X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Phnappy Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, dla ciekawych:

https://www.prenatalscreeningcloud.com/app/

Zarejestrowałam się i mogę zrobić kalkulację na podstawie pappa, hcg i pomiarów... chyba mam 3 darmowe

ckai43r8zmly7il4.png

staramy się już ponad 2 lata :( - udało się!!
    aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie <3
    Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane :(
  • Stereo Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena u nas w 19+4 poszerzenie w nerkach coś ponad 60mm w jednej nerce i 78mm w drugiej, fałdu nam nie zmierzył. A i tętno na pierwszych prenatalnych 170 i nie spada za bardzo. Jutro idę do drugiego lekarza na połówkowe to powiem żeby zmierzył nam fałd, jak sam tego nie zrobi. Ten jest specjalistą od serduszek to odrazu sprawdzi. Jutro będzie 21+6 u nas.

Phnappy a co lekarz mówi u was?? U nas po samym nt + wiek ryzyko zd 1:54.

f2wl3e5e1xpk92bv.png
    Endometrioza, wysoka prolaktyna, niedoczynność.
    Po dwóch histeroskopiach.
    Ciąża biochemiczna 10.2017r.
    Laparoskopia 12.2017 jajowody drożne.
    Synuś 2010 :)
  • Phnappy Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaleca badania genetyczne nieinwazyjne.
    Chociaż dał mi skierowanie na panorama i pierwsza rzecz, którą czytam to że tego się nie robi w bliźniaczych...

Idę jeszcze dzisiaj na konsultację do gin, specjalizującego się w bliźniakach.

ckai43r8zmly7il4.png

staramy się już ponad 2 lata :( - udało się!!
    aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie <3
    Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane :(
  • Stereo Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak dziewczyny piszą poczytaj u mamaginekolog ona opisuje które nieinwazyjne można robić przy bliźniakach. Kciuki za was.

f2wl3e5e1xpk92bv.png
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 22 maja 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stereo to jutro akurat ostatni gwizdek na zmierzenie NF bo go powinno mierzyc sie do końca 22 tyg potem nie ma juz normy do ktorej mozna odniesc pomiar. Ja echo serca też wykonywałam

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • Stereo Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniec 22tyg to 22+6. Także jeszcze tydzień. Zobaczymy co wyjdzie. Ważne też jak teraz wyjdzie kość udowa. Dam znać jutro wieczorem bo wizyta przed 19tą.

f2wl3e5e1xpk92bv.png
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 22 maja 2018, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stereo koniecznie daj znać. A z tymi tygodniami nie jest tak że 22+0 22+6 to juz 23 tydz. Ja jestem teraz w 32+5 i pokazuje mi że jest to 33 tydz.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • Miniaa Koleżanka

Wysłany: 22 maja 2018, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phnappy wrote:
    Mam wyniki

HCG 1,662 MoM
    PAPP-A 2,107

ryzyko skorygowane:

płód 1
    T21 1:151
    T18 1:3028
    T13 1:16024

płód 2
    T21 1:15323
    T18 <1:20000
    T13 <1:20000

Mam przy 1 zapis "kość nosowa nieobecna/hypoplastyczna".

Zakładam, że to to najbardziej popsuło wyniki...

Po wizycie mój gin prowadzący zalecił harmony/nifty.

Sama już nie wiem, czy iść na dodatkowe usg i pappa czy robić od razu harmony/nifty... czy i to i to?

Naprawdę, jeden zły marker taki wpływ ma na wyniki? Z tego co przeczytałam w internecie, to źle jest jak jest wysokie HCG przy niskim Pappa, a u mnie oba wysokie (nawet jak podzielę) i pappa wyższe od HCG, więc zakładam, że najbardziej ta nieszczęsna kość nosowa zepsuła wyniki...

edit: o tych przeliczeniach pisałam wczoraj

https://www.easycalculation.com/medical/pappa-a-iul-mom.php

https://www.easycalculation.com/medical/hcg-iul-mom.php
    ja bym robiła nifty i to od razu. drugie prenatalne, a tym bardziej pappa niepotrzebne. po nifty będzie ew czas na amnio.

• Stereo Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena bo programy tak pokazują. Ale połówkowe robi się od 18+0 do 22+6 czyli początek 18 do końca 22 ;). Też myślałam wczesniej tak jak ty :).

f2wl3e5e1xpk92bv.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na polowkowych niby miedniczki, kosc udowa i fald ok, ale nie zmerzyl długości kości nosowej... Chętnie bym powtorzyla ale maz mowi ze przesadzam, zresztą już pizno na umawianie wizyty. Za to 6.06 mam echo serca jeszcze

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Stereo Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf ja dlatego powtarzam bo nam ani fałdu ani kości ramiennej nie zbadał. Teraz poproszę o wszystko. Wogóle jak się czyta na stronach to lekarze podają tyle parametrów a później sami tylko te podstawowe rzeczy wpisują.
    Asiaf może się uda jeszcze zapisać.

f2wl3e5e1xpk92bv.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzial, ze jest widoczna i wyglada ok, ale wiem, ze jej nie zmierzyl, slysze ze jedni podaja długość inni nie. Z drugiej strony mysle, ze to już niewiele zmieni, wiec jeszcze sie zastanowie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 18:43

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Stereo Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mamy wielkość kości nosowej tylko z pierwszych prenatalnych. w 12+2 przy crl 7.09 kość nosowa miała 0.32. Ten pomiar znalazłam na zdjęciu z usg w opisie go też nie miałam.

f2wl3e5e1xpk92bv.png
  • Avanza Koleżanka

Wysłany: 23 maja 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podziele sie z Wami moją wczorajszą wizytą w szpitalu w poradni genetycznej, w miejscu do którego spływają wszystkie pobrane próbki do amnio z mojego miasta i okolic.

Na poczatku Pani dr zrobila wywiad rodziny i wyrysowala w diagramie w postali kółek i kwadratów wszystkich członków bliższej i dalsezj rodziny i ich choroby. Oczywiscie standardowe pytania do mnie i meża na temat chorób, ciąż, poronień, krwawień itp. Omowila ze mna jeszcze raz wynik usg genetycnzego i testu z krwi pappa.

I teraz w skrocie:
    - zalecila amnio, powiedziala ze przy ryzyku trisomii wyższym niż 1/100 nie zaleca sie testow przesiewowych typu Nifty, Harmony itp.
    - ryzyko powikłań po amnio wynosi od 1/200 do 1/500 i dotyczy ciąż zagrożonych, z krwawieniami, kobiet z wcześniejszymi poronieniami, z krwiakami, mięsniakami itp. Zdrowej ciąży w zasadzie nic nie powinno zagrażać,
    - bardzo dużo zależy od doświadczenia lekarza przeprowadzającego amnio,
    - po amnio zaleca sie odpoczynek przez 5 dni,
    - jesli nastąpi poronienie lub komplikacje w poźniejszych tygodniach, przedwczesny poród itp. to na pewno nie może być to związane z przeprowadzonym amnio,
    - opcja fish daje też 100% wynik/pewność co do wyniku, nigdy im się nie zdarzyło aby fish pokazal inny wynik niż ten finalny,
    - przy niskiej wartości białka pappa zaleca się przyjmowanie Acard.

Generalnie była pozytywnie nastawiona na amnio, nie widziałam w jej wypowiedziach żadnego wahania, tudzież odradzania.

Zapytałam ją jeszcze czy z spuer dobrymi wynikami usg genetycznego jest szansa, że dziecko będzie miało T21. Powiedziala, że na 5 dzieci z T21, 1 miało idealne usg genetyczne :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 18:42

Miniaa, Ola929 lubią tę wiadomość

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka rola genetyka w poradni genetycznej, pelni troche role psychologa. Nas tez uspokajal ze to bezpieczny zabieg i przekonywal do amnio, chociaż ryzyko skorygowane usg dla t21 miało 1:330. Za to dla t13 1:26 :/ ale bylismy już po Nifty i nie mieliśmy już potrzeby. Powiedzial, ze skoro podjęliśmy decyzję to ok, i ze najwazniejsze ze nas to uspokoilo, bo spokoj w ciazy jest bezcenny i zasugerował przyspieszone amnio jesli na polowkowym coś będzie nie rak. Avanza trzymamy kciuki za zabieg i wyniki!

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Stereo Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u nas po usg serduszka wszystko ok. Inne pomiary też ok. Ale nie zmierzył fałdu bo powiedział, że nie jest to konieczne :/. Także dalej nie wiem ile ma.

f2wl3e5e1xpk92bv.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 06:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stereo a gdzie robilas echo? Mnie czeka dopiero 6.06

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Stereo Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf w Sz-nie na Felczaka.

f2wl3e5e1xpk92bv.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja będę mieć w szpitalu w Krakowie i zastanawiam się czy po zbadaniu serduszka też jakieś pomiary wykona, ale pewnie nie. u Ciebie długo to badanie trwało? obawiam się, że mogę tam spędzić masę czasu, ale mam nadzieję, że nie będzie obsuwy, nie wiem od której przyjmują, ale mam na 8.00, jeśli wtedy zaczynają to byłoby dobrze, bo od tego czekania w kolejkach i w stresie czasem można zwariować ;o

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Miniaa Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stereo wrote:
    Hej u nas po usg serduszka wszystko ok. Inne pomiary też ok. Ale nie zmierzył fałdu bo powiedział, że nie jest to konieczne :/. Także dalej nie wiem ile ma.
    Hej, u nas też było podwyzszone nt w 95centylu. specjalista bdb, nt mierzył na dwóch wizytach po kilka razy. robiłam nifty w 12tyg. NF na polowkowych nie mierzył. synek zdrowy.

Asiaf, Stereo lubią tę wiadomość

‹‹ 437 438 439 440 441 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: