Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Hej. Odebrałam wczoraj moje wyniki pappa. Po usg było ryzyko t21 1:prawie 5tys., po wynikach 1:274. Wolne b-hcg 1,915MoM, PAPP-A 0,358MoM. Mam 26 lat.
W usg wszystkie pomiary były prawidłowe, jedynie lekarz miał problem ze zmierzeniem NT, bo dziecko cały czas się kręciło, najczęściej wychodziło 1,7, ale sam powiedział, że takie przyjmuje, ale nie jest to najdokładniejszy pomiar.
Mam umówioną wizytę u genetyka na 29.08, umrę do tego czasu. Mąż namawia na Nifty.
Co byście zrobiły?
-
barley wrote:Cześć dziewczyny.
Dostałam dziś telefon od lekarza z wynikami testu Pappa. Jestem przerażona.
Ryzyko podstawowe 1:907, a skorygowane 1:167. Mam 25 lat. Skąd tak duże ryzyko zespołu Downa? Nie wiem co mam myśleć. Skierowano mnie do lekarza genetyka. Internet jest pełen mylących informacji. Pomóżcie proszę. Czy jest się czym martwić? Głupieję.
nic nie czytaj za duzo. Po prostu muszisz teraz zdecydwac czy cchesz wiedziec na pewno i wtedy dalszy krok amnio czywydasz kase i zrobisz nifty czy harmony, czy zdasz sie na przeczucie lub np wiesz ze i tak dziecka nie usuniesz wiec ta wiedza jest Ci potrzebna tylko dla siebie. Ja chcialam wiedziec i nie zaluje. ALe nie zrobilam amnio tylko nifty i tez nie zaluje. Do konca ciazy spalam spokojniej( tak spokojniej ale nie spokojnie) bo juz ziarno zostalo zasiane. teraz wiem ze wszystko jest dobrze. Moj synek ma za 1,5 mca jzu roczek:))[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
Mru wrote:Hej. Odebrałam wczoraj moje wyniki pappa. Po usg było ryzyko t21 1:prawie 5tys., po wynikach 1:274. Wolne b-hcg 1,915MoM, PAPP-A 0,358MoM. Mam 26 lat.
W usg wszystkie pomiary były prawidłowe, jedynie lekarz miał problem ze zmierzeniem NT, bo dziecko cały czas się kręciło, najczęściej wychodziło 1,7, ale sam powiedział, że takie przyjmuje, ale nie jest to najdokładniejszy pomiar.
Mam umówioną wizytę u genetyka na 29.08, umrę do tego czasu. Mąż namawia na Nifty.
Co byście zrobiły?
biochemia widze bardzo skopala Ci wynik, ale na szczescie usg ok. Jak was stac na Nifty to je zrob. i bedizesz miala juz wynik w reku jak bedziesz szla do genetyka. no chyba ze wlisz amnio. jest pewniejsze ale ryzykowniejsze. z tym ze zadnej z nas sie nifty nie pomylilo co do ZD wiec szczerze polecam. a jak pzostale triasomie wyszly po biochemii? bo jesli pozostale tez wyszly ryykowne to polecam jednak zrbic amniopunkcje ale jak tylko ZD to nifty[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
Mru wrote:trisomia 18 i trisomia 13 <1:20000
[/link]
-
Dziewczyny mnie wyszło po biochemii 1:12, pisalam juz wczesniej jak mi lekarka wytlumaczyla sposob obliczania ryzyka. Ale zanim do tego doszlo i za nim otrzymalam wyniki nifty nerwy byly takie ze na dzien dzisiejszy podarowalabym sobie pappe i od razu robiła nifty.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2016, 05:16
-
Myślę że jest to możliwe, ostatnio coraz czesciej wyniki splywaja po 8 dniach (w laboratorum ktorym robilam mieli lacznosc z glownym wykonawca badan w warszawie i mowili ze dlatego bylo szybciej wlasnie) Po naszych wynikach nifty wizta u genetyka okazała się zbyteczna.