Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
malgorzalka po pierwsze lekarz, który powiedział Ci o terminacji to jakiś konowal, ja bym już mu w necie opinie napisała. Mi o terminacji dopiero odpowiedzieli jak sama zapytałam. Tego wymaga moim zdaniem ich zawód, żeby mieć wyczucie. Co za ch... przez niego masz taki nastroj. Mi to forum pomogło, dlatego dziękuję, że znalazłam tu odp na wiele pytań.
W moim przypadku jako powód niemożności oceny próbki bylo: próbka nie spełniała wartości progowych kontroli jakości (dodam, że na formularzu DNA tez było do wyboru). Wiec się nie potwierdza, że tylko powtórne pobranie w związku z mala iloscia DNA musi dać zły wynik. Dlatego proszę Cię myśl pozytywnie i kup sobie puzzle. Pomaga
Ja co do biopsji bym się jeszcze zastanowił ale to Twoja decyzja. Ja amnio miałam dokładnie w 17tc. Wyniki Fish na drugi dzień.
Myślę o Was cały czas, czekające na wyniki i przesyłam moje pozytywne fluid.
Agness27 ja dziś 15:45 czyli prawie tak samo. Tez jestem ciekawa co słychać u mojego Pajączka.
izulala, jusella, IviQ, malgorzalka lubią tę wiadomość
Marcel Zdzisław vel. Pająk
PCO stwierdzone w 2008r.
05.2015 cb (6tc)
1-4cs z CLO+Ovitrelle; 5cs CLO+fostimon+ovitrelle
-
Agness27, daj znać po wizycie czy wszystko OK
Ja też mam jutro wizytę popołudniu, ale to będzie 17tc więc połówkowe dopiero za ok 3 tygodnie. Cieszę się bo maleństwa nie widziałam już od miesiąca i straaaaasznie się nie mogę doczekać tej wizyty !!!
-
Agnesss bedzie Ok napewno!! 3 mam kciukasy!! dawaj znac po wizycie.
A ja przedstawiam Wam Antkajego nochalek i usteczka
agatia, Agness27, IviQ, jusella, Pati78, Paolaaa lubią tę wiadomość
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny mogła bym prosić o rade?
Zrobiłam PAPPa
Usg i pobranie było w 13+2 mam 26 lat
Tętno 161 ud/min
CRL 71.7 mm
NT 2,1 mm
BPD 23.9 mm
FL 9.7 mm
Kość nosowoa obecna
B-hCG 69,27IU/I odpowiada 2,739 mom
PAPPA 1,488IU/U odpowiada 0.517 mom
ryzyko podstawowe skorygowane
T 21 1;911 1;378
t18 1;2307 <1;20000
T13 1;7214 <1;20000
Usg wyszło dobrze wszystko ok tylko ta krew.. i nie wiem co zrobić mój dr prowadzący zdziwił się wynikiem. Mówi że w obrazie jest wszystko ok i on nie proponuje mi hormonów ani nifty. Podczas wczorajszego usg obejrzał jeszcze raz synka i mówi że usg jest dobre. Mi to oczywiście nie wystarczyło i poszłam do innego lekarza ten również powiedział że obraz usg jest dobry i według niego zdrowe dziecko. Ale zaczął wspominać o nifty.. że nie wszystko na usg widać. No ale na końcu znów powiedział że według niego nic nie odbiega od normy.. i wyszłam zadowolona ale w głowie zasiało się ziarno niepewności. Cena duża za nifty jak dla mnie. Przy córce robiłam tylko usg.. nie wiem co mnie podkusiło aby zrobić całość.
-
Angela
Do mnie cena nifty najwięcej przemowila. Przeciez nifty tez wszystkiego nie pokaże. Ja tez robiłam usg u dwóch lekarzy i takie argumenty przemowily za spokojem. Ja ryzyko podstawowe ZD miałam wyższe a skorygowane niższe ale to i tak tylko statystyka. Moim zdaniem ogólnie jest dobrzejusella, Angela89 lubią tę wiadomość
-
Malgorzatka. wszystko sie dobrze skonczy. trzymamy kciuki:))
izulala Antos rosnie i ma slodkie usta:))))))))
Agnes trzymam kciuki za połówkowe
szotka super ze nada w dwupaku
Angela89 to forum pełno jest kobiet ktrym wyniki krwi zabrały sen na wiele tygodni. Na szczescie dzieciaczki okazały się zdrowe i to z dduuuuuuuuuuuuuuuuzo gorszymi wynikami; Twoj wynik nawet nie kwalifikuje sie do podwyzszonego ryzyka i niejedna z nas oddała by wiele by taki miec. Oczywiscie mozesz osbie zrobic dalsze badania dla wiekszej pewnosci ale nie widze u Ciebie ku temu powodówizulala, Angela89, malgorzalka, Agness27, Szotka lubią tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
nick nieaktualny
-
Hejlo meldujemy, że Marcello waży sobie 440g. Wszystko jest miód malina. Serduszko super. Mozdzek super i reszta też super. Niby na tym etapie przepływów zylnych się już nie bada. Wierzę doktorkowi. Oby tak dalej.
Angela popieram decyzję.
Izulala aż się uśmiechnęłam do Antka.
jusella, izulala, Pati78, malgorzalka, IviQ, Agness27, Paolaaa lubią tę wiadomość
PCO stwierdzone w 2008r.
05.2015 cb (6tc)
-
Dunda wrote:Hejlo meldujemy, że Marcello waży sobie 440g. Wszystko jest miód malina. Serduszko super. Mozdzek super i reszta też super. Niby na tym etapie przepływów zylnych się już nie bada. Wierzę doktorkowi. Oby tak dalej.
Angela popieram decyzję.
Izulala aż się uśmiechnęłam do Antka.jusella lubi tę wiadomość
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -
Hej dziewczyny. Jestem nowa - postanowiłam podzielić się doświadczeniami dotyczącymi testu PaPP-a i Nifty. Ku przestrodze. I ku pocieszeniu.
Mam 34 lata, moja pierwsza ciąża, od poczatku super samopoczucie, nawet mdłości nie było. Ekstra.
Lekarze informowali, żeby koniecznie zrobić test PAPPa po usg jednak ja po przeczytaniu podstawowych informacji - miałam wątpliwości. To test prawdopodobieństwa- czyli statystyka, a ze statystyką jest tak, że 50% Polaków jest otyłych- czyli jak siedzę z mężem na kanapie to jedno z nas ma problem z wagą.. Przy czym oboje ich nie mamy.
USG Genetyczne dość dobre, w normie.
Kość nosowa była, crl ok, serce prawidłowe przepływy prawidłowe - NT 2,36 - w granicy normy ale w normie.
Lekarz ( warszawski specjalista z wytapetowaną ścianą w dyplomy) powiedział dziecko zdrowe- gratuluję
Ten sam Lekarz, gdy podjęłam temat wiarygodności PaPPa powiedział, żebym sobie nie żartowała, że mam to zrobić, mam za darmo ( w pakiecie) i żebym się nie zachowywała "zaściankowo".
No to zrobiłam.
I przyszedł.
T21 1:8
Szok!
I od razu myśl - po co mi to było... Od początku wiem, ze dziecko z Zespołem Downa urodzę ale wolałabym to wiedzieć a nie mieć " prawdopodobieństwo".
I nerwowość. I stres. Lekarz prowadząca nie pocieszyła- "takiego słabego wyniku nie widziałam".
Postanowiłam natychmiast zrobic Nifty- to też prawdopodobieństwo ale z DNA dziecka. Nie chciałam czekać na amnio - jeszcze dwa tyg a potem wyniki.
Zrobiłam nifty. Tydzień stresu, smutku, modlitw. Psychicznie przygotowałam się na złą wiadomość.
Przyszły dziś ( po 7 dniach kalendarzowych) wyniki Nifty...
Ryzyko T21 wynosi 1: 11 162 891
jedenaście milionów...
Mi ten wynik wystarczy. Traktuję ten wynik- jako- dziecko zdrowe i nie szukam więcej potwierdzeń.
Refleksja- intuicja mi podpowiadała, by unikać testu PaPPa, nie chciałam go robić. Test Nifty to potwierdził. Gdyby choć jeden z lekarzy powiedział mi na czym te testy ( oba) polegają... prawdopodobnie od razu zrobiłabym Nifty, z pominięciem PaPPa. Jak bym nawet nie miała- to może dziadkowie by dołożyli - zapłaciłam 2300PLN za Nifty.
A ten stres po wyniku PaPPa... dramat.
Także, dziewczyny... spokojnie, bez nerwów. Badajcie się - to ważne, ale pytajcie lekarzy o szczegóły. Czym się badania charakteryzują. Zapewne, gdyby lekarz mi powiedział, jakie są WSZYSTKIE możliwości testów- miałabym tydzień radości z ciąży więcej.
A tak niesmak pozostał... i jednak wewnętrzny niepokój.
Pozdrawiam Was serdecznie
kamciaelcia, jusella, Angela89, malgorzalka, Est, IviQ, Paolaaa, hopee lubią tę wiadomość
-
Damapik dobrze mówisz.
Do mnie dopiero po jakimś czasie dotarły słowa mojego lekarza, że "statystycznie co 140 kobieta TAKA JAK PANI urodzi chore dziecko". TAKA JAK PANI czyli taka, u której WSZYSTKIE parametry są TAKIE SAME jak moje. Gdybym to uświadomiła sobie wcześniej to zaoszczędziłabym sobie i Szymonkowi miesiąca niepotrzebnego stresu.
Ile jest takich kobiet?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 19:08
malgorzalka lubi tę wiadomość
-
Damapik ja juz gdzieś wspominałam, że coraz więcej lekarzy twierdzi, że pappe można sobie w d... wsadzić. Z resztą widać to po tym forum a sądzę, że my to nawet nie jestesmy 1% Mam, którym pappa namieszala a dzidzia była zdrowa.
Sądzę, że z Nifty, Harmony itp. za parę lat będzie to samo, że są mało wiarygodne. Ale pewnie wymyśla co innego.
Nam nie pozostało nic innego jak dzielić się doświadczeniem i wspierać. Bo prawda jest taka - kto tego nie przeszedł, nie zrozumie tak czy siak.jusella, IviQ, Paolaaa, Agness27 lubią tę wiadomość
PCO stwierdzone w 2008r.
05.2015 cb (6tc)
-
Ja mam też wrażenie, że coraz częściej lekarze namawiają bez powodu do pappy! Zwłaszcza ci na prywatnych wizytach. W pierwszej ciąży wiedziałam juz co to za badanie ale nie potrzebowałam robić i nikt mi nawet nie sugerował (ciąża prowadzona na nfz ). Teraz skorzystałam z możliwości zrobienia darmowej pappy, ponieważ liczyłam na dalszą diagnostykę, gdyby pojawiły się jakieś wątpliwości (stąd badania prenatalne w poradni badań prenatalnych ). I na wyniku mam wyraźnie napisane co dalej -echo serca (z racji wady u córki ).zalecenie dalekie od wyniku pappy ale takie jakie powinno być w takiej poradni. Mogę u nich robić również usg polowkowe. Raczej zdecyduje się
-
nick nieaktualnyJa na prawdę nie wiem co Nas podkusiło do zrobienia Pappy. Poprzednia lekarka mimo że do niej mam wielki żal stwierdziła że usg wyszło dobrze i nie trzeba zrobić pappa. Ten lekarz też jakoś tak nie namawiał nas ale powiedział o możliwościach i mąż powiedział abyśmy zrobili. Ja wiedziałam że to statystyka do męża chyba to jakoś wtedy nie dotarło. Zrobiłam 2 usg u 2 lekarzy z certyfikatem i według nich dziecko jest zdrowe i tak zostaje.
jusella, Agness27 lubią tę wiadomość