Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Marsylia dziękuje za odpowiedz. wiem, że genetyk nie może nic nakazać ale uważam że przedstawiając opcje powinien coś doradzić. a nie jak takie flaki w oleju jak chcecie to zrobcie amniopunkcje choc wskazan nie ma, jak chcecie to zrobcie NIFTY choć nie musicie... liczyłam na konkrety. No ale już nie ważne. NIFTY zrobione i czekamy na wynik.
Cieszę się że twoje maleństwo ma się lepiej. Dużo zdrowka życzę.
Emma1 - niestety tam gdzie oddawałam krew powiedziano mi że odbiór tylko osobisty , proponowałam aby wysłali na maila lub że zostawię dokument zlecający i pieniądze na przesyłkę poleconą. odpowiedz krótka: nie. trudno widac wszystko zalezy od przychylnosci miejsca gdzie jest pobrana krew.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2017, 08:28
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna2 IUI
3IUI grudzień 2016serduszko bije
pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
triti wrote:Efta,
nie denerwuj się !!!! Ja też myślałam, że amnio tylko do 20 t. A po 20t wyszedł mi większy fałd karkowy i jeszcze na Nifty czekałam.... wynik dostałam jakoś 22+2t po wyniku zaczęłam jeszcze szukać kto by mi tak późno amnio zrobił i znalazłam w prywatnej klinice (lekarz, który jest ordynatorem w szpitalu powiedział, że jeżeli nalegam zrobi) ale okazało się że szyjka mi się rozwiera i wylądowałam w szpitalu na szyciu....
to jaki miałaś wynik NIFTY że jeszcze lekarza szukałaś żeby amnio zrobił?
jaka jest teraz twoja sytuacja?6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
Efta, mi lekarz też nic nie chciał doradzić, powiedział, że jak chcę to mogę zrobić badanie dna z krwi albo amnio i jak każde z badań wygląda i to wszystko. Dopiero jak mu następnego dnia napisałam, że chcę zrobić z krwi badanie to zadzwonił i polecił Nifty.
Pewnie jakby lekarz przy pośrednim ryzyku zalecił od razu Nifty to mógłby być posądzony o naciąganie na kasę, z kolei amnio wiąże się z jakimś promilem szansy na powikłania, więc potem kobieta może powiedzieć, że ja lekarz namówił, dziecko okazało się zdrowe, a jej np wyciekły wody.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2017, 08:40
-
Efta,
po pierwsze zrobiłam Nifty bezpośrednio po wyjściu od ginekologa na badaniach napisał Nifty, amniopunkcja po złym Nifty z wykrzyknikami (nie wiedząc nic ani o nipt ani o amnio....a że było 2 dni przed świętem 3 króli i po 20t to chciałam jak najszybciej).
Zadzwoniłam do mojego lekarza, a on mnie olał powiedział, że mały jest zdrowy i nic nie muszę robić (na genetycznych byłam dodatkowo w innej prywatnej klinice na NFZ z racji wieku).
Dopiero po badaniu zaczęłam czytać, a jak zaczęłam nie mogłam skończyć....zablokowałam się i już
Nifty wyszło coś ponad 59tys tylko, a gdzie nie czytałam to w mln albo i więcej i to mi nie dawało spokoju i chciałam amnio i wiem, że można prywatnie na 100 % ktoś zrobi tylko trzeba poszukać.
Próbowałam na NFZ - skierowanie do genetyka od gin (mój by mi nie dał) pytanie, który tydzień, terminy wizyt prawie 2 tygodnie....
Ale wyszło jak wyszło i zamiast amnio szpital. A że nadal nie byłam spokojna to szalona zrobiłam jeszcze Harmony
Wiem dziewczyny powiedzą, że mam dobre wyniki pierwszego genetycznego i pappa, ale jak poczytałam to wcale nie jest takie pewne....
I mam nadzieję, że niedługo sama z siebie będę się śmiałaWiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2017, 09:15
NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
cukrzyca ciążowa,niedoczynność tarczycy; cc węzeł prawdziwy na pępowinie;
NIFTY = OK HARMONY = OK
-
efta wrote:Marsylia dziękuje za odpowiedz. wiem, że genetyk nie może nic nakazać ale uważam że przedstawiając opcje powinien coś doradzić. a nie jak takie flaki w oleju jak chcecie to zrobcie amniopunkcje choc wskazan nie ma, jak chcecie to zrobcie NIFTY choć nie musicie... liczyłam na konkrety. No ale już nie ważne. NIFTY zrobione i czekamy na wynik.
Cieszę się że twoje maleństwo ma się lepiej. Dużo zdrowka życzę.
Kochana moim zdaniem lekarz może tylko proponowac i omawiac jakie sa możliwości a decyzje musi podjac pacjent. Jesli doradzilby ci amino i poszloby cos nie tak co wtedy?? Poza tym Twoj wynik uznaje się za prawidlowy bo jest powyżej normy. U nas bylo tak ze byl poniżej normy i pani sie zapytala czy chcemy amino bo wynik sie kwalifikuje i tez nic nie doradzala... tylko podala wyniki papa i ryzyko i czekala na decyzje...
-
Tak, biolog fajnie to wytłumaczyła - natomiast ginekolodzy nie mają albo wiedzy, albo czasu na tłumaczenie....
Karolina,
też uważam, że nie ma co się nakręcaćale to silniejsze ode mnie.
Póki co ostatnie 2-3 tygodnie nie są takie złe = nie myślę, aż tak o tym wszystkim. Bardziej liczę dni do końcaa podejrzewam, że przed samym cc będzie ciężko !!!!
U mnie ten stres spotęgowany był przez to że dopiero na połówkowych po 20t coś wyszło nie tak - ten kark i już praktycznie nie było czasu na decyzje. A jeszcze nic, a nic nie wiedziałam o badaniach dodatkowych. Jakby coś było nie tak na pierwszych genetycznych to jestem pewna, że byłoby mi łatwiej - dużo czasu i na badania i na decyzje.
Będzie dobrze !!!!NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
NIFTY = OK HARMONY = OK
-
Hej Dziewczyny
Mam do Was pytanie - czy któraś z Was miała pobieraną krew do nifty albo harmony 2 razy? Ja poszłam na badanie NIFTY w zeszłym tygodniu (1 dzień 13 tygodnia ciąży) i pobrali mi krew a dzisiaj dostałam telefon, że w mojej krwi było za mało DNA dziecka i muszą ją pobrać jeszcze raz.
Trochę to dziwne dla mnie, bo reklamują się, że można robić to badanie od 10 tygodnia ciąży…
Miałam robione już pierwsze badanie prenatalne (USG) i wyszło wszystko w porządku, ale jakoś się zestresowałam bardzo tym telefonem i sama nie wiem, co myśleć…Termin - 21.09.17 - Będzie Leszek ! -
dziewczyny od jakiego wyniku tzn od jakiej cyferki jest wynik nieprawidłowy, a od jakiej prawidłowy. nie moge nic znaleźć na ten temat.6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014
mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
Efta,
zobacz przykładowe wyniki na stronie Genomed. Na wyniku poza podaniem cyfr napisane jest czy wynik jest prawidłowy czy nie.NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
NIFTY = OK HARMONY = OK
-
triti wrote:Efta,
zobacz przykładowe wyniki na stronie Genomed. Na wyniku poza podaniem cyfr napisane jest czy wynik jest prawidłowy czy nie.
tak znalazłam wynik 1/20 nieprawidłowy.
czyli co 1/21 bedzie już prawidłowy....6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
Ursa_Major wrote:Hej Dziewczyny
Mam do Was pytanie - czy któraś z Was miała pobieraną krew do nifty albo harmony 2 razy? Ja poszłam na badanie NIFTY w zeszłym tygodniu (1 dzień 13 tygodnia ciąży) i pobrali mi krew a dzisiaj dostałam telefon, że w mojej krwi było za mało DNA dziecka i muszą ją pobrać jeszcze raz.
Trochę to dziwne dla mnie, bo reklamują się, że można robić to badanie od 10 tygodnia ciąży…
Miałam robione już pierwsze badanie prenatalne (USG) i wyszło wszystko w porządku, ale jakoś się zestresowałam bardzo tym telefonem i sama nie wiem, co myśleć…
tak zdarza się to. kilka stron temu dziewczyna tez napisała że musza jej pobrać krew jeszcze raz.
moja kuzynka miała pobieraną krew dwukrotnie i za każdym razem było za mało DNA za 3 razem już nie pobierali bo nie chciała, zrobiła amniopunkcję.6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
Ursa_Major nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale napierw miałaś NIFTY a później badanie prenatalne? DLACZEGO?
Kurde dziewczyny, dzownili do mnie z kliniki, że pisali w mojej sprawie do laboratorium w Krk i nie ma moich wyników z amnio jeszcze dziś i nie ma opcji, że do środy będą bo z mojego płynu się jeszcze nic nie wychodowało. Wiem, ze to o niczym nie świadczy położna też mi tak powiedziała ale wiecie jak jest?
Szkoda bo minęły już bite 3 tyg. W środę będzie równy miesiąc. Nie nastawiałam się na aż tyle.
Mam tylko nadziję, że NA SERIO to o NICZYM nie świadczy..Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2017, 12:56
-
Ursa_Major wrote:Hej Dziewczyny
Miałam robione już pierwsze badanie prenatalne (USG) i wyszło wszystko w porządku, ale jakoś się zestresowałam bardzo tym telefonem i sama nie wiem, co myśleć… -
Cassie 65 wrote:Ursa_Major nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale napierw miałaś NIFTY a później badanie prenatalne? DLACZEGO?
Hej, miałam robione tego samego dnia. Chciałam zrobić NIFTY tak czy siak, dla własnego spokoju ducha
Basha - dziękuję za odpowiedź, uspokoiłaś mnie
Cassie 65 lubi tę wiadomość
Termin - 21.09.17 - Będzie Leszek !