X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:53

• Deneris Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27 wrote:
    Deneris przykro mi ze Cie nastraszyli bo to nic przyjemnego ale walczylas o dziecko jak lwica i dzieki temu Żyje!:)
    Ja tez chce walczyć o swoje mimo ze lekarze twierdzili ze urodzi sie chore bo zle wyszlo usg i dlatego chce wiedzieć dzieki amnio co mu właściwie jest.
    Każdy ma wybór i nikt nikogo nie neguje:)
    Przecież ja to wiem i szanuję każdą z was z osobna czy robi badania czy nie, już napisałam, że to sprawa każdej z osobna, denerwuje mnie tylko straszenie lekarzy, nie mając w ręku rzetelnych podstaw, a opierając się na statystykach.Zmykam obejrzeć jakiś dobry film, pozdrawiam i odezwę się po porodzie:) A za wszystkie przyszłe mamy trzymam kciuki.

Agness27 lubi tę wiadomość

Deneris
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deneris to szybkiego porodu życzę i no i potem szybkiego powrotu do formy:))
    No i odezwij sie:))

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobitta wrote:
    Już to gdzieś pisałam, ale się powtórzę.
    Kochać i tak byś kochała, ale mogłabyś zacząć się dowiadywać jak żyć i jak pomóc swojemu maleństwu z komunikacją w tym naszym świecie. Chodzi mi o to, że wiedza też o tym czy dzidzia ma duże zagrożenie wadą lub chorobą może ułatwić ewentualne komplikacje przy porodzie. Wydaje mi się, że lekarz, który dostaje też taką informację może się i swój zespół przygotować do przyjęcia takiego dziecka.
    Ja też wychodziłam z tego założenia..nawet kupilam już książki o wspomaganiurozwoju, kktóre teraz moja siostra przejęła bo ma pacjentów z zd ;)
    Za wszystkie czekające trxymam kciuki &&&&

Bobitta lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adelks gratuluje ślicznej córeczki...wracajcie szybko do zdrowia i formy!!!
    Michcia no mój plan minimum to 6 miesięcy. Na początkunmarca spotykane się z alergologa i ona mówiła, że może przedziwny na mm i powie od czego rozszerzać dietę... Czekam na instrukcje ;)
    Alicji jest szansa, dużo maluch dzieci ma alergie pokarmową i z niej wyrasta ..ją sama jestem tego przykładem ;)
    Z AZS nie wiem bo to różnie.. Ale mam nadzieję, że będzie lepiej i tego się trxymam ;)

• Dunda Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka dzięki za opisanie całego "procederu". Ogólnie dzięki za wszystkie ciepłe słowa. Nie czytam nic poza tym forum bo to i tak nic nie zmieni.

Pewnie będzie tak jak mówicie, że amnio przy tym co przeżywam i ile jeszcze będę czekać to pikuś. Tego się trzymam.

Amnio mam już w poniedziałek, całe szczęście, że tak szybko idzie to tu załatwić.

<3 Marcel Zdzisław vel. Pająk
    mhsvl6d8imp4ywo3.png
    PCO stwierdzone w 2008r.
    05.2015 cb (6tc)
    1-4cs z CLO+Ovitrelle; 5cs CLO+fostimon+ovitrelle
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dunda to faktycznie szybko sie udalo.a na wyniki dlugo będziesz czekać?

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2016, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:54

• Bobitta Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurka, chciałabym to jakoś po cichu zrobić, żeby nikogo nie denerwować przypadkiem.

Potrzebuje wytłumaczenia na babski mały mój rozum. Proszę nie śmiejcie się i nie wkurzajcie przypadkiem, bo może moje pytanie jest głupie, ale jeszcze sama tego nie widzę ;( (i tak, jestem blondynką jakby ktoś pytał)

Jeśli ryzyko trisomii jakiejś tam wynosi 4% to chyba nie dużo ??? Bo jak by ryzyko wynosiło 80% to byłoby prawie pewne...
    Na mój mózg jeśli mam 100% to prawie na pewno a 1% to praktycznie marne szanse... ale proszę wytłumaczcie mi

Szotka lubi tę wiadomość

Bobitta
    ckai43r8kvzjnozx.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobitta, zgadza się. 4% to właściwie w przeliczeniu 1:25.

Myślę, że niepokój Dundy i nasz wynika raczej z tego, że nie miałyśmy jeszcze styczności z sytuacją, w której test DNA wskazuje coś innego niż ryzyko bardzo niskie. I po prostu nie wiemy, jaki finał zazwyczaj mają takie sytuacje.

Bo w teście pappa 1:25 najczęściej kończy się dobrze, ale to czysta statystyka.

A taki wynik na teście DNA to coś nieznanego dla nas.

Edit: oczywiście nie twierdzę, że po teście pappa zawsze możemy poradzić, żeby machnąć ręką i się nie przejmować, bo na pewno będzie dobrze. Tego nie wiemy, bo każdy przypadek jest inny. Ale możemy podać przykłady pozytywnie zakończonych historii, a w takiej sytuacji jesteśmy tu na forum pierwszy raz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2016, 08:15

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Dunda Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2016, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobitta ja dokładnie tez na to zwróciłam uwage, że z dwojga złego to "lepiej" mieć 4% a nie 80%. Bo zawsze wtedy jest nadzieja.

Powtarzała mi to pani genetyk i mój lekarz, że zdarzają się wyniki fałszywie zawyżone dodatnie czy jakoś tak. Nie zmienia to jednak faktu, że jestem odosobnionym przypadkiem i mimo wszystko spędza mi to sen z powiek.

Staram się nie wybiegac na przód ale czuje, ze to czekanie na wyniki zrujnuje mi i mężowi psychicznie głowę.

<3 Marcel Zdzisław vel. Pająk
    mhsvl6d8imp4ywo3.png
    PCO stwierdzone w 2008r.
    05.2015 cb (6tc)
    1-4cs z CLO+Ovitrelle; 5cs CLO+fostimon+ovitrelle
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dunda wiem co czujesz ja juz czekam 2,5 tyg na wynik i jeszcze będę 1,5 tyg czekać masakra.a im bliżej wyniku tym większy strach..
    Zamiast sie cieszyc ciąża to niestety do konca sie nie da bo w glowie krążą wyniki..
    Ale trzymam mocno kciuki by Nasze wyniki byly prawidłowe:))

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marianna777 wrote:
    Witam bardzo serdecznie i po raz pierwszy,
    od kilku godzin walczę z sobą czy pisać czy nie pisać - podczytuję Was od jakiegoś czasu, ale teraz mam już mętlik w głowie, a jako że tu same przyjazne kobiety i doświadczone to jednak zebrałam się na odwagę i piszę. Oczywiście chodzi o badania prenatalne - usg wyszło dobrze, wszystko w normie ale pappa popsuła mi nastrój. Obniżony poziom białka zwiększył mi ryzyko z podstawowego 1:427 do 1:265 (tylko ZD, dwie pozostałe trisomie z mam z bardzo niskim ryzykiem). Z wynikami dzwonił lekarz, który ostatecznie zasugerował zrobienie testu Nifty w tej sytuacji. Dzisiaj byłam na wizycie u mojego lekarza prowadzącego a ten z kolei powiedział, że przy takim wyniku on by poczekał do "połówkowego" ale to oczywiście moja decyzja. No i nie wiem co zrobić, niby wynik poniżej kreski ale i tak nie taki zły, i zastanawiam się czy badanie połówkowe coś tu zmieni? Nifty to dla mnie niestety spory wydatek...;/ Amniopunkcja? I tak muszę zdecydować sama ale musiałam się "wypisać" i za tę możliwość dziękuję :)
    Rzeczywiście wynik nie jest zły jak poczetas jakie my mialysmy wyniki.....Najwazniejsze ze USG wyszłodobrze.Rzeczzywiscie koszt nifty jest spory ale daje poczu cieulgi i mozna cieszyćsięciążaatak ja bym nie wytrzymala do polowkowego chyba. No ale ja mialam duzo gorszy wynik.Amniojestem wrogiem zwlaszczaprzy tak malym ryzyku jakTwoje nie bralabym pod uwagę wogole. Niestety decyzje musiszpodjac sama i zadne badanienie zagwarantuje Ci zdrowgo dziecka.Pozostaje wiara. Tak czy siak ja jestem za nifty nie mniej wiem ze to sporo kasy dla mnie tez to majatek. Ale jak to moja mama powiedziala przeciez to maloza spokoj i radość

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha wrote:
    Kochane,

dziś trafiłam na Wasze forum...

8.02. mam badanie NIFTY. Robię je sama, na własną prośbę...dlaczego?

Mam kilka chorób przewlekłych. Dr ginekolog-genetyk kazała od razu z USG zrobić PAPPA.... i dała skierowanie. Tak sobie poczytałam o tych ściemach na PAPPA (moja koleżanka na USG miała stwierdzony zespół downa u synka i miała pappe która też źle wyszła...prawie zwariowała do porodu).... i postanowiłam sobie darować tych emocji. A też nie chce żyć w niewiedzy 9 miesięcy.

Więc 8.02. mam NIFTY, 11.02 mam USG no i pewnie 18.02 powinnam wiedzieć na czym stoję...

Bardzo bardzo się boję :-((((
    wiem co czujesz... będzie to trudny czas ale dasz radę. Nie wiem tylko na ile nifty jest w stanie wykazac ryzyko chorób przewlekłych z jakimi Ty sie borykasz. On tylko sprawdza trisomie, płeć i kilka chorób genetycznych. Powiem tak nikt nie da Ci pewności ale takie badanie zapewni spokoj jesli chodzi o ZD. Czekamy oczywiscie na wiesci jak wyniki. A Twoje choroby sa dziedizczone ze sie obawiasz?

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adelka77 wrote:
    3 lutego przez cc urodziła się Małgosia. Nasza śliczna dziewczynka otrzymała 10 pkt Apgar. Waga 3.44kg wzrost całe 54 cm. Jest przeswietna. Rozbraja nas swoimi minkami.
    wow co za super wiesci!!!!no i kolejne lody:)))))))))))))))

• IviQ Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deneris wrote:
    Witam u mnie było, a może jest podobnie jak u was, na pierwszych prenatalnych usg wyszło super, ale na moje nieszczęście zatargano mnie po usg do gabinetu zabiegowego podsunięto mi zgodę do podpisu i pobrano test pappa, byłam tak oszołomiona, że nie zdążyłam zaprotestować a już krew miałam pobraną i tu zaczął się cyrk bo dwa dni później telefon-złe wyniki, potem konsultacja straszenie mnie wadami i sugerowanie wizyty u genetyka, odmówiłam, bo w moim przypadku usunięcie ciąży nie wchodziło w grę, amniopunkcja też nie.Na siłę dostałam skierowanie do poradni genetycznej z konkretnym nazwiskiem lekarza i konkretnym numerem telefonu, do dzisiaj ciekawi mnie dla czego skoro nie ma rejonizacji i mogę pojechać do poradni genetycznej nawet na koniec Polski.Ryzyko T21 z tego testu wyszło 1:48, w domu mam zdrowe nastoletnie dzieci, mam 38 lat i nie zdecydowałam się ani na pogłębioną diagnostykę ani na wizytę u genetyka, nie denerwuję się tymi wynikami wcale czekam na poród a jestem już w 39 tyg co mnie dziwi bo na tej konsultacji wtedy lekarz powiedział, że nie donoszę tej ciąży tylko się coś spieprzy po 28 tyg. Dziewczyny tu nie ma reguły jednym wychodzą wyniki super, a i tak rodzą chore dzieci inne mają złe, a rodzą zdrowe, a jeszcze inne rodzą zdrowe i potem dzieci zachorują. Pozdrawiam
    juzpo2 dniach mialaswyniki pappa??? jakos dziwnie bo sie czeka ponad tydzien.no wiek napewno zadecydowało tych badaniach i wynikach. Naszcescie zarazjuz bedizesztulic dzidzię:)ja w 38 juz urodzialm hehehe

• IviQ Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia polubilam zaprzepis na paste a nie za problemy z Adasiem:((

dziewczyny nie czytajcie za duzo bo wiadomoz e w necieraczej saprzykre przygody nizdobre. Jak jest wszystko super to nikt tego nie popisuje, nie szukapomocy a takich przypadkow jest wiecej niz naszych w koncu

alicjo nie mam pojecia co to za plamy

BOBITTA wowiprzegapilamtakie wiesci.dzisspecjalnie zajzałam tu by zobaczyc jak wysżły badaniai takie super wiesci. Pieknie napisalas......lody ida w ruch!!!!!

MIchcia odpowiadając na Twoje pytanie. Troche tak.WIem juz keidy jest spiacy na tyle by nosic go tylko 5 minut. Czasem odkladam go jak jeszcze nie spi i sie udaje. coraz wiecej w dzien udaje mi sie go na mate polozyc.klade lusterko przed nim i smieje sie sam do siebie tak ze jasie tez chichram ze smiechu:)) czasem pomaga zabranie bujawki do kuchni i wtedy tam cisza a w pokoju ryk

myssss moj ulewał stale. Pilnowalam by odbilze 2razy ipod materac podłożyłam recznik by zrobic lekką górkę. przeszłoz czasem tzncos tam czasmi uleje jeszcze ale nie notorycznie. ja kroilam w paseczki lignine i to wykorzystywalam jako sliniki itd

alicjo Sara jest przesliczna<3

co do termometru mam taki https://geratherm.pl/produkt/geratherm-non-contact/ najpierw myslalam ze razpokazuje za malo raz dobrze alz zauwazylam ze ma dwa tryby ktore niechcacy przestawialam i od tej pory dziala rewelacyjnie

Bobitta lubi tę wiadomość

• IviQ Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dunda no kurcze powiem ze dziwna sytuacja.4% to jednak naszcescienie duze ryzyko, ale wiem nie jest tl sytuacjakomfortowai zadowalajaca. Bardzo mi przykro ze musiszteraz przechodzic przezamnio i kolejne oczekiwanie:( triasomia18 jest niezmiernie rzadka i szczerze nie slyszalam o tym by prz wynikach papy jkak Twojedziecirodizlysie z ta triasomia.dziwna sytauacja.Trzymam kciuki i czekamy niecierpliwie z Toba

• Deneris Koleżanka

Wysłany: 6 lutego 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ wrote:
    juzpo2 dniach mialaswyniki pappa??? jakos dziwnie bo sie czeka ponad tydzien.no wiek napewno zadecydowało tych badaniach i wynikach. Naszcescie zarazjuz bedizesztulic dzidzię:)ja w 38 juz urodzialm hehehe
    Tak po dwóch dniach i to jest dla mnie dziwne i wogóle dziwna ta sytuacja ze mną i tym lekarzem.Nie chcę się teraz zagłębiać w motywy straszenia mnie przez tego lekarza i w naciskanie na konkretnego genetyka, którego mi wybrał. Już niedługo poród i teraz tym żyję, pozdrowionka:)Ten lekarz mi mówił,że pappa pokazuje ryzyko trzech T, a przecież jest tyle wad, których nie diagnozuje i dziecko mogę mieć chore jak nie na te wady to te inne.

Deneris
  • myssss Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c4eab194a2e4.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2016, 19:06

izulala, Kaśku, Szotka, Pati78, Malwinaa, IviQ, jusella, Misi@, hopee lubią tę wiadomość

gyxwqps6hogdm1kg.png
‹‹ 192 193 194 195 196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ