Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
IviQ wrote:W przypadku Zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.
W przypadku Zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.
W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.
W przypadku triploidii: fb-HCG i PAPP-A są poniżej 0,1 MoM lub przekraczają 5 MoM.
Dziewczyny tylko to nie sa sztywne normy. To bardziej założenia. Pamiętajcie o tym.
Nie można ich rozpatrywać osobno, analiza ma sens tylko z wynikami USG i wiekiem matki. Bo to jest statystyka a nie ścisłe badanie.
Dlatego nie bardzo rozumiem robienie ponownie testu Pappa. Z mojej wiedzy wynika że Pappa należy wykonanć jak najbliżej terminu USG z przeziernością karkową.
U mnie te wskaźniki nie do końca się sprawdziły bo z nich wg moich wyników samej Pappy wyszedłby ZT a nie triploidia. Ale pamiętacie zapewne że ryzyko wystąpienia wszystkich trzech zespołów było u mnie większe niż 1:300... Aha w niektórych państwach Europy Zachodniej punkt odcięcia jest na 1:200 - Zai2014 to tak dla Ciebie żeby Ci jeszcze trochę namieszać że jednak u Ciebie jest wszystko dobrze
Tak jak dziewczyny pisały nieinwazyjne nie wykrywają triploidii. Jest obecnie jedno badanie 'Panorama' jeśli nic nie pokręciłam, które może wykryć triploidię ale jest dostępne chyba tylko w Stanach i nie znalazłam informacji na temat jego wiarygodnosci.
Aha gdześ kiedyś znalazłam informację, może się komuś przyda, że w przypadku ryzyka z pappa gorszego niż 1:300 zaleca sie wykonanie badań nieinwazyjnych dla przediału 1:300 do 1:50. Przy ryzyku 1:50 lub gorszym zalecane jest amnio.
Dla dziewczyn znających angielski polecam pubmed - tam publikowane są wyniki badań naukowych. Jest sporo darmowych artykułów o testach nieinwazyjnych.
IviQ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKaśku ja robiłam ponownie w tym samym dniu biochęmię + usg czyli całość prenatalnego po otrzymaniu wyników pierwszej biochemii+usg (czyli też całości prenatalnego) m.in z uwagi na to, że moja krew za pierwszym razem pojechała do słynnej diagnostyki która z badaniami prenatalnymi nie powinna mieć nic wspólnego.. Nie robiłam osobno usg i biochemii, tylko za każdym razem powtórzyłam kompletne, całościowe badanie.
I tak w tym czasie czekałam na wynik Nifty, więc mi było wszystko jedno, a żyłam trochę nadzieją, że ta diagnostyka jednak się pomyliła.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2015, 11:56
-
alicja_ wrote:Kaśku ja robiłam ponownie w tym samym dniu biochęmię + usg czyli całość prenatalnego po otrzymaniu wyników pierwszej biochemii+usg (czyli też całości prenatalnego) m.in z uwagi na to, że moja krew za pierwszym razem pojechała do słynnej diagnostyki która z badaniami prenatalnymi nie powinna mieć nic wspólnego.. Nie robiłam osobno usg i biochemii, tylko za każdym razem powtórzyłam kompletne, całościowe badanie.
I tak w tym czasie czekałam na wynik Nifty, więc mi było wszystko jedno, a żyłam trochę nadzieją, że ta diagnostyka jednak się pomyliła.
Ważne że maluszka jest zdrowa. A co do bety to widocznie taka twoja uroda .
Wiesz Pappa daje chyba aż 10% (a wedłgu innych źródeł nawet 20%) wyników fałszywie dodatnich (tzn fałszywie wskazuje wady których w rzeczywistości dziecko nie ma). To badanie przesiewowe tzn ma na celu nie tyle stwierdzenie lub wykluczenie wad płodu co wskazanie grupy kobiet z większym ryzykiem w celu ograniczenia badań inwazyjnych. Ale to było ważne przed wymyśleniem NIPT czyli badań nieinwazyjnych typu Nifty czy Harmony. Obecnie mówi się o zastąpieniu testu Pappa, badaniami typu Nifty, Harmony itp bo są bardziej wiarygodne. Niestety to tak naprawdę 'młode' badania, są na rynku dopiero kilka lat (nie pamiętam dokładnie ale komercyjne w Stanach są dostępne dopiero 3 czy 4 lata), no i nadal są stosunkowo drogie. -
zai2014 niestety połówkowe też wszystkiego nie wykrywają. Gwarancji nigdy nie ma. Najpewniejsze jest amnio ale też się myli. Niemniej na połówkowych dokładnie sprawdzają serce i przepływy krwi a dzieci np z ZD najczęściej maja wady serca i to jest wykrywane.
Niemniej jak już to Michcia wielokrotnie pisała nie mozemy popadać w panikę, ale to czy dziecko będzie zdrowe czy chore to się dowiemy po porodzie i to też nie na 100 % bo niektóre wady poza triasomiami wychodza czasmi po latach. Ani nifty ani połówkowe nie wykrywa wad wzroku czy słuchu a także czy dziecko nie zachoruje po roku np bądz jakas wada się ujawni. PEWNOŚCI nigdy nie ma. Pozostaje WIARA i NADZIEJA. Nie ma się co zadręczać na siłę tylko cieszyć się każdą chwilą ciąży bo chwile sa cudowne pomimo szeregu niedogodności. Oczywiście rozumiem Twoje obawy. Wszystkie przez to przechodziłysmy ale na tym etapie mozesz wykluczyć triasomie, a na połówkowych wady sera, rozwój mózgu i to co widac na usg czyli proporcje dziecka, jego wzrost, czy sa już nerki, żołądek na swoim miejscu, płeć itd. Niestety nic więcej.
alicjo to sa hormony więc działanie jest specyficzne. Nie roztrząsaj tego teraz skoro wszytsko jż jest na in plus:)[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
zai2014 wrote:Ale czy po połowowych będę miała 100% pewności że wszystko jest dobrze? Jakie to wszystko trudne. Nie dość że tyle czekalismy na te dzieci to teraz jeszcze takie kłody pod nogi
Co do pytań do genetyka ja bym: poprosiła żeby się ustosunkował do wyniku pappa - w sensie poprosiła o jego opinię, co taki wynik wg niego oznacza; zapytała na ile wynik pappa jest wiarygodny przy ciązy bliźniaczej; co wpłynęło na pogorszenie się ryzyka; popytała o testy NIPT czy są wiarygodne w przypadku ciąż bliźniaczych; czy jest różnica między nifty i harmony, a może są inne które są bardziej polecane dla ciąż bliźniaczych.
Wydaje mi się że w twoim przypadku amnio nie jest właściwe ale zapytałabym o jego znaczy lekarza zdanie czy warto zrobić takie badanie, jakie jest ryzyko poronienia przy ciążach bliźniaczych. Na koniec zapytałabym co on by zalecał w Twoim przypadku. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKaśku wrote:Ok to teraz rozumiem
Ważne że maluszka jest zdrowa. A co do bety to widocznie taka twoja uroda .
Wiesz Pappa daje chyba aż 10% (a wedłgu innych źródeł nawet 20%) wyników fałszywie dodatnich (tzn fałszywie wskazuje wady których w rzeczywistości dziecko nie ma). To badanie przesiewowe tzn ma na celu nie tyle stwierdzenie lub wykluczenie wad płodu co wskazanie grupy kobiet z większym ryzykiem w celu ograniczenia badań inwazyjnych. Ale to było ważne przed wymyśleniem NIPT czyli badań nieinwazyjnych typu Nifty czy Harmony. Obecnie mówi się o zastąpieniu testu Pappa, badaniami typu Nifty, Harmony itp bo są bardziej wiarygodne. Niestety to tak naprawdę 'młode' badania, są na rynku dopiero kilka lat (nie pamiętam dokładnie ale komercyjne w Stanach są dostępne dopiero 3 czy 4 lata), no i nadal są stosunkowo drogie.
Na początku ciąży miałam duże problemy z przyrostem bety… W 6/7tc się zatrzymała i zaczeła spadać.. Lekarze skierowali mnie na zabieg, bo nie było serduszka. Ja poczekałam i zobaczyliśmy serduszko:))) Później jak beta ruszyła to przyrastała tylko ok 10-20% na 48h:( Myślałam, że taka uroda moja - że beta jest mała i niska…
Teraz nagle za wysoka?
Ciąża to jedna wielka zagadka ;O -
Zai, podpisuję się pod tym co napisały dziewczyny i czekamy na info po wizycie. Mam nadzieję, że trafisz na sensownego lekarza i trochę rozjaśni Twoją sytuację.
Alicja, a z ciekawości, bo po Nifty to nieaktualne ale z tych drugich genetycznych też Ci powyliczali ryzyka? Wyszły inne niż z pierwszych?
IviQ, faktycznie przesrane za przeproszeniem z tym zwolnieniem a takiej opcji, żebyś faktycznie przestała chodzić do pracy nie ma, prawda? Domyślam się, że to i organizacyjnie ciężko i pewnie kasa mniejsza
Za to dobre wieści są takie, że wyglądasz kwitnąco chociaż dreszcz mnie przebiegł jak zobaczyłam "tło", czyli wszystkie Warty, Proamy i tak dalej, bo ja w mojej pracy zajmowałam się głównie ściąganiem od nich odszkodowań (pracowałam w dużym ASO).
A fason odcinany pod biustem dla kobiet w ciąży faktycznie idealny. Ja z uwagi na moją figurę i przed ciążą takie właśnie sukienki nosiłam najczęściej (mam wysoko talię), ale niestety większość na tyle dopasowana i nierozciągliwa, że z brzuchem w nich niewygodnie. Kilka się jeno ostało
Trochę jestem dziś zmęczona, ale dzień zaczął się bardzo dobrze. Pojechałam z kotem na zabieg usunięcia zębów, a na miejscu się okazało, że antybiotyk tak pięknie zadziałał, że na razie damy kudłaczowi szansę i nie usuwamy jeszcze!IviQ, Kaśku lubią tę wiadomość
NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Dzięki dziewczynki. Za chwilę wyrusza bo na 15:40 wizyta u gin a potem genetyk-pracuja w jednej klinice. Więc proszę trzymajcie kciuki-choc w sumie nie wiem za co. Chyba za dobre podjęcie decyzji.
IviQ, Misi@, Blondik, Kaśku lubią tę wiadomość
Bliźniaki są z nami :* -
nick nieaktualnyHej!
Wrocilam z badan
Oczywiscie wszystko pieknie i ladnie
Wedlug tego lekarz termin mam na 10.09 a nie na 5.09 jak twierdzi prowadzacy.
Antos wazy 1500 gr.
Wszytstko idealnie.
Maluch znow pokazywal swoja meskosc , nawet zlapal za nia ;pIviQ, Kaśku lubią tę wiadomość
-
Zai, oczywiście, że trzymamy. Żeby racjonalnie z Tobą porozmawiał i zinterpretował Twoją sytuację. Trzymaj się!
Misia, fantastyczne wieści, takich nam trzeba Maluch już nie taki maluch wcale! I jak prawdziwy facet musiał się poskrobać po jajkach
A długość malucha określają na takich badaniach? Bo moja gin już tego nie mierzy, a jestem ciekawa, jak długa jest młoda.NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
alicja_ wrote:Na początku ciąży miałam duże problemy z przyrostem bety… W 6/7tc się zatrzymała i zaczeła spadać.. Lekarze skierowali mnie na zabieg, bo nie było serduszka. Ja poczekałam i zobaczyliśmy serduszko:))) Później jak beta ruszyła to przyrastała tylko ok 10-20% na 48h:( Myślałam, że taka uroda moja - że beta jest mała i niska…
Teraz nagle za wysoka?
Ciąża to jedna wielka zagadka ;O
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
Misi@ super wieści:) mały rośnie jak na drożdzach:) co do łapania się heheh to mój na usg juz w 18 tyg sie za przyrodzenie łapał. Oni to mają w genach hehehe
Michcia dzięki za komplement. Następnym razem wybiorę Ci inne tło:P
no i masz rację nie da się nie przychodzic do pracy zwłaca teraz kiedy pracownica ma sezon urlopowy i musi go wziąc bo od października ani rusz:/
Czyli kicia szczerbolem nie została hehehe no proszę to się jej upiekło a i przez to pewnie masz więcej kasy w kieszeni ;p
Zai my tu zekamy i trzymamy kciuki, byc może gentyczka rozwieje Twoje wątpliwościMisi@ lubi tę wiadomość
[/link]
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMichcia na tym etapie juz nie mierza. Miesza poszczegolne czesci, tzn. Obwod glowy, brzyszek, kosc udowa, ale wszystko razem tak jak w I trymestrze, to nie.
Choc gdzies przeczytalam, ze niektorzy mierza.
A jak szkola rodzenia...chyba nie doczytalam, albo sie nie pochwalilas ???
Za wizytujace trzymam kciuki!
Edit.
IviQ piekny brzuszek. Mnie sie wydaje, ze dzis mi urosl i jest ogromny ;p ale to tak naprawde moj najwiekszy skarb tam mieszka wiec kocham go !
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2015, 15:18
IviQ, alicja_ lubią tę wiadomość
-
Misi@, wspominałam tylko krótko o SR - nie było źle, aczkolwiek nic odkrywczego. Tyle, że jako ostatnia grupa dostaliśmy podwójny pakiet "gratisów" i takim sposobem mam jakieś dwie butelki, milion saszetek z różnymi próbkami itd.
A co do brzucha - to ja jestem przekonana, że on rośnie "skokami". Mi dwa dni temu nagle tak "wyskoczył"! Teraz myślę, że te wszystkie skurcze, twardnienia i na koniec ból bioder to właśnie było przygotowanie do tego skoku.
Źle mi i niewygodnie z nim, jak tak nagle się pojawiłNT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA