Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Przeczytałam cały tamten wątek już
Lekarz był ok, ja pewnie zrobiłam się blada jak ściana. I tylko mówił, że "słonka" wyglądają ok i że "będzie pani zadowolona"... więc naprawdę uspokajał.
Mój partner pewnie gdyby nie moja panika to nawet by nie uznał tego za "nieprawidłowość"...
Jestem troszkę podłamana, bo chyba przy bliźniakach słabo wygląda opcja z robieniem nipt? Wykażą tylko (albo raczej aż) trisomie. Więc nie wiem czy byłby sens. Chociaż po przeczytaniu kilku stron wątku, widzę że mamy bliźniaków robiły te testy.
Na razie poszukam dobrego gin i spróbuję się umówić w przyszłym tygodniu na powtórkę usg.
staramy się już ponad 2 lata- udało się!!
aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie
Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane -
Phnappy poczytaj na stronie mamyginekolog o testach NIPT niektóre można wykonywać w ciążach bliźniaczych. I umów się na powtórne usg będziesz spokojniejsza.Lena8411
Usg I trymestru w normie
Test podwojny ryzyko niskie
Nifty wynik prawidłowy
Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
Echo serca płodu OK -
Mam wyniki z krwi:
Wolna podjednostka beta HCG (wg FMF)94,44 IU/l
Białko PAPP-A (wg FMF)12,53 IU/l
Przeliczyłam (znalazłam wzór w necie) na MoM i wychodzi:
HCG 2,16
Pappa 5,54
Nie mam opisu i wyliczonego ryzyka. Podejrzewam, że będę miała jutro.
Co myślicie?
Phnappy, w necie nie ma tego właściwego kalkulatora, z którego lekarze wyliczają rzeczywiste wartości mom, dlatego nie ma sensu samemu zgadywać. Poza tym pappa zostanie pewnie podzielona na 2 z powodu bliźniaków i wynik wyjdzie mega niemiarodajny. Dlatego w ogóle nie wiem, po co robić ten test w ciąży mnogiej. Natomiast co do nipt - tu można zrobić nifty lub harmony, bo one są odpowiednie dla takiej ciąży (nie więcej niż dla dwóch płodów).
-
Phnappy wrote:Mam wyniki z krwi:
Wolna podjednostka beta HCG (wg FMF)94,44 IU/l
Białko PAPP-A (wg FMF)12,53 IU/l
Przeliczyłam (znalazłam wzór w necie) na MoM i wychodzi:
HCG 2,16
Pappa 5,54
Nie mam opisu i wyliczonego ryzyka. Podejrzewam, że będę miała jutro.
Co myślicie?
w internecie nie ma kalkulatora. przeczytałam "cały" internet jak sama szukałam przelicznika. dla kazdego dnia, danego tygodnia inny jest przelicznik. -
Phnappy wrote:Cześć,
Czy ktoś miał podobny wynik?
U jednego bliźniaka:
NT 2,3 i niska echogeniczność kosci nosowej
Drugi:
NT 1,8 i kość nosowa uwidoczniona
Czy niska echogeniczność = brak? Czy brak = hypoplastyczność? W ogóle nie mogę znaleźć na forum/w internecie przypadków że w opisie była niska echogeniczność
Bardzo zestresował mnie ten dzisiejszy wynik... Lekarz oczywiście mnie uspokajał itp., że to niewielkie odchylenie... -
nick nieaktualnyCześć! Myślę, że przyda się Wam kilka wskazówek odnośnie NIPT. Chciałam przede wszystkim odnieść się do uzyskiwania informacji o wyniku NIFTY. Temat ten pojawił się już tutaj kilka razy, zazwyczaj w kontekście nieudzielenia informacji przez Genomed. Jako, że od jakiegoś już czasu pomagam rozwiewać wątpliwości związane z testem zarówno na forum, jak i facebookowej stronie NIFTY (pozostaję w stałym kontakcie z firmą Genomed) chciałabym zachęcić Was, abyście w razie potrzeby w sprawie wyników NIFTY kontaktowały się bezpośrednio z placówką, w której było wykonane badanie. Z kilku ważnych powodów. Uwierzcie, że oszczędzi Wam to niepotrzebnych nerwów. Już mówię, a właściwie piszę.
1.Nie każdy pracownik firmy Genomed ma dostęp do systemu NIFTY. Właściwie to nieliczni pracownicy go mają (ze względu na ochronę wrażliwych danych). Większe więc prawdopodobieństwo, że dzwoniąc do Genomedu odbierze ktoś, kto tego dostępu nie ma. I choćby nie wiem jak chciał pomóc, nie może nic zrobić. Z własnego doświadczenia powiem Wam, że serce czasem pęka słysząc, że Pacjentka przeżywa ogromny stres związany z oczekiwaniem, a nie mogąc w żaden sposób jej ulżyć i rozwiać wątpliwości. Pracują tam naprawdę życzliwi ludzie i również dla nich jest to krzywdzące, kiedy nie mogąc udzielić informacji są posądzani o bycie złośliwym, nieuprzejmym, niewyrozumiałym.
2. Placówki, w których wykonujecie badanie mają podgląd całego procesu w serwisie NIFTY. Wystarczy więc, że się zalogują i mogą udzielić Wam informacji, na jakim etapie analizy jest Wasza próbka.
3. Ze względu na ochronę danych osobowych, potrzebne jest obecnie upoważnienie od placówki w której wykonujecie badanie, że informacje dotyczące wyniku mogą być także udzielane bezpośrednio przez Genomed. Nie ma więc sensu komplikować sobie życia, skoro informacji może udzielić bez problemów placówka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2018, 23:34
-
nick nieaktualnyOdnośnie 100% skuteczności lub inaczej nieomylności jednego z testów NIPT. Skuteczność w wykrywaniu lub wykluczaniu wad jest podobnie bardzo wysoka dla każdego z tych testów, ale dla żadnego z nich nie wynosi 100%. A to dlatego, że wszystkie one, tj. NIFTY, Harmony, Panorama, Serenity, czy inne tego typu testy badają DNA łożyskowe, które w nielicznych przypadkach może różnić się od DNA dziecka. Dlatego ich status nie jest diagnostyczny, a przesiewowy. Jeżeli łożysko posiada jedną z wykrywanych wad, a dziecko nie, to badając DNA łożyska we krwi matki każdy z tych testów z założenia wskaże nieprawidłowość. I jest to poprawne z punktu widzenia testu - poprawnie ocenił stan tego, co bezpośrednio badał, czyli łożyska. W tej sytuacji coś z testem byłoby nie tak, jeśli wskazałby inaczej. Wykonanie Harmony zamiast Panoramy, Nifty zamiast Serenity nie zmieni tego stanu rzeczy - każdy z tych testów, jeśli działa dobrze wskaże to samo i da wynik fałszywie pozytywny. Testy te mogą wykorzystywać nieco inne metody badania, ale w przypadku niezgodności DNA dziecka i łożyska nie ma to żadnego znaczenia. Może jedynie wpływać na zakres badanych wad, i tak np. Panorama wykrywa triploidię, a inne testy nie. Uważam , że to duża zaleta Panoramy, choć z drugiej strony triploidia daje bardzo charakterystyczne objawy na obrazie USG, zwłaszcza w łożysku (zaśniad), więc wydaje mi się, że jeśli lekarz zobaczy takie coś, to raczej kieruje od razu na badanie inwazyjne.
Jeszcze na temat korelacji poziomu płodowego DNA z ,,wartością ryzyka'' podawaną w wyniku NIFTY. Otóż nie ma takiej korelacji. Nie jest powiedziane, że jak jest mało tego DNA to wartości będą w tysiącach, a jak dużo to w milionach. Podawane na wyniku wartości są bardzo indywidualne. Dziwne, że lekarz coś takiego stwierdził.
Dobrej nocy!Asiaf, Francess, Azzurra lubią tę wiadomość
-
2,3 przy 63mm
Ale na usg raz 2,15 raz 2,27.
Poszukam tego kalkulatora, ale juz sie zorientowałam ze to bzdurka.
Mam inf od lekarza, że pappa u jednego jest nieprawidłowa. Dzisiaj odbiore pełny wynik i mam wizyte.
Phnappy wrote:2,3 przy 63mm
Ale na usg raz 2,15 raz 2,27.
Poszukam tego kalkulatora, ale juz sie zorientowałam ze to bzdurka.
Mam inf od lekarza, że pappa u jednego jest nieprawidłowa. Dzisiaj odbiore pełny wynik i mam wizyte. -
Betti, Karo. Zdaję sobie sprawę, że największą pewność da amniopunkcja. Zobaczę jeszcze co 28.05. powie lekarz w poradni specjalistycznej. Jeśli potwierdzi, że lepiej zrobić amnio, to tak też zrobię. Wolę mieć pewność, że wszystko jest w porządku. Jeśli po zobaczeniu wyników doradzi nieinwazyjne badanie, to zdam się na jego doświadczenie.
Czytałam trochę o tym w ostatnich dniach, podobno amnio wiąże się z naprawdę niewielkim ryzykiem...
Biolog, dzięki za szczegółowy opis
Pozdrowienia
Endometrioza - usuwana laparoskopowo XII 2016
Miesniaki na macicy / starania o dzidzię od 3 lat
Punkcja: 16 II 2018 / udany transfer: 21 II 2018 -
Dziewczyny jak macie się stresować do końca ciąży to ja bym robiła amnio jeżeli są do tego wskazania. U nas nt 3.06 pielektazja nerek i na połówkowych kość udowa 2tyg mlodsza od reszty. Nifty wynik prawidłowy. Ale do końca ciąży będę się zastanawiała czy wszystko jest ok. Żałuję, że lekarz nie zaproponował nam amnio.
Endometrioza, wysoka prolaktyna, niedoczynność.
Po dwóch histeroskopiach.
Ciąża biochemiczna 10.2017r.
Laparoskopia 12.2017 jajowody drożne.
Synuś 2010 -
Stereo rozumiem Cię jak najbardziej. U nas na połówkowych wyszedl za duzy NF i pomimo prawidłowego Nifty w 13 tyg ciage się zamartwiam.
Napisz proszę czy ta piteklazja nerek dlaej widoczna na usg polowkowym, o ile są powiększone? A ile wyszedł u Was fałd karkowy NF na połówkowych?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 13:12
Lena8411
Usg I trymestru w normie
Nifty wynik prawidłowy
Echo serca płodu OK -
Asiaf dzięki za info. Widzisz co lekarz to mówi co innego. Ja wyczytałam na stronach anglojęzycznych że to istotny marker więc już sama nie wiem co myśleć. Już nie mam na nic wpływu starm się wierzyc w tego mojego maluszka ale nie ukrywam że dopadają mnie chwile zwątpienia.Lena8411
Usg I trymestru w normie
Nifty wynik prawidłowy
Echo serca płodu OK -
Mam wyniki
HCG 1,662 MoM
PAPP-A 2,107
ryzyko skorygowane:
płód 1
T21 1:151
T18 1:3028
T13 1:16024
płód 2
T21 1:15323
T18 <1:20000
T13 <1:20000
Mam przy 1 zapis "kość nosowa nieobecna/hypoplastyczna".
Zakładam, że to to najbardziej popsuło wyniki...
Po wizycie mój gin prowadzący zalecił harmony/nifty.
Sama już nie wiem, czy iść na dodatkowe usg i pappa czy robić od razu harmony/nifty... czy i to i to?
Naprawdę, jeden zły marker taki wpływ ma na wyniki? Z tego co przeczytałam w internecie, to źle jest jak jest wysokie HCG przy niskim Pappa, a u mnie oba wysokie (nawet jak podzielę) i pappa wyższe od HCG, więc zakładam, że najbardziej ta nieszczęsna kość nosowa zepsuła wyniki...
edit: o tych przeliczeniach pisałam wczoraj
https://www.easycalculation.com/medical/pappa-a-iul-mom.php
https://www.easycalculation.com/medical/hcg-iul-mom.php
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 13:53
Phnappy mi ryzyko skopało NT. Pappy nawet nie robiłam, tym bardziej, że biorę Douphaston a to mogłoby mieć wpływ na wynik. Powtórzyłam USG, ale to niewiele daje, obraz wyszedł ten sam, tyle, że lekarz miał już zupełnie inne podejście i bardzo nas uspokoił. Nie wspominał nic o Nifty, my sami wybraliśmy to badanie.Antoś
-
Phnappy ja pewnie poszłabym jeszcze na drugie usg i zrobiła nifty. Drugi raz testu pappa nie masz co robić.Lena8411
Usg I trymestru w normie
Nifty wynik prawidłowy
Echo serca płodu OK -
Chyba tak zrobię... w sensie pójdę na samo usg i zrobię nifty. Nic nie powiem, że już robiłam w innym miejscu.
Jak powie, że widzi obydwa noski ok, to będę spokojnie czekać na wyniki z mojej krwi. Jak będzie miał wątpliwości... no cóż... będę się dalej denerwować
Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane