X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • hopee Znajoma

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie!
    nie udzielałam się w tym wątku, mimo że przeczytałam go od A do Z (z polecenia Agness27, której bardzo za to dziękuję!)
    trafiłam na forum po usg prenatalnym i fatalnych wynikach PAPPA. hypoplastyczna kość nosowa spędzała mi sen z powiek od 13 tygodnia ciąży. nie robiłam amnio, ani testów nieinwazyjnych (z własnego doświadczenia nie polecam nie robienia) - na szczęście moja Córeczka jest zdrowa, śliczna, cudowna (same wiecie Drogie Mamy, jakie jest dziecko dla każdej z nas ;) ).
    postanowiłam sobie, że kiedyś opiszę tu dokładnie naszą historię - może pomoże jakiejś szukającej wsparcia Przyszłej Mamie.

zanim jednak znajdę czas, żeby 'wydrukować' naszą story chciałabym podziękować Założycielce tego wątku oraz wszystkim Dziewczynom, które tworzyły go w początkowej fazie - jesteście naprawdę MEGA!!! :) Wasza otwartość, szczerość i umiejętność dzielenia się swoimi przeżyciami/informacjami podniosła na duchu wiele potrzebujących wsparcia kobiet - nawet jeśli tylko nieliczne z nich odważyły się opisać tu swoje historie.
    Dziękuję w imieniu swoim i tych, które napisać chciały, a z różnych powodów tego nie zrobiły.
    i do wszystkich Kobiet, które trafią na te strony: Głowy do góry! Będzie dobrze!! :))

Krakuska, Agness27, Kaśku, IviQ lubią tę wiadomość

relgh3710rrdl388.png
    'to będzie miłość, jakiej nie miał chyba nikt' :)
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hopee, dzięki za wspaniały wpis :) a Twoją historię z chęcią poczytam. No i gratuluję córeczki :)

hopee, Agness27 lubią tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • hopee Znajoma

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska wrote:
    Hopee, dzięki za wspaniały wpis :) a Twoją historię z chęcią poczytam. No i gratuluję córeczki :)

wkrótce napiszę więcej.
    pozdrawiam :)

relgh3710rrdl388.png
    'to będzie miłość, jakiej nie miał chyba nikt' :)
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzastmi wrote:
    Wynik PRAWIDŁOWY !!! Boże jaka ulga i radość!!!
    Gratulacje niech Maleństwo w brzuszku zdrowo rośnie :)

Czekamy na dalsze DOBRE wieści od Was :)

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Englein Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, prenatalne i pappa przede mna, chyba za tydzien (czekam na list ze szpitala z data badan,mieszkam w UK). Z racji,ze jestem 40+ , nie wiedzac co wyjdzie z prenatalnych, juz nastawiam sie na nifty. Moja polozna (tu ciaze prowadzi polozna) juz uprzedzila mnie,ze wynik prenatalnych wysokiego ryzyka to 1:150 . Widze i czytam Was,ze normy Pl i Uk sa inne...zwatpilqm troche,bo tu wiele rzeczy jest innych,co nie znaczy gorszych.
    Powiedziala tez, w naszym miescie pobieraja krew tylko na harmony. Czy nifty a harmony czyms znaczacym sie roznia?
    Co dokladniejsze z inwazyjnych: amniopunkcja czy biopsja kosmowki-tu mozna zdecydowac sie na jedno lub drugie.

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • michaela Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co pamiętam to nie bardzo - inne laboratoria? No i chyba nifty jeszcze dodatkowe 3 trisomie obejmuje ale to chyba bez znaczenia. Ale nie jestem najbardziej wiarygodnym źródłem hehe.

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Kaśku Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Englein wrote:
    Witam, prenatalne i pappa przede mna, chyba za tydzien (czekam na list ze szpitala z data badan,mieszkam w UK). Z racji,ze jestem 40+ , nie wiedzac co wyjdzie z prenatalnych, juz nastawiam sie na nifty. Moja polozna (tu ciaze prowadzi polozna) juz uprzedzila mnie,ze wynik prenatalnych wysokiego ryzyka to 1:150 . Widze i czytam Was,ze normy Pl i Uk sa inne...zwatpilqm troche,bo tu wiele rzeczy jest innych,co nie znaczy gorszych.
    Powiedziala tez, w naszym miescie pobieraja krew tylko na harmony. Czy nifty a harmony czyms znaczacym sie roznia?
    Co dokladniejsze z inwazyjnych: amniopunkcja czy biopsja kosmowki-tu mozna zdecydowac sie na jedno lub drugie.
    Dawno mnie tu nie było... :-)
    Engelein wg mojej wiedzy między Nifty a Harmony nie ma dużej różnicy. Oba testy opierają się na bardzo podobnej metodzie sekwencjonowania DNA dziecka z krwi matki. Z tego co pamiętam w harmony ta metoda była troszkę unowocześniona ale to wcale nie musi oznaczać, że lepsza. Oba badnia przede wszystkim skupiają się na trzech podstawowych trisomiach + zaburzenia chromosomów płciowych. Nifty bada coś dodatkowo ale to najlepiej jak opiszą dziewczyny które miały Nifty. (Ja dawno dawno temu zdecydowałam się na harmony). Prawda jest taka że w zależności czy dany ośrodek robi Nifty czy Harmony to przedstawi inne dane i wyjdzie że jego lepsze :-P
    W Polsce rzeczywiście ryzyko 1:300 jest uznawane za wysokie.
    Odnośnie amniopunkcji i biopsji kosmówki to biopsję można zrobić znacznie wcześniej bo chyba między 9 a 11tc. Amniopunkcję zwykle dopiero od 16+0 (choć niektóre źródła podają że od 13tc). Biopsja jest obarczona znacznie większym ryzykiem powikłań -chyba aż dwukrotnie wyższym niż amniopunkcja. Co do dokładności oba te badania są uznawane jako ostateczne. Z opisu biopsji tutaj na forum to amnio jest mniej bolesne.

Englein, hopee, Agness27 lubią tę wiadomość

8R8Zp1.png
  • Englein Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje...mimo,ze nie wiem co przyniosa prenatalne to po alu waham sie,czy mimo wszystko robic jakies inwazyjne...ech,ciezki orzech i obawy.

5fdazm9.png

• Kaśku Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Englein ciężko coś doradzać. Ja zdecyduję po wynikach USG +Pappa. Jak będą 'fajne' tzn nie będzie tam nic co będzie budziło moje obawy, to zrobię NIPT. A jak coś będzie nie tak - cokolwiek co będzie budziło moje obawy (jeszcze tego nie zdefiniowałam), to robię amnio.

A tak przy okazji jesteśmy w tym samym dniu ciąży :-D.
    Ed: Hmmm twój suwaczek zwariował i teraz nie jestem tego taka pewna...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2016, 08:38

Pati78, Englein, hopee lubią tę wiadomość

8R8Zp1.png
  • Englein Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2016, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie zamierzamtak samo, niemniej ze wzgledh na wiek moj rozum mowi zeby robic harmony. Zobaczymy. List ze szpitala z terminem scanu jeszcze nie dotarl.

5fdazm9.png

• Englein Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2016, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://forum.trojmiasto.pl/Amniopunkcja-do-osob-ktore-juz-to-przeszly-t689391,1,16.html

Znalazlam taka dyskusje, i musze przyznac ze mimo iz bardzo mnie poruszyla to dala troche do myslenia

5fdazm9.png

• Kaśku Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Englein ja nie chcę czytać nic co może mnie w jakikolwiek sposób zestresować. Wiem jak działa harmony bo przeczytałam o nim wiele, wiem że zawiera elementy "statystyki" ale statystyką tak jak Pappa nie jest.
    Amniopunkcję przeszłam i wiem jak wygląda - nie taki diabeł straszny ale nie chcę ryzykować jeśli nie będę widziała takiej potrzeby.

Ed: Ja jestem tylko troszkę młodsza od Ciebie :-)
    Daj znać koniecznie jak dostaniesz list. No i później jak dostaniesz wyniki. Trzymam kciuki żeby były dobre i żebyś nie miała żadnych wątpliwości i mogła zrobić Harmony już tylko dla potwierdzenia i własnego spokoju :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2016, 21:13

Englein lubi tę wiadomość

8R8Zp1.png
  • Pati78 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2016, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasku, jak sie ciesze, jupiiiii! Trzymamy kciuki z Kubelkiem! Przy okazji, kopnij szanowna szefowa watku za znikniecie bez sladu!

IviQ, Kaśku, hopee, Szotka lubią tę wiadomość

dqprj44jo5rhodwq.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzastmi wrote:
    Wynik PRAWIDŁOWY !!! Boże jaka ulga i radość!!!
    Super wieści :)))))))

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2016, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hopee wrote:
    witajcie!
    nie udzielałam się w tym wątku, mimo że przeczytałam go od A do Z (z polecenia Agness27, której bardzo za to dziękuję!)
    trafiłam na forum po usg prenatalnym i fatalnych wynikach PAPPA. hypoplastyczna kość nosowa spędzała mi sen z powiek od 13 tygodnia ciąży. nie robiłam amnio, ani testów nieinwazyjnych (z własnego doświadczenia nie polecam nie robienia) - na szczęście moja Córeczka jest zdrowa, śliczna, cudowna (same wiecie Drogie Mamy, jakie jest dziecko dla każdej z nas ;) ).
    postanowiłam sobie, że kiedyś opiszę tu dokładnie naszą historię - może pomoże jakiejś szukającej wsparcia Przyszłej Mamie.

zanim jednak znajdę czas, żeby 'wydrukować' naszą story chciałabym podziękować Założycielce tego wątku oraz wszystkim Dziewczynom, które tworzyły go w początkowej fazie - jesteście naprawdę MEGA!!! :) Wasza otwartość, szczerość i umiejętność dzielenia się swoimi przeżyciami/informacjami podniosła na duchu wiele potrzebujących wsparcia kobiet - nawet jeśli tylko nieliczne z nich odważyły się opisać tu swoje historie.
    Dziękuję w imieniu swoim i tych, które napisać chciały, a z różnych powodów tego nie zrobiły.
    i do wszystkich Kobiet, które trafią na te strony: Głowy do góry! Będzie dobrze!! :))
    Dziękuję :*

hopee lubi tę wiadomość

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Englein wrote:
    Biopsja kosmowki dokładniejsze ale i bardziej ryzykowna. Ponieważ tez jestem 40+ to standardowe ryzyko dla naszego wieku już zalicza się do ryzykownego. Niestety ryzyko poronienia przy amnio i Biopsja tez niestety większe dlatego osobiście odradzam. Nifty i harmony różnią się dokładnością tu wygrywa harmony ale też i ilością badanych anomalii i tu wygrywa nifty.

Englein, michaela lubią tę wiadomość

• IviQ Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaśku wrote:
    Englein ciężko coś doradzać. Ja zdecyduję po wynikach USG +Pappa. Jak będą 'fajne' tzn nie będzie tam nic co będzie budziło moje obawy, to zrobię NIPT. A jak coś będzie nie tak - cokolwiek co będzie budziło moje obawy (jeszcze tego nie zdefiniowałam), to robię amnio.

A tak przy okazji jesteśmy w tym samym dniu ciąży :-D.
    Kasku jesteś w ciąży? ???????wow jak się cieszę a już miałam spytać czy jesteś już gotowa

Kaśku, hopee lubią tę wiadomość

• IviQ Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2016, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati78 wrote:
    Kasku, jak sie ciesze, jupiiiii! Trzymamy kciuki z Kubelkiem! Przy okazji, kopnij szanowna szefowa watku za znikniecie bez sladu!
    Dokładnie michcia nasza największa pocieszycielka wsiakla bez śladu. ...

• Kaśku Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ wrote:
    Kasku jesteś w ciąży? ???????wow jak się cieszę a już miałam spytać czy jesteś już gotowa
    Ano jestem w ciąży. Jakoś tak z zaskoczenia mnie wzieła. Wiecie jak to jest jak człowiek chce i planuje to nic a jak jest pewien że teraz nie ma takiej opcji to ... bum i proszę!
    Ale gotowa to ja nie jestem ;-)

Pati78 wrote:
    Dzięki Pati :-) Kciuki będą potrzebne!! a cieszyć się będę jak odbiorę wyniki. Do tego czasu to jakoś tak nie bardzo czuję tą ciążę... Taki mechanizm obronny :-)

Dam znać Szefowej :-) Ale ona czasu na spanie nie ma a co dopiero na inne przyjemności..

Ed: Aha i poproszę szczegółowe raporciki jak tam wasze maluchy się chowają:-) Bardzo dokuczają?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2016, 08:52

hopee, IviQ lubią tę wiadomość

8R8Zp1.png
  • Kaśku Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ wrote:
    Biopsja kosmowki dokładniejsze ale i bardziej ryzykowna. Ponieważ tez jestem 40+ to standardowe ryzyko dla naszego wieku już zalicza się do ryzykownego. Niestety ryzyko poronienia przy amnio i Biopsja tez niestety większe dlatego osobiście odradzam. Nifty i harmony różnią się dokładnością tu wygrywa harmony ale też i ilością badanych anomalii i tu wygrywa nifty.
    IviQ a skąd masz info że biopsja dokładniejsza? Bo ja czytałam że ona ma tylko tą przewagę, że można ją zrobić wcześniej i nie czekać do tego 16tc. Obie przecież analizują kariotyp dziecka więc jak to?

8R8Zp1.png
‹‹ 291 292 293 294 295 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ