Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie było 1:174. Lekarz, który robił badanie prenatalne powiedział, że trzeba zrobić Harmony. Potem jak byłam byłam u mojego lekarza prowadzącego i on stwierdził, że na moim miejscu nie robiłby nic bo wg niego nie jest to wysokie ryzyko. Że to tylko 1:174, ale dla mnie to było aż 1:174
Ryzyko podstawowe to było coś koło 1:do 790. Ja nie mogłabym spać spokojnie do końca ciąży, musiałam wiedzieć więc się zdecydowałam. Na wynik czekałam bodajże 9 dni (wliczając weekendy). Aaa i jeszcze w laboratorium mi powiedzieli, że może się tak być przy Harmony - że jak pobiorą próbkę krwi i wyślą może być jeszcze za mało DNA dziecka w mojej krwi i wtedy procedura się przedłuża bo pobierają jeszcze raz krew (oczywiście nie dopłacam za to). Ale podobno takie się sytuacje zdarzają jak za szybko się zrobi i baaaaaaardzo rzadko, ale mnie uprzedzili. A podobno przy Nifty takiego czegoś nie ma
Ja gdzieś wyczytałam jeszcze, że badanie Harmony było pierwsze i że mają przez to większe doświadczenie. Że na harmony wzorowano nifty. A potem gdzieś na stronie nifty, że to oni mają więcej przeprowadzonych tego typu badań. I weź tu człowieku bądź mądry
Wiem, że ta decyzja nie należy do łatwych bo trzeba wydać kupę kasy - więc wiadomo, że człowiek chce już wybrać lepsze badanieagatia lubi tę wiadomość
-
AAA i jeszcze myślałam, że w harmony tak samo jest jak w nifty jeżeli chodzi o wyniki. Dziewczyny z nifty miały podane wyniki w milionach itp., że tak bardzo mało i myśałam że będzie w moim tak samo. A u mnie w Harmony miałam taką skalę na której mi pokazało, że te trisomie (w tym ZD) jast na najniższym możliwym poziomie w badaniu (a to jest ryzyko 10 tysięcy i mniejsze). Na nifty chyba bardziej szczegółowo oznaczają.
-
O widzisz Malwinaa Ciebie poinformowali o takich przypadkach przy Harmony a mi nic i to się mi przytrafiło. Gdybym pewnie była na takie coś przygotowana to bym się niepotrzebnie nie stresowala.
Szczerze to ja już nie wiem co myśleć o tych wszystkich badaniach genetycznych... Bo coraz więcej się słyszy, że albo wychodzą do dupy a dzieci rodzą się zdrowe albo wychodzą dobrze a dzieci rodzi się z wadami.
Do tego cały czas się zastanawiam nad tym co napisała agatia a propos niewykrywalnych chorób genetycznych. Mi powiedzieli, że amnio to 100% wynik... a w uwagach mam napisane: w prenatalnym badaniu kariotypu nie zawsze mozliwe jest wykluczenie małych abberacji chromosomowych lub mozaikowosci. Tłumaczyli mi, że po pierwsze muszą się jakoś zabezpieczyć a po drugie są to wady kosmetyczne nie wpływające na zdrowie dziecka. I bądź tu mądry...
Ogólnie ja teraz się trzymam własnej intuicji, która póki co mnie nigdy nie zawiodła, że mój synuś jest i będzie zdrowykropka
IviQ, Malwinaa, jusella lubią tę wiadomość
Marcel Zdzisław vel. Pająk
PCO stwierdzone w 2008r.
05.2015 cb (6tc)
1-4cs z CLO+Ovitrelle; 5cs CLO+fostimon+ovitrelle
-
Dunda przeczytałam Twoje wpisy. Faktyczie masz kochana przygody! Ale cieszę się, że wszystko się ułożyło i dzidzia zdrowa
Gdzie pobierałaś krew na badanie Harmony? Nie piszesz nic o tym co było nie tak z Twoimi próbówkami krwi? Wytłumaczyli Ci?
Czy dobrze policzyłam, że drugi raz na wynik testu czekałaś 9 dni?
Agatia Nifty i Harmony są podobnymi badaniami, różnic jest niewiele. Ja jak szłam pobierać krew Panie pytały się mnie który test chcę zrobić. Słyszałam tylko Nifty i powiedziałam, że nie wiem jaka jest róznica i że chcę to, co będzie szybsze (cena była taka sama). Panie powiedziały, że wyniki będą po takim samym czasie i że doradzają Harmony. Dopiero jak wróciłam do domu i zaczęłam szukać conieco zauważyłam, że wiele dziewczyn wybiera Harmony. Ale badanie zrobione więc już nie wnikam dlaczego.
Myślę, że jeżeli po Harmony musisz jechać 120 km to bez sensu. Zrób Nifty.
Malwinaa mi pielęgniarka,która pobierała krew pomagała w wypełnieniu ankiety i tam był punkt, w którym zostałam poinformowana o tym, że krew mogła być za szybko pobrana i jest za mało DNA dziecka więc badanie bezpłatnie zostanie powtórzone. To zapamiętałam. Ja pobierałam krew w 15t+4d więc powiedziano mi, że takie sytuacje zdarzają się gdy przychodzą Panie w 10t czy 11t- chociaż sami takiej sytuacji nidy nie mieli. W ogóle kazali mi bardzo dokładnie zapoznać się z całą dokumentacją którą podpisywałam. Więc to dla mnie na plus.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 12:54
-
kamciaelcia moje podstawe ryzyko to 1:75....skoryowane tylko do 1:998... wiec Twoje wyniki to wypas. naprawde. co do echa serca. trrzymam kciuki i czekam na ifo. Na pewno bedzie dobrze
szotka o matko...nie to jeszce nie teraz!!!! ale powiem Ci ze moja pracownica urodzila sie wazac 920 g a moi bracia sportowcy kiedys a dizs prezes duzej firmy i informatyk urodzili sie po 1300 g.Zatem Iza to jzu duza dziewczynka no i moj Kornel przeciez wazyl ciut wiecej tylko bo 2320 g. Bedzie dobrze.
agatia fish jest przy amnio. Daje wstepne wyniki po 2 dniach. A nie przy Nifty
Nifty od Harmony rózni się metodą. Ale generalnie oba badają DNA dziecka w krwi matki. Nifty bada ciiut iwecej za to harmony jest ciut dokaldniejsze ale to na poziomie stnych procenta. Do tego Nifty jest ubezpieczone. Ja mialam powiekszone ryzyko ZD i wzięłam nifty
mmalibu co do wyników. Statystycznie i tak przy idealnych wynikach 1 na bodajże 1700 dzieci rodzi sie z ZD . a po 35 roku życia 1:305Szotka lubi tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
Dziewczyny ja was bardzo proszę o nienakręcanie się bez powodów!!
Badania prenatlane nie są idealne to napewno ale są przydatne żeby wskazać grupę dla której ryzyko wad genetycznych jest podwyższone. Nie da się określić czy dzieciaczek jest zdrowy tak na 100%! Mozaicyzmu nie da się wykryć w 100% przypadków bo nie da się zbadać wszystkich komórek dziecka!! A jeszcze trzeba pamiętać, że są wady wrodzone ale nie genetyczne i na to nie mamy już w ogóle wpływu.
Zresztą tak samo jest ze zdrowymi ludzmi nie da sie zdjagnozować człowieka w 100%. A o ilu wadach genetycznych dowiadujemy się jak już jesteśmy dorośli!!
Badania prenatlane badają najczęściej występujące trisomie. Wyjątkiem jest amnio które bada kariotyp ale tak jak już wielokrotnie wspominałyśmy nawed to badanie nie daje 100% pewności że dzieciaczek jest zdrowy!! Jak to kiedys Michcia ujęła pewności to nigdy mieć nie będziecie ...
I jeszcze tak na marginesie to chciałam napisać że mimo tylu błędów ja osobiście uważam, że Pappa też jest przydatny tylko trzeba wiedzieć do czego służy i jak działa
Dobra pomądrzyłam się to teraz idę oglądać jak śnieg pada
A Was proszę o cieszenie się z ciąży! A te które czekają na wyniki o spokój chociaż względny
SZOTKA co u Ciebie!!!! Czekam jak na szpilkach na wieści ...
jusella, IviQ, Szotka lubią tę wiadomość
-
agatia ja mialam pdst !:75 a skorygowane 1:98...zatem nie polepszylo mi sie prawie wcale..... co do chorób to niestety wiele chorob jest nabywanych z czasem i nikt nam nie zagwarntuje ze zdrowiutkie dizecko nei zachoruje na ciezka chorobe po roku czy 5 latach. Nikt. Niestety.. NIe da sie tez temu czesto zapobiec:(
trzeba miec nadzieje.... ja ją miałam i mam i oby Tobie jej nie zabrakło
izulala lubi tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
Jakas bylam spokojniejsza ostatnio ale przeczytalam kilka stron i znow mam mętlik w głowie:( bo skoro mówicie ze boicie sie przy papp 1:760 to co ja mam mówić 1:206 i genetyk powiedziala ze amnio nie wchodzi w grę bo usg prawidłowe. Nifty 1:170000
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -
nick nieaktualny
-
kamciaelcia wrote:A ja jeszcze głupio zapytam. ..czy te wasze wyniki (ryzyko )to podjecie podstawowe czy skorygowane ?które ważniejsze ?
pdst to tylko z wieku wychodzi i innych parametrow ogolnych a nei z badan, a skorygowane po badaniach
kamciaelcia, Sabina lubią tę wiadomość
[/link]