Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Edka85, dobry bonus. 2x2
Zadzwoniłam jeszcze raz do kobiety i mówię, że wiem że nie może mówić wyniku ale że ja nie dotrwam do godzin popołudniowych bez zawału. I proszę ja żeby mi tylko powiedziała czy mam powód do obaw czy na spokojnie mogę czekać. To tylko uśmiechnela się do słuchawki że spokojnie mogę czekać bezzawalowo. Więc trochę mnie uspokoila ale i tak chodzę po ścianach.
Podziwiam Was dziewczyny które mialyscie amnio. Ja już nerwowo nie wytrzymuje. A te które w ogóle nie badały..stalowe nerwy ;)Ja jestem mietus
-
Ja mam planowane amino na 30/06 więc za 2 tygodnie, juz chciałabym aby było po, bo to oczekiwanie jest straszne, ale domyślam się że oczekiwanie na wynik jest jeszzce gorsze
Jak nic przejde z trzy zawały po drodze
Macie jakiś sposób na nieprzejmowanie się ? -
karnataka, a nie mówiłam?
Avanza, najlepszym sposobem na nieprzejmowanie się jest ... nie robienie amnio. W ogóle dziwie się, że się na to zdecydowałaś zamiast na nieinwazyjne. Już byś znała wynik. I niepotrzebnie bałaś kolejnego prawdopodobieństwa. Wybierając Panoramę miałabyś 100% pewności co do ZD. O ile pamiętam, to przy tych testach czułość wynosi dokładnie 100% dla trisomii 21. To znaczy, że odkąd istnieje ten test liczba pomyłek wynosiła równe 0%, czyli nigdy to się nie zdarzyło. Robią go w Kalifornii i obsługują cały świat. Więc można im zaufać.
Moim zdaniem robienie tak inwazyjnych badań jak amnio tylko z powodu wyliczonego kalkulatora pappa ze względu na krew i wiek, jest karygodne. Nie dość, że to ingerencja w organizm, to jeszcze naraża kobiety na straszliwy stres związany z oczekiwaniem na zabieg i następnie na wynik. Wiele tygodni stresu, co może przełożyć się na rozwój dziecka. A co pokazuje to forum? Że w każdym przypadku, w którym usg było dobre, wynik amnio był prawidłowy. Natomiast tam gdzie rzeczywiście potwierdzono chorobę genetyczną, usg już wcześniej wskazywało na nieprawidłowości.MamaTuśka lubi tę wiadomość
-
Gratuluję dobrych wyników!
Co do badań, mój lekarz nie ma dobregi zdania o pappa. Amnio zaleca tylko wtedy, gdy nieprawidłowości na usg potwierdzają się po przeprowadzeniu badań nieinwazyjnych. Dziś usg jest tak kosmicznie precyzyjne, że widać chyba wszystko. U mnie np dzieciątko na usg w 12 tyg wiekiem zgadzało się co do dnia z datą poczęcia:). Sprzęt plus wiedza lekarza to podstawa. Nieinwazyjne w połączeniu z poprzednim to już pełen komfort. -
Ja mam za tydzien amniopunkcje podwojna - ciaza blizniacza dwuowodniowa dwukosmowkowa. Wskazania podejrzenie wady konczyn u jednego z bliźniąt. Czy jest na forum ktos kto mial amniopunkcje w szpitalu Orłowskiego w Wawie? Wyczytalam kilka historii dziewczyn ktore pisaly ze musialy po amniopunkcji jechac z materialem do innej kliniki w celu dostarczenia i rejestracji materialu. Przeraza mnie to bo podobno po amniopunkcji trzeba lezec (?)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2018, 22:09
Jezu ufam Tobie -
MamaTuśka wrote:Gratuluję dobrych wyników!
Co do badań, mój lekarz nie ma dobregi zdania o pappa. Amnio zaleca tylko wtedy, gdy nieprawidłowości na usg potwierdzają się po przeprowadzeniu badań nieinwazyjnych. Dziś usg jest tak kosmicznie precyzyjne, że widać chyba wszystko. U mnie np dzieciątko na usg w 12 tyg wiekiem zgadzało się co do dnia z datą poczęcia:). Sprzęt plus wiedza lekarza to podstawa. Nieinwazyjne w połączeniu z poprzednim to już pełen komfort.
precyzyjne usg to nadal 80% pewności co do dziecka zdrowego. Co 5 dziecko z ZD ma prawidłowy obraz na usg. Samo usg nie jest na tyle wiarygodne aby mieć 100% pewności.
Avanza do 30.05 to nawet robiąc dziś miałabyś w ręku wynik nifty. A czeka Cię jeszcze miesiąc czekania, bo na wynik amnio tez czeka się ze 3 tyg... -
oyeykova, mi lekarz zabronił testów nieinwazyjnych, prawie mnie okrzyczał gdy mu powiedziałam ze zastanawiam się nad nifty, dlatego robie od razu amnio
wiem ze na wynik sie dlugo czeka, ale planuje opcje fish
we wotek mam wizyte w poradni genetycznej w szpitalu, zobaczymy co tam powiedza -
Avanza wrote:oyeykova, mi lekarz zabronił testów nieinwazyjnych, prawie mnie okrzyczał gdy mu powiedziałam ze zastanawiam się nad nifty, dlatego robie od razu amnio
wiem ze na wynik sie dlugo czeka, ale planuje opcje fish
we wotek mam wizyte w poradni genetycznej w szpitalu, zobaczymy co tam powiedzaedka85, Myshon23 lubią tę wiadomość
-
Avanza wrote:oyeykova, mi lekarz zabronił testów nieinwazyjnych, prawie mnie okrzyczał gdy mu powiedziałam ze zastanawiam się nad nifty, dlatego robie od razu amnio
Wyniki pappa poza normą w przeważających przypadkach świadczą o ewentualnych problemach z łożyskiem. Jest to zalecenie do brania acardu, który rozrzedza krew i poprawia przepływ między matką i dzieckiem. O tym ci ten genialny lekarz nie wspomniał?
oyeykova lubi tę wiadomość
-
Avanza sposób na nieprzejmowanie się przy amnio to chyba tylko zajęcie się czymś żeby jak najmniej o tym myśleć. Jakaś książka, serial, praca, porządki, cokolwiek.
Osobiście przy ryzyku wyższym niż 1:100 robiłabym znów amnio jednak podejście twojego lekarza jest nieodpowiednie. Masz prawo do badań nipt i nie są one bezsensowne. Obyście trafili na dobrego genetyka, który wam wszystko wytłumaczy, w tym wszystkie opcje badań. -
Witajcie
Lekarz prowadzący tłumaczyk swoją niechęć do amnio tym że ma pacjentkę z dzieckiem z ZD której nifty wyszło idealnie:(
No ja niestety mam duże ryzyko po papa. Aż dziwie się że to badanie jest proponowana wszystkim ciężarnym. Bo jak widać zazwyczaj negatywy wynik nie potwierdza się i dzidziusie są zdrowe -
Dziewczyny nie ma co panikowac. Nifty myli sie bardzo rzadko. A ja na spotkaniu z prof. Genetyki zostalam zapewniona, ze amnio jest bezpieczne i ze warto, bo spokoj w ciąży jest bezcenny. Ale fakt, ze wielu ginekologow ostrzega, bo jednak to zabieg inwazyjny. Śledząc wypowiedzi na tym watku, to wszystkie dziewczyny miały obawy, ale obylo sie bez komplikacji. Ale od lekarza prowadzacego mialam o amnio inna opinie, jednak dobrze jest wywazyc ryzyko czy na pewno warto... Tak jak radzi Marsylia, oby genetyk okazal sie lekarzem, ktory ma autorytet i któremu zaufasz. Ja miałam do amnio wskazanie z usg, ale przekonały mnie doświadczenia osób, gdzie podobne historie skończyły sie dobrze i zaufalam Nifty, no i pozytywne opinie osob z forum oraz oraz wsparcie najbliższych pomogły podjac dezycje. Tym bardziej sie ciesze, bo polowkowe wypadlo bardzo dobrze. Avanza na pewno wszystko sie dobrze ułoży. Istnieje masa zaburzen, chorób, wypadkow a zd nie jest jedynym z nim. Sa rzeczy na które nie mamy wplywu. Cieszcie sie ciaza i ufajcie, ze wszystko będzie dobrze. Trzymam za Was wszystkie kciuki i wierze, ze dzieciaczki sa zdrowe.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 08:15
Antoś
-
Avanza wrote:Lekarz prowadzący tłumaczyk swoją niechęć do amnio tym że ma pacjentkę z dzieckiem z ZD której nifty wyszło idealnie:(
-
Zanim zrobiłam powyższy test bardzo dużo czytałam na ten temat, na stronach nie tylko polskich. Wielokrotnie pojawiała się opinia co do pełnej wiarygodności testu. Nie było żadnej informacji o błędach przy trisomii 21. Nie potrafię teraz odtworzyć tych stron, ale zajrzałam do mojego raportu, który dostałam z lab natera i tam podali, że wiarygodność tego badania dla zd jest większa niż 99,99%. Ok, wizualnie to nie 100, ale dla mnie to jednoznaczne z pewnością. Dla przykładu podam, że dla oznaczenia płci jest taki sam poziom.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2018, 23:08
-
dla mnie 6 przypadków wyniku fałszywie negatywnego na 21.5tys badań to tak znikoma liczba, że w życiu bym się nie zdecydowała na amnio z ryzykiem utraty ciazy 0.5-2%, po samych wynikach testu pappa.
ze strony nifty:
"kiedy test NIFTY™ określa ryzyko trisomi płodu jako “niskie”, podczas, gdy dziecko urodzi się z trisomią. Jak dotąd w Europie na 21 248 wykonanych testów (wrzesień 2014) stwierdzono 6 wyników fałszywie negatywnych, co stanowi mniej niż 0,03%. W Polsce odnotowano dwa przypadki wyniku fałszywie negatywnego na kilka tysięcy wykonanych badań (lata 2013-2015). Wynik fałszywie negatywny może być spowodowany czynnikami biologicznymi takimi jak: mozaicyzm łożyskowy, zjawisko "vanishing twin" lub nosicielstwo delecji chromosomowej u matki dziecka, ale możę też wynikać z niedoskonałości samej metody."Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 08:09
-
oyeykova wrote:zgadzam się co do tego ze pappa to sciema, sama nigdy nie robilam. Nie zrobilabym amnio bez testu nieinwazyjnego, ale...
precyzyjne usg to nadal 80% pewności co do dziecka zdrowego. Co 5 dziecko z ZD ma prawidłowy obraz na usg. Samo usg nie jest na tyle wiarygodne aby mieć 100% pewności.
Avanza do 30.05 to nawet robiąc dziś miałabyś w ręku wynik nifty. A czeka Cię jeszcze miesiąc czekania, bo na wynik amnio tez czeka się ze 3 tyg...
Dziewczyny! W papa nie chodzi tylko o wady genetyczne. To nie żadna ściema a daje obraz pracy łożyska. Niskie białko papa może sugerować np.hipotrofię płodu. Dzięki papa lekarz może ściślej monitorować ciążę i zwrócić na to uwagę i działać.
Także nie piszcie że to ściema. Poczytajcie na mamaginekolog po co się robi tzw.test papa
Jedyne co to lekarz powinien przed papa dokładnie wyjaśnić co oznaczają wyniki.
Że nie jest to stwierdzenie wady a wyłonienie grupy ryzyka gdzie warto zrobić inne badania. Nikt rutynowo każdej ciężarnej nie zrobi amnio albo testu za 2.5 tyś
W grupie ryzyka.można zaś te badania rozważyć.