X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Avanza Koleżanka

Wysłany: 10 maja 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

wczoraj byłam na badaniu genetycznym (12tc). Usg świetne, wszystko w normie.
    Testy z krwi fatalne :( Biorąc pod uwagę ryzyko wieku (36 lat), ryzyko ZD wyszło 1:77 !!!!!!
    Pozostałe trisomnie ryzyko minimalne.

Umówiłam sie na amniopunkcję za 3 tyg ale nie wiem jak wytrzymam. Dziś ide do lekarza prowadzącego aby jeszcze z nim to skonsultować. Genetyk proponował mi Nimfy czy Harmony, ale ja już nie wiem co myśleć, nie chcę kolejnego prawdopodobieńctwa, tylko chcę mieć 100% pewność :(

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avanza, jestem na tym watku od dłuższego czasu, jesli go przesledzic to Pappa czesto niepotrzebnie sialo u dziewczyn panike. Skoro usg wyszlo bardzo dobrze, to tego bym sie trzymała. Bierzesz moze jakies leki? Podobno np. Douohaston czesto ma wplyw na to, ze sa zle.

Miniaa lubi tę wiadomość

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinka26 ja wczoraj miałam połówkowe - wszystko w porządku, narządy prawidłowo rozwinięte, robiłam nifty - zdrowa dziewczynka. Dopiero po tym badaniu zaczęłam się cieszyć ciążą. Teraz odliczam by przetrwać minimum do 28tc.

Miniaa, oyeykova lubią tę wiadomość

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Miniaa Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avanza wrote:
    Hej

wczoraj byłam na badaniu genetycznym (12tc). Usg świetne, wszystko w normie.
    Testy z krwi fatalne :( Biorąc pod uwagę ryzyko wieku (36 lat), ryzyko ZD wyszło 1:77 !!!!!!
    Pozostałe trisomnie ryzyko minimalne.

Umówiłam sie na amniopunkcję za 3 tyg ale nie wiem jak wytrzymam. Dziś ide do lekarza prowadzącego aby jeszcze z nim to skonsultować. Genetyk proponował mi Nimfy czy Harmony, ale ja już nie wiem co myśleć, nie chcę kolejnego prawdopodobieńctwa, tylko chcę mieć 100% pewność :(
    ja bym robiła amnio. sama robiłam nifty i jednak niepewność była do końca. Ryzyko masz duże, ale pappa często fałszywie zwiększa ryzyko.

• Avanza Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miniaa wrote:
    ja bym robiła amnio. sama robiłam nifty i jednak niepewność była do końca. Ryzyko masz duże, ale pappa często fałszywie zwiększa ryzyko.

wczoraj po wizycie u lekarza prowadzącego zdecydowałam się już finalnie na amnio, powiedział że w ciągu swojej 30 letniej praktyki nie miał przypadku poronienia po amnio i jego zdaniem mam 99% szans że z moimi wynikami usg dzidzis bedzie zdrowy, ale aby potwierdzila na amnio

z kolei mial w swojej pacjentki przypadek odwrotny, dobre nifty a dzidzius chory, ale nie chce nikogo straszyc

każda decyzja jest trudna, ale jakąs trzeba podjąć

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko zależy od doświadczeń konkretnego lekarza, mój z kolei miał pacjentkę ze złymi konsekwencjami po amnio i też nie chcę nikogo straszyć, bo podkreśla się teraz, że to bezpieczny zabieg. będziesz miała pewność w 100% i spokój a to jest najważniejsze. Mówi się o mniej niż jednym procencie fałszywych wyników dla Nifty i mniej niż jednym procencie poronień po amnio, każdy podejmuje decyzję najlepszą dla siebie, ja też miałam wykonać amnio, jednak dobiłoby mnie czekanie. Miałam 3 tyg. do zabiegu plus 3 tyg. oczekiwania na wynik, a wynik Nifty trzymałam po tygodniu. Postanowiliśmy z mężem, że jeśli wynik będzie prawidłowy to nie wykonujemy amnio. Teraz im więcej czytam i doszukuje się "dziury w całym" tym większy mam mętlik.

Miniaa a dlaczego u Ciebie niepewność pomimo prawidłowego Nifty pozostała? Można wiedzieć jakie miałaś ryzyko ma wynikach Nifty i ilość DNA w badaniu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 13:20

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Miniaa Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Wszystko zależy od doświadczeń konkretnego lekarza, mój z kolei miał pacjentkę ze złymi konsekwencjami po amnio i też nie chcę nikogo straszyć, bo podkreśla się teraz, że to bezpieczny zabieg. będziesz miała pewność w 100% i spokój a to jest najważniejsze. Mówi się o mniej niż jednym procencie fałszywych wyników dla Nifty i mniej niż jednym procencie poronień po amnio, każdy podejmuje decyzję najlepszą dla siebie, ja też miałam wykonać amnio, jednak dobiłoby mnie czekanie. Miałam 3 tyg. do zabiegu plus 3 tyg. oczekiwania na wynik, a wynik Nifty trzymałam po tygodniu. Postanowiliśmy z mężem, że jeśli wynik będzie prawidłowy to nie wykonujemy amnio. Teraz im więcej czytam i doszukuje się "dziury w całym" tym większy mam mętlik.

Miniaa a dlaczego u Ciebie niepewność pomimo prawidłowego Nifty pozostała? Można wiedzieć jakie miałaś ryzyko ma wynikach Nifty i ilość DNA w badaniu?

tak jak Ty, szukałam dziury w całym;)

z nifty cffdna 3,7%, nifty w 12/13tyg
    T21 1:98tys
    T18 1:40tys
    T13 1:134tys

polowkowe ok, usg 3trym ok. Myślę, że "normalnie" nifty wystarcza, ale avanza napisała, że nie chce kolejnej statystyki tylko 100%.

Asiaf lubi tę wiadomość

• malinka26 Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia wrote:
    malinka26 ja wczoraj miałam połówkowe - wszystko w porządku, narządy prawidłowo rozwinięte, robiłam nifty - zdrowa dziewczynka. Dopiero po tym badaniu zaczęłam się cieszyć ciążą. Teraz odliczam by przetrwać minimum do 28tc.

Bardzo się cieszę że u Was wszystko dobrze, my do środy czekamy na połowkowe i myślę że już będziemy mogli odetchnąć z ulga i cieszyć się na całego.

malinka26
  • Miniaa Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @asiaf Twoje połówkowe też ok i to jest bardzo ważne...

Asiaf lubi tę wiadomość

• Miniaa Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2018, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia wrote:
    Marsylia przeczytałam historię Twojej pierwszej ciąży. Bardzo mądra z Ciebie kobieta. Nie chodzi tylko o decyzję, którą ostatecznie podjeliscie (która jest oczywiście godna podziwu), ale Twoje podejście na każdym etapie. Jakbym ja miała inne zdanie od męża pewnie bym uciekła i totalnie zamknęła się w sobie. Ty pozwoliłaś, aby sam, bez przymusu, pokochał Waszą córeczkę.

milmarta lubi tę wiadomość

• nadulek Autorytet

Wysłany: 12 maja 2018, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny jestem wam dłużna napisać co i jak.
    Wczoraj o 14.05, po 3 dobach w 22+1 tc urodziłam mojego synka ważył 390g jednak już nie żył.
    Ale chciałam wam napisać ze szpital i jego cały personel medyczny tj lekarzy, pielegniarki i położne oraz pani psycholog wykazali sie wielkim taktem szacunkiem i empatią. Nikt nie nie "znęcał" nade mną. Jedyne co to nie udało mi sie zobaczyć synka.
    Dziś mam nadzieje wyjsc do domu

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • Avanza Koleżanka

Wysłany: 12 maja 2018, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulek, tak bardzo mi przykro :( Jesteś bardzo silną kobietą. Nawet nie potrafię sobie wyobrazić takiej straty ;(

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 12 maja 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulek bardzo mi przykro :(

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • RedRose Autorytet

Wysłany: 12 maja 2018, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulek życzę duzo siły i wiary mimo wszystko dla Ciebie i Twojej rodziny..

Jezu ufam Tobie
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinka26 wrote:
    Betti37 wrote:
    U mnie po Nifty na połówkowych była zmiana w serduszku ale robiłam echo serca i lekarz uspokaja że jest bez znaczenia. Ale rozumiem ten lęk...po echu serca dopiero zaczynam się cieszyć tą ciąża. Choć lęki różne są nadal...

Oj tak leki są różne. W którym tygodniu teraz jesteś? A czy Nifty robiłaś też na wszystkie wady ja dokładnie robiłam test Maternit genome.
    Robiłam pełen panel Nifty - trisomie, zaburzenia chromosomów płci i inne. Aktualnie 28 tc.

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadulek wrote:
    Cześć dziewczyny jestem wam dłużna napisać co i jak.
    Wczoraj o 14.05, po 3 dobach w 22+1 tc urodziłam mojego synka ważył 390g jednak już nie żył.
    Ale chciałam wam napisać ze szpital i jego cały personel medyczny tj lekarzy, pielegniarki i położne oraz pani psycholog wykazali sie wielkim taktem szacunkiem i empatią. Nikt nie nie "znęcał" nade mną. Jedyne co to nie udało mi sie zobaczyć synka.
    Dziś mam nadzieje wyjsc do domu
    :-( dużo sił całej rodzinie!

• Osia86 Debiutantka

Wysłany: 12 maja 2018, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka, dużo sily życzę.

Ja wczoraj dostałam telefon z wynikami nifty. I wynik prawidłowy! Mam skierowanie na amnio, ale w takim wypadku rezygnuje. Przypomnę że usg miałam idealne, ale Pappa mi zawyzylo ryzyko trisomii 18 1:68.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2018, 22:17

• karnataka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2018, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osia86, super wiadomość! U Was nie robią problemów z wynikami przez tel? U mnie nie chcieli podać nawet wyników bety, ochrona danych itp. W pon będę dzwonić czy jest już wynik serenity ale boję się jak diabli.

Nadulek...żadne słowa nie są w stanie wyrazić tego żalu.

klz9vcqgx7pu7ljh.png

lprkanli3j97xzk0.png
  • Osia86 Debiutantka

Wysłany: 13 maja 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam bezpośrednio z lekarzem może dlatego udzielił mi informacji. Ale i tak muszę do niego iść odebrać wynik.

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karnataka wrote:
    Osia86, super wiadomość! U Was nie robią problemów z wynikami przez tel? U mnie nie chcieli podać nawet wyników bety, ochrona danych itp. W pon będę dzwonić czy jest już wynik serenity ale boję się jak diabli.

Nadulek...żadne słowa nie są w stanie wyrazić tego żalu.

Też normalnie lekarz zadzwonił i podał wyniki.potem wysłał na maila. Potem Odbiór osobisty

‹‹ 432 433 434 435 436 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ