Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa urodziłam wcześniaka i od momentu kiedy mogła już dostawać moje mleko je jadła, pani od laktacji która była na Oion i mówiła że można jeść właśnie wszystko i obserwować. Mi było oczywiście ciężej więc na poczatku(nie mogłam być przy córce 24h) się pilnowałam ale jak już córka była w domku to jadłam wszystko i odpukać nic się nie działo. Tak samo planuje zrobić teraz, obserwować i jeść wszystko.
Agness27 lubi tę wiadomość
-
IviQ wrote:ja po jakis 2 tygodniach i przyznam ze balam sie nozyczkami i wziela obcinaczki i co?? pociełam własne dziecko!!!!! w zyciu tak nie plakało a ja razem z nim:((( przepraszałam go cały dzien . Obcinanie to dla mnie trauma. ale nauczylam sie juz manewrwac nozyczkami i jest juz dobrze. NAlepiej obcinac jak dizecko spi ale moj niestety spi na brzuchu wiec dupa musze to robic jak sie wierci...
Ale tymi specjalnymi balas sie obcinać nożyczkami?
One maja koncowki zaokrąglone wiec są bezpieczne i nie ukuja:)
Ja tez raz córcie skaleczylam ale byla juz wieksza.
Ale potem obawa zostaje..
Teraz to sama przychodzi bym Jej obcinala:)
-
U mnie 3 tyg po porodzie ciotka zobaczyla ze jem pomidorowa to na mnie nakrzyczala ze mi nie wolno bo uczula itp
Przyznam ze zdebialam bo poczułam sie jakbym mega krzywdę malej robila .
Ale Córce nic nie bylo później wiec sobie dalej jadlam bo ja uwielbiam:))
-
Agness, to zalezy od szpitala. Tam, gdzie rodzilam, nie trzeba bylo brac ciuszkow dla dziecka, dostalismy tez mala paczke pampersow na start. Musialam miec dla niego chusteczki do pupy, niedrapki (ktorych nie uzywalam, bo mu spadaly) I linomag. Dobrze zadzwonic lub pojsc na oddzial I dopytac.
Dla siebie koszule (do porodu wzielam szpitalna, po prysznicu przebralam sie w swoja),podklady poporodowe (te duze podpaski),podklady na lozko, recznik papierowy do wycierania krocza, recznik kapielowy, kosmetyczka. Przydala sie woda do picia w butelce z dziobkiem (jak dla dzieci czy sportowcow),przy porodzie super I potem tez wykorzystalam do polewania krocza tantum rosa. Mialam tez majtki siateczkowe wielorazowe, ale z tym sie chowalam, bo krzywo patrzyli, krocze ma sie wietrzyc pierwsze dni. Wkladki laktacyjne, miekki stanik, jesli zamierzasz karmic piersia. Przydaje sie wlasna poduszka lub jasiek, bo szpitalne to przewaznie porazka. Mialam szlafrok, ale nie skorzystalam, bo grzali na potege. Przydatna jest pomadka ochronna do ust, choc mi np. usta nie spierzchly podczas porodu. Jakies drobne przekaski, wiadomo, jak karmia w szpitalach.
Co do obcinania paznokci, to tez nie polecam obcinaczek, pocielam malemu skorkiNozyczkami z zaokraglonymi koncami jest niebo lepiej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2016, 11:14
Bobitta, Agness27 lubią tę wiadomość
-
Agness27 wrote:Ale tymi specjalnymi balas sie obcinać nożyczkami?
One maja koncowki zaokrąglone wiec są bezpieczne i nie ukuja:)
Ja tez raz córcie skaleczylam ale byla juz wieksza.
Ale potem obawa zostaje..
Teraz to sama przychodzi bym Jej obcinala:)[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
Przepraszam. Napisałam nie w tym temacie - czasem na komórce nie ogarniam.
Ale w temacie błędów pappa.
Czy to nie jest tak, ze jeśli pappa ma wykrywalność 95%, to te 5% które pozostaje to sa chore dzieci, które nie zostały wykryte?
I w tym wypadku jeśli nam wyjdzie 1:40 i dziecko jest zdrowe to nie znaczy, ze wynik pappa to bullshit. -
nick nieaktualnyPappa z usg genetycznym (badanie NT, 2 rodzaje przeplywow, dlugosci kosci nosowej) ma PODOBNO 95% wykrywalnosci. 5 % to sa dzieci chore, niewykryte.
Jesli ktos ma ochote to tu jest prezentacja nt: http://www.fetalmedicine.com/synced/fmf/FMF-polish.pdf , strona 16. -
nick nieaktualnyTo teraz ja. Dostalam wynik harmony, jeszcze go nie widzialam, ale jest w porzadku i jest dziewczynka. To co czuje jest nie do opisania.
Moze moja historia komus doda otuchy wiec szybko ja streszcze:
1) USG w 11t 0d, CRL 42,5MM, NT 3.5MM, brak kosci nosowej, przeplywy nie byly sprawdzane - b.wysokie ryzyko wszystkich 3 trisomii. Lekarz mowi, ze mam sie szykowac na terminacje.
2) USG w 11 t 3d, CRL ok 56MM (juz nie pamietam), NT 2.7MM, kosc nosowa obecna 2.0mm, przeplywy prawidlowe, ryzyko ZD 1:286, pozostale trisomie 1:ponad tysiaca. Lekarz mowi, ze nie jest zle, ale NT b.wysokie, zaleca biopsje kosmowki albo Harmony. Wykonuje Harmony.
3) USG z 11 t 4d, CRL 52mm, NT 2.4MM, kosc nosowa obecna 1.9mm, przeplywy prawidlowe. Ryzyko ZD 1:85, pozostale trisomie 1:500 cos. Lekarz mowi, ze "nie podoba jej sie NT, zaleca test Pappa".
4) USG 12 t 3d, CRL 72 MM, NT 3,2MM, kosc nosowa obecna niezmierzona przez lekarza, przeplywy prawidlowe. Ryzyko ZD 1:60, pozostale trisomie : 500 cos. Lekarz mowi, ze wyglada mu to na zespol Turnera.
Oczekiwanie na wynik Harmony 2 tygodnie, po tym czasie telefon, ze nie udalo sie wyselekcjonowac DNA dziecka z mojej krwi. Test robilam w 11 t 3d. ZA WCZESNIE !!! Krew pobrana drugi raz, wyniki na CITO po 4 dniach (byly juz w piatek wieczorem, ale nikt nie zadzwonil). Wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka.
Teraz nas tylko czeka echo serca po przy podwyzszonym NT zalecaja wykonanie.
Mam nadzieje, ze ktos moze kiedy przeczyta beda w podobnej sytuacji i doda mu to nadziei. Ja sie totalnie zalamalam i nie moge sobie tego darowac, ze do konca nie wierzylam, ze bedzie dobrze.
izulala, Bobitta, jusella, mmalibu, Angela89, Bee85, Sabina, kamciaelcia, IviQ, Ulfenstein, Kaśku, Paolaaa, Dunda, hopee lubią tę wiadomość
-
Małgorzatka gratulacje! !!
jusella lubi tę wiadomość
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -
Ulfenstein wrote:Przepraszam. Napisałam nie w tym temacie - czasem na komórce nie ogarniam.
Ale w temacie błędów pappa.
Czy to nie jest tak, ze jeśli pappa ma wykrywalność 95%, to te 5% które pozostaje to sa chore dzieci, które nie zostały wykryte?
I w tym wypadku jeśli nam wyjdzie 1:40 i dziecko jest zdrowe to nie znaczy, ze wynik pappa to bullshit.[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
agatia wrote:To zostałam sama na placu boju, oby do piątku i oby dobre wieści. Oby, oby, oby
jusella lubi tę wiadomość
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g;