Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMiki22 (tak dla uściślenia), wnioskuję, że badania nad przyczyną wyników fałszywych zazwyczaj odbywają się już po porodzie, kiedy na 100% wiadomo, że wynik okazał się fałszywy i jest dostępny materiał do badań, np. łożysko. Aby zweryfikować przyczynę w Twoim przypadku już teraz, trzeba by wykonać biopsję kosmówki, być może także amniopunkcję, ale są to badania inwazyjne. A co mówi Twój lekarz?
-
Triti,
czuję się ok- brzuch mi się spina często, szczególnie jak się denerwuję...a ostatnio coraz częściej mam stres. Błędne koło niestety. Ostatnie usg miałam robione w 29 tygodniu. Wymiary były dobre, waga 1600g, przepływy też były ok. Myślę czy powinnam mieć jeszcze jakieś usg, ale mój lekarz uważa, że nie widzi takiej potrzeby ( a nie on mi robił to usg w 29t) nie wiem czy on jest tak pewny siebie czy ma taką olewkę. On chce mi usg robić jak skończe 37 tydzień. Ciekawe, czy jeszcze będę w ciąży w ogóle. EH
-
Dagmarekk,
trzymam kciuki !
To dużo Twój maluszek ważył. Nasz 1100 w 28. Teraz idę we wtorek i zobaczymy....NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
cukrzyca ciążowa,niedoczynność tarczycy; cc węzeł prawdziwy na pępowinie;
NIFTY = OK HARMONY = OK
-
nick nieaktualnyMiki22, nie miałam wczoraj na to czasu (pisałam bardzo późno, dlatego musiałam dziś edytować mój wczorajszy post i napisać nieco jaśniej fragment o proporcjach w badaniu DNA), ale cofnęłam się dziś o kilka stron na tym forum i przeczytałam Twoje wcześniejsze wpisy, aby lepiej zrozumieć sytuację.
Bardzo mi przykro, że pani laborantka była dla Ciebie niemiła. Może miała gorszy dzień (to też tylko człowiek), a może źle zrozumiała Cię przez telefon. Pacjentkom powinno się poświęcić trochę czasu odpowiadając na pytania związane z testem, to przecież bardzo ważne badanie. Powinni to robić lekarze, którzy na nie kierują, niestety często tego nie robią i może stąd też frustracja tej pani, kiedy kolejny przypadek potwierdził tę regułę.
Przyczyną fałszywie pozytywnego wyniku mogło być w Twoim przypadku chore łóżysko, skoro amniopunkcja wykluczyła Zespół Downa u dziecka. Innego wytłumaczenia nie widzę. W amniopunkcji pobiera się komórki dziecka z płynu owodniowego, które się hoduje i bada ich materiał genetyczny. NIFTY bada DNA uwolnione z łożyska, dlatego mogło się to zdarzyć. Gdybyś wykonała biopsję trofoblastu, również wyszedłby Zespół Downa, jeśli łożysko było chore. Nie widzę jednak powodu, dla którego miałabyś teraz ponownie ryzykować tą procedurą, jednak Twój przypadek jest jednym z tych, które warto zbadać. Lekarz prowadzący Twoją ciążę powinien skontaktować się z Genomedem, a po porodzie pobrać próbkę łożyska i im to wysłać do analiz. To powinno wyjaśnić przyczynę wyniku fałszywie pozytywnego. Kontaminacja raczej nie jest tu możliwa, błąd podczas wykonywania testu myślę, że też nie. Podczas badania jest kilka etapów kontrolnych, w których jeśli coś jest nie tak z próbką, jest ona odrzucana i całą procedurę wykonuje się od nowa na koszt firmy lub ostatecznie proszą o ponowne pobranie krwi (także na koszt firmy). Jeśliby zaszły jakieś błędy techniczne, to są one wtedy eliminowane. Gdyby istniała choćby najmniejsza wątpliwość, co do wyniku NIFTY, pacjentka go po prostu nie otrzyma. Skoro Ty otrzymałaś taki wynik, to przyczyna leży prawdopodobnie po stronie chorego łożyska, dlatego warto to sprawdzić. -
Triti co czytam Twój podpis to mam Ci napisać, że moja bliska koleżanka miała pępowinę dwunaczyniową
urodził się piękny zdrowy chłopczyk, choć mały ale to przy dwunavzyniowej norma i ważył 2900g urodzony tydzień przed terminem. Oprócz tego ze był mały nic kompletnie mu nie było a jest przekochanym chłopcem
także gdzieś tam czytałam ze się martwiłaś ta pępowina a uważam ze generalnie będzie napewno ok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2017, 22:21
triti lubi tę wiadomość
Ryzyko
T18: 118
T13: 506
Usg idealne. Kość nosowa widoczna, organy idealne, serce 168
Pappa
Bhcg 0,355 mom
Białko 0,202 mom
NIFTY wynik prawidłowy : zdrowy synek
Usg połówkowe: prawidłowe, serce, kręgosłup, mózg wszystkie parametry idealne.
-
Lolka27,
DZIĘKUJĘ
pisze jeszcze raz bo się nie zapisało ...
wczoraj zanim przeczytałam Twój post porządkowałam teczki między innymi z wynikami badań bo właśnie się przeprowadziliśmy. No i oczywiście zaczęłam porównywać. Córeczka mimo, że urodziła się nieduża (37t. waga 2800 52 cm) to i tak w 28 t. była troszkę większa. I oczywiście stres....
A przecież dobrze wiem, że co badanie to inny wymiar - w szpitalu trzech mnie badało i każdemu coś innego wychodziło (sama szyjka ponad cm różnicy i jeden widział rozwarcie, a drugi nie więc trzeciego wołali!!!!).
A jeszcze na tych wydrukach z usg córeczki całkiem inaczej komputer obliczał tygodnie co do wielkości poszczególnych narządów.
Coś na tej zasadzie =
chudszy brzuszek = 27+6 t
grubszy brzuszek = 27+2 t
Siatki centylowe się zmieniły czy to kwesta aparatu usg (ten sam lekarz ale ma nowy sprzęt).
Jeszcze raz Dziękuję Lolka27 !!!! Koleżanka robiła też badania typu pappa ? Cy cała ciąża poza pępowiną była ok ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2017, 10:35
NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
NIFTY = OK HARMONY = OK
-
Powiem tak, ja tez w drugiej ciąży zauważyłam ze pomiary z usg się różnią w zależności od sprzętu i tym bym się aż tak nie martwila. Właściwie widząc twoje wyniki niczym bym się już nie martwila choć to tak łatwo się mówi
Nie mam tez wiedzy czy moja koleżanka robiła pappa ale za tydzień będę się z nią widzieć to jak chcesz to zapytam. Wydaje mi się ze raczej nie robiła, ale pewności nie mam. Całą ciąże przeszła naprawdę dobrze i poród tez przebiegł ok
tez ją tą pępowiną wystraszyli, bo pamietam jak mi o tym mówiła, ale jak widać nie taki diabeł straszny
triti lubi tę wiadomość
Ryzyko
T18: 118
T13: 506
Usg idealne. Kość nosowa widoczna, organy idealne, serce 168
Pappa
Bhcg 0,355 mom
Białko 0,202 mom
NIFTY wynik prawidłowy : zdrowy synek
Usg połówkowe: prawidłowe, serce, kręgosłup, mózg wszystkie parametry idealne.
-
Est,
DZIĘKUJĘ
Napisz proszę jakie miałaś pozostałe parametry - na genetycznym i połówkowym i w III trymestrze i czy robiłaś jeszcze jakieś badania i ile masz lat....
Maluszek urodził się w terminie i ile ważył ?
Co lekarz mówił jak okazało się że pępowina jest dwunaczyniowa ?
Masz może jakieś wyniki z usg z okolic 28 - 30t ?
Jeszcze dziś teściowa dzwoniła i dla pocieszenia pyta ile mały ostatnio ważył bo córka jej koleżanki też jest w ciąży jakoś 2 tyg młodszej i była na usg i jej dzieciątko waży prawie 2 000 !!!!
A nasz w 28 coś lekko ponad 1100 ....
I znów przerażenie !!!!
Powiedzcie mi jak to jest....
ledwie odzyskam jakiś delikatny spokój, dziś grałyśmy z córeczką, młody szalał w brzuszku i tak miło mi było i zapomniałam o zmartwieniach i bahhhh telefon i opowieści....
miałaś jakiś problem, że znalazłaś się na tym forum ?
Dziękuję i przepraszam za 1000 pytań do... Ciebie i inne dziewczyny bo jakby nie było to trochę inny jest temat tego forumNT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
NIFTY = OK HARMONY = OK
-
nick nieaktualnyDagmarekk, mówiąc ,,biopsja kosmówki" często ma się na myśli badanie DNA z komórek pobranych z kosmówki, ale tak naprawdę jest to tylko metoda pobrania materiału do badań (nie badanie), podobnie jak amniopunkcja. NIPT to nazwa testu, w którym także analizuje się DNA kosmówkowe, ale już uwolnione z komórek. Późniejsze metody analizy DNA mogą być takie same, a mogą się różnić. Jeśli są wykorzystywane w celu zbadania tej samej nieprawidłowości, wynik powinien być taki sam. Wyjątkiem jest przypadek, w którym samo łożysko jest mozaiką.
NIPT nie wykryje mozaicyzmu, wynik będzie zależał od % udziału komórek prawidłowych/nieprawidłowych (może być zafałszowany), najprawdopodobniej jednak pacjentka w ogóle nie otrzyma wyniku (bo nie będzie pełnej zgodności z wynikiem prawidłowym, ani pełnej zgodności z wynikiem nieprawidłowym, a jak pisałam wcześniej, jeśli są jakieś wątpliwości i nie można jednoznacznie i z pełną pewnością tego określić, wynik nie może być wydany). Po biopsji kosmówki można natomiast wykonać kariotypowanie poszczególnych komórek i zdiagnozować mozaicyzm. Nie jest to jednak jednoznaczne z mozaicyzmem płodu, choć taka możliwość jest prawdopodobna. Osobiście nie widzę sensowności wykonywania biopsji trofoblastu, skoro dostępne jest badanie nieinwazyjne- NIPT (ryzyko związane z biopsją trofoblastu jest większe, niż dla amniopunkcji!). Jeśli już wykonywać badanie inwazyjne, to niech będzie to amniopunkcja, a jeśli to łożysko wygląda podejrzanie, to tylko NIPT. Jest to jednak moja subiektywna ocena, na podstawie wiedzy o tych badaniach. Nie wiem jaka jest dziś częstość wykonywania biopsji trofoblastu, ale przypuszczam, że odkąd dostępne są badania NIPT, drastycznie spadła. W sumie dobrze, po co niepotrzebnie narażać kobiety. -
Boze kochany Triti,niecierpie takiego porownywania. Nie mozesz przejmowac sie tym, ze ktos powiedzial ile jakies dziecko wazylo..Szkoda, ze ktos taki zaburza Twoj spokoj. Specjalnie otworzylam dla Ciebie moj norweski przewodnik i waga dziecka ( przecietnego) w 28+0 do 28+6 to 1250 g. 2 kilo to wiec stanowczo za duzo! Moja siostra urodzila coreczke w 37 tyg ciazy ktora wazyla 1900, byla malutka ale rozwija sie wspaniale! Ma teraz 5 lat i przerasta swoich rowiesnikow- tylko ze nie wzrostem i waga ale wiedza i sprawnoscia fizyczna. Moze ta dziewczyna urodzi dziecko 5 kilowe, chcialabys? Ja nie.
Pepowina tez sie nie martw, zobacz ile dziewczyn pisze ze ma zdrowe dzieci pomimo dwunaczyniowej pepowiny.
Sprobuj sie odprezyc i nie myslec o wynikach innych osob.
Ja po wypowiedziach Biolog uspokoilam sie juz bardzo. Przekonaly mnie Jej wypowiedzi, szczegolnie nie wierze juz w to ze Genomed gorzej przeprowadza badania niz inne firmy. Owszem, bledy sie zdarzaja ale nie z ich winy w ogromnej wiekszosci przypadkow.
Musisz myslec pozytywnie. Spij spokojnie. Dwoma testami potwierdzilas, ze masz zdrowe dziecko a nadal sie martwisz. Niepotrzebnie.Emma -
Emma1,
wiem, że masz racje i pewnie po porodzie jak poczytam swoje wpisy to stwierdzę, że to nie ja
Staram się i wydaje mi się że ze stresem na co dzień radzę sobie coraz lepiej poza taki sytuacjami przed wizytą, usg, a jutro idę wieczorkiem.
A to że tak dopytuję to mam już taki charakter, że lubię analizować i wiem, że nie ułatwia mi to życia - pracuję nad tym od dawna
Nasza mała też urodziła się w 37t z wagą 2800 ze szpitala wyszłyśmy z waga 2400 !!!! a teraz ma 6 lat waży około 20 kg więc całkiem normalnie, a wzrostowo od roku życia zawsze jest w 75 centylu więc jest całkiem wysoka mimo, iż my z partnerem nie jesteśmy wysocy.
Więc wiem, że to nic takiego nie oznacza. Ale jak już jakaś niepewność się pojawiła to znów analizuję może nie wagę a tą kość udową.
Nie denerwujcie się na mnie walczę z samą sobąten typ tak ma i wie, że oszalał ....
A kiedy u Was badania ?NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
NIFTY = OK HARMONY = OK
-
Siema!
Ja w tym tygodniu powinnam mieć wynik amnio to może uda nam się wrócić do pierwotnego tematu tego wątku ;p
Ogólnie moje nastawienie co do wyniku się nie zmienio- wiem, ze będzie dobry ale czasami mam lekkie ataki paniki, że taki pewniak jestem a żebym się nie zdziwiła ;/
Ale po tym co czytam przynajmnuiej wiem, że nie będę miała wątpliwości. Albo będzie tak albo tak. Bez kombinowanek.Margaret.Se, triti lubią tę wiadomość
-
Hejka:)
Ja zdecydowałam się i w srode ide na NIFTY:) ciesze się i będę oczekiwać idealnego wyniku:)
Basha jak to za mało dna dziwne, podpytaj się o co tam kaman, bo jestem strasznie ciekawa skad to ich stwierdzenieefta lubi tę wiadomość
-
Tritti posłuchaj Emmy dobrze pisze! nie słuchaj ludzi i nie nakręcaj się, ja uważam ze to zle ze dziecko wazy w 26tc az 2kg co do rozwiązania kolosa urodzi
triti, ojejku lubią tę wiadomość
-
Dawno nie pisalam ale czytam wciąż i trzymam kciuki za wizytujace i oczekujace. Co do powrotki pobrania krwi dziewczyny wczesniej posaly ze sie to zdarza także nic to nie oznacza po prostu za malo materialu genetycznego. Takze bez stresu oddaj krew jeszcze raz. Tylko dłużej czekania, no ale nic nie poradzisz
.
Ja jutro mam echo serduszka Daniela w brzuszku także trzymajcie kciuki.
Było pytanie o biopsje kosmowki. Ja mialam. A spowodowane to tym ze musialam wykonac przed wylotem do Polski - mieszkam w Portugalii i nie można bylo wykonać jeszcze amino. A dzien przed wylotem np. Byłoby nie za zobrze robić amino... tak więc miałam biopsjeCiesze się ze taka opcja byla dostepna bo wylatywalam na 4 tyg i totalnie wszystko bylo pokomplikowane. Ale biopsja wyszla ok i tego sie trzymam... Staram sie nir myśleć za duzo. Nawet nie mam kiedy bo synek właśnie zaczyna chodzić i jest zabawnie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2017, 17:17
-
A co do wielkości dzidzi lepiej urodzić mniejsze. Ja mialam przyjemność naturalnie urodzić syna 4070kg i nie polecam, delikatnie mówiąc nie było łatwo...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2017, 17:13
Cassie 65, triti, Margaret.Se lubią tę wiadomość
-
To 28 czy 29 tydzień i coś około 2 kg.
Jak powiedziałam, że nasz ważył w 28t 1100 to stwierdziła, że chyba jednak 1800. Pierwsze dziecko tez urodziła ponad 4 kg.
Wiadomo ktoś coś powiedział....
Basha,
tak się ponoć zdarza czytałam o kilku takich przypadkach na tym forum chyba nawet.
Mi w 20+4t cfdna wyszło coś około 8-9 % i też się zestresowałam bo dziewczynom więcej wychodziło we wcześniejszych ciążach. Natomiast jak później robiłam Harmony to było już dużo więcej dna.
Biolog,
mogłabyś podrzucić jakieś informacje jak to jest zz ilością dna płodu w krwi matki ? DziękujęNT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
NIFTY = OK HARMONY = OK