Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPaolaaa wrote:Szkoda że Cie nie poinformowali że badanie najlepiej zrobić od 12tc. No ale to wina labo w ktorym pobierałas krew a nie tego w DE. Nie wypelnialas zadnej ankiety? Nie dostalas karty informacyjnej? Jakies dokumenty do domu przynioslas?
Z resztą nie napisałaś czy to jest powód dla którego badanie będzie powtarzane. Może to jakiś inny błąd ???
U mnie NT 1,13 wiec super. Kosc nosowa widoczna a przeplywy nie mam pojęcia- no ale mnie P. Doktor pracująca na patologii poinformowala ze dzieci z ZD mogą miec wszystkie markery w normie... ale tylko z ZD (z tych trzech trisomii) wiec jezeli mialam kase na Harmony to tylko zaluje ze nie zdecydowalam sie szybciej. Od początku chcieliśmy zrobić Nifty (choć w ostatecznosci wyszło na harmony). Lekarz powiedział zeby zacząć od Pappy ale historię z tym badaniem już znasz. A z moja mega wysoka beta nie mialam co liczyc na lepszy wynik skorugowany od podstawowego.
Na powtórzenie pappy było za późno, na amnio nie było podstaw. Obydwoje chcieliśmy wiedziec czy dziecko ma jakies wady.
Nie mam zadnej ankiety, mam potwierdzenie wykonania testu. Jedyne na co moglam sie zdecydowac to wybrac 1 z 4 opcji badania (samo badanie trisomii bez plci, badanie trisomii z plcia, badanie trisomiii z plcia + abbercji w hormonach plciowych, badanie trisomii bez plci + abberacja hormonow plciowych). Wybralam opcje 3. W necie nigdzie nie jest napisane, ze najlepiej od 12 tyg, ani na stronie labu, ktory wykonuje to badanie w DE i USA ani na roznych stronach informacyjnych dot.tego badania.
Mojego badania nie udalo sie zrobic bo bylo za malo DNA dziecka w mojej krwi.
Trudno, czekam na wyniki...
-
Malgorzatka ja o tym, że test Nifty lub Harmony najlepiej wykonać od 12 tc wiedziałam najpierw z internetu
Głównie szukając na forach, ale podaję Ci przykłady, że takie informacje są także na oficjalnych stronach, np.
http://badanie-harmony.pl/kiedy-mozna-wykonac-test-harmony/
http://badanienifty.pl/test-nifty-najczesciej-zadawane-pytania/
Później tylko mi to potwierdzili przy wypełnianiu dokumentów (ankiety- bo tak to nazywali). Tzn. Pani, która się mną zajmowała wyjaśniała poszczególne punkty, które wypełniałam i powiedziała przy jednym z nich, że może być sytuacja, że krew będzie trzeba pobrać jeszcze raz ponieważ mogła być pobrana za szybko, ale u mnie takiej sytuacji na pewno nie będzie bo byłam w końcówce 15tc, a to się tyczy badań robionych zaraz w 10 lub 11 tc. Więc tylko potwierdziła to, co sama wyczytałam wcześniej z neta. Wiesz, Szkoda, że Ci nic nie powiedzieli w Twoim labo, że istanieje w ogóle taka sytuacja, jaka Cię spotkała
Ja nie miałam wyboru. Tam gdzie zrobiłam test Harmony Mogłam tylko zrobić wszystko: trisomie+ płeć+abberacje chromosomowe. Ale nawet jakbym miała wybór to zdecydowałabym się na to wszystkoWiec to dla mnie bez różnicy.
Coś Ci powiedzieli ile musisz znowu czekać? Kiedy byłaś znów pobrać krew?
Ja jestem na półmetkuKrew oddałam dokładnie tydzień temu i za tydzień jest maksymalny czas kiedy mam dostać wyniki. Ale wciąż liczę, że będą w piątek ...
-
Dziewczeta ja na 15.40 do gin. Trzymajcie kciuki zeby wszystko ok z mlodym niuniem, szyjka i moim przerosnietym lozyskiem
Malwinaa, Agness27, Pati78, jusella, Sabina lubią tę wiadomość
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -
Ja juz po. Wszystko dobrze; ) szyjka twarda jak skala ponad 3cm czyli się nie skraca. Antos fikolki robił ze hoho. Ale wszystko posprawdzal. Wszystko ok
pokazał buzke wkoncu -ma duze usta i szeroki nosek pp tatusiu
dzięki za kciukasy. .. aaa mlody wazy 816g.
jusella, agatia, Malwinaa, Paolaaa, Pati78, Agness27, IviQ, Sabina, Szotka lubią tę wiadomość
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -
Paolaaa wrote:Malgorzatka ja o tym, że test Nifty lub Harmony najlepiej wykonać od 12 tc wiedziałam najpierw z internetu
Głównie szukając na forach, ale podaję Ci przykłady, że takie informacje są także na oficjalnych stronach, np.
http://badanie-harmony.pl/kiedy-mozna-wykonac-test-harmony/
http://badanienifty.pl/test-nifty-najczesciej-zadawane-pytania/
Później tylko mi to potwierdzili przy wypełnianiu dokumentów (ankiety- bo tak to nazywali). Tzn. Pani, która się mną zajmowała wyjaśniała poszczególne punkty, które wypełniałam i powiedziała przy jednym z nich, że może być sytuacja, że krew będzie trzeba pobrać jeszcze raz ponieważ mogła być pobrana za szybko, ale u mnie takiej sytuacji na pewno nie będzie bo byłam w końcówce 15tc, a to się tyczy badań robionych zaraz w 10 lub 11 tc. Więc tylko potwierdziła to, co sama wyczytałam wcześniej z neta. Wiesz, Szkoda, że Ci nic nie powiedzieli w Twoim labo, że istanieje w ogóle taka sytuacja, jaka Cię spotkała
Ja nie miałam wyboru. Tam gdzie zrobiłam test Harmony Mogłam tylko zrobić wszystko: trisomie+ płeć+abberacje chromosomowe. Ale nawet jakbym miała wybór to zdecydowałabym się na to wszystkoWiec to dla mnie bez różnicy.
Coś Ci powiedzieli ile musisz znowu czekać? Kiedy byłaś znów pobrać krew?
Ja jestem na półmetkuKrew oddałam dokładnie tydzień temu i za tydzień jest maksymalny czas kiedy mam dostać wyniki. Ale wciąż liczę, że będą w piątek ...
Paolaaa lubi tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
malgorzalka wrote:Dunda,
i mam jeszcze 1 pytanie - moze przeczytasz, bo nie moge wyselekcjonowac Twoich postow, czy za 2 razem wyszedl Ci wynik czy znowu bylo to samo?
No k..a współczuję, serio! Obiecywali, że powtorne będzie po 7 dniach i tez tak było. No i wtedy mi wyszły nieciekawe wyniki bo wysokie ryzyko trisomii 18 (4% a to juz klasyfikowane na wysokie; zobacz sobie w necie jAK te wyniki wygladaja na papierze). Wiec robiłam od razu amnio, które wyszło prawidłowe. Ogólnie 2mce wycięte z życiorysu. Musisz być dobrej myśli, teraz z perspektywy czasu wiem, że podświadomość mi mówiła, że będzie dobrze i tak jest. Jutro mam połowkowe i się nie stresuje bo mój 7my zmysł mi mówi, że jest wszystko dobrze.
Trzymam kciuki przemocno!
Jeszcze raz doczytałam do końca Twoje wpisy bo wcześniej jak to zobaczyłam to mi krew zmrozilo. Ja pierwsze pobranie miałam w 13t3d a kolejne w 15t3d. Wiec wniosek, że chyba im później tym lepiej. No i moje moje wysyłali do USA.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 21:13
malgorzalka, jusella lubią tę wiadomość
Marcel Zdzisław vel. Pająk
PCO stwierdzone w 2008r.
05.2015 cb (6tc)
1-4cs z CLO+Ovitrelle; 5cs CLO+fostimon+ovitrelle
-
nick nieaktualnyDunda wrote:No k..a współczuję, serio! Obiecywali, że powtorne będzie po 7 dniach i tez tak było. No i wtedy mi wyszły nieciekawe wyniki bo wysokie ryzyko trisomii 18 (4% a to juz klasyfikowane na wysokie; zobacz sobie w necie jAK te wyniki wygladaja na papierze). Wiec robiłam od razu amnio, które wyszło prawidłowe. Ogólnie 2mce wycięte z życiorysu. Musisz być dobrej myśli, teraz z perspektywy czasu wiem, że podświadomość mi mówiła, że będzie dobrze i tak jest. Jutro mam połowkowe i się nie stresuje bo mój 7my zmysł mi mówi, że jest wszystko dobrze.
Trzymam kciuki przemocno!
Jeszcze raz doczytałam do końca Twoje wpisy bo wcześniej jak to zobaczyłam to mi krew zmrozilo. Ja pierwsze pobranie miałam w 13t3d a kolejne w 15t3d. Wiec wniosek, że chyba im później tym lepiej. No i moje moje wysyłali do USA.
Dziekuje Ci za odpowiedz... Tego sie obawialam, ze pokaze Ci zly wynik bo juz znalazlam wyniki badan w zwiazku ze wszystkimi dostepnymi nieinwazyjnymi testami, ze jak im za 1 razem nie wychodzi badanie to moze rowniez oznaczac za duza wariancje w sekwencji DNA co wskazuje na jakas wade dziecka...
Tak czy inaczej jestem juz umowiona na biopsje kosmowki w ostatnim mozliwym dniu czyli 14 t 6 d, jesli do tego czasu wynikow nie bedzie to ja zrobie. Chce biopsje bo na wynik pelny za doplata bede czekac 2 dni, przy amnio po 2 dniach mialabym tylko FISHa i podstawowe 3 trisomie, a na calosciowe wyniki kaza czekac 14 dni, nie wytrzymam tyle.
Podziwiam Cie i Paolaaa CIebie rowniez za to, ze jestescie na tyle silne, ze nie odpuszczaly Was dobre przeczucia. Naprawde! Zazdroszcze.
Ja sie rozsypalam, zawsze optymistycznie patrze na zycie, ale mnie to zabilo. Mysle, ze najbardziej 1 usg kiedy lekarz powiedzial, zebym sie mentalnie szykowala na terminacje. Caly czas mam jego slowa w glowie. Ale nie bede sie nad soba uzalac, bedzie co ma byc, kariotyp jest juz dziecku przypisany.
Dunda duzo przeszlas, bardzo sie ciesze, ze ten koszmar sie dobrze skonczyl. Trzymam kciuki za polowkowe !!! -
Malgorzatka. Dla Ciebie tez się dobrze skończy będziemy trzymać kciuki:))
Kazda z Nas przechodzila tu przez nie Male problemy a mimo to wszystko dobrze się skończyło -trzeba wierzyć.
U mojego malucha mimo amnio prawidłowej nadal cos się dzieje z serduszkiem ale sie nie poddaje bo oboje dużo przeszliśmy i 1,5mies miałam po części wyjęte z życiorysu ale walczymy dalej o zdrowie synka:)izulala, malgorzalka lubią tę wiadomość