X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już tu pisalam
    W tej ciąży test podwójny był moją największą pomyłką...ale wiecie, za darmo, czemu nie?choc wiem czym tak naprawdę jest!
    Krew nawet wyszła dobrze
    Glupie określenie"hipoplastyczna kość nosowa"
    Nie wnikam w szczegóły bo już tu opisywalam swoją historię
    Ryzyko skorygowane ZD 1:109
    Ostatecznie z jakakolwiek decyzją zostalismy z mężem sami
    Skierowanie na amnio mam nadal w teczce
    Zdecydowalismy się na nifty...oczywiście że prawidłowe, nawet nie wiem czy na oko ten jego nosek taki mały ;) Bo synek już się urodził, zdrowy!

Nastepnej ciąży raczej nie mogę planować, ale gdyby kiedyś...nie zrobię testu podwojnego. Ale uzbieram od razu na test NIPT

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • admiralka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karnataka wrote:
    Dziewczyny,dziele się szczęściem. 2 zdrowe baby! Co prawda po cichu chciałam chłopców ale olac! Ważne że zdrowe :D

Cudowne wieści <3

atdc9vvjhr7v1l6t.png

h84f9vvj1bgblfir.png

03.08.2017 - Nasze cuda 8tc [*]
    16.12.2017 - Marysia 15tc [*]
  • Ola929 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2018, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie :-) Chciałam się przyłączyć do wątku...

Jestem z Köln, obecnie to mój 15 tydzień ciąży, mam 30 lat...
    Chcieliśmy z mężem dobrze i zdecydowaliśmy się na test PAPP-A. Pobranie krwi odbyło się tego samego dnia co USG...

USG wyszło świetnie, przezierność karkowa w normie, nosek widoczny, inne wartości w porządku. Gdy lekarz zadzwonił do mnie i skierował na amniopunkcję, bo PAPP-A wyszła b. słabo i jest podejrzenie trisomii, wbiłam się w krzesło. Po USG podziewałam się dobrych wyników również z krwi. Na test zdecydowaliśmy się tylko dla pewności.
    Po kilku dniach trochę ochłonęłam, bo zdaję sobie sprawę, że ten test potrafi być mylny... Ale niepokój jest... i pozostanie ze mną jeszcze aż dostanę wyniki z pobrania wód płodowych.

Mam takie wartości:
    PAPP-A: 0,600 U/I, 0,127 MoM
    fbeta-hCG: 40,620 U/I, 1,142 MoM
    Ryzyko trisomii 21: 1:2, trisomii 18: 1:17, trisomii 13: 1:53

28.05. termin nieszczęsnej amniopunkcji
    Ryzyko ogromne a USG w normie :-/

Mąż naczytał się różnych medycznych tekstów i teraz trochę żałujemy, że zdecydowaliśmy się na papp-a. To tylko statystyki. W dodatku brałam w ciąży hormony, antybiotyki, mam mięśniaki, a to wszystko podobno też może sfałszować wyniki! Zaden z lekarzy mi o tym nie wspomniał, choć znali moją historię. Podejrzewam, że 150 € wyrzucone w błoto i darmowy stres... Ale muszę zrobić amnio i się przekonać, bo nie da mi to spokoju aż do porodu :-/

Mam mętlik w głowie, z jednej strony chcę myśleć pozytywnie, bo USG wyszło świetnie, a drugiej jest obawa, że może papp-a coś jednak wykryła...

oar8dqk37dz4afff.png
    Endometrioza - usuwana laparoskopowo XII 2016
    Miesniaki na macicy / starania o dzidzię od 3 lat
    Punkcja: 16 II 2018 / udany transfer: 21 II 2018
  • Ola929 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ... i przede wszystkim mam ogromną nadzieję, że nie zaszkodzę dziecku tą amniopunkcją. Nie wybaczyłabym sobie tego :-(

oar8dqk37dz4afff.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola amniopunkcja jest wykonywana w takich warunkach obecnie, że trudno zaszkodzić maleństwu. Wszystko pod ciągłym monitoringiem usg.
    Ja jednak mimo wszystko uważam, że pappa ma sens. Nie mówi się o tym, a ten test służy nie tylko wykryciu wad genetycznych. Te wyniki chyba będą podstawą do dalszej szerszej diagnostyki. Maluszek może mieć wadę serduszka (obecnie jeszcze niewidoczną) lub w późniejszym etapie mogą wystąpić inne komplikacje.

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, ten twój wynik to jakaś manipulacja...pomyłka...nie wiem jak to nazwać. Hcg masz super (ja miałam nawet wyższe 1,4), a pappa niskie - ja również miałam poniżej 0,5 i kalkulator potraktował to jako potencjalne zagrożenie. Ale 1:2 ??!! Tyle mogłoby ci wyjść, gdyby usg było masakrą, z licznymi nieprawidłowościami. Wtedy można spodziewać się takiego prawdopodobieństwa. Ja miałam podobnie jak ty niskie pappa, hcg w normie i usg ok. I mi wyszło ryzyko 1:198 (dla ZD) i chyba 1:3000 (dla ZE). Dlatego naprawdę nie rozumiem, jakim cudem obliczono ci takie zatrważające ryzyko. To musi być jakaś pomyłka w obliczeniach.
    W twoim przypadku niskie pappa może świadczyć o problemach z łożyskiem, albo - jak wspomniała Marsylia - z serduszkiem. Ale spokojnie, dostaniesz kilka leków na krążenie, lekarz porobi dokładne badanie połówkowe, może zleci nawet echo serca i wszystko się unormuje. Tu wiele dziewczyn przez to przechodziło.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Ola929 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2018, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi ;-)

Mój mąż też się dziwi jakim cudem przy tych liczbach i dobrym USG jest tak duże ryzyko. We wtorek mam wizytę u ginekologa, omówimy ten temat jeszcze raz.
    Tym też się pocieszam, że amniopunkcja obecnie wiąże się z niewielkim ryzykiem w porównaniu z dawnymi latami. W każdym razie musimy to sprawdzić, bo rzeczywiście może coś jest nie tak z serduszkiem czy lożyskiem... Oby wtedy tylko to.

A u was wszystko dobrze z dzieciaczkami?

oar8dqk37dz4afff.png
  • Ola929 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2018, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka a u ciebie co wyszło w wynikach po amnio?

oar8dqk37dz4afff.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2018, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mam takie pytanie czy są wśród Was dziewczyny, którym wyszła w teście pappa bHCG 3,617 MoM a białko pappa 0,788 MoM i czy zawsze takie wyniki wiązały się z późniejszymi komplikacjami w ciąży, z góry dzięki za info!

• edka85 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie robiłam amnio, nawet do głowy nie przyszło mi robienie takich inwazyjnych badań, skoro usg jest dobre. Zdecydowałam się na nieinwazyjne badanie wolnego dna płodu - panoramę. Od razu pobierają ci krew i za 2 tyg masz wynik. I nie trzeba czekać ileś tam na amnio, a później na wyniki. I tak jak przypuszczałam - dziecko jest zdrowe. Dostałam jedynie acard na polepszenie pracy łożyska, a na połówkowym będziemy dokładniej badać serduszko.

oyeykova lubi tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Ola929 Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2018, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie słyszałam o tej panoramie. Zaraz sobie poczytam więcej. Lekarz skierował nas od razu na amniopunkcję.

oar8dqk37dz4afff.png
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Ola, ten twój wynik to jakaś manipulacja...pomyłka...nie wiem jak to nazwać. Hcg masz super (ja miałam nawet wyższe 1,4), a pappa niskie - ja również miałam poniżej 0,5 i kalkulator potraktował to jako potencjalne zagrożenie. Ale 1:2 ??!! Tyle mogłoby ci wyjść, gdyby usg było masakrą, z licznymi nieprawidłowościami. Wtedy można spodziewać się takiego prawdopodobieństwa. Ja miałam podobnie jak ty niskie pappa, hcg w normie i usg ok. I mi wyszło ryzyko 1:198 (dla ZD) i chyba 1:3000 (dla ZE). Dlatego naprawdę nie rozumiem, jakim cudem obliczono ci takie zatrważające ryzyko. To musi być jakaś pomyłka w obliczeniach.
    W twoim przypadku niskie pappa może świadczyć o problemach z łożyskiem, albo - jak wspomniała Marsylia - z serduszkiem. Ale spokojnie, dostaniesz kilka leków na krążenie, lekarz porobi dokładne badanie połówkowe, może zleci nawet echo serca i wszystko się unormuje. Tu wiele dziewczyn przez to przechodziło.
    Jest jeszcze kwestia wieku...dla 26 latki przy takich wynikach może nadal być dobre, a dla 36 latki wyliczy ryzyko duże...

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyczek86 wrote:
    Hej dziewczyny, mam takie pytanie czy są wśród Was dziewczyny, którym wyszła w teście pappa bHCG 3,617 MoM a białko pappa 0,788 MoM i czy zawsze takie wyniki wiązały się z późniejszymi komplikacjami w ciąży, z góry dzięki za info!
    ja miałam betę prawie 4 mom papa 1 i coś. Póki co 30 tc i żadnych komplikacji...Nifty prawidłowe, echo serca prawidłowe (mimo ogniska hyperechogennego w sercu)

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola929 wrote:
    Witam wszystkie :-) Chciałam się przyłączyć do wątku...

Jestem z Köln, obecnie to mój 15 tydzień ciąży, mam 30 lat...
    Chcieliśmy z mężem dobrze i zdecydowaliśmy się na test PAPP-A. Pobranie krwi odbyło się tego samego dnia co USG...

USG wyszło świetnie, przezierność karkowa w normie, nosek widoczny, inne wartości w porządku. Gdy lekarz zadzwonił do mnie i skierował na amniopunkcję, bo PAPP-A wyszła b. słabo i jest podejrzenie trisomii, wbiłam się w krzesło. Po USG podziewałam się dobrych wyników również z krwi. Na test zdecydowaliśmy się tylko dla pewności.
    Po kilku dniach trochę ochłonęłam, bo zdaję sobie sprawę, że ten test potrafi być mylny... Ale niepokój jest... i pozostanie ze mną jeszcze aż dostanę wyniki z pobrania wód płodowych.

Mam takie wartości:
    PAPP-A: 0,600 U/I, 0,127 MoM
    fbeta-hCG: 40,620 U/I, 1,142 MoM
    Ryzyko trisomii 21: 1:2, trisomii 18: 1:17, trisomii 13: 1:53

28.05. termin nieszczęsnej amniopunkcji
    Ryzyko ogromne a USG w normie :-/

Mąż naczytał się różnych medycznych tekstów i teraz trochę żałujemy, że zdecydowaliśmy się na papp-a. To tylko statystyki. W dodatku brałam w ciąży hormony, antybiotyki, mam mięśniaki, a to wszystko podobno też może sfałszować wyniki! Zaden z lekarzy mi o tym nie wspomniał, choć znali moją historię. Podejrzewam, że 150 € wyrzucone w błoto i darmowy stres... Ale muszę zrobić amnio i się przekonać, bo nie da mi to spokoju aż do porodu :-/

Mam mętlik w głowie, z jednej strony chcę myśleć pozytywnie, bo USG wyszło świetnie, a drugiej jest obawa, że może papp-a coś jednak wykryła...
    co do wad genetycznych to papie bym nie zaufała ale...masz b.niskie białko papa...mamaginekolog na blogu dużo o tym pisała - może zwiastować problemy z łożyskiem, a tym samym hipotrofię płodu lub nadciśnienie u matki

nie wiem czy przy takich ryzykach bym nie robiła jednak amnio...ja 1;163 dla zd tylko miałam przy dobrym usg i zrobiłam nifty...
    tu dla 3 trisomii jest duże wyzyko wyliczone

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 20 maja 2018, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bym zrobiła w takiej sytuacji amniopunkcję. Nie wiem, czy test Panorama pokazuje możliwość triploidii (dobrze mówię? tak się nazywają 3 zespoły występujące razem?), w każdym razie na pewno nie Nifty. Czytałam trochę ten wątek i z tego co pamiętam była już tutaj dziewczyna, której po USG jedni lekarze zalecali NIPT a inni amniopunkcję. Zrobiła jedno i drugie- test NIPT (chyba Nifty) wyszedł prawidłowo, niestety amniopunkcja tego nie potwierdziła. Z tym, że u niej chyba USG wyglądało podejrzanie...

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti 37 dzięki za info, jutro wieczorem mam konsultację i zobaczymy co i jak, pozdrawiam!

• Phnappy Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Czy ktoś miał podobny wynik?
    U jednego bliźniaka:
    NT 2,3 i niska echogeniczność kosci nosowej
    Drugi:
    NT 1,8 i kość nosowa uwidoczniona

Czy niska echogeniczność = brak? Czy brak = hypoplastyczność? W ogóle nie mogę znaleźć na forum/w internecie przypadków że w opisie była niska echogeniczność :/

Bardzo zestresował mnie ten dzisiejszy wynik... Lekarz oczywiście mnie uspokajał itp., że to niewielkie odchylenie...

ckai43r8zmly7il4.png

staramy się już ponad 2 lata :( - udało się!!
    aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie <3
    Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane :(
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phnappy a co Ci radził lekarz? gdzie robiłaś usg genetyczne? ja bym pewnie dopytała swojego lekarza prowadzącego co to dokładnie oznacza. Albo powtórzyła badanie u innego lekarza, koniecznie z certyfikatem FMF i na sprzęcie o najwyższej referencyjności. Skoro lekarz Cię uspokajał to nie ma się co martwić na zapas :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2018, 13:37

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Phnappy Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf Robiłam w szpitalu Medicover, dr Sołowiej.

Na razie czekam na wynik pappy, chociaż spodziewam się, że może finalny wynik wyjść słabo...
    Udało mi się doczytać, że hypoplastyczność = wolniejsze wapienie kości nosowej? Ale nadal nie jestem pewna czy to to samo co brak kości nosowej. Intuicja mi podpowiada, że to nie do końca to samo...

Tak też zrozumiałam z usg, tłumaczył że coś powinno bardziej/czy mniej świecić... dla mnie obydwa noski niczym się nie różniły :)

Czekam jeszcze dzisiaj na kontakt od znajomej gin, chcę jej podpytać o ten wynik. Plus z moim lekarzem prowadzącym chcę się umówić jak będę miała wynik z krwi. Mam nadzieję, że do końca tego tygodnia.

Generalnie ta ciąża to jeden wielki stres - plamienia, krwotoki i ciągła obawa o ciąże. :( Dzisiejsze badanie miało mnie uspokoić a jestem kłębkiem nerwów. Na szczęście czytam (wiem, nie powinnam) internet i kobiety naprawdę z dużo gorszymi wynikami mają zdrowe dzieciaczki.

ckai43r8zmly7il4.png

staramy się już ponad 2 lata :( - udało się!!
    aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie <3
    Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane :(
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie internet też bardzo pomógł, bo lekarz na pierwszym usg genetycznym był bardzo nieprzyjemny i strasznie nas nastraszył (miałam przezierność 3,5), wykonałam Nifty, bo nie mogłam wytrzymać czekając na amnio, wynik wyszedł prawidłowy i usg II trymestru też bardzo dobrze. U nas kość nosowa była ok, ale nawet tu na forum jest wątek "hypoplastyczna kość nosowa" https://bellybestfriend.pl/forum/problemy-i-komplikacje/hypoplastyczna-kosc-nosowa,2868,1.html
    i historie tam opisywane kończyły się dobrze, w Twoim przypadku też na pewno ta będzie

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
‹‹ 435 436 437 438 439 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ