X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Szkoda że Cie nie poinformowali że badanie najlepiej zrobić od 12tc. No ale to wina labo w ktorym pobierałas krew a nie tego w DE. Nie wypelnialas zadnej ankiety? Nie dostalas karty informacyjnej? Jakies dokumenty do domu przynioslas?
    Z resztą nie napisałaś czy to jest powód dla którego badanie będzie powtarzane. Może to jakiś inny błąd ???
    U mnie NT 1,13 wiec super. Kosc nosowa widoczna a przeplywy nie mam pojęcia- no ale mnie P. Doktor pracująca na patologii poinformowala ze dzieci z ZD mogą miec wszystkie markery w normie... ale tylko z ZD (z tych trzech trisomii) wiec jezeli mialam kase na Harmony to tylko zaluje ze nie zdecydowalam sie szybciej. Od początku chcieliśmy zrobić Nifty (choć w ostatecznosci wyszło na harmony). Lekarz powiedział zeby zacząć od Pappy ale historię z tym badaniem już znasz. A z moja mega wysoka beta nie mialam co liczyc na lepszy wynik skorugowany od podstawowego.
    Na powtórzenie pappy było za późno, na amnio nie było podstaw. Obydwoje chcieliśmy wiedziec czy dziecko ma jakies wady.

Nie mam zadnej ankiety, mam potwierdzenie wykonania testu. Jedyne na co moglam sie zdecydowac to wybrac 1 z 4 opcji badania (samo badanie trisomii bez plci, badanie trisomii z plcia, badanie trisomiii z plcia + abbercji w hormonach plciowych, badanie trisomii bez plci + abberacja hormonow plciowych). Wybralam opcje 3. W necie nigdzie nie jest napisane, ze najlepiej od 12 tyg, ani na stronie labu, ktory wykonuje to badanie w DE i USA ani na roznych stronach informacyjnych dot.tego badania.

Mojego badania nie udalo sie zrobic bo bylo za malo DNA dziecka w mojej krwi.

Trudno, czekam na wyniki...

• agatia Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2017, 13:20

• animka899 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka- Super wieści! Bardzo się cieszę! A Izuni stawiaj małe cele i da rade:D Odpoczywaj!

201512131765.png

201909081765.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgorzatka ja o tym, że test Nifty lub Harmony najlepiej wykonać od 12 tc wiedziałam najpierw z internetu :-) Głównie szukając na forach, ale podaję Ci przykłady, że takie informacje są także na oficjalnych stronach, np.
    http://badanie-harmony.pl/kiedy-mozna-wykonac-test-harmony/
    http://badanienifty.pl/test-nifty-najczesciej-zadawane-pytania/

Później tylko mi to potwierdzili przy wypełnianiu dokumentów (ankiety- bo tak to nazywali). Tzn. Pani, która się mną zajmowała wyjaśniała poszczególne punkty, które wypełniałam i powiedziała przy jednym z nich, że może być sytuacja, że krew będzie trzeba pobrać jeszcze raz ponieważ mogła być pobrana za szybko, ale u mnie takiej sytuacji na pewno nie będzie bo byłam w końcówce 15tc, a to się tyczy badań robionych zaraz w 10 lub 11 tc. Więc tylko potwierdziła to, co sama wyczytałam wcześniej z neta. Wiesz, Szkoda, że Ci nic nie powiedzieli w Twoim labo, że istanieje w ogóle taka sytuacja, jaka Cię spotkała :(
    Ja nie miałam wyboru. Tam gdzie zrobiłam test Harmony Mogłam tylko zrobić wszystko: trisomie+ płeć+abberacje chromosomowe. Ale nawet jakbym miała wybór to zdecydowałabym się na to wszystko :-) Wiec to dla mnie bez różnicy.

Coś Ci powiedzieli ile musisz znowu czekać? Kiedy byłaś znów pobrać krew?

Ja jestem na półmetku :-) Krew oddałam dokładnie tydzień temu i za tydzień jest maksymalny czas kiedy mam dostać wyniki. Ale wciąż liczę, że będą w piątek ...

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • izulala Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczeta ja na 15.40 do gin. Trzymajcie kciuki zeby wszystko ok z mlodym niuniem, szyjka i moim przerosnietym lozyskiem ;);)

Malwinaa, Agness27, Pati78, jusella, Sabina lubią tę wiadomość

f2w3rjjgetjavtgc.png
    Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
    172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g;
  • Malwinaa Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2016, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulala trzymamy kciuki :)

izulala lubi tę wiadomość

zi13skjob7hi4oms.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też trzymam kciuki :-)

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Pati78 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulala, bedzie dobrze!

dqprj44jo5rhodwq.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2017, 13:20

• izulala Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po. Wszystko dobrze; ) szyjka twarda jak skala ponad 3cm czyli się nie skraca. Antos fikolki robił ze hoho. Ale wszystko posprawdzal. Wszystko ok ;) pokazał buzke wkoncu -ma duze usta i szeroki nosek pp tatusiu ;);) dzięki za kciukasy. .. aaa mlody wazy 816g.

jusella, agatia, Malwinaa, Paolaaa, Pati78, Agness27, IviQ, Sabina, Szotka lubią tę wiadomość

f2w3rjjgetjavtgc.png
    Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
    172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g;
  • Behemottka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgorzalko kochana, wszystkie czekamy na Twój wynik. Czy to, ze mało materiału oznacza, ze nie będziesz wiedziała dzisiaj??? Trzymam za Ciebie i Twojego maluszka kciuki.

Sabina, malgorzalka lubią tę wiadomość

mhsvi09kgjfp1f6i.png
  • Behemottka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już doczytałam. No to jeszcze czekamy. Trzymam kciuki, zeby tym razem było dobrze i wynik jak najlepszy.

malgorzalka lubi tę wiadomość

mhsvi09kgjfp1f6i.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Malgorzatka ja o tym, że test Nifty lub Harmony najlepiej wykonać od 12 tc wiedziałam najpierw z internetu :-) Głównie szukając na forach, ale podaję Ci przykłady, że takie informacje są także na oficjalnych stronach, np.
    http://badanie-harmony.pl/kiedy-mozna-wykonac-test-harmony/
    http://badanienifty.pl/test-nifty-najczesciej-zadawane-pytania/

Później tylko mi to potwierdzili przy wypełnianiu dokumentów (ankiety- bo tak to nazywali). Tzn. Pani, która się mną zajmowała wyjaśniała poszczególne punkty, które wypełniałam i powiedziała przy jednym z nich, że może być sytuacja, że krew będzie trzeba pobrać jeszcze raz ponieważ mogła być pobrana za szybko, ale u mnie takiej sytuacji na pewno nie będzie bo byłam w końcówce 15tc, a to się tyczy badań robionych zaraz w 10 lub 11 tc. Więc tylko potwierdziła to, co sama wyczytałam wcześniej z neta. Wiesz, Szkoda, że Ci nic nie powiedzieli w Twoim labo, że istanieje w ogóle taka sytuacja, jaka Cię spotkała :(
    Ja nie miałam wyboru. Tam gdzie zrobiłam test Harmony Mogłam tylko zrobić wszystko: trisomie+ płeć+abberacje chromosomowe. Ale nawet jakbym miała wybór to zdecydowałabym się na to wszystko :-) Wiec to dla mnie bez różnicy.

Coś Ci powiedzieli ile musisz znowu czekać? Kiedy byłaś znów pobrać krew?

Ja jestem na półmetku :-) Krew oddałam dokładnie tydzień temu i za tydzień jest maksymalny czas kiedy mam dostać wyniki. Ale wciąż liczę, że będą w piątek ...
    no u mnie też dosyć dokładnie Pani wytłumaczyła wszystko i dała ulotke od którego tygodnia i co sie bada itd więc nie narzekam na niedoinformowanie. wrecz przeciwnie nawet Pani z Nifty co dzwonilam gdzies tam mi tez wszystko najpierw wytłumaczyla i nawet uspokoiła ze baaaaaaaardzo rzadko mają wyniki że dizecko ma jakąś trriasomię wiec zebym się nie martwiła póki wyników nie mam

Paolaaa lubi tę wiadomość

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • Dunda Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgorzalka wrote:
    Dunda,
    i mam jeszcze 1 pytanie - moze przeczytasz, bo nie moge wyselekcjonowac Twoich postow, czy za 2 razem wyszedl Ci wynik czy znowu bylo to samo?

No k..a współczuję, serio! Obiecywali, że powtorne będzie po 7 dniach i tez tak było. No i wtedy mi wyszły nieciekawe wyniki bo wysokie ryzyko trisomii 18 (4% a to juz klasyfikowane na wysokie; zobacz sobie w necie jAK te wyniki wygladaja na papierze). Wiec robiłam od razu amnio, które wyszło prawidłowe. Ogólnie 2mce wycięte z życiorysu. Musisz być dobrej myśli, teraz z perspektywy czasu wiem, że podświadomość mi mówiła, że będzie dobrze i tak jest. Jutro mam połowkowe i się nie stresuje bo mój 7my zmysł mi mówi, że jest wszystko dobrze.

Trzymam kciuki przemocno!

Jeszcze raz doczytałam do końca Twoje wpisy bo wcześniej jak to zobaczyłam to mi krew zmrozilo. Ja pierwsze pobranie miałam w 13t3d a kolejne w 15t3d. Wiec wniosek, że chyba im później tym lepiej. No i moje moje wysyłali do USA.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 21:13

malgorzalka, jusella lubią tę wiadomość

<3 Marcel Zdzisław vel. Pająk
    mhsvl6d8imp4ywo3.png
    PCO stwierdzone w 2008r.
    05.2015 cb (6tc)
    1-4cs z CLO+Ovitrelle; 5cs CLO+fostimon+ovitrelle
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam po 15 usg połówkowe i zobaczymy jak tam synek podrosl:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 21:20

izulala, Pati78, Dunda lubią tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dunda ja tez mam cały czas przeczucie że wszystko jest dobrze. Jestem cały czas bardzo spokojna... instynkt macierzyński? :D

Dunda, IviQ lubią tę wiadomość

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27 i jak USG ???

Agness27 lubi tę wiadomość

4c3t9n73nr884ilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dunda wrote:
    No k..a współczuję, serio! Obiecywali, że powtorne będzie po 7 dniach i tez tak było. No i wtedy mi wyszły nieciekawe wyniki bo wysokie ryzyko trisomii 18 (4% a to juz klasyfikowane na wysokie; zobacz sobie w necie jAK te wyniki wygladaja na papierze). Wiec robiłam od razu amnio, które wyszło prawidłowe. Ogólnie 2mce wycięte z życiorysu. Musisz być dobrej myśli, teraz z perspektywy czasu wiem, że podświadomość mi mówiła, że będzie dobrze i tak jest. Jutro mam połowkowe i się nie stresuje bo mój 7my zmysł mi mówi, że jest wszystko dobrze.

Trzymam kciuki przemocno!

Jeszcze raz doczytałam do końca Twoje wpisy bo wcześniej jak to zobaczyłam to mi krew zmrozilo. Ja pierwsze pobranie miałam w 13t3d a kolejne w 15t3d. Wiec wniosek, że chyba im później tym lepiej. No i moje moje wysyłali do USA.

Dziekuje Ci za odpowiedz... Tego sie obawialam, ze pokaze Ci zly wynik bo juz znalazlam wyniki badan w zwiazku ze wszystkimi dostepnymi nieinwazyjnymi testami, ze jak im za 1 razem nie wychodzi badanie to moze rowniez oznaczac za duza wariancje w sekwencji DNA co wskazuje na jakas wade dziecka...

Tak czy inaczej jestem juz umowiona na biopsje kosmowki w ostatnim mozliwym dniu czyli 14 t 6 d, jesli do tego czasu wynikow nie bedzie to ja zrobie. Chce biopsje bo na wynik pelny za doplata bede czekac 2 dni, przy amnio po 2 dniach mialabym tylko FISHa i podstawowe 3 trisomie, a na calosciowe wyniki kaza czekac 14 dni, nie wytrzymam tyle.

Podziwiam Cie i Paolaaa CIebie rowniez za to, ze jestescie na tyle silne, ze nie odpuszczaly Was dobre przeczucia. Naprawde! Zazdroszcze.

Ja sie rozsypalam, zawsze optymistycznie patrze na zycie, ale mnie to zabilo. Mysle, ze najbardziej 1 usg kiedy lekarz powiedzial, zebym sie mentalnie szykowala na terminacje. Caly czas mam jego slowa w glowie. Ale nie bede sie nad soba uzalac, bedzie co ma byc, kariotyp jest juz dziecku przypisany.

Dunda duzo przeszlas, bardzo sie ciesze, ze ten koszmar sie dobrze skonczyl. Trzymam kciuki za polowkowe !!!

• Agness27 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Agness27 i jak USG ???

Zapomniałam dopisać ze dxis mam te połówkowe usg:))

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgorzatka. Dla Ciebie tez się dobrze skończy będziemy trzymać kciuki:))
    Kazda z Nas przechodzila tu przez nie Male problemy a mimo to wszystko dobrze się skończyło -trzeba wierzyć.
    U mojego malucha mimo amnio prawidłowej nadal cos się dzieje z serduszkiem ale sie nie poddaje bo oboje dużo przeszliśmy i 1,5mies miałam po części wyjęte z życiorysu ale walczymy dalej o zdrowie synka:)

izulala, malgorzalka lubią tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ