Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Do mojego Męża nie docierało, że Pappa to prawdopodobieństwo. Namówił mnie
Chciał "wiedzieć" czy dziecko jest zdrowe, test za darmo, proste pobranie krwi... Mówiłam, że czuję że test namiesza.
I namieszał...
I się zaczęło.
Dziś Mąż przyznał mi rację. Zrozumiał czego się obawiałam w teście PAPPA.
Niemniej- podkreślam- jeśli coś budzi niepokój- warto się badać, tylko trzeba szukać właściwego badania dla siebie. Pytać, wyjaśniać... i testu PaPPa nie brać za wyrok.
Zastanawiam się czy na wynik białka Pappa (bardzo, bardzo nisko) nie wpłynął antybiotyk- podczas pobrania byłam 4 dni po zakończeniu ...i nadal w sumie chora bo antybiotyk nie pomógł. Lekarze mówią,że to wpływu nie ma.... coś jednak zdeformowało te wyniki.Est, jusella lubią tę wiadomość
-
Mój mąż wiedział co to za badanie bo mu jasno wytlumaczylam. Ale tym bardziej się bał, kiedy jechałam po wyniki. Ale pisałam ze ja najwięcej liczyłam na pomoc tej poradni w dalszej diagnostyce (i za darmo! !). Dla nas echo serca jest naj naj najbardziej stresujące. ..jeszcze miesiąc
-
nick nieaktualnyKurcze ja też brałam antybiotyk w sumie dzień przed krwią brałam. Może to zaburzyło wynik. Nie wiem. Przestaje już w to wnikać. Przy córce robiłam tylko usg genetyczne i może jakbym zrobiła test też by wyszły jakieś kwiatki. Ale córkę mam zdrową i syna w brzuszku też według usg i to biorę tylko pod uwagę.
kamciaelcia, Agness27 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa mam troche inne zdanie na ten temat.
Badania pokazuja, ze usg pelne (czyli NT, kosc nosowa i 2 rodzaje przeplywow) + Pappa wylapie 95% dzieci z zespolem downa. Nifty i harmony wylapia 99,6%.
Usg + pappa ma 5% falszywie pozytywnych wynikow, Nifty/Harmony ma mniej niz 1%.
Zgadzam sie, ze Pappa to statystyka i w wiekszosci przypadkow niepotrzebnie straszy, ale wiem z doswiadczenia mojej kuzynki, ze czasem Pappa jednak jest potrzebne... Chyba, ze od samego poczatku ktos zaklada, ze niewazne czy zdrowe czy nie to i tak urodzi.
Tylko polscy lekarze nas niepotrzebnie strasza. Im brak jest jakiejkolwiem empatii i zrozumienia. Co to za wypowiedz lekarza, ze "Ryzyka trisomii 1:8 jeszcze nie widziala"? Dla mnie nieakceptowalne, tak samo jak wypowiedz mojego lekarza (juz bylego) o terminacji po usg. Gdyby oni to przedstawiali w inny sposob to stresu mialybysmy mniej.
Ale jesli kiedykolwiek jeszcze zdecyduje sie podjac starania o dziecko to pappa zrobie, wlasnie dlatego zeby wiedziec jakie ryzyko "mam na sobie". Tylko inaczej do tego podejde.
Bardzo sie ciesze, ze wyszlo Ci takie genialne prawdopodobienstwo, masz zdrowe dziecko, super!!! W Twoim przypadku stres byl niepotrzebny, ale naprawde zdarzaja sie te pechowe przypadki gdzie pappa pokazuje, ze cos jest nie tak i warto go robic (ale tu raczej mowa o prawdopodobienstwie 1:2, 1:3, 1:4...).
Angela Twoje dziecko na pewno jest zdrowe, nie martw sie!! -
Angela89
U mnie B-hcg 69,0 IU/I co odpowiada 1,885MOM ( zobacz też mam 69 a odpowiada innej wysokości MOM???? nie kumam)
PAPP-A 1,29 IU/I odpowiada 0,262 MoM ...mega... niskie
może ze względu na wiek te różnice w odpowiednikach IU/I do MoM
Ja brałam Duomox-.
I Twój i mój antybiotyk jest na Amoksycyklinie....
A to ciekawe... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDamapik wrote:Angela89
U mnie B-hcg 69,0 IU/I co odpowiada 1,885MOM ( zobacz też mam 69 a odpowiada innej wysokości MOM???? nie kumam)
Ja brałam Duomox-.
A to ciekawe...
To chyba jest zalezne od CRL i wielkosci zarodka. -
nick nieaktualnyDamapik wrote:Angela89
Ja brałam Duomox-.
A to ciekawe...
To tym bardziej jestem spokojna. Ale fakt dziwne. Lekarz zdziwił się co tak zaniżyło u nas wynik. Spytam się go na kolejnej wizycie czy może być to wina antybiotyku. -
malgorzalka
Zgadzam się z Tobą- badać się należy, jeśli jest taka możliwość,absolutnie nie zniechęcam do Pappy! raczej ubolewam nad pewnymi uproszczeniami i zawężeniami ze strony lekarzy.
Część z tych wyników się potwierdzi, niestety
Powinna być jakaś głębsza informacja, jakieś wprowadzenie- pokazanie możliwości. Rozmowa, rozmowa i informowanie.
-
Od wszystkiego wynik prwnatalny zależy. Ja mam tyle zmiennych wypisanych. ..dodatkowo usg (nt, tętno ,crl), pappa bhcg. Wszystko ładnie opisane. A cukrzyca ciążowa wręcz wytluszczonym drukiem. Mój wynik naprawdę świetnie opisany. Na końcu słownie napisane :ryzyko niskie i to najlepiej zrozumiałam
jusella lubi tę wiadomość
-
Angela89 wrote:To tym bardziej jestem spokojna. Ale fakt dziwne. Lekarz zdziwił się co tak zaniżyło u nas wynik. Spytam się go na kolejnej wizycie czy może być to wina antybiotyku.
Pytałam czterech lekarzy, każdy mówi, że antybiotyk nie wpływa na wyniki. Twój zapewne też tak powie. -
nick nieaktualnykamciaelcia wrote:Od wszystkiego wynik prwnatalny zależy. Ja mam tyle zmiennych wypisanych. ..dodatkowo usg (nt, tętno ,crl), pappa bhcg. Wszystko ładnie opisane. A cukrzyca ciążowa wręcz wytluszczonym drukiem. Mój wynik naprawdę świetnie opisany. Na końcu słownie napisane :ryzyko niskie i to najlepiej zrozumiałam
kamciaelcia, jusella lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Mmalibu
Osobiście nie znam. Poznałam za to przypadki gdzie dzieci rodziły się chore pomimo najlepszego prowadzenia ciąży u super specjalistów. U mnie w rodzinie urodzilo się dziecko z takimi wadami (jedyne w Polsce )czego żaden lekarz nie dojrzał. Poznałam chłopca z ZD (jeszcze nie potwierdzony genetycznie )który miał zarosnieta dwunastnice, u matki wielowodzie i dopiero w ostatniej chwili zorientowali się ze jest coś nie tak (ratowali i matkę i dziecko cc) -
mmalibu wrote:A znacie przykłady gdzie pomimo pappy i hcg w normie dziecko urodziło się z trisomią?
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
Damapik super że się odezwałaś i za tę wypowiedż
Mi na szczęście genetyk ale juz po pappie powiedizal jakie sa mozliwosci, nie straszył jakoś za specjalnie. powiedizał ze wynik nie jest tragiczny tylko podwyzszony że moge nie robić ni, zrobić nifty lub amnio. I ze jak mam kase to w mioim przypadku poleca nifty bo amnio za dużym ryzykiem jest. Ale szczerze to mnie nie straszyli że dizecko chore czy cos ze tylko amnio wrecz przeciwnie od amnio to mnie odwodzili. Ze wyniki nie sa az takie zle by to robic przy ryzyku poronienia dla mojego wieku.
I dziewczyny po raz kolejny powtarzam Zadne badanie nie da Wam gwarancji zdrowego zupełnie dziecka. Pewne choroby wychodzą po miesiacach czy latach. Testy badają tylko wady genetyczne a i tez nie wszystkie. NIe ma człowieka bez wad podobno. Niektre tylko pozwalaja normalnie życ i objawiaja sie tylko gorszym skupieniem, problemami behawioralnymi, bezpłodnością, nadpobudliwościa, niższym poziomem inteligencji itd A nie zawsze przeciez przy tego typu problemach doszukujemy sie wady genetycznej raczej psychologicznej. Ale wiadomo zalezy nam by dizecko nie mialo ZD czy pozostałych ciężkich triasomii. to zbadają . ALe tez po tym wszystkim wiem jedno test pappa ok niech sie robi ale nie mozna traktowac go jak wyrok i niby 95 % skutecznosci..watpie wystarczy poczytac to forum żadna z nas nie ma dziecka z ZD.
Angela89, jusella, Agness27 lubią tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))