Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej
wczoraj byłam na badaniu genetycznym (12tc). Usg świetne, wszystko w normie.
Testy z krwi fatalneBiorąc pod uwagę ryzyko wieku (36 lat), ryzyko ZD wyszło 1:77 !!!!!!
Pozostałe trisomnie ryzyko minimalne.
Umówiłam sie na amniopunkcję za 3 tyg ale nie wiem jak wytrzymam. Dziś ide do lekarza prowadzącego aby jeszcze z nim to skonsultować. Genetyk proponował mi Nimfy czy Harmony, ale ja już nie wiem co myśleć, nie chcę kolejnego prawdopodobieńctwa, tylko chcę mieć 100% pewność
-
Avanza, jestem na tym watku od dłuższego czasu, jesli go przesledzic to Pappa czesto niepotrzebnie sialo u dziewczyn panike. Skoro usg wyszlo bardzo dobrze, to tego bym sie trzymała. Bierzesz moze jakies leki? Podobno np. Douohaston czesto ma wplyw na to, ze sa zle.
Miniaa lubi tę wiadomość
Antoś
-
malinka26 ja wczoraj miałam połówkowe - wszystko w porządku, narządy prawidłowo rozwinięte, robiłam nifty - zdrowa dziewczynka. Dopiero po tym badaniu zaczęłam się cieszyć ciążą. Teraz odliczam by przetrwać minimum do 28tc.
Miniaa, oyeykova lubią tę wiadomość
-
Avanza wrote:Hej
wczoraj byłam na badaniu genetycznym (12tc). Usg świetne, wszystko w normie.
Testy z krwi fatalneBiorąc pod uwagę ryzyko wieku (36 lat), ryzyko ZD wyszło 1:77 !!!!!!
Pozostałe trisomnie ryzyko minimalne.
Umówiłam sie na amniopunkcję za 3 tyg ale nie wiem jak wytrzymam. Dziś ide do lekarza prowadzącego aby jeszcze z nim to skonsultować. Genetyk proponował mi Nimfy czy Harmony, ale ja już nie wiem co myśleć, nie chcę kolejnego prawdopodobieńctwa, tylko chcę mieć 100% pewność -
Miniaa wrote:ja bym robiła amnio. sama robiłam nifty i jednak niepewność była do końca. Ryzyko masz duże, ale pappa często fałszywie zwiększa ryzyko.
wczoraj po wizycie u lekarza prowadzącego zdecydowałam się już finalnie na amnio, powiedział że w ciągu swojej 30 letniej praktyki nie miał przypadku poronienia po amnio i jego zdaniem mam 99% szans że z moimi wynikami usg dzidzis bedzie zdrowy, ale aby potwierdzila na amnio
z kolei mial w swojej pacjentki przypadek odwrotny, dobre nifty a dzidzius chory, ale nie chce nikogo straszyc
każda decyzja jest trudna, ale jakąs trzeba podjąć -
Wszystko zależy od doświadczeń konkretnego lekarza, mój z kolei miał pacjentkę ze złymi konsekwencjami po amnio i też nie chcę nikogo straszyć, bo podkreśla się teraz, że to bezpieczny zabieg. będziesz miała pewność w 100% i spokój a to jest najważniejsze. Mówi się o mniej niż jednym procencie fałszywych wyników dla Nifty i mniej niż jednym procencie poronień po amnio, każdy podejmuje decyzję najlepszą dla siebie, ja też miałam wykonać amnio, jednak dobiłoby mnie czekanie. Miałam 3 tyg. do zabiegu plus 3 tyg. oczekiwania na wynik, a wynik Nifty trzymałam po tygodniu. Postanowiliśmy z mężem, że jeśli wynik będzie prawidłowy to nie wykonujemy amnio. Teraz im więcej czytam i doszukuje się "dziury w całym" tym większy mam mętlik.
Miniaa a dlaczego u Ciebie niepewność pomimo prawidłowego Nifty pozostała? Można wiedzieć jakie miałaś ryzyko ma wynikach Nifty i ilość DNA w badaniu?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 13:20
Antoś
-
Asiaf wrote:Wszystko zależy od doświadczeń konkretnego lekarza, mój z kolei miał pacjentkę ze złymi konsekwencjami po amnio i też nie chcę nikogo straszyć, bo podkreśla się teraz, że to bezpieczny zabieg. będziesz miała pewność w 100% i spokój a to jest najważniejsze. Mówi się o mniej niż jednym procencie fałszywych wyników dla Nifty i mniej niż jednym procencie poronień po amnio, każdy podejmuje decyzję najlepszą dla siebie, ja też miałam wykonać amnio, jednak dobiłoby mnie czekanie. Miałam 3 tyg. do zabiegu plus 3 tyg. oczekiwania na wynik, a wynik Nifty trzymałam po tygodniu. Postanowiliśmy z mężem, że jeśli wynik będzie prawidłowy to nie wykonujemy amnio. Teraz im więcej czytam i doszukuje się "dziury w całym" tym większy mam mętlik.
Miniaa a dlaczego u Ciebie niepewność pomimo prawidłowego Nifty pozostała? Można wiedzieć jakie miałaś ryzyko ma wynikach Nifty i ilość DNA w badaniu?
tak jak Ty, szukałam dziury w całym;)
z nifty cffdna 3,7%, nifty w 12/13tyg
T21 1:98tys
T18 1:40tys
T13 1:134tys
polowkowe ok, usg 3trym ok. Myślę, że "normalnie" nifty wystarcza, ale avanza napisała, że nie chce kolejnej statystyki tylko 100%.Asiaf lubi tę wiadomość
-
Marsylia wrote:malinka26 ja wczoraj miałam połówkowe - wszystko w porządku, narządy prawidłowo rozwinięte, robiłam nifty - zdrowa dziewczynka. Dopiero po tym badaniu zaczęłam się cieszyć ciążą. Teraz odliczam by przetrwać minimum do 28tc.
Bardzo się cieszę że u Was wszystko dobrze, my do środy czekamy na połowkowe i myślę że już będziemy mogli odetchnąć z ulga i cieszyć się na całego.malinka26 -
Marsylia wrote:malinka26 ja wczoraj miałam połówkowe - wszystko w porządku, narządy prawidłowo rozwinięte, robiłam nifty - zdrowa dziewczynka. Dopiero po tym badaniu zaczęłam się cieszyć ciążą. Teraz odliczam by przetrwać minimum do 28tc.
milmarta lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny jestem wam dłużna napisać co i jak.
Wczoraj o 14.05, po 3 dobach w 22+1 tc urodziłam mojego synka ważył 390g jednak już nie żył.
Ale chciałam wam napisać ze szpital i jego cały personel medyczny tj lekarzy, pielegniarki i położne oraz pani psycholog wykazali sie wielkim taktem szacunkiem i empatią. Nikt nie nie "znęcał" nade mną. Jedyne co to nie udało mi sie zobaczyć synka.
Dziś mam nadzieje wyjsc do domu -
malinka26 wrote:Betti37 wrote:U mnie po Nifty na połówkowych była zmiana w serduszku ale robiłam echo serca i lekarz uspokaja że jest bez znaczenia. Ale rozumiem ten lęk...po echu serca dopiero zaczynam się cieszyć tą ciąża. Choć lęki różne są nadal...
Oj tak leki są różne. W którym tygodniu teraz jesteś? A czy Nifty robiłaś też na wszystkie wady ja dokładnie robiłam test Maternit genome. -
nadulek wrote:Cześć dziewczyny jestem wam dłużna napisać co i jak.
Wczoraj o 14.05, po 3 dobach w 22+1 tc urodziłam mojego synka ważył 390g jednak już nie żył.
Ale chciałam wam napisać ze szpital i jego cały personel medyczny tj lekarzy, pielegniarki i położne oraz pani psycholog wykazali sie wielkim taktem szacunkiem i empatią. Nikt nie nie "znęcał" nade mną. Jedyne co to nie udało mi sie zobaczyć synka.
Dziś mam nadzieje wyjsc do domudużo sił całej rodzinie!
-
Nadulka, dużo sily życzę.
Ja wczoraj dostałam telefon z wynikami nifty. I wynik prawidłowy! Mam skierowanie na amnio, ale w takim wypadku rezygnuje. Przypomnę że usg miałam idealne, ale Pappa mi zawyzylo ryzyko trisomii 18 1:68.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2018, 22:17
-
Osia86, super wiadomość! U Was nie robią problemów z wynikami przez tel? U mnie nie chcieli podać nawet wyników bety, ochrona danych itp. W pon będę dzwonić czy jest już wynik serenity ale boję się jak diabli.
Nadulek...żadne słowa nie są w stanie wyrazić tego żalu.
-
karnataka wrote:Osia86, super wiadomość! U Was nie robią problemów z wynikami przez tel? U mnie nie chcieli podać nawet wyników bety, ochrona danych itp. W pon będę dzwonić czy jest już wynik serenity ale boję się jak diabli.
Nadulek...żadne słowa nie są w stanie wyrazić tego żalu.
Też normalnie lekarz zadzwonił i podał wyniki.potem wysłał na maila. Potem Odbiór osobisty