał że jej brak / hipoplastyczna)

Poszukuje zajęcia na równe 3 tygodnie! ktoś ma jakieś propozycję ?

Bobitta
    ckai43r8kvzjnozx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi... wrote:
    Dziś zadzwonili z wynikiem. Zdrowy chłopczyk! Na wynik czekałam 22 dni kalendarzowe. Trzymam kciuki za Was dziewczyny i to prawda sam zabieg to pestka. Oczekiwanie to wyzwanie! Dziękuję za wsparcie i kciuki.

Super! Gratuluje!!!
    <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobitta wrote:
    Szotka i Pati78 barzo dziękuje za to co napisałyście. Dziś o 15:00 miałam wizytę u swojego lekarza prowadzącego. Mówi, żeby nie dramatyzować, bo to jest tylko obliczenie ryzyka! Dzidzia po zabiegu ma akcję serca miarową i nie widać nic niepokojącego. Jakoś w tym momencie nie uspokaja mnie to ... ale mówił też, że testy z krwii często są mylne a na zdjęciu USG on widział kość nosową (szkoda, że ten drugi lekarz nie widział i napisał że jej brak / hipoplastyczna)

Poszukuje zajęcia na równe 3 tygodnie! ktoś ma jakieś propozycję ?

A może jakiś fajny serial?

Bobitta lubi tę wiadomość

• Bobitta Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    A może jakiś fajny serial?
    własnie szukam ;) dzięki

Bobitta
    ckai43r8kvzjnozx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:45

alicja_ lubi tę wiadomość

‹‹ 165 166 167 168 169 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ