Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyIviQ wrote:No własnie Michcia. Ja niby mogę iśc na chorobowy ale nie moge nawet faktury wystawić, tylko podpisać jak już. A jak mam zrobic listę płac pracownikowi i Pita I co dac jej dostęp do konta???? paranoja . Właśnie próbuję się doowiedziec co mi wolno, a co nie. Kolezanki wyzyskiwały ZUs od początku ciązy normalnie pracowały jako włascicielki a kasę brały. Ja nie chciłam teog robić ale mnie teraz szlag trafił że więcej się nalezy pracownikom niż pracodawcom którzy nie dośc że pracownik naprawdę ma wolne a pracodawca nawet jak mu Zus nie pozwoli to musi przeciez doglądać firmy bo inaczej moze zbankrutowac od ręki. Co innego wielkie firmy z zapleczem księgowych itd ale jednoosobowa działalnośc plus 2-3 pracowników? nie ma szans by pracodawca miał 100% wolne bo to kończy się upadkiem firm. Niestety ZUs tego nie rozumie..Nie wolno mi nic...ale na czas mam pity i deklaracje i składki wpłacać, tylko jak jak nie mogę ?
Michcia tylko nikogo nie pobij mam nadzieje, ze bedziesz zadowolona
Ja mam jutro kolejne spotkanie ;p
-
"Wiem, że pappa to dalej tylko statystyki, ale szala by się przechyliła w którąś stronę. Najgorzej byłoby, gdyby się pogorszyło, ale jeszcze nie do tego stopnia żeby dostać skier.na amino...wtedy moja głowa by eksplodowała od zadręczających myśli."
No i właśnie ja jestem dokładnie w takiej sytuacji, jeśli nie czytałaś całego wątku to mój wpis o tym jak Pappa zrujnowało moje wyniki jest na str 29. Żeby było bardziej skomplikowanie to moja ciąż jest bliźniacza, więc sama rozumiesz. Gorzej być nie może, bo jak napisała jedna z dziewczyn moje wyniki nie są ani dobre ani złe. Gdyby były dobre o amnio bym nawet nie pomyślała, gdyby były bardzo złe amnio zrobiłabym napewno. A teraz???? Kurwa co za patowa sytuacja (przepraszam )
Pappa robiłam dlatego że było ono w zestawie z USG prenatalnym.
Jutro wizyta u tego zakichanego genetka. Nie chcę się nastawiać, ale mam jakieś dziwne wrażenie że Pani genetyk jakoś szczególnie nie rozwieje moich wątpliwości. Przepraszam lasaeczki za mój pesymizm, ale im bliżej wizyty tym gorzej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2015, 20:12
Bliźniaki są z nami :* -
zai2014 rozumiem że na Nifty sie nie zdecydowałas?
Powiem Ce ze Twoje przypuszczenia mogę byc słuszne co doo genetyczki bo pamietam swoja rozmowe, ale nie przesądzajmy
Nie przesadzajmy zobaczmy te wyniki bo z tego co pamietam nie masz jeszcze danych tylko informacje o statystyce a nie ile wyszło bhcg a ile paapa prawda?
jesli tak nie martw sie na zapas.
Trzymam kciuki za jutrzejszy dziemn. Myslalam wlasnie dzis o Tobie czy sie odezwiesz po lekarzu jutrozai2014 lubi tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
Niniejszym raportuję że u mnie cieplej tzn tak koło 18-19st. Znak że lato nadchodzi...z tym że ono nadejdzie dokładnie wtedy kiedy ja będę w PL z dala od morza. No cóż nie można mieć wszystkiego....
IviQ nie mam działalności ale gdzieś mi się obiło o oczka że w takiej sytuacji możesz zgłosić coś jak pełnomocnika czy przedstawiciela, który będzie cię wyręczał podczas L4. Popytaj o szczegóły... Nawet tu na forum był chyba wątek o tym...
Zai2014 nie stresuj się wiem że łatwo mówić ale to w niczym nie pomoże. Wiesz wynik 1:480 (jeśli dobrze pamiętam) to nie jest zły wynik. Czy genetyk pomoże nie wiem ale napewno warto się skonsultować, zadać nurtujące pytania. Dobrze jest te pytania spisać wcześniej. Możesz od razu popytać o badania nieinwazyjne przy ciązy bliźniaczej i o amniopunkcję.
Z drugiej strony ryzyko poronienia po amniopunkcji to ok 1:200 (czyli 0,5%). W porówaniu do Twojego wyniku z pappa ryzyko poronienia po amnio jest większe.
zai2014, IviQ lubią tę wiadomość
-
zai2014 wrote:"Wiem, że pappa to dalej tylko statystyki, ale szala by się przechyliła w którąś stronę. Najgorzej byłoby, gdyby się pogorszyło, ale jeszcze nie do tego stopnia żeby dostać skier.na amino...wtedy moja głowa by eksplodowała od zadręczających myśli."
No i właśnie ja jestem dokładnie w takiej sytuacji, jeśli nie czytałaś całego wątku to mój wpis o tym jak Pappa zrujnowało moje wyniki jest na str 29. Żeby było bardziej skomplikowanie to moja ciąż jest bliźniacza, więc sama rozumiesz. Gorzej być nie może, bo jak napisała jedna z dziewczyn moje wyniki nie są ani dobre ani złe. Gdyby były dobre o amnio bym nawet nie pomyślała, gdyby były bardzo złe amnio zrobiłabym napewno. A teraz???? Kurwa co za patowa sytuacja (przepraszam )
Pappa robiłam dlatego że było ono w zestawie z USG prenatalnym.
Jutro wizyta u tego zakichanego genetka. Nie chcę się nastawiać, ale mam jakieś dziwne wrażenie że Pani genetyk jakoś szczególnie nie rozwieje moich wątpliwości. Przepraszam lasaeczki za mój pesymizm, ale im bliżej wizyty tym gorzej.
Nie czytałam, ale przeczytam twój wpis. Faktycznie patowa sytuacja jak piszesz. Życie czasami stawia nas przed mega trudnymi decyzjami...i radź sobie.
Z całego serca Ci życzę, żeby wszystko się ułożyło pomyślnie!!zai2014, IviQ, Kaśku lubią tę wiadomość
-
IviQ wrote:zai2014 rozumiem że na Nifty sie nie zdecydowałas?
Powiem Ce ze Twoje przypuszczenia mogę byc słuszne co doo genetyczki bo pamietam swoja rozmowe, ale nie przesądzajmy
Nie przesadzajmy zobaczmy te wyniki bo z tego co pamietam nie masz jeszcze danych tylko informacje o statystyce a nie ile wyszło bhcg a ile paapa prawda?
jesli tak nie martw sie na zapas.
Trzymam kciuki za jutrzejszy dziemn. Myslalam wlasnie dzis o Tobie czy sie odezwiesz po lekarzu jutro
Kochana, cały czas myślę o tym Nifty- decyzję podejmę chyba po wizycie u genetyka. Tak jak napisałaś, nie mam jeszcze dokładnego wyniku tylko statystykę- jutro sie wszystkiego dowiem.Oczywiście cały czas Was podczytujęBliźniaki są z nami :* -
Właśnie zastanawiałam się o co zapytać tą kobietę. Napewno zapytam jakie nieinwazyjne badania w mojej bliźniaczej ciąży mają jeszcze sens. Zapytam czy na wynik mogło mieć wpływ przyjmowanie leków takich jak luteina i czy Eutyrox (bo biorę go juz dosć długo, dwaka tylko 25, ale zawsze). Może Wy mi podpowiecie o co jeszcze mogłabym zapytać? Wy Kochane wiecie najlepiejBliźniaki są z nami :*
-
Zai zapytaj się co może mieć wpływ na wyniki bo luteina to na pewno ale pamietam ze mi genetyczka wymienila jeszcze z 6 powodów które niestety ja wszystkie odrzuciłam ale zostal jeden ktory jak sie okazalo taki byl czyli: taka jest moja uroda i tyle!! ale pamietam zse luteina ma wplyw na BHCg ktore jest po nim podwyzszone, niestety nie wiemy co u Ciebiejest nie tak w wynikach, mniej znam sie nad za niskim białkiem Pappa bo j a mialam w normie wiec nie wypytalam o szczegoly. Tu masz wyniki "podejżane" dlaposzczególnych triasomii. Ja miałam Pappae dobrą a tylko Bhcg podwyzszona i juz mi sie posypał stosunek i spadł a jednak dziecko zdrowe
W przypadku Zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.
W przypadku Zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.
W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.
W przypadku triploidii: fb-HCG i PAPP-A są poniżej 0,1 MoM lub przekraczają 5 MoM.zai2014 lubi tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
Tak, tak o to napewno zapytam. Jak tylko wrócę to zaraz napiszę. Niestety wizyta u genetyka dopiero o 18. Wcześniej mam wizytę u gin, zobaczymy co ona powie. Przed badaniami pytałam ją czy jest sens robić Pappa przy bliźniakach, a ona że tak tak, oczywiście- nawet się nie zająknęła. A wszyscy doskonale widzą że Pappa w pojedynczej ciąży to statystyka a co dopiero w podwójnej. No cholera oczywiście że jest sens, bo kasa wpłynie na konto kliniki. Kurwa co za pojebany świat!!! Po jaką cholerę Ci lekarze składają tą przysięgę HipokratesaBliźniaki są z nami :*
-
nick nieaktualnyIviQ proszę powiedz mi czy Nifty wykrywa Triploidie?
Teraz jak tak napisałaś zaczełam się zastanawiać i martwić… Nawet Wam nie mówiłam, ale odebrałam powtórne wyniki pappa które wykonywałam w innym miescu i wyszło zupełnie co innego!
W pierwszych wynikach wyszło obniżone białko pappa do ok. 0,4MoM a beta ok. 3,5 MoM.
W drugich wynikach wyszło białłko pappa prawidłowe a beta grubo powyżej 5 MoM. Jak przeczytałam Twój wpis: "W przypadku triploidii: fb-HCG i PAPP-A są poniżej 0,1 MoM lub przekraczają 5 MoM." to zamarłam, bo Nifty chyba tego nie wykrywa nie? -
Alicja, ale pappa miałaś w normie, a pamiętaj, że wg wielu źródeł (w tym moja lekarka) betę zaburza progesteron, a Ty przecież luteinę jadłaś jak cukierki głowa do góry!NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
alicja_ nifty ani Harmony nie wykryje tripliodi ale Ty nei masz ku temu żadnych wskazań, gdyby tak było miałabyś wszystkie triasomie skopane i totalnie inne wyniki. Już to niestety przerabialiśmy. Zresztą w przypadku tripliodi naprawdę większość ciąż(choć niestety nie wszystkie) kończą się poronieniem we wczesnym stadium ciązy.
Michcia ma rację luteina jak najbardzie bardzopodwyższa BHCG mi tez to mówiła genetyczka, tylko ja go nie brałam i miałam podwyższone do tego jest kilka innych powodów oraz toże po prostu jesteś kobietą ktora ma wyższy poziom Bhcg z natury jak ja:)
zai2014 dopiero o 18. pózno ale nic czekamy!![/link]
zai2014 wrote:Tak, tak o to napewno zapytam. Jak tylko wrócę to zaraz napiszę. Niestety wizyta u genetyka dopiero o 18. Wcześniej mam wizytę u gin, zobaczymy co ona powie. Przed badaniami pytałam ją czy jest sens robić Pappa przy bliźniakach, a ona że tak tak, oczywiście- nawet się nie zająknęła. A wszyscy doskonale widzą że Pappa w pojedynczej ciąży to statystyka a co dopiero w podwójnej. No cholera oczywiście że jest sens, bo kasa wpłynie na konto kliniki. Kurwa co za pojebany świat!!! Po jaką cholerę Ci lekarze składają tą przysięgę Hipokratesa[/link]
No a ja wczoraj pierwszy raz chyba odczulam takie spinanie brzucha i robił się twardy i bolał przy tym. Chyba efekt stresującego dnia w parcy i pieszej wędrówki za długiej chyba:/ Wiec niestety zamiast zaplanowanych porządków wyluzowałam odpoczywałam, mój zrobił obiad z niewielką moją pomoca na szczęscie starczy na dziś i dziś odpusciłam ćwiczenia bo nadal mnie pobolewał brzuch. W nocy już nie wiedziałam na jakim boku mam spać Młody na szczęscie szalał i przemieszczał się stale więc się uspokoiłam:)
Kaśku u nas dziś ma być jakieś 24:)
wbiłam się w sukienke którą kupiłam na lato nie będąc w ciązy i przyznam że super leży na ciężarnej:))))) jakby była na mnie na teraz szyta. Zwiewna lekka, kolorowa związywana pod biustem zaraz, aż się nie moge napatrzeć no i dekolt taki ze hej
Na chorobowe zdecydowałam ze jeszcze teraz nie pójdębo się naczytałam ze skoro płaciłam podwyzszony zus to będę pod lupą a nie chce się stresować dodatkowo. 22 chyba idę do lekarza i wtedy zobaczymy.
Misi@ a to specjalnie dla Ciebie:
Wraca żona ze szpitala gdzie odwiedzała ciężko chorą teściową i zła jak nieszczęście mówi do męża:
- Twoja matka jest zdrowa jak koń, niedługo wyjdzie ze szpitala i zamieszka z nami.
- Nie rozumiem - mówi mąż - wczoraj lekarz powiedział mi, że mama jest umierająca!
- Nie wiem co on tobie powiedział ale mnie, kur*a radził przygotować się na najgorsze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2015, 09:02
[/link]
a jeszcze jeden
Koleś postanowił się żenić, idzie rozmawiać ze swoją matką:
- Mamo, zakochałem się i będę się żenił, ona też mnie kocha i będzie nam wspaniale.
- Eh, no dobrze, ale muszę ją poznać.
- To ja ją przyprowadzę, ale przyprowadzę też dwie inne koleżanki a ty zgadniesz, która jest moją wybranką.
- Niech i tak będzie.
Następnego dnia typ przyprowadza trzy laski. Dziewczyny siadają na kanapie, naprzeciw nich staje mama kolesia, przypatruje się chwilkę
- To ta ruda pośrodku.
- Dokładnie. Skąd wiedziałaś?
- Strasznie mnie irytuje i już mi się nie podoba...
[/link]
Dzień dobry.
Wczoraj jakaś padnięta wróciłam z tej szkoły rodzenia. Pogadałam z mężem, coś zjadłam i zasnęłam o 22.30, co mi się ostatnio nie zdarza.
Zajęcia były ok, położna bardzo sympatyczna. Oprócz mnie tylko jedna mama była bez partnera Wczoraj była mowa m.in. o pakowaniu torby do szpitala, nacinaniu krocza i seksie w ciąży. Nie usłyszałam niczego, czego bym wcześniej nie wiedziała, ale stwierdziłam, że jest to o tyle super sprawa, że wiem, że nic więcej nie muszę szukać na ten temat.
A nie, jedna uwaga ciekawa - że podobno teraz większość szpitali (przynajmniej na Śląsku) nie pozwala na własne ciuszki, tylko maluchy na oddziale dostają szpitalne bodziaki i wtedy my musimy mieć swoje tylko na wyjście. To faktycznie warto przedzwonić do szpitala, w którym chce się rodzić i spytać, czy można mieć swoje.
Ivi@, ale na czym miałaby polegać ta "obserwacja" ZUS? Chodzi o kontrolę L4? Bo jeśli tak, to przecież jak dostaniesz "chodzące", to nie ma problemu.
No i gdzie jest zdjęcie sukienki, ja się pytam?!
Zai, no musisz pogadać z genetykiem. Trzeba się zastanowić, czy te dodatkowe badania teraz coś wniosą. Bo w sumie jesteś już w 16 tc, do połówkowych został miesiąc, może nawet trochę mniej i tam na pewno będzie można maluchy dokładnie zbadać.
A pytanie po pierwsze jak badania inwazyjne i nieinwazyjne mają się do ciąż bliźniaczych (np. czy nieinwazyjne są w ogóle wiarygodne? a inwazyjne czy nie niosą większego ryzyka w przypadku ciąż mnogich?), no i co dalej, gdyby okazało się, że dzieci/dziecko jest chore? Nie mam pojęcia, jak to wygląda właśnie w przypadku ciąży bliźniaczej...
IviQ lubi tę wiadomość
NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Michca chodzi o t że ja i tak musialabym przychodzic do pracy i jakby mnie tu zastali nawet na kawce to dupa
sukienkę wrzucę jak ogarnę się w pracy troszkęWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2015, 10:03
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek )))