Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnymamakejti wrote:Witajcie Dziewczęta!
Kilka znajomych "twarzy" rozpoznaję z wątku CLO;)
u mnie czas już dojrzał do decyzji o badaniach prenatalnych, 15 grudnia mam wizytę z usg i zastanawiam się czy robić sobie podwójny test (PAPPa i wolna beta), czy odpuścić to sobie, i kasę zainwestować w NIFTy, obawiam się, że ryzyko u mnie po PAPPie poszybuje na maxa, bo biorę dużo progesteronu i mam niedoczynność tarczycy...do tego 37 na karku...
nie wykluczam też amnio, gdyby test NIFTy wyszedł niejednoznacznie
annak - pisałaś, że robiłaś amnio u Debskich, w szpitalu? czy oni mają swoją prywatną klinikę jeszcze? będę wdzięczna za odpowiedź
dobrej, leniwej reszty niedzieli!
Też mam skończone 37 lat, biorę leki na niedoczynność tarczycy i też ładuję w siebie progesteron (w czasie badań było to 2x2 tabletki Luteiny 100 dopochwowo) i o dziwo po USG i teście podwójnym (tzw. PAPPA) ryzyko ZD wyszło u mnie 1:2500. Mówiłam lekarzowi badającemu o tych lekach, które biorę i zapytałam, czy będą miały wpływ na wynik, powiedział, że nie.
Trochę nie zrozumiałam, co masz na myśli pisząc, czy może odpuścić PAPPA i zainwestować w Nifty. Moim zdaniem możesz zrobić te dwa badania niezależnie, przecież usg z testem podwójnym należy ci się na nfz z racji wieku.
-
Elaria wrote:Też mam skończone 37 lat, biorę leki na niedoczynność tarczycy i też ładuję w siebie progesteron (w czasie badań było to 2x2 tabletki Luteiny 100 dopochwowo) i o dziwo po USG i teście podwójnym (tzw. PAPPA) ryzyko ZD wyszło u mnie 1:2500. Mówiłam lekarzowi badającemu o tych lekach, które biorę i zapytałam, czy będą miały wpływ na wynik, powiedział, że nie.
Trochę nie zrozumiałam, co masz na myśli pisząc, czy może odpuścić PAPPA i zainwestować w Nifty. Moim zdaniem możesz zrobić te dwa badania niezależnie, przecież usg z testem podwójnym należy ci się na nfz z racji wieku.
Witaj Elaria, naczytałam się sporo wpisów na forum ginekologicznym, że przyjmowanie progsteronu może fałszować wynik białka PAPPa, a ja oprócz 2x100 luteiny biorę jeszcze 2x 1 duphaston.
Wiem, że usg i test podwójny przysługuje mi na nfz, ale chciałam sama wybrać lekarza, u którego będę robiła badanie i który będzie analizował ryzyko po teście, padło więc na to, żeby pójść prywatnie (ok 400 zł za pakiet) i tak sobie pomyslałam, że jak mi wystrzeli ryzyko po tym teście to tylko się zdenerwuję, a tak od razu przejdę do konkretów i zrobię NIFTy..
"nie spoczniemy, nim zajdziemy..."
-
Drogie Panie, mam pytanie ogólne, czy stałyście przed wybrem Harmony, czy NIFTy? I jesli tak, to na co padł wybór?
Widzę, że Harmony jest nieco tańszy i w sumie ma większe spektrum wykrywanych deficytów (lub nadmiarów)."nie spoczniemy, nim zajdziemy..."
-
Witaj Maj. Strasznie współczuję i tak jak pisze Annak warto się po prostu zastanowić co wniosą Ci informacje po amnio i co zrobisz mając diagnoze przed sobą...kurcze i tak sobie myślę że ten ostatni lekarz u którego bylas to jakiś onk ostateczny skoro uważa że na podstawie zaświadczenia ktokolwiek dokona terminacji. Konieczny jest wynik amnio z tego co mi wiadomo.
.czy źle gadam dziewczynki? Powiem Ci że tu u nas różne cudenka się dzieją i to z naprawdę na pierwszy rzut oka mrocznymi przypadkami więc głowa do góry. To wysokie nt moze zależeć od tak wielu czynników...min od Twojej infekcji, zmęczenia, złego ułożenia malucha.dobrze ze ktoś jeszcze obejrzy maluszka porządnie...albo test Nifty jak pisze Annak, no chyba że zależy Ci na konkretnej wiedzy to amnio. A profilaktycznie na stany zapalne pęcherza polecam urosept w ilości 3 razy po2 tablety- konsultowane z dobrym ginem. Trzymam kciukasy mocno.
Magdo24 patrząc na całokształt Twojej sytuacji zachecalabym do testu Nifty , harmony...albo porządne Usg połówkowe i wtedy decyzjau mnie taki plan. Aktualne Twoke wyniki bardzo uspokajają więc bądź dobrej myśli
Powodzenia
Annak a samopoczucie Kochana całkiem eleganckie. Milo że pytasz
Czekam sobie na luźnej gumie na badanie połówkowe rozkoszując się drobnymi smyrnieciami Maluszka...jestem dobrej myśli..
MamaKejti patrzac na historie nasze ja od razu ruszyłabym w test Nifty. Żałuję testu Pappa bo to ryzyko namacilo tylko w życiu i o niczym konkretnym nie powiedziało...wiek jest tu największym wyznacznikiem i z założenia źle wypadamy - Kobietki bliżej 40...eh
Marsylia dobrze Cię widzieća ten lekarz to ostateczny cymbał boszzzz miło czytać o reakcjach tatika na Malutką... I ta Twoja nadzieja jest taka cudna...trzymam za Wasza rodzinkę kciuki.
Pozdrawiam Was Babeczki gorąco!Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2016, 18:34
-
Ajłona - własnie jak sobie pomyślę jaki stres przeżyję po Pappa, to mi się odechciewa...w sumie to tylko statystyka
dla chętnych po usg genetycznym
http://perinatology.com/calculators/Crown%20Rump%20and%20Nuchal%20Translucency.htm
u mnie ginka tak liczyła relację NT i CRL w pierwszej ciąży ....."nie spoczniemy, nim zajdziemy..."
-
mamakejti,
Witaj,
Odpowiadając na Twoje pytania:
Ja robiłam amniopunkcję prywatnie w klinice Dębskich (Dębski Clinic). Gdybyś chciała znać jakieś szczegóły dotyczące robienia tego badania tam, to chętnie odpowiem (może być tu lub na priv).
Co do wyboru między Harmony a Nifty (teraz są w Polsce jeszcze dwa inne badania, ale ich w ogóle nie brałam pod uwagę z różnych względów), to ja akurat robiłam oba. Moim pierwszym wyborem było Nifty, natomiast Harmony mieliśmy możliwość zrobić dodatkowo, więc zrobiliśmy to.
Kiedyś czytałam gdzieś tutaj na forum, że Harmony ma przewagę w jakimś tam zakresie, podczas gdy Nifty ma przewagę w jakimś innym, ale nigdy nie znalazłam szczegółowych informacji na ten temat w innych źródłach.
U mnie akurat Nifty było tańsze o bodajże 200 zł niż Harmony.
Ja zawsze skłaniałam się do Nifty, bo:
- bada aktualnie najszerszy zestaw chorób
- jest wykonywany od początku do końca w Polsce (łącznie z analizą krwi)
- można zrobić go w Warszawie właśnie w tym labie, który potem robi analizę
- w cenie Nifty były spotkania z genetykiem: przed badaniem, po otrzymaniu wyników, do tego możliwość spotkania z genetykiem specjalizującym się w chorobie, której ryzyko wyszło w badaniu (przynajmniej u mnie tak było), dowolona chyba liczba rozmów telefonicznych z panią genetyk
- zwrot do 1200 zł kosztu badania inwazyjnego, jeśli w badaniu Nifty wyszło ryzyko będące podstawą tego badania
Te wszystkie czynniki skłaniały mnie właśnie do tego testu. -
nick nieaktualnyGdyby nie historia Annak i ta fatalna pomyłka testów nipt, to bym zrobiła Nifty lub Harmony. Ostatecznie zostałam przy usg+ PAPPA, które wyszły dobrze i do dziś zastanawiam, się, czy dobrze zrobiłam. Będzie mnie to długo gryzło. Jednak test nipt to cała moja pensja, a i tak pewności nie daje. Statystycznie zbliżony do usg+pappa.
-
Marsylia,
Powiem Ci, że jak przeczytałam to, co napisałaś o badaniu połówkowym, to aż mi się nóż w kieszeni otworzył!
Co za konował.
W głowie mi się to nie mieści.
Bardzo współczuję.
Cieszę się za to, że mąż rekompensuje Ci te trudne przeżycia i wysyła coraz więcej ciepła w stronę Twojego brzucha. Wiesz, jak bardzo dobrze Ci/Wam życzę.
Nie porzucaj nas tutaj na forum tak całkiemCzęsto myślę o Tobie i zawsze czuję się spokojniej, jak mogę poczytać, co tam u Was słychać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2016, 19:00
Ajłona lubi tę wiadomość
-
Niestety nie stać mnie na Nifty ani Harmony. Dziś mam wizytę u genetyka, jest to potrzebne do amniopunkcji. Zapytam go o ryzyko powikłań i czy rzeczywiście muszę robić to badanie. Najgorzy jest termin badania - 22 grudnia mam amnio, na którą muszę jechać i wracać 100km, a 2 dni później jade na święta do rodziny znowu 100 km. Boję się że podróż (wiadomo jakie są nasze drogi) może spowodować np. skurcze...Jakub 11.06.2017
-
Magda24 wrote:Niestety nie stać mnie na Nifty ani Harmony. Dziś mam wizytę u genetyka, jest to potrzebne do amniopunkcji. Zapytam go o ryzyko powikłań i czy rzeczywiście muszę robić to badanie. Najgorzy jest termin badania - 22 grudnia mam amnio, na którą muszę jechać i wracać 100km, a 2 dni później jade na święta do rodziny znowu 100 km. Boję się że podróż (wiadomo jakie są nasze drogi) może spowodować np. skurcze...
Magda24, być może raty na Nifty/Harmony byłyby rozwiązaniem, wiele instytucji je proponuje, chociaż ja bym pewnie zdecydowała się na amnio, porozmawiała z lekarzem, czy darować sobie podróż na Święta, czy też nie jest ona przeciwwskazaniem. Rodzina na pewno wybaczy, a za rok już w powiększonym składzie się pojawicie i wynagrodzicie wszystkim nieobecność w tym roku;)
dobrych decyzji i spokoju ducha!Ajłona lubi tę wiadomość
"nie spoczniemy, nim zajdziemy..."
-
Hej dziewczynki:-)
Mamakejti, Magda24 ja wybrałam nifty ze względu na to, że są nie inwazyjne, koszt kosmiczny, ale faktycznie była możliwość spłaty na raty, jeśli kogoś nie stać na jednorazowy wydatek. Wszystko jeszcze zależy do czego badanie jest potrzebne. Mnie tylko ze względu na wiek kierowali na amniopunkcję, więc nie miałam przymusu.
Magda ja też bym nie ryzykowała podróży, ciąża ważniejsza i rodzina musi zrozumieć.
Marsylia no burak do kwadratu ten lekarz, właśnie powinien się przyłożyć do badania córeczki, szkoda zdrowia na takich kretynów. Mam nadzieję, że z mężem ułoży się po twojej myśli:-)
mamakejti, Ajłona lubią tę wiadomość
10.01.2017 r. połówkowe księżniczki;-) - 472g cudu:*
-
Marsylia gdzie tacy nieprofesjonalni lekarze przyjmują?! Pytam, żeby omijać szerokim łukiem... Co za gość, właśnie powinien się przyłożyć bardziej do badania! Mnie Pani dr, u której byliśmy na wczesnym echo serca, pytała czy już mamy wynik amnio, bo w przypadku potwierdzenia wady szukałaby wnikliwie charakterystycznych dla niej "chorób"... Kochana życzę Ci, żeby wszystko ułożyło się tak, jakbyś tego najbardziej pragnęła.
mamakejti też brałam progesteron i hormony tarczycy - nie zaburzyło to wyniku PAPPy.
Maj bardzo Ci współczuję... Jakie to wszystko trudne...Myślę podobnie jak Dziewczyny, też przebadałabym najpierw na ile się da Dzieciątko, a później przeszłabym do podejmowania decyzji...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2016, 19:09
mamakejti, Ajłona lubią tę wiadomość
AMH 1,3; 3xiui1xinv
czerwiec 2016 ciąża naturalna!Dziękujemy Ci Boże...
-
Dziewczyny trzymam mocno kciuki za wszytskie z Was. Odebrałam wyniki IONA i na szczescie wszystko jest ok. Teraz na pewno jestem spokojniejsza. Ze swojej strony moge polecic badanie...wynik byl szybko wiec dlugo tez nie musialam sie stresowac...Powodzenia dla wszytskich!!!
mandy11, Asiek2108, Ajłona, annak, Imię_Róży, Hope_, mamakejti, Kaśku, Agness27 lubią tę wiadomość
-
Tez tak zrobie . bylam u lekarza i dal siekorwanie do szpitala na dalsze badania . narazie jest bez zmian jak bylo tak jest . boje sie ze moja dzidzia mocno cierpi przez te obrzęki z plynem , ponoc plyn na szyjce jest wiekszy niz główka;( . dzis jade na szpital i dam znac co i jak.Zaczynamy starania o 2 dzieciątko