X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 04:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ, bez paniki! Oczywiście,że jest mnóstwo substancji, których nie można przyjmować w ciąży, ale gwarantuję Ci,że jedna tabletka nie będzie miała żadnego wpływu. Tak, jak jedna tabletka nie wyleczy Ci zatok. Naprawdę, spokojnie :-)

Kaśku, IviQ lubią tę wiadomość

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Nie wiem czy można się jeszcze do Was dołączyć? Czy któraś z Was oczekuje jeszcze na jakieś wyniki?
    Wczoraj był najgorszy dzień w moim życiu. Odebrałam wyniki testu Pappa - ryzyko ZD 1:76. Od razu poleciałam go powtórzyć i zrobić Nifty.
    To będzie chyba najgorszy czas w moim życiu :(

• Michcia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Alicja. My już mamy wyniki, ale oczywiście, że możesz dołączyć. Wszystkie wiemy, co przeżywasz.

Prawdopodobieństwo masz bardzo podobne do mojego. Wynika wyłącznie z biochemii? USG w porządku? W jakim jesteś wieku?

Faktycznie bardzo trudny czas przed Tobą, ale da się go przetrwać, uwierz.

Trzymaj się, zawsze możesz tu do nas zajrzeć i się wygadać.

IviQ, ja mam nadzieję, że Ty nie wisisz już nad kibelkiem ;-) i że się uspokoiłaś.

Ja czekam na obchód i mam nadzieję, że usłyszę, że wszystko ok, żegnają mnie i mogę wrócić do życia.

IviQ lubi tę wiadomość

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia wrote:
    Hej, Alicja. My już mamy wyniki, ale oczywiście, że możesz dołączyć. Wszystkie wiemy, co przeżywasz.

Prawdopodobieństwo masz bardzo podobne do mojego. Wynika wyłącznie z biochemii? USG w porządku? W jakim jesteś wieku?

Faktycznie bardzo trudny czas przed Tobą, ale da się go przetrwać, uwierz.

Trzymaj się, zawsze możesz tu do nas zajrzeć i się wygadać.

IviQ, ja mam nadzieję, że Ty nie wisisz już nad kibelkiem ;-) i że się uspokoiłaś.

Ja czekam na obchód i mam nadzieję, że usłyszę, że wszystko ok, żegnają mnie i mogę wrócić do życia.

Fajnie, że jesteście dziewczyny.
    Z USG wszystko w porządku - kość nosowa jest, przezierność 1,7 (tydzień temu) oraz 1,9 (wczoraj), budowa anatomiczna super. Jedynie dzidzia troszkę młodsza niż to wynika z ostatniej miesiączki.
    Z biochemii + USG ZD wyszedł 1:76 a z USG 1:4500 czy jakoś tak. Pozostałe dwie wady 1:20000 więc dobrze.
    Jeżeli chodzi o mój wiek to mam 22 lata i żadnych wad w rodzinie:( Jestem przerażona.

Wczoraj wykonałam powtórne badanie Pappa oraz test Nifty. lekarze mnie nastraszyli, że jeżeli nawet Nifty wyjdzie dobrze to i tak nie mamy gwarancji zdrowej dzidzi… :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 22:17

• Michcia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja, dla pocieszenia dodam, że jak amnio wyjdzie dobrze, to też nie ma gwarancji zdrowego dziecka.

Jak wszystkie badania są super, to też nie ma gwarancji zdrowego dziecka.

Te testy określają prawdopodobieństwo. Ja robiłam Harmony (amerykański odpowiednik Nifty) i tego wyniku się trzymam. Serio, nie mam najmniejszych wątpliwości, a wiedz, że panikara ze mnie :-)

Te testy mają skuteczność przekraczającą 99%. Amniopunkcja też nie ma 100%.

I to też wszystko zależy od lekarza. Moja ginekolog sama mi powiedziała, że gdyby ona była w mojej sytuacji, wybrałabym właśnie test DNA, a nie amniopunkcję. A przypomnę - ryzyko miałam prawie takie samo jak Ty, bo 1:72.

Lekarka (z certyfikatem FMF), u której robiłam drugie badania prenatalne (połówkowe) też jak najbardziej uznawała wynik Harmony. Zresztą, ja już jestem po połówkowym w 21 tygodniu, czy w momencie, kiedy większość wad już widać na USG i z małą wszystko dobrze - na ten moment to zdrowy dzieciak :-)

Nie wiem, na ile tłumaczyli Ci na czym te testy PAPPa polegają, czy może sama dużo czytałaś, ale w uproszczeniu. Twój wynik mówi, że jedna na 76 kobiet z identycznymi wynikami (USG/wiek/biochemia) może urodzić chore dziecko.

To teraz pomyśl, czy to naprawdę tak dużo? Prawda jest taka, że jak masz prawdopodobieństwo 1:4500 to też jedna na 4500 kobiet z takimi wynikami może urodzić chore dziecko. I też na kogoś trafia.

Także głowa do góry i czekaj na wyniki, a za trzy tygodnie widzimy tu Twoją radosną wiadomość z informacją, że dzieciuch zdrowy. Tego się trzymaj.

No i z Nifty poznasz płeć :-)

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już w domu.

Wydaje mi się, że więcej w tym wszystkim było paniki, niż jakiegokolwiek zagrożenia, chociaż na wypisie mam rozpoznanie: poronienie zagrażające.

Ale dalej już, że stwierdzono, uwaga, DOBROSTAN płodu :-D

Mam prowadzić oszczędzający tryb życia, ale nikt nie sprecyzował o co dokładnie chodzi.

Zamierzam odpoczywać, trochę leżeć, ale na pewno nie będę leżeć plackiem i nie wyściubiać nosa z domu. W przyszłym tygodniu kontrola u mojej gin i mam nadzieję, że obejdzie się już bez takich akcji :-)

Kaśku, Misi@, IviQ lubią tę wiadomość

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia - Dzięki za odpowiedź.
    Płeć wstępnie już nam - potwierdziło dwóch lekarzy, ale oczywiście miło, że będę miała 100% pewność dzięki Nifty.
    Przyznam szczerze, że dla mnie w tym momencie to najważniejsze żeby było zdrowe :(
    U Ciebie było 1:72 - a można zapytać w jakim jesteś wieku?

• Michcia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, no jasne, że najważniejsze, żeby maluch był zdrowy.

Zresztą, jak do mnie zadzwonił mąż z informacją, że dzwonili do niego z wynikiem Harmony (jego podałam do kontaktu, bo sama za bardzo się bałam), to płakałam ze szczęścia powtarzając "zdrowe? naprawdę jest zdrowe?" i zupełnie zapomniałam, że mieliśmy jeszcze jedną informację dostać - dotyczącą płci.

Ja mam 29 lat, więc to mi też trochę ryzyko podnosiło.

A nie przechodziłaś np. jakiejś infekcji? Albo nie brałaś w ciąży progesteronu przypadkiem? Luteina, Duphaston? Teorie są różne, ale generalnie mówi się, że to może mieć wpływ na wyniki biochemii.

alicja_ lubi tę wiadomość

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia wrote:
    Hej, no jasne, że najważniejsze, żeby maluch był zdrowy.

Zresztą, jak do mnie zadzwonił mąż z informacją, że dzwonili do niego z wynikiem Harmony (jego podałam do kontaktu, bo sama za bardzo się bałam), to płakałam ze szczęścia powtarzając "zdrowe? naprawdę jest zdrowe?" i zupełnie zapomniałam, że mieliśmy jeszcze jedną informację dostać - dotyczącą płci.

Ja mam 29 lat, więc to mi też trochę ryzyko podnosiło.

A nie przechodziłaś np. jakiejś infekcji? Albo nie brałaś w ciąży progesteronu przypadkiem? Luteina, Duphaston? Teorie są różne, ale generalnie mówi się, że to może mieć wpływ na wyniki biochemii.

Luteinę brałam już od owulacji. Od 6 do 12 tygodnia dawka była 600mg (czyli najwyższa z możliwych - tj. jak przy in vitro). Od 13 tygodnia brałam już 300mg i test był wykonywany właśnie przy tej dawce. Myślisz, że mogło mieć to wpływ? Od dnia dzisiejszego zmniejszam jeszcze dawkę do 200mg, bo odebrałam właśnie wyniki progesteronu – 78,38 – bardzoooooo wysoki. Normy w 2 trymestrze są 19=52 więc te 78 jest lekkim przegięciem.

W tym samym dniu miałam też robioną morfologie i wyszła idealnie więc zakażenia/infekcji żadnej nie było.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy to, że dzidzia jest opóźniona o tydzień względem terminu OM ma jakieś znaczenie?
    Wiem, że w tescie wpisują datę OM a nie biorą pod uwagę tego co jest w USG tj. że np. moja dzidzia jest ttdzień do tyłu.

Przyjmuje sie zasade, ze pappa nie powinno byc nizsze niz 0,5 mom a beta wiecej niz 2 mom . Ryzyko ZD jest wowczas kiedy beta jest za wysoka a pappa za niskie. Też miałyście obydwie wartości nieprawidłowe czy tylko jedną?

Przepraaszam za tyyyle pytań!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2015, 09:47

• Michcia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie :-)

Jak ja przyszłam ze złymi wynikami pappy do mojej gin, to zerknęłą w moją kartę i stwierdziła, że w moim przypadku RACZEJ luteina nie mogła zafałszować wyniku. Ale ja brałam ją krótko i to w dawce 2 x 50 mg :-) jak poczytasz w necie o wpływie progesteronu na wyniki pappy, to dużo źródeł mówi o tym, że właśnie luteina czy duphaston zaburza wyniki. A Twoja dawka rzeczywiście była "końska".

Mi w test wpisali datę z USG, a nie z OM, ale to dlatego, że ja miałam i 50-cio dniowe cykle, poza tym z uwagi na nasz tryb życia wiedziałam dokładnie, kiedy młoda była poczęta i było to ok. 30 dnia cyklu. I tak też mi gin zaznaczyła w karcie, więc tak przyjęli do testów.

Na chłopski rozum pewnie ma to wpływ, że u Ciebie jest tydzień różnicy, bo już samo NT (choć miałaś dobre) niższe będzie dla Twojego rzeczywistego wieku ciąży, a wyższe dla tego z OM.

A jeśli chodzi o wartości biochemii, to ja miałam białko 0,47 - czyli poniżej normy, ale niewiele, a betę miałam 2,8, czyli już sporo powyżej.

Jak u Ciebie z wartościami?

Na Twoim miejscu zapytałabym ginekologa prowadzącego o ew. wpływ właśnie progesteronu. Tak jak mówię, moja twierdzi, że tak się dzieje czasem.

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    A czy to, że dzidzia jest opóźniona o tydzień względem terminu OM ma jakieś znaczenie?
    Wiem, że w tescie wpisują datę OM a nie biorą pod uwagę tego co jest w USG tj. że np. moja dzidzia jest ttdzień do tyłu.

Przyjmuje sie zasade, ze pappa nie powinno byc nizsze niz 0,5 mom a beta wiecej niz 2 mom . Ryzyko ZD jest wowczas kiedy beta jest za wysoka a pappa za niskie. Też miałyście obydwie wartości nieprawidłowe czy tylko jedną?

Hej trzymam kciuki :)

Mój synus tez ma opóźnienie z OM w związku z późną owulacją. Podobno później się to wyrówna :)

Ja robiłam amino i według niego wszystko jest dobrze. Musimy w to wierzyć, że będzie :)

Michcia super, że już wyszłaś.
    Ja za chwilke wyjeżdzam na grila do znajomych i tak aż do niedzieli w rozjazdach :)

A wiecie byłam w kinie we wtorek i mały chyba się przestraszył, albo wręcz odwrotnie, w każdym razie chyba mało spi od wtorku, bo cały czas czuje jego ruchy ...moje serduszko kochane <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2015, 12:58

Kaśku lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2015, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia - Ja mam bete 3,574 MoM (tj. 171 iU), a białko 0,406 MoM (tj. 1,420iU) :(
    Czyli chyba o wiele gorzej od Ciebie.

• IviQ Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Fajnie, że jesteście dziewczyny.
    Z USG wszystko w porządku - kość nosowa jest, przezierność 1,7 (tydzień temu) oraz 1,9 (wczoraj), budowa anatomiczna super. Jedynie dzidzia troszkę młodsza niż to wynika z ostatniej miesiączki.
    Z biochemii + USG ZD wyszedł 1:76 a z USG 1:4500 czy jakoś tak. Pozostałe dwie wady 1:20000 więc dobrze.
    Jeżeli chodzi o mój wiek to mam 22 lata i żadnych wad w rodzinie:( Jestem przerażona.

Wczoraj wykonałam powtórne badanie Pappa oraz test Nifty. lekarze mnie nastraszyli, że jeżeli nawet Nifty wyjdzie dobrze to i tak nie mamy gwarancji zdrowej dzidzi… :(
    Witaj:)
    sorki ze dopiero teraz ale wyjechalismy na 2 dni pod namiot
    Nigdy nie ma pewnosci. ale fakt ze ok 90% rodzi sie zdrowych po złych badaniach prenatalnych i co do Nifty to akurat jeszcze nie bylo przypadku by zdrowe dziecko okazalo sie chore, dlatego jest to ubezpieczone. Odwrotnie to im sie zdarzalo ze chore wg nifty urodzilo sie zdrowe. Wiec na razie sie nie stresuj. Mi tez wychodzi z usg inny tydzien niz z miesiaczki. a mozesz napisac jakie mialas wyniki paapa znaczy poziom bhcg i pappa a i wktroym dokladnie wg crl tyg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2015, 21:48

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia dziekuje za slowa pocieszenia:)))
    my spedzilismy czas po dnamiotem wiec satralam sie o tym nie myslec:) Mlody szalał jak najety. Zastanawiam sie czy tak mus sie podobalo czy az tak mu sie nie podobalo :p

Kaśku, Misi@ lubią tę wiadomość

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Luteinę brałam już od owulacji. Od 6 do 12 tygodnia dawka była 600mg (czyli najwyższa z możliwych - tj. jak przy in vitro). Od 13 tygodnia brałam już 300mg i test był wykonywany właśnie przy tej dawce. Myślisz, że mogło mieć to wpływ? Od dnia dzisiejszego zmniejszam jeszcze dawkę do 200mg, bo odebrałam właśnie wyniki progesteronu – 78,38 – bardzoooooo wysoki. Normy w 2 trymestrze są 19=52 więc te 78 jest lekkim przegięciem.

W tym samym dniu miałam też robioną morfologie i wyszła idealnie więc zakażenia/infekcji żadnej nie było.
    oczywiscie ze to ma wlpyw dlatego chcoiala zebys podala wyniki B hcg i pappy wiesz my tu jzu nie jedna ksiazke na ten temat przeczytalysmy. Ja mialam 1:75 a po nifty 1:238 mln.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2015, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ wrote:
    oczywiscie ze to ma wlpyw dlatego chcoiala zebys podala wyniki B hcg i pappy wiesz my tu jzu nie jedna ksiazke na ten temat przeczytalysmy. Ja mialam 1:75 a po nifty 1:238 mln.

Dzięki za odpowiedź.
    Moje wyniki:

beta 3,574 MoM (tj. 171 iU),
    białko 0,406 MoM (tj. 1,420iU),

Trisomia 21 ryzyko skorygowane 1:76

Wiek ciążowy wg CRL 12+1
    CRL 55,7mm
    FL (kość udowa) 7,0 mm
    Przepływ na zastawce trójdzielnej : prawidłowy
    Kość nosowa: obecna
    NT 1,7 mm
    Anatomia płodu - wszystko ok

Jeżeli możecie się podzielić swoją widzą to bardzo proszę.
    Lekarz wspomniał mi też, że wynik może być zfałszowany przez 'zmęczenie' - nie wiem ile w tym prawdy…. ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2015, 07:30

• IviQ Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:

ja miałam tylko Bhcg za wysokie bo prawie 3MoM

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2015, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ wrote:
    ja miałam tylko Bhcg za wysokie bo prawie 3MoM

No to ja niestety mam obydwie wartości złe :(
    W dzień wyników zrobiłam też ponowne badanie PAPPA w innym gabinecie. Wyniki mam mieć po weekendzie.
    Mam jakaś taką chorą nadzieje, że może sie pomylili :(

• IviQ Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze ze USG masz super i do tego dokładniejsze niż ja. Ja nie miałam badanego przepływu krwi i kości noswej oraz udowej co jest bardzo wazne w przypadku ZD.Bo z reguły jak jest ZD to zaraz jest coś nie tak z sercem i przepływem no i kość nosowa jest niewidoczna. Od razu Ci mówie ze B-hcg masz na pewno podwyzszone przez leki bo one wlasnie ten hormon podwyzszaja i to mocno. Powiem Ci ze po przeanalizowaniu wielu artykułów na ten temat uważam ze nie masz sie czym martwić, ale jak najbardozej Harmony i Nifty polecam. W bardzu wielu przypadkach wyniki krwi są skopane z róznych przyczyn- u mnie praktcznie wszystkie wykluczylam a jednak okazało sie ze dziecko nie ma Zd. Mi Pani genetyk powiedziala ze wynik krwi moze być zakłócny przez cukrzycę ciążową(na to za wczesnie) tarczycę, raka(tez raczej wykluczam u Ciebie) leki na podtrzymanie ciazy lub na zajscie w ciaze ( i tu mamy z taką sytuacją doczynienia) oraz na tzw urodę kobiety i z tym chyba ja mialam do czynienia.
    Dwa ze Bhcg jest scisle zwiazana z tygodiem ciazy a zarowno u Ciebie jak i u mnie roznie wypada wg usg i kalendarza. Przyjmuje sie ze najblizsza prawdzie data jest z pierwszego USG a to sie roznilo w moim przypadku o tydzien niz wynikalo to z prenatalnych z CRL. a ten tydzien spowodowałby że miałabym w normie wyniki.
    Tak wiec nie stersuj sie niepotrzebnie choc wiem ze tołatwo powiedziec....same przez 3 tyg czekajac na wynik o mało nie wariowałyśmy. Ja sie na Amnio nie zgodziłam. Znamkoleżankę kórej po Amnio powiedzieli ze dziecko ma ZD a urodzilo sie zdrowe a do tego ryzyko poronienia jest wiec nie, dziekuje. za tydzien ide na USG połówkowe i dowiem się wiecej ale mysle ze wszystko jest ok. Serce wali mu jak trzeba:)) Nifty wykluczyło ZD więc śpię cpokojnie przynajmnneij jeśli chodzi o triasomie. Stresuje sie tylko czy coś innego nie wyjdzie. Michcia jest juz po wiec jest na pewno megaszczesliwa.

‹‹ 17 18 19 20 21 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ